Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
THALES Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 02-06-2006 Lokacija: Tuzla - Zapad Odgovori: 490 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanski aerodrom
Evo i mene ponovo... Pokrenuo sam ovu temu prije godinu dana pun optimizma, evo danas godinu poslije nemam ga vise ni trunke...
Vrijeme prolazi, ništa nije urađeno konkretno, ne može se više krivica bacati na amerikance i EUFOR, jednostavno samo očekujem da jedan dan neko konačno proglasi kapitulaciju i kaže nema ljudi od aerodroma ništa... Tek sad kad uđe ministarstvo odbrane u posjed aerodroma skeptičan sam da će išta biti moguće uraditi na njegovoj profitabilnosti. Oprema koja će biti ugrađena na aerodrom je polovna sarajevska, ILS i VOR su stari već preko 10 godina,a ne znam da nisu možda bili kakva donacija pa su možda i stariji. Nešto se priča da neće ići na reparaciju nego da će ih naši "stručnjaci" remontovati. Obuka kontrolora započinje za mjesec dva dok se završi trebaće 6 mjeseci osnovne obuke i onda još godina i po obuke na sarajevskom aerodromu do dozvole za nove kontrolore, itd... saberite 1+1 i dobijete jednostavno period od dvije godine kad će kontrola letenja biti operativna sa kadrovima iz tuzle ( do tad bi trebala biti premoštena sa kontrolorima iz sarajeva, a trenutno ih i u sarajevu nedostaje ). O radaru ne treba ni sanjati, nemaju ga ni neki jači aerodromi u okruženju. Što se certificiranja osoblja tiče iako poštujem sve certifikate i dozvole koje su kolege dobile od amerikanaca, one se ako se ne varam izdate u skladu sa FAA pravilima (američka federal aviation authority) i trebale bi biti recertificirane po ICAO pravilima ( međunarodna civilna avijacija ). E sad u našem zakonu o civilnoj avijaciji nema procedura po kojoj bi se ovlaštenja koja nisu po ICAO mogla priznati... Prije tri godine su amerikanci posjetili sarajevski aerodrom u potrazi za kontrolorima letenja koji bi radili za njih, ali niko nije mogao da aplicira jer je uslov bio obuka po FAA pravilima, a mi se obučavamo po ICAO JAR pravilima... You land a million planes safely, then you have one little mid-air and you never hear the end of it ...
Air Traffic Controller, New York TRACON, Westbury Long island.
|
26-05-2007 at 14:38 |
| Uključi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 10
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: andy456, davorin, Drina09, filmofiltz, inter, inter11, krvosrk, njusO, oki, omce, selmich, Stiki, stupari, Sule, vildana, zabrinuti
|
FORUM : Tuzlarije : Tuzlanski aerodrom |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata
|