Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Srebrenica - Bratunac

Italija darovala 100.000 eura za razvoj poljoprivrede

U sklopu projekta “Pilot akcije za ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine”, finansiranog od Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i pod direktnim upravljanjem italijanske ambasade, u Srebrenici je danas održana sveèana ceremonija povodom donacije tehnièke opreme i sadnica.

Akt o donaciji, èija vrijednost dostiže oko 100.000 eura, potpisali su korisnici sa Silvanom Tabboom, direktorom Italijanske kooperacije za razvoj, koja implementira ovaj projekt.

Projekt razvoja poljoprivrede odnosi se i na edukaciju pojedinaca koji su dobili opremu za pèelarstvo, obradu zemljišta, proizvodnju džemova i pekmeza, kao i sadnice voæa.

Branisalav Mièiæ iz Savjetodavne radne grupa Bratunac izjavio je da æe se, poslije realizacije ovog projekta, poljoprivrednici moæi pojaviti na tržištu sa svojim finalnim proizvodima.

Ova donacija italijanske vlade puno æe znaèiti za poljoprivrednike ovog kraja. Izet Ibriæ iz Piriæa naglasio je da je 45 poljoprivrednika iz ovog sela dobilo gotovo svu potrebnu opremu i mehanizaciju uz pomoæ koje mogu da lakše obraðivati zemlju, a postižu bolje rezultate.

Silvano Tabbo, predsjednik Italijanske kooperacije za razvoj, istièe da je ostvarena saradnja i s Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu. Radi se studija seoskog razvoja koja æe se primjenjivati na ovim podruèjima. To podrazumijeva da æe italijanska vlada nastaviti podršku razvoja poljoprivrede.

"Sada æemo pokrenuti jedan mikrokreditni fond koji æe pomoæi pojedince u razvoju poljoprivrede, a mi æemo ovdje i dalje biti prisutni sa svojim programima i projektima", izjavio je Tabbo.

Ovaj projekt išao je putem deset udruženja iz Bratunca i Srebrenice, a koja okupljaju oko 500 poljoprivrednika iz seoskih podruèja.

(FENA)

11-03-2010 at 14:18 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Bratunac

Težak život porodice Æosiæ iz sela Bljeèeva

- Forumaši u humanoj misiji

Selo Bljeèeva (opština Bratunac) udaljeno je svega pet kilometara od asfaltnog puta Bratunac - Srebrenica, a po svemu što se u selu može vidjeti èini se kao da je kilometrima udaljeno od civilizacije. U selu živi osamnaest povratnièkih porodica, a meðu njima i desetoèlana porodica Æosiæ.



Do najudaljenijih kuæa ne može se ni doæi kaljavim i izrovanim putem, kojim svakodnevno prolazi pet uèenika, djeca Hajrije i Muharema Æosiæa. Oni idu u obližnju školu, na brežuljku, podno sela. Èine više od polovine škole u kojoj uèitelj Hajrudin drži nastavu za svega osam uèenika. Tokom vikenda posjetili su ih forumaši Tuzlarija i uposlenici OŠ “Sjenjak” te im uruèili skromnu pomoæ.



Hajrija i Muharem imaju osmero djece. Nemaju liènih primanja i muku muèe da prehrane višeèlanu porodicu.



“Imam osmero djece, jedna kæerka mi je udata, dok su ostala djeca sa mnom. Petero djece pohaða osnovnu školu, dok je drugo dvoje (stariji), nezaposleno. Zajedno sa nama živi i svekrva i ona jedina ima penziju. Od njenih 500KM preživljava naša porodica, a ona pomaže i svoju kæerku” – kaže zabrinuta majka Hajrija.
Porodica Æosiæ ima dva konja s kojima Muharem i njegov stariji sin povremeno nešto i zarade. Tokom zime posla nema nikako. Osim konja, Æosiæi imaju nekoliko kokoški, dvije patke, tri ovce i psa. Do prije dva mjeseca imali su i kravu.



"Kravu smo dobili kao donaciju. Ona nam je bila pravo zlato. Bila je kuæa puna mlijeka, sira i kajmaka i nije bilo problema. Ali, razbolje se, dolazio je veterinar, ali je nije mogao izlijeèiti. A trebala je da se oteli. Otišla i ona i tele i kao da je sve iz kuæe otišlo. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da se ponovo naviknemo na teškoæe", kaže Hajrija.



Kuæa Æosiæa napravljena je od donacija. Povremenu pomoæ dobijaju od Merhameta iz Bratunca, te dobrih ljudi. Niti jedno dijete nije upisano u matiènu knjigu roðenih i niko od njih ne zna ni kada im je roðendan. Nedavno su dobili obeæanje od persone N.N. iz Brèkog da æe srediti tj pomoæi im da dobiju papire. Politièari u ovaj kraj ne dolaze.



Forumaši Tuzlarija su u augustu mjesecu prošle godine za sve osnovce iz ove porodice obezbjedili školske ruksake i pribor. Prilikom ove posjete uruèena su im novèana sredstva u visini od 100KM, paket suhomesnatih proizvoda iz Mesne industrije Menprom (Gornja Tuzla), sredstva za higijenu, prehrambeni artikli, školski pribor te odjeæa.

Jedina želja porodice Æosiæ je da imaju kravu koja bi im zasigurno olakšala život.

(Tuzlarije.net)


14-03-2010 at 18:33 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Konjeviæ Polje

Vlastitim radom do održivog povratka

Plastenièka proizvodnja povræa u Konjeviæ Polju

U oktobru mjesecu prošle godine britanska humanitarna organizacija „Muslim Aid“ pokrenula je vrijedan projekat za povratnièku populaciju u mjestu Konjeviæ Polje.



Na zakupljenoj parceli od èetrnaest dunuma postavljena su tri plastenika ukupne površine 1050m2. U plastenicima je zasaðeno 150 kilograma luka i 10.000 struka salate. Na površini od dvanaest dunuma zasijana je pšenica, a ostatak prostora zauzimaju pomoæni objekti i montažna kuæa za stanovanje. Projekat koji je još u razvoju i napredovanju pomogla je i austrijska organizacija “Bauern Helfen Bauern” donacijom montažne kuæice od 24m2. Do sada je u ovaj projekat uloženo oko 60.000KM. Brigu o uzgoju povræa vode povratnici Senad Omeroviæ (nosilac projekta) i Safet Rizviæ, radnik u plastenicima.



„Odluèili smo da se organiziramo i živimo od rezultata svoga rada. Na poèetku smo iskopali bunar, uradili kanalizaciju, doveli tehnièku vodu, postavili montažnu kuæicu i ostale pomoæne objekte. Nakon postavljanja plastenika krenuli smo sa proizvodnjom zdrave hrane. Poèetkom mjeseca februara izašli smo na tržište, uspjeli smo isporuèiti sav proizvedeni mladi luk, a prodaja salate je u toku. Naši kupci su obièni ljudi, trgovci i prodavaèi na pijacama. U planu je registracija poljoprivrednog dobra u Zvorniku, kako bi mogli da dobijemo subvencije“ rekao je za Tuzlarije Senad Omeroviæ.



U plastenicima su trenutno zaposlena dva radnika, s tim da se povremeno angažuju povratnici koji pomažu pri sadnji povræa, kopanju kanala, dovozu ðubriva i obavljanju radova sa mehanizacijom.

„U našim plastenicima sve je uraðeno po propisima, od obrade zemljišta do zametanja i sazrijevanja plodova . Cilj projekta je da se na ovom prostoru razvije velika zadruga gdje bi posla bilo za dosta mladih ljudi. Povratnici su spremni da žive od svoje zemlje i od svog rada, uz podršku države i lokalnih vlasti” navodi Omeroviæ.



U narednom periodu vrijedni povratnici planiraju da modernizuju plastenike uvoðenjem grijanja, da prošire proizvodnju, kao i da zaposle još radne snage. Plastenici se nalaze uz magistralni put Zvornik – Vlasenica u mjestu Konjeviæ Polje, nedaleko od skretanja za Cersku.

Tuzlaci u posjeti

Tokom vikenda grupa graðana iz Tuzle, koja realizira humanitarne akcije za povratnike, uz pratnju prijatelja iz OŠ “Sjenjak” , obišla je plastenike u namjeri da vide kako ide proizvodnja i da se pazari.

“Mi veæ nekoliko godina organizujemo humanitarne akcije za povratnike u Podrinje. Jedan od vidova pomoæi s naše strane je i kupovina domaæih proizvoda od povratnika. Svi dogovori odvijaju se na forumu Tuzlarija, a onda uslijedi realizacija. S obzirom da smo od ranije upoznati sa plastenièkom proizvodnjom u Konjeviæ Polju, odluèili smo da posjetimo naše prijatelje i da kupimo salatu koju oni proizvode. Cijene proizvoda su više nego prihvatljive. Za jedan kilogram salate potrebno je izdvojiti 2KM, ukoliko uzimate na karton cijena je 1,70KM po kilogramu. Mi smo zajedno sa uèiteljicama iz OŠ “Sjenjak” pazarili oko 25 kilograma salate “ – rekao je jedan od organizatora humanitarnih akcija.



Nakon povratka u Tuzlu, salata je podijeljena svim èlanovima foruma Tuzlarija koji doniraju sredstva za realizaciju humanitarnih akcija. A kako smo saznali, veæina njih je veæ probala salatu i više su nego zadovoljni.

(Tuzlarije.net)


[Edited by cupo on 14-03-2010 at 22:05 GMT]

14-03-2010 at 21:55 | Ukljuèi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Oni koji se sijecaju, a mladji neka potraze u arhivima statistckog zavoda rezultate obnove i zgradnje zemlje poslije rata pa neka izanaliziraju i uporede peride 1945-1960 i 1995-2010.
Uz ovakvu analizu treba biti upoznat o ekonomskom stanju Kraljevine Jugoslavije prije pocetka II svijetskog rata i ekonomskoj situaciji zemlje prije pocetka rata u Bosni i Hercegovini.
Dokle ce drzava se ponasati tako da povratnici moraju cekati humanitarne pomoci. Svaki posten covijek na bilo kakvoj funkciji nakon poredjenja bi se posramio i dao neopozivu ostavku.
Napominjem da gotovo svi nasi politicari na pozicijama su dovoljno stari da ne moraju kopati po arhivama statistickog zavoda, osim ako nisu posenilili pa se ne sijecaju vremena svog djetinjstva.

14-03-2010 at 22:17 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Srebrenica: Odbornici Srbi u obrazovnim institucijama ne žele Bošnjake

Odbornici iz reda srpskog naroda u Skupštine opštine Srebrenica, na zadnjem zasjedanju ovog zakonodavnog tijela odbili su da usvoje zakljuèak za zapošljavanje bošnjaèkog kadra u osnovnim i srednjim školama na podruèju opštine.

Naime, odbornik Alija Tabakoviæ predložio je da se izbalansira zapošljavanje kadrova u ovim obrazovnim institucijama jer je oèito da u školama radi tek poneki Bošnjak.

- Ne znam po koji put treba da ponovim kako je u Srebrenici potrebno izmijeniti naziv OŠ „Petar Petroviæ Njegoš„. U prethodnom periodu pravdalo se èinjenicom da nema dovoljno bošnjaèke djece za pokretanje ove incijative,meðutim sada je omjer pola-pola ukljuèujuæi i seoske škole - kazao je Tabakoviæ obraæajuæi se odbornicima Skupštine opštine.

Zulfo Salihoviæ, potpredsjednik SO, podržao je Tabakoviæev prijedlog o zapošljavanju i predložio usvajanje zakljuèka kojim bi u školama na podruèju Srebrenice za zamjenike direktora bili imenovani Bošnjaci. Meðutim, srpski odbornici glasali su protiv
ovog zakljuèka. Predloženo je da se uputi dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS o uspostavljanju nacionalnog balansa nastavnog kadra u školama. Ni ovaj prijedlog nije dobio podršku srpskih odbornika.

Predsjednik odluèio

Prije nego što je zakljuèak stavljen na glasanje, Radomir Pavloviæ, predsjednik SO Srebrenica, prokomentarisao je kako æe on odluèiti o ishodu ovog glasanja.

- To æe biti kako ja kažem - kazao je Pavloviæ i podigao ruku kao znak odbornicima srpske nacionalnosti da glasaju protiv zakljuèka.

(AVAZ)

17-03-2010 at 17:30 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim


Srebrenica

Novi pakao Dašana Oriæa

Svoju potresnu životnu prièu, jednu meðu hiljadama koje su su odigrale u i oko Srebrenice u julu 1995., novinaru Fene isprièao je Dašan Oriæ, èovjek koji kaže da je posljednji napustio ovu opæinu, a prvi se u nju vratio. Danas živi u svome rodnom selu Lehoviæi, i kako kaže, patnja se i dalje nastavlja. Na povratnike se niko ne osvræe.

Život u opkoljenoj Srebrenici tokom rata bio je pravi pakao. Nije bilo dovoljno hrane, odjeæe, obuæe i uvjetnog smještaja za oko 50.000 ljudi. Uz to su gotovo svakodnevno bili izloženi granatiranju. I onda dolazi juli 1995. godine...

U koloni koja se šumama kretala od Srebrenice ka Tuzli bio je i Dašan Oriæ iz sela Lehoviæi kod Potoèara. Smatrao je da æe uskoro stiæi na slobodnu teritoriju i da je pakao Srebrenice za njega i ostale završen. Meðutim, u blizini Konjeviæ-Polja kolona je naišla na zasjedu - mnogi su ubijeni, neki zarobljeni, a nekolicina njih se razbježala. Uvidjevši da je opasno kretati se naprijed, Dašan Oriæ je odluèio da se vrati u svoje selo.

"Pucalo je na sve strane i ja sam zakljuèio da je najbolje da se odavde udaljim. Krenuo sam nazad i kad sam došao u Potoèare, uplašio sam se prizora. Naselje je bilo prazno, mnogo baèenih liènih stvari i sve mi je mirisalo na smrt. Nisam ovdje smio ostati nego sam produžio ka Žepi, koja je još bila slobodna. Ali, nedugo potom, ovo mjesto je napadnuto i zadesila ga je ista sudbina kao i Srebrenicu. Tada sam se vratio u svoje rodno selo i tu ostao punih devet mjeseci", prièa Dašan.

Lutajuæi šumama, Dašan je naišao na pet golobradih mladiæa koji su se izgubili i nisu znali kuda da nastave. Udružili su se i poviše sela Lehoviæi ostali sve do aprila 1996. godine.

"Bilo je to za sve nas devet mjeseci dodatnog pakla. Ovog puta muke su bile izraženije. Nismo praktièno imali šta jesti. Nismo se smjeli kretati, nismo smjeli ložiti vatru. Vidjeli smo da nepoznati ljudi dolaze u naše selo, beru našu ljetinu, a mi, da ne bismo bili primijeæeni, nismo smjeli iæi u berbu. Samo ponekad noæu silazili smo u selo i onako u mraku nešto smo uspjeli ubrati. Uglavnom smo jeli kukuruz", kazuje Dašan.

Kada bismo sakupili malo više kukuruza, kuhali su ga, tukli u havanu, a onda zamijesili i pekli hljeb. Dašan kaže da hljeb nije bio ukusan, ali, kad nije bilo ništa drugo, dobro je dolazio.

"Danima i mjesecima trajale su naše patnje. Nismo imali soli, šeæera, ulja i sve što smo jeli bilo je neukusno. Ali, naš organizam se navikao na to. Ponekad bismo pronašli na livadi bundevu koja je predstavljala poslasticu. Ali, zimi gotovo da ništa nismo uspjeli pronaæi", kaže on.

Život u zemunici

Dolaskom zime, napaæena šestorka se prebacila u borovu šumu, iznad Lehoviæa i tu su iskopali zemunicu. Sreæa je da su imali nešto æebadi, pa su lakše savladavali hladne zimske dane. Danju bi spavali, a noæu išli uokolo, pokušavajuæi pronaæi našto za jelo, ali toga je bilo sve manje.

Nisu imali nikakvu vezu sa svijetom. Nisu, praktièno, znali ni da je rat okonèan, nisu znali šta se desilo s ostalim ljudima koji su krenuli, nisu znali ništa o svojima. Samo su znali da su u klopci iz koje nije bilo izlaza.

"Nekako u proljeæe 1996. godine naèuli smo nešto za neki Dejton. To su prièali ljudi koji su vršljali šumom i livadama, a mi smo ponešto razumjeli i shvatili da više nema borbi. S lijepim proljeænim danima, sve više ljudi, pa i naoružanih dolazilo je u našu blizinu i veæ je bilo opasno više ovdje biti. Bilo nam je žao da nas otkriju poslije svega što smo preživjeli i propatili u prethodnih devet mjeseci. Zato smo odluèili da krenemo put Tuzle, ponovo istim stazama kojim smo jula prethodne godine donekle prošli. Nadali smo se da više nema zasjeda na putu, da nema naoružanih vojnika i da æemo ovog puta nesmetano proæi", prièa Dašan.

Meðutim, putovanje do Tuzle trajalo je punih sedam dana. Nailazili su na sela i naseljena mjesta i odluèili su da se ne kreæu danju veæ samo noæu. Po svaku cijenu željeli su da ostanu neopaženi i sigurno stignu do slobodne teritorije. A svaka nepažnja mogla bi ih koštati života. Jer, devet mjeseci se nisu ni brijali ni šišali, pa bi bili sumnjivi èak i djetetu.

"Osjetio sam da smo blizu i svi smo bili napeti kao strune. Plašili smo se kako æe izgledati naš susret s prvim na koga naiðemo. Pretpostavljali smo da æe se svako uplašiti kad nas onako zarasle vidi. Sedmog dana došli smo u Kalesiju kod Tuzle. Mnogi nisu mogli da vjeruju da smo preživjeli, a bogami, nismo ni mi!".

Nakon sedam dana u Tuzli

Kad se grupa osvježila i najela, nastala je potraga za svojima.

"Od nekih ljudi sam saznao da su moji na Poljicama kod Lukavca. Krenuo sam tamo, ali sam se plašio kako æe reagirati", prièa Dašan.

Njegova supruga Tija saznala je na vijestima da je došla jedna grupa ljudi iz Srebrenice i kad je èula da su pomenuli Dašanovo ime, pala je u nesvijest.

"To je bilo veliko iznenaðenje. Kad se sutradan pojavio, jedva sam ga prepoznala. Iz temelja se promijenio, a kako i ne bi šta je sve propatio. A mi smo ga bili otpisali i prežalili", kaže Tija.

Susret s porodicom protekao je u suzama radosnicama. Dašan nije želio mnogo prièati o svojim patnjama, to se, po njegovom izgledu, dalo naslutiti.

Poslije nekoliko godina u izbjeglištvu, Dašan je odluèio da se, s porodicom vrati na svoje ognjište. Prije devet godina došli su u svoje Lehoviæe.

"Imali smo donaciju za kuæu i više ništa. Niko se na nas ne osvræe. Zadnji sam napustio Srebrenicu, a prvi se vratio. Propatio sam kao niko svoj, a patnja se, evo i sada nastavlja. No, ne kajem se što sam se vratio", kazuje Dašan.

Obiðe Dašan gotovo svaki dan predio kojim se krio punih devet mjeseci i prisjeti se svega kroz šta je prošao. Bio je to pakao koji bi malo ko izdržao.

(FENA)

22-03-2010 at 10:44 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Konjeviæ Polje

Povratnicima je najpreèa pomoæ u zaposlenju

Povratak u selo Burnice kod Konjeviæ-Polja poèeo je još 2000. godine, kada se vratila nekolicina prijeratnih stanovnika. Iako tad nijedna kuæa nije bila obnovljena, mnogi su se na povratak odluèili prevashodno iz ljubavi prema rodnom kraju, ali i zbog teških životnih uslova u mjestima izgnanstva.



Došla djeca

Ništa bolje nije bilo ni u Burnicama, jer su povratnici uglavnom i po èetiri godine boravili u montažnim kuæama, dok su èekali na obnovu vlastitog doma, prièa Saib Majstoroviæ (2, koji je sa majkom, ocem i bratom bio jedan od prvih povratnika u selo.

- Kad smo se vratili imao sam 18 godina i nisam mnogim stvarima pridavao pažnju. Kad sam se 2003. oženio, malo ozbiljnije poèeo sam gledati na život. Poèeo sam tražiti posao jer sam morao da brinem o svojoj porodici, a roditelji mi nisu mogli finansijski pomoæi jer nemaju primanja kaže Majstoroviæ, koji sada ima dvoje djece.

U potrazi za poslom bezuspješno je pokucao na mnogo vrata bratunaèkih i srebrenièkih firmi. Posebno je razoèaran što u srebrenièkom „Cimosu“ nije mogao naæi zaposlenje iako je završio srednju metalostrugarsku školu, smjer koji se u „Cimosu“ traži. Nakon toga je sa grupom mladiæa iz Podrinja otišao u Sloveniju. Tamo je radio godinu i po, ali usred ekonomske krize ostao je bez posla.

Posudio sredstva

- Aplicirao sam ponovo pet puta za posao u Sloveniji, ali nikada nisam pozvan. Tada sam odluèio da u svojoj kuæi otvorim prodavnicu jer je prva radnja udaljena tri kilometra. U isto je vrijeme Biro za zapošljavanje raspisao konkurs za samozapošljavanja kroz pokretanje mini biznisa. Nakon što je moj projekt prihvaæen, renovirao sam prvi sprat kuæe i otvorio radnju.

Sredstva sam posudio ali oèekujem da æe 3.000 KM od Biroa brzo biti isplaæeno - kaže Majstoroviæ i istièe da je svakom povratniku najpreèa pomoæ u zaposlenju.

Opstanak, a ne pomoæ

Kako u kuæi ima dosta slobodnog prostora, želja mu je da otvori poljoprivrednu apoteku jer je prva tek u Bratuncu, a komšije mu se uglavnom svi bave poljoprivredom. Stoga povratnici oèekuju da æe sredstva od Vlade RS u iznosu od 4.958.000 KM namijenjena njima i zaista biti utrošena za projekte održivog opstanka, a ne jednokratne pomoæi.

(AVAZ)

29-03-2010 at 16:10 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Srebrenica

Mevlid Jugoviæ: Otvorio prvi "Doner kevap" u Srebrenici

Mevlid Jugoviæ (30) iz sela Prohiæi prije mjesec doselio je u Srebrenicu iz njemaèkog grada Augsburga u kojem je živio od 1992. godine. On je poèetkom 2003. godine kupio kuæu u prigradskom naselju Panaðurištai sa djevojkom iz Srebrenice zasnovao porodicu. Ljubav je pridonijela da se odluèi na povratak u ovaj grad.



- Ne mogu reæi da ljubav nije utjecala na moju odluku, jer bio je to težak život. Supruga u Srebrenici, ja u Njemaèkoj. Svako 15 dana morao sam dolaziti, što je predstavljalo veliki napor, a i trošak. Ovdje sam svoj na svom - kaže Mevlid.

Dodaje da ni Zapad nije više kao što je nekad bio.

- Narod misli da je na Zapadu med i mlijeko. I tamo ljudi pate - kaže Mevlid i dodaje da Srebrenica ima perspektive, ukoliko se ljudima da posao.

On je u centru grada otvorio prvi „Doner kevap“ u Podrinju i zaposlio jednog povratnika.

- Mislim da ovakvi objekti postoje smo u Visokom, Tuzli i Sarajevu, a odskora i u Srebrenici. Uložio sam oko 15.000 KM i zaposlio Elvisa Džananoviæa. Meso nabavljam u Visokom, a lepine u Divièu kod Zvornika. Pravim turske specijalitete, ali i æevape, pljeskavice, hamburgere, a to sam radio i u Njemaèkoj. Cijena je prilagoðena ovoj sredini, niža je nego bilo gdje u BiH - naglašava Mevlid i istièe da je zadovoljan odzivom mušterija.

(AVAZ)

01-04-2010 at 17:08 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

03.04.2010.godine Memorijalni centar Srebrenica / Potoèari

03-04-2010 at 23:38 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Povratnièke prièe (kroz slike i textove)
Bez chatanja molim

Srebrenica

CRS obnavlja kuæe u Srebrenici: Potpisani ugovori sa 12 vlasnika

U okviru projekta „Trajna rješenja za korisnike kolektivnih centara“, kojeg na podruèju Srebrenice implementira amerièka organizacije CRS (Catolic Relief Servis), juèer je 12 Srebrenièana iz kolektivnih centara širom FBiH potpisalo ugovore za obnovu prijeratnih domova, dok æe preostala èetiri korisnika, interno raseljena lica, ugovore potpisati narednih dana.

Ekrem Deliæ iz sela Osmaèe veæ nekoliko godina živi u kolektivnom naselju Mrdiæi u opæini Banoviæi i jedan je od potpisnika juèerašnjih ugovora.

- Pet sam puta aplicirao za obnovu kuæe, meðutim niko do sada nije imao sluha. Èim mi se kuæa napravi, vratit æu se u svoje Osmaèe sa ženom i djecom - kaže Deliæ.

Elvir Poliæ iz CRS-a kazao je da je rok za obnovu ovih kuæa èetiri mjeseca. - Opština Srebrenica ima pravo da, ukoliko vlasnici ne koriste kuæu, upotrijebi je za alternativni smještaj rekao je Poliæ. Kuæe æe biti obnovljene Esedu Tihiæu, Jasminu Bekmanu, Mevludinu Begiæu, Zorki Saviæ, Hajrudinu Pirgiæu, Mensuru Ramiæu, Muški Oriæ, Hajriji Omeroviæ, Ševki Omeroviæ, Enveru Ðogazu, Fikretu Mehanoviæu, Enesu Husiæu, Nuri Mujiæ, Beæiru Muminoviæu, Begi Haliloviæ i Ekremu Deliæu.

(AVAZ)

04-04-2010 at 00:09 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 54
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Tuzlarije : Povratnièke prièe (kroz slike i textove) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice