Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Za genocid u Srebrenici

Uhapšeni Momir Pelemiš i Slavko Periæ, osumnjièeni za genocid u Srebrenici

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zloèine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA su 05.11.2008. godine lišili slobode Momira Pelemiša, roðenog 26.09.1949. godine, bivšeg zamjenika komandanta 1. bataljona Zvornièke brigade i Slavka Periæa, roðenog 24.04.1947. godine, bivšeg pomoænika komandanta za sigurnost 1. bataljona Zvornièke brigade, obojica iz Zvornika.

Osumnjièeni æe prema nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, biti privedeni u Tužilaštvo BiH, zbog osnovane sumnje da su poèinili krivièno djelo Genocid iz èlana 171. Kriviènog zakona Bosne i Hercegovine, sudjelovanjem u zatvaranju i pogubljenjima po prijekom postupku do 1,700 muškaraca Bošnjaka iz enklave Srebrenica u Pilici i na vojnoj ekonomiji Branjevo u toku jula mjeseca 1995. godine.

Davorin Pelemiš, sin uhapšenog Momira Pelemiša, rekao je danas da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ njegovog oca uhapsili jutros kada je krenuo na posao u opštinsku zgradu, gdje radi u Odjeljenju komunalne policije.

Davorin je rekao da su pripadnici Sipe pretresali porodiènu kuæu od 7.30 do 12.30 èasova, dodavši da su u toku pretresa bili korektni.

Davorin Pelemiš je dodao da je njegov otac pozivan na razgovor u Tužilaštvo BiH samo jedanput.

Momir Pelemiš je prije rata radio u Tuzli, odakle je izbjegao 1994. godine. Porodica uhapšenog Slavka Periæa nije htjela da razgovara sa novinarima. Periæ je zaposlen u Opštoj bolnici u Zvorniku na radnom mjestu magacinera.

(AVAZ)

05-11-2008 at 16:39 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Danas ekshumacija u Redžiæima

U selu Redžiæi kod Bratunca danas poèinje ekshumacija još jedne masovne grobnice za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke Bratunèana ubijenih 1992. godine. Radi se o primarnoj grobnici u kojoj je, prema prvom pregledu eksperata, zapaženo 15 tijela.

Ono što smo dosadašnjim pregledima mogli utvrditi jeste da su tijela veæinom upakovana u plastiène vreæe koje je nekada koristila JNA. Tijela nisu do sada uznemiravana, tako da æe ih, sigurno, biti lakše identificirati - kazao nam je Murat Hurtiæ iz tuzlanskog odjela Instituta za nestale BiH. Današnjom ekshumacijom rukovodit æe ekspertni tim Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle.

(AVAZ)

05-11-2008 at 16:46 | Ukljuèi u odgovor
cupo

06.11.2008

Bratunac

U grobnici u Redžiæima pronaðeno 15 tijela

Na imanju Fadila Hasanoviæa u Redžiæima, neposredno uz cestu koja vodi od Drinjaèe do Bratunca, èlanovi tima Instituta za traženje nestalih BiH pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona juèer su otvorili primarnu masovnu grobnicu. U èetiri grobna mjesta pronašli su 15 kompletnih tijela Bratunèana ubijenih u aprilu 1992. godine.

- Prvi put nalazimo tijela razbacana na 50 do 60 kvadrata u više grupa od po jedno, dvoje i petero. Veæina ih je u crnim vreæama koje je koristila bivša JNA. To su ljudi koji su ubijeni u ovim kuæama ovdje, na mostu - kaže Murat Hurtiæ, šef tuzlanskog Odjela za traženje nestalih.

Povratnica Džemila Muminoviæ plakala je dok je pognutog tijela gledala u grobnicu u nadi da æe konaèno pronaæi kosti supruga Idriza. On je u maju 1992. godine, kada je ona protjerana, ostao u selu i od tada mu se gubi svaki trag.
- Došla sam vidjeti ima li mi ovdje muža. Jedan mi je Srbin prije devet godina rekao da æemo, kada se vratimo u selo, naæi grobnicu. Rekao mi je da ima iznad i ispod puta grobnica. Neke komšije govorile su mi da je Idriz stigao do Drinjaèe, ali ja ne vjerujem - govori nam Džemila pokazujuæi na èizme koje se naziru iz grobnice, a za koje kaže da je takve imao i Idriz.

Prema Hurtiæevim rijeèima, i narednih dana bit æe pregledane njive koje se nalaze u blizini otkrivene grobnice.

- Prve informacije govore da bi na ovoj njivi trebale biti 42 osobe. Kod jednog tijela pronašli smo dokument, ali nismo uspjeli proèitati. Ima i liènih stvari uz tijela, jednu èahuru smo pronašli, koja govori da su ih vjerovatno ovdje strijeljali - kaže Hurtiæ i dodaje da paralelno traje ekshumacija masovnih grobnica Kamenica 11 i 12 kod Zvornika.

(Avaz)

06-11-2008 at 10:15 | Ukljuèi u odgovor
cupo

U toku su i radovi na izgradnji i uredjenju Memorijalnog centra Veljaci u Bratuncu. Na ovom mezarju sahranjuju se civilne zrtve koje su ubijene tokom srpsko-crnogorske fasisticke agresije 1992 godine u Bratuncu

06-11-2008 at 10:57 | Ukljuèi u odgovor
Jack
www.bosanskehistorije.com

Registriran(a): 01-10-2004
Odgovori: 1089

Koliko treba da budes odvratan i pakostan, da ubijes 8 godisnje dijete, ja nikad necu moci da razumijem

06-11-2008 at 11:01 | Ukljuèi u odgovor
cupo

icon Re: Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

citat:
Jack wrote:
Koliko treba da budes odvratan i pakostan, da ubijes 8 godisnje dijete, ja nikad necu moci da razumijem

Rahmetli osmogodisnjem Suadu su ubili i mladjeg brata i mater i oca. Brata jos nisu pronasli dok je Suad ove godine u maju pokopan kraj matere i oca.

Imas na slici i malu Nedzadu imala je 18 mjeseci kad je ubijena u majkinom narucju. ako se sjecas slika iz masovne grobnice Glogova kod Bratunca gdje su pronasli mater sa dvoje djece u narucju. To je to. Sestra Nedzadina koja je jos mladja jos nije pokopana a Nedzada je sahranjena kraj matere. Oca jos nisu nasli.

06-11-2008 at 11:11 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Odgovori: 12510

Nema tu razumijevanja jer normalan ljudski um to nikad ne bi mogao ni pomisliti a kamoli uraditi!
Radi ovakvih stvari meni nekada bude žao što je stao rat! Zaslužena prvda ove zlotvore nikada neæe stiæi osim možda na onom svijetu a što je mala utjeha preživjelim èlanovima obitelji koji danas moraju sjediti i hodati i isti zrak disati sa neèim što se ne može nazvati insanima!

06-11-2008 at 11:15 | Ukljuèi u odgovor
cupo

U klanju Muslimana po Podrinju prednjacili su uglavnom Srbi komsije..prijatelj je zaklao prijatelja, kuma kuma, srbin muslimana...komsija je upravo trazio komsiju...dolazili su u kuce u kojima su hiljadu puta bili i trazili osvetu za samo jedan muslimanski prijeki pogled nekad upucen ili mozda nikad...Trazili su ustvari razlog pred Bogom za zlocin. Razlog je bio mali kao sto je mali i njihov Bog, mada su i samog Boga proglasili Srbinom. Srbi nemaju pravo na Boga proglasili su GA Srbinom da bi im ON opravdavao zlocine jer samo Srbin Srbinu oprasta...

Bratunac maj 2008

06-11-2008 at 11:18 | Ukljuèi u odgovor
Jack
www.bosanskehistorije.com

Registriran(a): 01-10-2004
Odgovori: 1089

Nazalost ne gledam ove slike, sjetim se dana po Prijedoru, i cujes zaklan, ubijen.I sjetim se dana, kada su me udarili samo sto nemam ime ´´Srpsko´´.I kada su mi usli u kucu, odnijeli pola stvari.Dodjes, cujes ubijen ti rodjak.Ubijen onaj.Cujes komsinica ti zaklana.Cujes, ovaj nestao.Mrtav.Zena ubijena.Sin.Ovaj ubijen.I onda vidim i sjetim se malog Almira Ahmica u Ahmicima.Ubijen s 3 mjeseca.Pomislim stvarno.Jel moguce.Ja da prezirem pravoslavne, kao sto i prezirem.Nikad ne bih mogao da ubijem ili pomislim da ubijem nekog od 3 mjeseca ili 8 godina.Kako covjek spava koji djecu ubija.Nije mi jasno.No, ne cudi me nazalost

06-11-2008 at 11:52 | Ukljuèi u odgovor
cupo

07.11.2008

U selu Redžiæi locirana masovna grobnica

Tuzlanski ekspertni tim Instituta za nestale osobe locirao je juèer još jednu masovnu grobnicu u selu Redžiæi kod Bratunca.

Za tri dana rada ekshumirana su 23 kompletna tijela bratunaèkih Bošnjaka ubijenih maja 1992. godine.

Murat Hurtiæ, šef ekspertnog tima izjavio je za FENU da je u prvoj grobnici iskopano 15, a juèer i danas osam posmrtnih ostataka upakiranih u plastiène vreæe kakve je koristila JNA.

Na ovoj lokaciji narednih dana obavit æe se pretraga terena jer ima saznanja da se ovdje nalazi još nekoliko masovnih grobnica a sve su primarnog karaktera.

(FENA)

07-11-2008 at 18:24 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: BUCO, fahro48, harisalic, Imas po marke?, joja, korn, ljiljan, pcelica, sandra, Speirs
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net