Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Sport : Formula 1
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1




SVJETSKI prvak u Formuli 1 Lewis Hamilton (McLaren) i predsjednik Fiata/Ferrarija Luca di Montezemolo dodatno su se obrušili na nova pravila FIA-e.
Svjetska je automobilistièka federacija (FIA) na pariškom zasjedanju u utorak odluèila uvesti novi bodovni sustav veæ od ove sezone. Prvaka u konkurenciji vozaèa odsad æe po njemu odluèivati najveæi broj pobjeda, ne najveæi broj skupljenih bodova.
"Sramota je što se dogaða u Formuli 1. Jako mi je teško povjerovati da æe nova pravila popraviti situaciju i popularizirati sport pred gledateljima na licu mjesta i pred TV-prijamnicima. Što se samog naèina bodovanja tièe, ma kakav on bio, siguran sam u jedno: svi su vozaèi na svakoj utrci ostavljali srce na asfaltu. Tako je bilo, tako æe biti uvijek", objavio je 24-godišnji Britanac preko priopæenja.
Luca di Montezemolo, prvi èovjek talijanske momèadi, još je bio oštriji.
"Apsurdno je, ozbiljno i nadasve opasno da èelništvo Formule 1 tjedan dana prije prvog natjecanja sezone ulazi u korjenite promjene. Takva se situacija osobito loše može odraziti na kredibilitet same Formule 1, na njezinu opstojnost, na momèadi koje sudjeluju u natjecanju, proizvoðaèe, navijaèe, novinare i sponzore".
 


Sve je super i sve je za 5!
21-03-2009 at 22:50 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1

U SUSRET LUDOJ SEZONI F1!



MOMÈADI - FIA 1:0. Svjetska automobilistèka organizacija, FIA, odluèila je odgoditi uvoðenje novog sustava bodovanja u F1 najmanje do 2010. godine. Rezultat je to kritika koje su dolazile sa svih strana, ponajprije od svih deset F1 momèadi, udruženih u organizacju FOTA. Podsjetimo, FIA je nedavno odluèila revolucionarno promjeniti sustav bodovanja u narednoj sezone. Laièki reèeno, pobjednik bi postao onaj vozaè koji bi imao najviše pojedinaènih pobjeda u sezoni, dakle ne bi odluèivali bodovi kao dosad, nego broj pobjeda. Tek u sluèaju kada bi dva vozaèa imala jednak broj pobjeda onda bi odluèivali bodovi. Za sve ostale vozaèe u konkurenciji odluèivali bi bodovi kao dosad.
Montezemolo: "To je apsurdno, ozbiljno i opasno"
Takva drastièna najava promjena pravila, uzburkala je duhove u Formuli 1, a posebno oštar bio je predsjednik Ferarrija Luca di Montezemolo koji je novi paket reformi nazvao "apsurdnim, ozbiljnim i opasnim." Stoga je FIA na èelu s predsjednikom Maxom Mosleyem odluèila "zamrznuti" primjenu novog sustava bodovanja do sezone 2010; ali sumnjamo da je i ta odluka fiksna jer je oèito da FIA nije tako svemoæna kao što se mislilo i da glas momèadi ipak nešto znaèi. Cijelu situaciju treba promatrati u kontekstu potencijalnog bojkota sezone od strane momèadi, jer tradicija je sveta stvar i sigurno se ne mijenja nabrzinu. Nakon što se ovim igrokazom oko sustava bodovanja FIA propisno osramotila, "gospodinu" Maxu Mosleyu sigurno ne trebaju novi skandali, kad je jedva uspio preživjeti onaj sado-mazo-naci skandal koji je prošle godine zabavljao cijeli svijet i koji mu je uništio ugled i ime.
FIA želi uvesti salay cap
U svjetlu odgode novog sustava bodovanja, pod znak pitanja dolazi i najavljeno ogranièavanje budžeta momèadima. Naime, Mosley u doba opæe recesije želi stati na kraj basnoslovnom trošenju novca, a ogranièavanje budžeta, po uzoru na amerièki salary cap, najbolji je naèin za to. Time bi sve momèadi imale ogranièen budžet koji bi mogle trošiti u omjerima kako žele. Iako su ove sezone uvedena mnoga pravila vezana za konstrukciju bolida i motore, kao i za smanjeni broj testiranja u zraènim tunelima ipak su to mrvice u odnosu na ono što bi donio salary cap.
Vozaèi protiv novog sustava bodovanja
Neki od najistaknutijih vozaèa takoðer imaju negativna mišljenja o najavljenom, pa odgoðenom sustavu bodovanja. "Ne razumijem logiku pravila gdje se može dogoditi situacija da svjetski prvak ima manje bodova na kraju od drugoplasiranog u ukupnom poretku", rekao je legendarni Michael Schumacher. Fernando Alonso imao je puno neodreðeniju izjavu da "nova pravila samo zbunjuju gledatelje i da nemaju smisla." Aktualni svjetski prvak, Lewis Hamilton, rekao je da je "teško vjerovati da æe nove odluke poveæati zanimanje gledatelja naših utrka na samim stazama, kao i onih koji natjecanja prate na TV ekranima. A upravo bi oni trebali biti naš prioritet broj jedan."
Plan FIA-e naèelno ima smisla
Ali da ne bi ispalo kako je FIA skupina neznalica koji ne znaju što rade, treba reæi da su naèelno bili u pravu s idejom o novom sustavu bodovanja, ali samo naèelno. Naime, kriza stišæe sve, a jedini naèin borbe je da Formula bude zanimljiva i neizvjesna do samog kraja, jer to naravno podiže televizijsku gledanost i privlaèi bogate sponzore. Prošla sezone zaista je odluèena u zadnjem zavoju zadnje utrke, ali to je više bila iznimka, a manje pravilo, jer smo godinama gledali vodeæeg vozaèa (najèešæe Schumachera) kako lagano kruži po stazi jer je davno osigurao naslov, a takve utrke su za gledatelje bile užasno dosadne. Glavna vijest bila je koji si je vozaè dao naslikati nešto novo na kacigu ili koji je bolid ljepši. Upravo s natjecateljske strane, novi sustav bodovanja koji ispred svega stavlja pobjedu, trebao je doprinjeti raspirivanju vozaèkih strasti na stazi i naravno uzbudljivosti. Ideja nije loša, ali je loše provedena. Sigurno nije naèin da se, de facto, prije starta nove sezone, "bez najave" obznani ovako nešto.




Jedna od glavnih kritika bila je da se može dogoditi situacija da prvenstvo bude riješeno veæ nakon 9 od ukupno 17 utrka, ali osim što je takav scenarij malo vjerojatan, takoðer je jasno da bi i po postojeæem sustavu bodovanja vozaè koji pobijedi u prvih 9 utrka bio praktièki svjetski prvak. Inaèe, nikad u povijesti Formule 1 nije se dogodilo da je netko pobijedio u prvih devet utrka sezone, rekorderi Schumacher i Mensel imaju po pet startnih pobjeda. Stoga, sezona æe se voziti po starim pravilima bodovanja, ali sa svime ostalim praktièki promijenjenim.
Najvažnije promjene: gume, aerodinamika i KERS
Najvažnija pravila su promjene u gumama, aerodinamici i tzv. KERS (Kinetic Energy Recovery System) sustavu. Nakon nekoliko sezona vraæene su slick gume koje daju mnogo bolji grip od starih "rezanih", a to je uvedeno zato kako bi se kompenzirali gubici zbog novih promjena u aerodinamici. Željelo se omoguæiti više pretjecanja na stazi stoga je smanjen broj krilaca i spojlera kako bi bolid bio nestabilniji, a zadnji spojler je viši i uži kako bi se olakšalo pretjecanje i ono što je dosad bilo nemoguæe, vožnja jedan iza drugoga u brzim zavojima. Naravno, pravi razlog promjena mnogo je prizemniji, željelo se stvoriti više mjesta za reklame sponzora na bolidima jer su se dosadašnje slabo vidjele.

Rezultat svega je da æe ovogodišnji bolidi biti jedni od najružnijih u povijesti ovog sporta. Još jedna novost je ranije spomenuti KERS sustav koji gomila energiju skupljenu prilikom koèenja i pohranjuje je za kasniju upotrebu po vozaèevom izboru, najèešæe za kratka i snažna ubrzavanja prilikom pretjecanja. Protiv KERS-a su bile najveæe momèadi Ferarri i McLaren tvrdeæi da je njegov razvoj preskup i da je nepouzdan. Dogaðaj koji je pridonio takvom stavu zbio se kada je, prilikom testiranja, BMW-om mehanièar u boksu doživio elektirièni udar jer je dotaknuo bolid opremljen radnom verzijom KERS-a. Sreæom, prošao je bez ozbiljnijih posljedica.
Ferarri i McLaren ispred svih
Glavni favoriti ovogodišnjeg prvenstva su prije svih naravno Ferarri i McLaren Mercedes. Vozaèke postave Raikkonen/Massa i Hamilton/Kovalainen jamèe dobre rezultate. Tu je uvijek opasni Fernando Alonso sa svojim Renaultom, ali oni ipak imaju znaèajno manji budžet od dvije najveæe momèadi. Da budžet ipak nije sve, pokazuje Toyota koja godinama najviše ulaže, a ima mizerne rezultate. Tu je još i BMW sa sjajnim tandemom Heidfeld/Kubica koji uvijek može iznenediti, pogotovo Kubica. Honda je zbog krize bila pred povlaèenjem iz prvenstva, ali spasio ju je Ross Brawn koji je svojim novcem kupio momèad u zadnjem trenutku i prema prvim informacijama, složio odlièan bolid. U svjetlu svih ovih okolnosti, oèito nas oèekuje zanimljiva sezona u kojoj Lewis Hamilton brani naslov.


 


Sve je super i sve je za 5!
21-03-2009 at 22:56 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1

MASSA: NOVI SUSTAV BODOVANJA NE VALJA

BRAZILSKI vozaè Ferrarija Felipe Massa zadovoljan je što æe barem još ove sezone u Formuli 1 vrijediti stari sustav bodovanja prema kojem æe naslov osvojiti onaj vozaè koji sakupi najviše bodova.
Nakon potvrde iz Meðunarodne automobilistièke federacije (FIA) da æe stari sustav bodovanja vrijediti do 2010. godine nakon èega bi trebao stupiti na snagu model prema kojem æe ukupni pobjednik biti onaj koji sakupi najviše pobjeda, Massa, je komentirao:
"Pripisati naslov èovjeku koji je skupio najviše pobjeda nije u redu. Zaista me ne interesira èinjenica što bi po takvom novom sustavu ja osvojio naslov prošle godine (Massa 6 pobjeda, Hamilton 5 pobjeda). Mene zanima samo ono što je u dobrobiti našeg sporta. Neki vozaè može imati više pobjeda, ali biti nekonstantan u svojim izvedbama i ne osvojiti puno bodova. U tom sluèaju smatram da takav vozaè ne bi zaslužio naslov", zakljuèio je Massa.
 


Sve je super i sve je za 5!
26-03-2009 at 00:47 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1

FIA OBJAVILA PRAVILA ZA NADOLAZEÆU SEZONU: PRVAKA ODLUÈUJU BODOVI

DUGA rasprava, inicirana od strane FIA-e u najgorem moguæem trenutku uoèi samog poèetka nove F1 sezone, okonèana je trijumfom veæine momèadi koje su se zalagale da bodovanje za prvaka ostane kao i proteklih godina. FIA je popustila pritisku, pa æe i sljedeæe sezone prvak postati onaj pilot koji skupi najviše bodova, a ne veæi broj pobjeda kako što je bilo predlagano.
FIA je na svom službenom webu jutros objavila propozicije natjecanja za sezonu koja starta utrkom u Melbourneu ove nedjelje i tim potezom zakljuèila sagu koja proteklih dana puni novinske stupce, izazivajuæi ujedno i razlièite komentare autoriteta oktanskog cirkusa.
Prvi èovjek F1 Bernie Ecclestone bio je inicijator izmjena u sustavu bodovanja utrke za prvaka, ali njegov prijedlog i službeno je pokopan. Upravo su vozaèi bili ti koji su javno ustali protiv Ecclestonovog prijedloga, a izmjene nisu prošle niti kod Udruženja momèadi F1 (FOTA), koje je upozoravalo da se radi o nelegitimnom potezu, s obzirom da nova pravila nisu jednoglasno prihvatili svi natjecatelji, propisno prijavljeni za nadolazeæu sezonu.
FOTA je, u vidu eventualnih izmjena, predložila da se pobjedniku odreðene utrke umjesto 10 dodjeljuje 12 bodova kako bi prvenstvo bilo napetije. FIA je, na koncu, od silnih revolucionarnih najava odluèila zadržati i stari sustav bodovanja, pa æe pobjednik i sljedeæe sezone na konto upisati plus deset bodova. Ostali piloti u portku redom æe se zadovoljavati s 8, 6, 5, 4, 3, 2 ili jednim bodom za osmo mjesto.

 


Sve je super i sve je za 5!
26-03-2009 at 00:50 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1

ECCLESTONE: SLJEDEÆE SEZONE ÆE NA STAZAMA BITI 26 BOLIDA, A ZLATNE MEDALJE ÆE ODLUÈIVATI PRVAKA



ŠEF FORMULE 1 Bernie Ecclestone najavljuje da æe se sljedeæe godine u utrkama natjecati 26 bolida, te da æe sustav zlatnih medalja odreðivati novog prvaka.
Ecclestone je istaknuo da su za 2010. godinu potvrðene barem tri nove momèadi u Formuli 1, ukljuèujuæi i amerièku momèad USF1. Ove sezone, Svjetsko prvenstvo u Formuli 1 poèinje nedjeljnom utrkom u Melbourneu za Veliku nagradu Australije, u kojoj æe se nadmetati 10 momèadi, odnosno 20 bolida.
Ecclestone je odbio objelodaniti bilo kakve informacije u svezi momèadi s kojima je kontaktirao za sljedeæu sezonu. Takoðer, najavio je da æe se sustav zlatnih medalja kao kriterij za novog svjetskog prvaka, koji je bio u planu veæ za ovu sezonu, poèeti primjenjivati od sljedeæe.
"To je nešto o èemu neæe biti potrebno s bilo kime diskutirati. Svjetska automobilistièka federacija (FIA) i Udruženje momèadi Formule 1 (FOTA) bile su u dogovorima o novom sustavu (prema broju prvih mjesta) za odreðivanje konaènog pobjednika veæ za ovu sezonu, ali je ta ideja bila odbaèena jer su se pobunile momèadi i njihovi vozaèi. Momèadima se taj plan nije svidio, radije su htjeli imati budalast sustav koji nije poluèio rezultate koje smo željeli ostvariti", izjavio je Ecclestone.
 


Sve je super i sve je za 5!
26-03-2009 at 00:52 | Ukljuèi u odgovor
JOKER
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 05-10-2006
Odgovori: 1406
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Formula 1

qualifying

1-button 1.26.202
2-barricello 1.26.505
bravo brawn

28-03-2009 at 10:03 | Ukljuèi u odgovor
Rejdžegejnstdvošmašin
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-10-2006
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9414
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Formula 1

citat:
JOKER wrote:
qualifying

1-button 1.26.202
2-barricello 1.26.505
bravo brawn


Bogami æe bit gusto. U Nedelju u pola osam starta Studio F1 a u 8 trka.
Nesmijem zaboravit pomjerit sat unaprijed
28-03-2009 at 10:16 | Ukljuèi u odgovor
JOKER
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 05-10-2006
Odgovori: 1406
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Formula 1

citat:
Rejdžegejnstdvošmašin wrote:


Bogami æe bit gusto. U Nedelju u pola osam starta Studio F1 a u 8 trka.
Nesmijem zaboravit pomjerit sat unaprijed


crche mi tv prije kvalifikacije na 15-nest minuta ....cccc....pushio sam se ko auspuh
cccc...nishta nisam vidio..cccc..a prodavnice se zatvorile ..cccc
28-03-2009 at 10:35 | Ukljuèi u odgovor
Rejdžegejnstdvošmašin
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-10-2006
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9414
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Formula 1

citat:
JOKER wrote:


crche mi tv prije kvalifikacije na 15-nest minuta ....cccc....pushio sam se ko auspuh
cccc...nishta nisam vidio..cccc..a prodavnice se zatvorile ..cccc


imaš onog gor na brèanskoj što prodaje one lampaše na ogradi na mostu na maloj pijaci
28-03-2009 at 10:39 | Ukljuèi u odgovor
JOKER
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 05-10-2006
Odgovori: 1406
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Formula 1

citat:
Rejdžegejnstdvošmašin wrote:


imaš onog gor na brèanskoj što prodaje one lampaše na ogradi na mostu na maloj pijaci


daleko mi je dok odem tam i vam nekih 16 hiljada milja a wal-mart je blize od oka sa balkona nekih milju ipo do dvije u vrh glave
28-03-2009 at 10:52 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 23
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: admin, Daks, Little One, mace, Morton1905, Prosvjetar, sana
FORUM : Sport : Formula 1 New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice