|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Don`t forget Srebrenica
14.05.2009
Klanjat æe se dženaza za 500 ubijenih Bošnjaka
Nizom prigodnih i vjerskih sadržaja, koji æe od poèetka jula biti organizovani širom svijeta, obilježit æe se 14. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Bit æe prireðeno više okruglih stolova i konferencija, izložbe slika i fotografija te promocije knjiga koje govore o stradanju Srebrenièana.
Centralni dogaðaj bit æe 11. jula, kada æe se u Potoèarima klanjati zajednièka dženaza za oko 500 Bošnjaka, èiji su posmrtni ostaci do sada identifikovani.
Udruženja koja okupljaju majke Srebrenice prihvatile su na današnjoj sjednici Organizacionog odbora ideju Adija Ejuboviæa, umjetnika iz Tuzle, da se u krugu bivše Fabrike akumulatora postavi maketa bosanske kuæe, bez prozora i vrata i na kojoj æe biti izlijepljeno oko 1.500 dokumentarnih fotografija poznatog fotoreportera Amela Emriæa.
Munira Subašiæ, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ istakla je da policija RS-a prošle godine nije dozvolila da majke posjete zgradu Zemljoradnièke zadruge u Kravici, ali æe ovog puta blagovremeno najaviti skup i morat æe im biti dozvoljena posjeta ovom mjestu, gdje je jula 1995. godine strijeljano oko 1.000 Srebrenièana.
Na narednoj sjednici Organizacionog odbora bit æe utvrðen konaèan program svih aktivnosti kojim æe se obilježiti godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.
(FENA)
|
|
14-05-2009 at 15:08 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Zomer svu ljepotu našao u Srebrenici
Robertus Zomer (Sommer), bivši vojnik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda, uskoro æe se sa suprugom i dvoje djece doseliti u Srebrenicu. Ovih dana boravi u tom gradu, a u Potoèarima je kupio zemljište za gradnju kuæe.
Susret s istinom
Ovo je njegov drugi dolazak, a prošle godine upoznao je Srebrenièanina Muhameda Bajriæa, kod kojeg danas boravi. U razgovoru za naš list navodi razloge koji su ga nagnali da se doseli u BiH.
- Prvi je da otvorim firmu i zaposlim ove ljude kako bih im život uèinio boljim. Svidjeli su mi se priroda i okruženje. Porodica i ja željeli smo se odseliti u Južnu Afriku, ali svu ljepotu našao sam u Srebrenici - kaže Zomer.
Prisjeæajuæi se prošlogodišnjeg dolaska u Srebrenicu, kazao je da se plašio reakcije ljudi, "jer u Holandiji svi nas krive za ono što se desilo i smatraju nas odgovornim".
- No, kada sam došao u Srebrenicu, veæina onih s kojima sam se susreo nije me prezirala. To me ohrabrilo, kao i susret s istinom iz jula 1995., poslije èega sam odluèio doæi - kaže Zomer i dodaje da dug kojim æe se pokušati opravdati jeste njegov život u Srebrenici s onima koji su prošli golgotu i genocid.
U dva navrata bio je u mirovnoj misiji u Srebrenici. Prvi put do januara 1995. godine, ali se mjesec kasnije vratio i ostao do jula. U bazi u Potoèarima bio je 11. jula. Kaže da je vidio
zloèinca Ratka Mladiæa i srpske vojnike.
Grižnja savjesti
- Znam da su se loše stvari dešavale u Srebrenici u julu 1995. godine, ali mi tada nismo znali šta se dogaða. Istinu smo saznali nakon mjesec, kada smo se vratili u Holandiju. Osjeæao sam grižnju savjesti što nismo mogli uèiniti više za spas Bošnjaka. Zapravo, mi nismo bili pravi vojnici, naša misija bila je u smislu vojne obuke - kaže Zimer.
Na pitanje osjeæa li se, ipak, jednim dijelom odgovornim za dešavanja iz jula 1995. i je li kao pojedinac mogao uèiniti više da se zaustavi stradanje Bošnjaka, odgovara da ni on ni njegova jedinica nisu imali naredbu za posebnu akciju, ali da se godinama od tada loše osjeæao.
Holanðani misle da je još rat
Zomer istièe da je imao stalne noæne more i da je tek nakon 13 godina odluèio doæi u Srebrenicu. Ta njegova odluka razlièito je komentirana.
- Veæina Holanðana, mojih sugraðana, pitala me zašto se želim vratiti u Bosnu, jer su mislili da je ovdje još rat. Iako sam objašnjavao da je rat davno završen, niko mi nije vjerovao, jer Holanðani još nemaju pravu sliku o Srebrenici i Bosni - kaže Zomer.
(AVAZ)
|
|
17-05-2009 at 18:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
20.05.2009
Srebrenica: Inzko odao poštu nastradalim bošnjacima
Prvu radnu posjetu Srebrenici Valentin Inzko, visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH, zapoèeo je susretom s Osmanom Suljiæem, naèelnikom Opæine Srebrenica, i Radomirom Pavloviæem, predsjednikom Skupštine opæine.
Obraæajuæi se novinarima, nakon sastanka, Inzko je naglasio da ga raduje dobra politièka i sigurnosna situacija u Srebrenici i da æe uèiniti napor da privuèe inozemne investitore koji æe uložiti svoj kapital u pokretanje proizvodnje i otvaranje novih pogona.
Kako je istakao naèelnik Suljiæ, široka je lepeza moguænosti ulaganja u Srebrenici. Inozemni investitori mogu ulagati svoj kapital u rudarstvo, banjski turizam, šumarstvo i poljoprivredu.
„Nadam se da æe vlasnici inozemnih kompanija prepoznati znaèaj ulaganja u Srebrenicu i preporuèit æu im da nesmetano mogu ovdje investirati, rekao je Inzko.
Posjetio je Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ koje, uz finansijsku podršku meðunarodne zajednice, realizuje nekoliko programa u zapošljavanju mladih,
U popodnevnim satima, Inzko je u Memorijalnom centru Potoèari odao poštu nastradalim Bošnjacima u genocidu iz jula 1995. godine, a potom razgovarao s majkama Srebrenice.
(FENA)
|
|
20-05-2009 at 15:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
20.05.2009
Ekshumacije iz masovne grobnice u Vlasenici
Na zahtjev Tužiteljstva BiH, Sud BiH naložio je tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu da vrši ekshumacije iz masovne grobnice u vlasenièkoj opæini, a koje æe poèeti u ponedjeljak, 25. maja, saopæila je glasnogovornica Tužiteljstva TK Jasna Subotiæ. "Radi se o tjelesnim ostacima Srebrenièana stradalih u maju 1995. godine, a pretpostavlja se da se u grobnici nalazi izmeðu 15 i 20 skeletnih ostatka", kazala je Subotiæ. Ekshumacije æe vršiti eksperti Instituta za nestale osobe BiH, Odjel u Tuzli, predstavnici Komemorativnog centra Tuzla, vještak sudske medicine te predstavnici MUP-a TK, kazala je glasnogovornica Subotiæ. Po naredbi Suda BiH, Tužilaštvo TK æe rukovoditi poslovima na ekshumaciji.
|
|
20-05-2009 at 17:37 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|