Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
THALES Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 02-06-2006 Lokacija: Tuzla - Zapad Odgovori: 490 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanski aerodrom
Povodom dana civilne avijacije 7. decembra, u Avazu je izašao tekst koji me je, ako sam i imao sumnje da su neprofesionalni, pristrasni, neobaviješteni, uvjerio da su totalni kreteni i sve gore navedeno. Evo teksta:

Posebno æu skrenuti pažnju na blago reèeno psihopatske nebuloze koje se navode za sluèaj tuzlanskog aerodroma:
1. Ne postoje visoko i nisko rizièni aerodromi, svako polijetanje i slijetanje predstavlja rizik, a aerodromi se dijele po kategorijama, koje su strogo utvrðene i nisu proizvoljne.
2. Ne postoje kontrolori "višeg rejtinga", nego postoje kategorije koje se upisuju kontroloru u dozvolu ( rating i endorsement ) zavisno za koju poziciju i lokaciju u sistemu kontrole letenja je obuèen.
3. Nikad nisu i teško da æe i postojati "radari" koji su u vezi sa auto-pilotom. Auto-pilot je u vezi sa radio-navigacijskim ureðajima (VOR,NDB,DME,ILS,TACAN itd. nipošto sa radarom ) i ukoliko aerodrom nema ILS (instrument landing sistem) III kategorije, svako sletanje se obavlja ruèno od strane kapetana u avionu. U svakom sluèaju od paljenja motora, polijetanja, slijetanja i gašenja motora, svaki avion je OBAVEZAN BITI U STALNOM RADIO-KONTAKTU sa kontrolorima letenja.Dozvolu za slijetanje i polijetanje izdaje iskljuèivo toranjski kontrolor
4.BH kontrolori su radili sa amerièkim kontrolorima u tuzli, ali iz centara kontrole letenja u sarajevu i banjaluci jer sarajevski i BL terminal granièe sa tuzlanskim i potrebna je intezivna koordinacija i saradnja izmeðu terminala i kontrolora za bezbjedno odvijanje saobraæaja. Ta saradnja je ostvarena na zavidnom nivou.
Hoæu i da se osvrnem i na tendeciozno pisanje o tuzlanskom aerodromu kao visokoriziènom, jer i banjaluèki u RS-u i mostarski aerodrom nemaju radarsku službu kao što je nije imao ni tuzlanski, a još je i makedonski presjednik poginuo u mostaru, pa niko nije zatvorio mostarski aerodrom i proglasio ga visokoriziènim. You land a million planes safely, then you have one little mid-air and you never hear the end of it ...
Air Traffic Controller, New York TRACON, Westbury Long island.
|
09-12-2006 at 16:32 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
THALES Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 02-06-2006 Lokacija: Tuzla - Zapad Odgovori: 490 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanski aerodrom
Ja se nadam da je nestruèni avazov novinar pogrešno protumaèio terminologiju nepreciznog prilaza ( za koji postoji procedura za TZ aerodrom-NDB prilaz, kada nema ILS-a ) i koncept proceduralne kontrole za vazdušni prostor koji nije pokriven radarom. Trenutno Udruženje kontrolora letenja BiH sprema protest koji æe biti upuæen BHDCA, ukoliko oni ne odreaguju na ovakvo pogrešno laièko pisanje Avaza. Zadnji put su za primarni sarajevski radar napisali da ima domet 40 nanometara, umjesto 40 nautièkih milja ( valjda ih je zbunila oznaka 40NM, a djeca u školi iz fizike uèe da se nanometar obilježava sa nm, toliko o opštoj obrazovanosti avazovih kretena, maminih i tatinih ljubimaca sa diplomom žurnalistike ) Bez daljnjeg, TZ aerodrom æe raditi, samo je privremeno zatvoren, spremaju se školovanja za kontrolore na Dubravama, a mislim iako nemam preciznu informaciju da je na federalnom nivou u toku planiranje nabavke opreme potrebne za funkcioniranje kontrole letenja. Šta æe TZ kanton poduzeti da se aerodromskom preduzeæu obezbijedi oprema potrebna za njihovo funkcioniranje to ne znam. Trenutno je frka u sarajevskom aerodromskom preduzeæu, jer dnevno dobijaju i do 8 vojnih letova koji su ranije išli za Tuzlu, a sada im zauzimaju resurse ( parking mjesta na platformi ), a ništa ne plaæaju. Ukoliko se taj trend nastavi i na ljeto u SA bi moglo doæi do zagušenja jer su veoma ogranièeni sa velièinom platforme. Zbog toga svaki avion mora tražiti slot za slijetanje u sarajevo. By the way kad èujem da æe izaæi konkurs za kontrolore letenja, javiæu vam. U obzir dolaze zdravi, pametni, sa odliènim poznavanjem engleskog, nekažnjavani, srednje struène spreme državljani BIH, muškog ili ženskog spola do 25 god. stari ( ja bih više volio da se masovno jave atraktivne osobe ženskog spola i gore nabrojanih predispozicija ) You land a million planes safely, then you have one little mid-air and you never hear the end of it ...
Air Traffic Controller, New York TRACON, Westbury Long island.
|
10-12-2006 at 22:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
zeus Nivo: Forumski vuk OSTAR
Registriran(a): 01-09-2005 Odgovori: 871 IP: Maskiran
|
Re: Re: Tuzlanski aerodrom
citat: zlaja wrote:
mislim da je Thales mislio prvenstveno na Avazovog novinara ili?
Uostalom, ko god i kako god da je napisao, odredjene strukture u Vlasti moraju se pobrinuti oko neophodnih uslova za stvaranje saobracaja. Ili ga prodati......ha ja....vrlo jednostavno....kraj price
Vidi ovog ovaj bi prodo aerodrom, zlatni rudnik, isto ko onaj EP, ne znas radit i daj nekom drugom da skida kajmak, oni bi gace s guzice prodali. Pa takvi su i u TK i u aerodromskom preduzecu, zato i ne ide. Samo se nadam da nisu takvi svugdje. Mislim da ce vlada nabaviti instrumente ali aerodromsko preduzece i vlada TK, to je vec spansko selo za njih. Oni ce traziti kredit i onda ce neuki kalesijski biser ici u kupovinu vatrogasnog vozila od 48 godina iz rudnika banovici, diajser sa otpada sastavljen od tri ukradena kamiona, sa nikad testiranom rukom i korpom, neko iz kalesijskog kruga ce im namotat generator, a kad prime vise putnika strpace ih u onaj hangar dje su trpali sav onaj , da ne pominjem sta, da se mrznu, zato sto zinka ne odobrava vise goriva za parno grijanje.....a sve to da bi uzeli pinku u procesu trosenja para od kredita.
"OTPOR STOKO, OTPOR"
|
11-12-2006 at 05:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|