Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Dijaspora : Kad ste tek dosli u vasu novu domovinu...
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Havaji
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-10-2007
Odgovori: 2046
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kad ste tek dosli u vasu novu domovinu...

citat:
Rodjeni wrote:
E dame moje dijasporaske ponekad pozelim da sam konj onaj policijski- holandski pa da me nake jashu -policajke

Najljepse EU cure su holandjanke

Idem dalje ne zachatavjte temu

Osh te da vam ispricam kako sam prvi pit vidio zhensk da pisha stojechi

Jel to zensko il nesto slicno zenskoj, Odakle je Nadam se da je nisi vidio u Holandiji Hajd nam ti to ispricaj da se jos vise mogu smijat. Ovo ti je sve pravo

Nemoj sta zamjerit  

It's not where you came from, it's where you are going.
21-12-2007 at 08:33 | Ukljuèi u odgovor
zara

Registriran(a): 06-01-2007
Odgovori: 11515

icon Re: Kad ste tek dosli u vasu novu domovinu...

Noro, Bino, Drugarice, Rodjeni, Abulafija...

znam da vam ovo tad nije bilo smijesno ali uspjeli ste tako lijepo da preobrazite ove svoje dozivljaje da je milina citati.

21-12-2007 at 19:42 | Ukljuèi u odgovor
kokobil
ribar

Registriran(a): 08-11-2006
Odgovori: 10228

citat:
Rodjeni wrote:
E dame moje dijasporaske ponekad pozelim da sam konj onaj policijski- holandski pa da me nake jashu -policajke

Da nije to biseksualac sa cunom, ala teleskop?
21-12-2007 at 20:30 | Ukljuèi u odgovor
Bina52
Brcanka

Registriran(a): 11-10-2007
Odgovori: 1038

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage

citat:
Rodjeni wrote:

Pa eto koliko su lijepe i dobre za tebe kad su te ostavile da te KONJ NJUSI.
Vozim s posla i razmisljam : Kakvi su to JARANI ,a ti cure da su te mogli ostaviti na ulici,a znaju kako si dosao i da si bez papira.SVASTA

[Edited by Bina52 on 22-12-2007 at 05:23 GMT]
21-12-2007 at 21:21 | Ukljuèi u odgovor
Bina52
Brcanka

Registriran(a): 11-10-2007
Odgovori: 1038

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage

E sada da vam ispricam kako me je policija vozila na moj prvi posao.

Posto nekoliko dana po dolasku i smjestaju u taj "kakoroci"apartman niko nije dosao iz te Humanitarne organizacije osim ta dva covjeka sto donesose $50,ja nadignem svog cojka da mi odemo njima.Dobili smo mi i adresu i broj telefona od NJIH,ali nikog nema a meni dojadilo samo kuhat i cekat.Bespuslena pa razmisljam.
Obucem se ja ,bezbeli kao u Bosni,svilena bluza ,lijepa suknja,stikle i udarimo mi pjesaka do tamo.E moj Boze dragi......jedna ulica 45-50 kilometara,nigdje kraja,a mi i neznamo gdje trebamo skrenuti,a engleski TARABA POSVE.Nakon jedno tri sata hodanja nadjemo mi i tu zgradu i udjemo.Moje noge sve u zuljevima,samo sto poprskali nisu.A tamo svijeta kamara ceka.Tako i mi i primise nas.Pitaju oni nas sta se desilo i sto smo dosli.A ja ko iz topa da nezelim ja njihovu pomoc u novcu i bonovima za hranu ,nego ako mogu da nam pomognu da nadjemo posao.
Prevodi ona curica,a onaj covjek gleda u nas zabezeknuto,vjerovatno je mislio da smo ludi jer niko jos prije nas nije trazio pomoc u trazenju posla nego samo kake djabe.
Objasni on nama da je veoma tesko naci posao zato sto negovorimo engleski i da treba prvo obaviti sve vakcine i za nas i za djecu.
Tako se mi pokupimo i posto smo dobili autobuske karte i upute kako da se vratimo autobusom i krenemo kuci.Poslije nekoliko dana smo i to sve obavili ,ali uz njihovo vozanje kolima te malo skuzili i grad i opet ja o poslu.Obeca on meni da ce me zaposliti kod nekog svog prijatelja.I stvarno,dodje i odvede me na drugi kraj grada u prodavnicu na uglu i zaposli on mene.Plata $4.25 na sat.Ja sva sretna.Da on meni i mjesecnu autobusku kartu,ali jest vraga po tri autobusa moram promijeniti dok dodjem do tamo.Dva sta prije posla moram krenuti od kuce.Ali....ja se zaposlila,ih!!!!!
Ali ja radim u radnji,pravim sendvice,perem sudje,ma svaki budjak sam ja obrisala i ocistila.
Osvanula nedelja i ja opet na autobusku stanicu.Cekam ja autobus ,a autobusa nikad.Ma nemam ja ni pojma da gradski saobracaj neradi nedeljom.Policijska kola prodjose jednom,pa drugi puta pa se opet zavratise i hop stadose ispred mene na samoj stanici.Izadje policajac i pita mene sta ja cekam.Pa ja njemu onako normalno: "Autobus,da idem na posao!"
Prica on nesto,ali ja njega nikako nerazumijem,ma ni trecu nehvatam.Skonta ja da on hoce moje dokumente.Ja njemu pokazem sto sam imala,pa cak i adresu gdje radim,a on ce ti meni Bosnia-refudji.Skonta haman on ,a i ja.Reko jah refudji hebeni i da sam posla na posao i da cekam autobus,opet ja ko papagaj.A on se nasmija i kaze da ja tu cekam i da ce on poslati kola da me odvezu na posao da neidem nigdje odatle.Skonta ja naposlijetku onu svaku trecu uz njegovu mimiku i nogama i rukama.Podje on u kola i zavrati se opet.Ja vise nisam ni disati mogla od straha,a on ce ti meni da mi je na dokumentu ime tako i tako, jesam li ja Muslim ili serb.E onda sam pocela plakat.Drzim ja u ruci one dokumente pa mu pruzam i vicem :Muslim,Muslim bolan zar nevidis.
A on ce ti mene po ramenu da neplacem da je o.k. i to nekoliko puta.Pa glavom mase pa haman i on se stuzio,odmahnu rukom i ode.
Ma nije proslo ni pet minuta,ali za mene dugo ko pet godina dodjose druga policijska kola i momak izadje i na nasem jeziku mi se predstavi i rece da ga je poslao nekakav da mi pomogne i odveze me na gdje sam posla.
Elem mene policija provoza po Phoenixu haman 15-ti dan od kako sam dosla u taj grad.
Tog dana kad sam se vratila s posla s nekakvim komsijom koji je imao i telefon i kola pa sam mogla javiti da dodju po mene,njegova zena sjedi na kaucu i pruzila volike dvije noge i tandara nogama i kaze meni da sam budala sto radim i mucim se da ce ona koliko je god moguce duze ostati na toj drzavnoj pomoci i nece raditi i nek placaju i daju kad su RATO U BOSNI NAPRAVILI.
Aman jarabi teorije i zakljucka.I stvarno nije radila i sigurno godinu dana,sjedila je svaki dan na terasi i pila kafu kad god sam se ja vracala s posla.Haman zainad meni.

23-12-2007 at 08:10 | Ukljuèi u odgovor
Havaji

citat:
Bina52 wrote:
E sada da vam ispricam kako me je policija vozila na moj prvi posao.

Posto nekoliko dana po dolasku i smjestaju u taj "kakoroci"apartman

Obucem se ja ,bezbeli kao u Bosni,svilena bluza ,lijepa suknja,stikle i udarimo mi pjesaka do tamo.E moj Boze dragi......jedna ulica 45-50 kilometara,nigdje kraja,a mi i neznamo gdje trebamo skrenuti,a engleski TARABA POSVE.
Prevodi ona curica,a onaj covjek gleda u nas zabezeknuto,vjerovatno je mislio da smo ludi jer niko jos prije nas nije trazio pomoc u trazenju posla nego samo kake djabe.

Obeca on meni da ce me zaposliti kod nekog svog prijatelja.I stvarno,dodje i odvede me na drugi kraj grada u prodavnicu na uglu i zaposli on mene.Plata $4.25 na sat.Ja sva sretna.Da on meni i mjesecnu autobusku kartu,ali jest vraga po tri autobusa moram promijeniti dok dodjem do tamo.Dva sta prije posla moram krenuti od kuce.Ali....ja se zaposlila,ih!!!!!

Osvanula nedelja i ja opet na autobusku stanicu.Cekam ja autobus ,a autobusa nikad.

Izadje policajac i pita mene sta ja cekam.Pa ja njemu onako normalno: "Autobus,da idem na posao!"
Prica on nesto,ali ja njega nikako nerazumijem,ma ni trecu nehvatam.Skonta ja da on hoce moje dokumente.Ja njemu pokazem sto sam imala,pa cak i adresu gdje radim,a on ce ti meni Bosnia-refudji.Skonta haman on ,a i ja.Reko jah refudji hebeni i da sam posla na posao i da cekam autobus,opet ja ko papagaj.A on se nasmija i kaze da ja tu cekam i da ce on poslati kola da me odvezu na posao da neidem nigdje odatle.Skonta ja naposlijetku onu svaku trecu uz njegovu mimiku i nogama i rukama.Podje on u kola i zavrati se opet.Ja vise nisam ni disati mogla od straha,a on ce ti meni da mi je na dokumentu ime tako i tako, jesam li ja Muslim ili serb.E onda sam pocela plakat.Drzim ja u ruci one dokumente pa mu pruzam i vicem :Muslim,Muslim bolan zar nevidis.
A on ce ti mene po ramenu da neplacem da je o.k. i to nekoliko puta.Pa glavom mase pa haman i on se stuzio,odmahnu rukom i ode.
Ma nije proslo ni pet minuta,ali za mene dugo ko pet godina dodjose druga policijska kola i momak izadje i na nasem jeziku mi se predstavi i rece da ga je poslao nekakav da mi pomogne i odveze me na gdje sam posla.
Elem mene policija provoza po Phoenixu haman 15-ti dan od kako sam dosla u taj grad.
Tog dana kad sam se vratila s posla s nekakvim komsijom koji je imao i telefon i kola pa sam mogla javiti da dodju po mene,njegova zena sjedi na kaucu i pruzila volike dvije noge i tandara nogama i kaze meni da sam budala sto radim i mucim se da ce ona koliko je god moguce duze ostati na toj drzavnoj pomoci i nece raditi i nek placaju i daju kad su RATO U BOSNI NAPRAVILI.
Aman jarabi teorije i zakljucka.I stvarno nije radila i sigurno godinu dana,sjedila je svaki dan na terasi i pila kafu kad god sam se ja vracala s posla.Haman zainad meni.

Hej ljudi pa ovo kad covjek dobro procita, pa i drugi put . Mogu mislit kako ti je bilo, al od sve zalosti ja sam se ismijala do suza. Pogotov ono o Bosnian refjugi . A tek kad policajac pita koje si vjere, a ti ne znas sta da odgovoris . Hajd makar si se na kraju provozala s nasim cojkom i dosla sretno na poso, a za komsinicu ko je sisa. Dok je ona ispijala kafe u inat tebi, sad ona zavidi tebi na toj avliji i rakatluku. Te 4.25 na sad se platilo za 8 tona kamenja koje je samo tvoje. Ma evo ti jedna od mene pa i ti malo se odmori.  

23-12-2007 at 08:49 | Ukljuèi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169

Nora, to je bio prihvatni centar Tanum. Ikke sant?

26-12-2007 at 02:16 | Ukljuèi u odgovor
Nora

Registriran(a): 07-04-2005
Odgovori: 2465

citat:
nemo wrote:
Nora, to je bio prihvatni centar Tanum. Ikke sant?

-------------------------------------------
Ma ja, koji ce bit kad na Oslo dodjes, a poslije samo Vestlandet evo bice skoro 15 godina...gluho bilo sto vrijeme leti...
26-12-2007 at 23:13 | Ukljuèi u odgovor
Havaji

citat:
Nora wrote:

-------------------------------------------
Ma ja, koji ce bit kad na Oslo dodjes, a poslije samo Vestlandet evo bice skoro 15 godina...gluho bilo sto vrijeme leti...

Nista ti ne gluhaj, ko ni ostali vec kad produ praznici opet ti komjuter i tastaturu pa na pisanje Sta ste mislili svi da se sad izvucete, ne moRe to tako . Neg eto znam ja da su praznici, uzme se to u obzir . LIJEP Pozdrav svima i Ljutnje  

27-12-2007 at 01:55 | Ukljuèi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169

Nije "kaspije kaspijske", nego "kahpije kahpiske"

27-12-2007 at 17:01 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: almedina, armin-fukara, ASEDO71, Asmir32, ATILA, dianik, lejla006, memo_co23, nermin71, TopniK
FORUM : Dijaspora : Kad ste tek dosli u vasu novu domovinu... New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net