Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

Sudjenje krvoloku i balkanskom kasapinu.

Zločinac Radovan Karadžić zatražio da se otkrije identitet svih zaštićenih svjedoka!

Karadžićeva odbrana traži isključenje iz spisa svih dokaza koji se tiču ovih svjedoka

Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da iz spisa izbaci dokaze koji se odnose na 12 zaštićenih svjedoka Tužilaštva, pojasnivši kako mu Tužilaštvo nije otkrila identitete ovih svjedoka prije početka suđenja.

Ratni zločinac je u podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) istakao je da, iako je Tužilaštvo imalo obavezu da identitete i iskaze svih zaštićenih svjedoka dostavi odbrani do maja 2009. godine, to je za ove svjedoke učinjeno tek “nakon početka suđenja”.

- Karadžić je bio oštećen zbog greške Tužilaštva i činjenice da nisu otkrili odbrani identitete svjedoka, te nisu dostavili prije početka suđenja izjave svjedoka. Odbrana od Sudskog vijeća traži da naredi isključenje iz spisa svih dokaza koji se tiču ovih svjedoka, jer bi samo takva mjera osigurala da će optuženi imati pravo na pravično suđenje, navedeno je u podnesku Karadžićeve odbrane, prenosi u utorak BIRN-Justuce Report.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. nakon višegodišnjeg bjekstva, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine. Bivšem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga na teret se stavlja genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

Haško tužilaštvo trenutno izvodi dokaze u odnosu na genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 10. januara 2012. godine, nakon zimske pauze MKSJ-a.

27-12-2011 at 20:42 | Uključi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

Dean Manning: Zarobljene Bošnjake u Srebrenici srpski vojnici su ubijali i ručnim bombama


U grobnicama su pronađeni tespihi i Kur'ani koji su ukazivali da su žrtve bili isključivo muslimani

Bivši istražitelj Tužilaštva Haškog tribunala Manning na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kazao je da je u svim masovnim grobnicama povezanim sa padom Srebrenice, otkrivenim do 2001. godine, pronašao dokaze da su žrtve bile muslimani, strijeljani, a mnogima su u trenutku smrti oči bile povezane, a ruke svezane.

Tokom istrage od 1996. do 2000. godine, prema iskazu Manninga, u grobnicama u okolini Zvornika pronađeno je po više od 400 poveza za ruke i oči.

Također, istražitelji su pronašli vjerske predmete, poput tespiha i malih Kur’ana, koji su ukazivali da su žrtve bile islamske i nijedne druge vjeroispovijesti.

Svjedok je naglasio i da su u nekim od grobnica pronađeni dokazi koji su žrtve povezivali sa određenim mjestima egzekucija. Kao primjer naveo je da su u primarnim grobnicama Glogova I i II pronađeni dijelovi vrata iz zgrade skladišta u selu Kravica, udaljene osam kilometara.

U tom skladištu, prema optužnici protiv Karadžića, srpske snage ubile su 13. jula 1995. više od 1.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebenice. Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela tu enklavu 11. jula 1995. godine.

Optuženom se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Manning je objasnio da su vrata i dijelovi zida skladišta Kravice u grobnice dospjeli zajedno sa tijelima koja su na mjestu zločina kupile i utovarale teške mašine. Isti fragmenti, kako je kazao, zatim su pronađeni i u sekundarnim grobnicama u Zelenom Jadru, gdje je VRS u jesen 1995. godine premjestila tijela prvobitno pokopana u Glogovi u okviru tajne operacije smišljene za prikrivanje zločina.

Tu operaciju, svjedok je ilustrovao satelitskim snimcima, dobijenim od američkih vlasti, na kojima su vidljivi radovi na otkopavanju i zakopavanju primarnih i sekundarnih grobnica krajem septembra i početkom oktobra 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je izložio tezu da je područje grobnica bilo “ratište skoro 45 mjeseci, gdje su ubijene protivnike kroz asanaciju sahranjivali u masovne grobnice”.

“Nismo pronašli nikakave dokaze da su u masovnim grobnicama bila tijela iz prethodnog ratnog perioda, već žrtve egzekucije, čije su oči i ruke u mnogim slučajevima bile vezane”, odgovorio je Manning.

“Doći ćemo i na to”, kazao je Karadžić i nastavio: “Vi ste našli i šrapnele u grobnicama. Jeste li vidjeli negdje da se egzekucije vrše šrapnelima?” Manning je odgovorio da su u tijelima žrtava iz kravičkog skladišta i iz Doma kulture u selu Pilica bili pronađeni šrapneli, ali i opekotine od eksplozija. Prema optužnici, srpski vojnici su na tim mjestima zločina upotrebljavali i ručne bombe.

Optuženi je, na osnovu činjenice da je u jednoj od grobnica pronađena saobraćajna dozvola sa srpskim imenom, sugerisao da je među žrtvama bio i Srbin, pitajući svjedoka kako se on tamo našao.

Manning je, međutim, odgovorio da to što je u grobnici pronađen dokument na to ime ne znači da je i ta osoba bila među žrtvama.

Karadžić je tvrdio da u prilog njegovoj tezi da u grobnicama nisu bile žrtve iz Srebenice govori i to što su kraj njih pronađene čekovne, bankovne knjižice i pasoši, te parčići holandskih novina.

“Da li se moglo plaćati u Srebrenici sa računa tokom tri i po godine rata? Pronađeni su i pasoši, a ratni zarobljenici nisu mogli imati pasoše”, kazao je optuženi.

Manning je ponovio da pronađeni dokazi pokazuju da su žrtve zarobljene i strijeljane dok su bile u posjedu tih dokumenata. Rekao je i da su parčići holandskih novina, potekli iz baze Holandskog bataljona UNPROFOR-a u Potočarima, žrtve upotrebljavale kao papir za cigarete.

Karadžić je, kao i tokom ispitivanja drugih svjedoka, sugerisao da su parčići tkanine pronađeni u grobnicama zapravo bili povezi koje su nosili islamski borci, ali je svjedok to odbacio, ponavljajući da su u grobnicama, ali i na nekim tijelima bili pronađeni povezi za oči i za ruke.

06-03-2012 at 20:40 | Uključi u odgovor
zeus
Nivo: Forumski vuk
OSTAR

Registriran(a): 01-09-2005
Odgovori: 871
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

dajte ba sta aktuelnije u ovu top teme rubriku, dostaje i karadzica i mladica i njihove publikacije i reklame. dajte nesto sto se tice danasnjice. skolstvo, zdravstvo sudstvo i policija malo na tapet, j**** karadzica i mladica ne zivi se od njih... 


"OTPOR STOKO, OTPOR"
10-03-2012 at 14:13 | Uključi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

Pa dajte predlozite...Nikad niko nije predlozio neku temu da je izdvojimo kao TOP...Eto, kreni...predlozi neku...

10-03-2012 at 14:14 | Uključi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Karadžićevo ludilo

Karadžićevo ludilo: U masovnim grobnicama su pronađeni amputirani dijelovi živih Srebreničana!?

Unakrsno ispitujući svjedoka Thomasa Parsonsa, zločinac Radovan Karadžić ustvrdio je da su kao žrtve iz Srebrenice identifikovane i žive osobe čiji su “amputirani udovi dospjeli u masovne grobnice”.


http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/86349-karadzicevo-ludilo-u-masovnim-grobnicama-pronadjeni-su-amputirani-dijelovi-zivih-srebrenicana.html

23-03-2012 at 05:47 | Uključi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Karadžićevo ludilo

citat:
Fini wrote: Karadžićevo ludilo:
on nije lud, on je, jednostavno receno, bezobrazan!
23-03-2012 at 10:34 | Uključi u odgovor
nere68
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 12-09-2008
Lokacija: bih
Odgovori: 409
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

Karadzic kao i njegovi pajtosi u Hagu se sumnjice i osudjuju za pocinjeni genocid i zlocine nad Bosnjacima i drugim narodima u BiH.Medjutim mi danas nemamo konkretne osude i vidjenja sta je to njih nagnalo da cine te zlocine.Naime i danas dan isti tvrde da Bosnjaci nisu ni narod ni nacija sa svojom tradicijom i kulturom na prostorima Balkana.Danas dan u manjem entitetu BiH postoji dominacija Srba nad drugim narodima...Mi danas u BiH nemamo zakona i zastite naroda od takoreci fasistickih izjava koje negiraju citave narode u pojmu i izrazu a sprovodeci dominacijom gdje su u vecini nad istim..Konkretno Haski sud iste sudi za zlocine i druga KD-a a nije osudjena i zasticena ideja naroda da uzivaju osnovna ljudska prava i druge gradjanske slobode u BiH.Imamo slucajeve osudjenici bdu pusteni i dalje nastave sa svojim idejama da zive i da opet iste pricaju i pokusavaju sprovesti preko svojih sljedbenika na nasim prostorima..

25-03-2012 at 11:55 | Uključi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

citat:
nere68 wrote:
Karadzic kao i njegovi pajtosi u Hagu se sumnjice i osudjuju za pocinjeni genocid i zlocine nad Bosnjacima i drugim narodima u BiH.Medjutim mi danas nemamo konkretne osude i vidjenja sta je to njih nagnalo da cine te zlocine.Naime i danas dan isti tvrde da Bosnjaci nisu ni narod ni nacija sa svojom tradicijom i kulturom na prostorima Balkana.Danas dan u manjem entitetu BiH postoji dominacija Srba nad drugim narodima...Mi danas u BiH nemamo zakona i zastite naroda od takoreci fasistickih izjava koje negiraju citave narode u pojmu i izrazu a sprovodeci dominacijom gdje su u vecini nad istim..Konkretno Haski sud iste sudi za zlocine i druga KD-a a nije osudjena i zasticena ideja naroda da uzivaju osnovna ljudska prava i druge gradjanske slobode u BiH.Imamo slucajeve osudjenici bdu pusteni i dalje nastave sa svojim idejama da zive i da opet iste pricaju i pokusavaju sprovesti preko svojih sljedbenika na nasim prostorima..


rijecima dobrice ćosica...
"rs je najveca pobeda u 20 veku srpskog naroda".i sve ti bude jasno!nema ni promila prostora za nejasnoce
26-03-2012 at 11:53 | Uključi u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Karadžićevo ludilo

citat:
statebriga wrote:
on nije lud, on je, jednostavno receno, bezobrazan!


On nije lud,on je sin "ONOG"SA NEBESA,NJEMU i,njegovim sve bog oprasta,klanje u ime tamo njihove vjere samo ce ga odvesti u rajske odaje.
Istina se tesko vidi.
16-05-2012 at 20:37 | Uključi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću

...istom mu udovoljise...


Zločinac Radovan Karadžić će 11. juna tražiti da bude oslobođen optužbi i pušten na slobodu!

Zločinac Radovan Karadžić podnijet će 11. juna Haškom tribunalu (ICTY) zahtjev da bude oslobođen optužbi za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, poslije prve polovine suđenja.

Kako je saopćeno iz Tribunala, Karadžić zahtjev zasniva na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom dvogodišnjeg dokaznog postupka, koji je okončan 4. maja.

Tužioci će 13. juna odgovoriti na ovaj zahtjev, a u podnseku će navesti da su izveli dovoljno dokaza za svih 11 tačaka optužnice protiv Karadžića.

Odluku o Karadžićevom zahtjevu da bude oslobođen poslije dokaznog postupka optužbe, Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija O-Gon Kwon, donijet će poslije junske rasprave.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu te uzimanje pripadnika UNRPOFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 16. oktobar.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009., a prvi svjedok Tužilaštva u Haagu saslušan je u aprilu naredne godine, prenio je BIRN.

18-05-2012 at 19:12 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: admir.kartal, Dalila, edis, keni1, kipo, mishel, no.name, shecho, Shusha, tatjana, vragolan, zlatan01
FORUM : Politika : Praćenje suđenja monstrumu Karadžiću New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING