Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
Re: Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
citat: Azur wrote: Mislim, da je se na tim lokalitetima, putem potapanja supljih prostora, uspjela napraviti vremenska bomba i samo je pitanje kada ce eksplodirati.
upravo o tome i ja pricam svo vrijeme... bojim se da se u sve uslo malo prvise "ho ruk", ali ni to nije glavni razlog zbog kojeg sam ja protivnik jezera. ja sam protiv jezera zato sto smatram da su se pare potrosene na jezera (a isto tako i na fontane i jos par bespotrebnih stvari, koje dominiraju, pa ne vidimo ono sto je dobro uradjeno) mogle potrositi zaista na razvoj opcine, na njen rast, na ocuvanje gradskih vrijednosti, na razvoj privrede i poljoprivrede (ono sto jeste u domenu opcine), itd.
sramota je da nemamo muzeje! ljudi! sramota!
tuzno je da djeca nemaju gdje izaci, pa idu na jalu
bezobrazno je da se u jednom centru wanna-be grada cuje najnekvalitetnija muzika iz skoro svakog kafica...
sramota je da saka ahbaba talasa na svakom mjestu i u svakoj prilici!
pa, ljudi, budimo, malo bar, realni i pogledajmo, istinski, sta smo dobili, a sta smo izgubili! ne znam, ja sam ocajna, a volim tuzlu i ne zelim nigdje otici iz tuzle, al' ocajna sam, pravo! ja bih mogla dan i noc ljudima argumentirat i objasnjavat sta je to sto moze bolje!
|
18-05-2012 at 14:38 |
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
citat: statebriga wrote:
nije u pitanju zluradost, nevo pitanje koje je prilicno "na mjestu". hipoteticko pitanje "ko je i kako radio studiju" se vrlo dobro razumije, posebno kada znamo da u bosni nema strucnjaka koji mogu rijesiti problem tonjenja; nije ih bilo prije, nema ih ni sada...
ja sam vise puta pokusala naci studiju (dakle, studiju od prije 10 i vise godina), da je malo pregledam i da pokusam sebi odgovoriti na pitanje "je l' ovo bilo pametno praviti". dovoljno bi mi bilo da proguglam autore i znala bih da li je vrijeme da sutim.
znamo kako se rade studije, a posebno kako se rade ovdje. svaka cast svakom, ali nisam sigurna da ti ne znas koliko studija koje su uradili "lokalni strucnjaci" su odbacene nakon revizije, zato sto su bile lose uradjene, nepotpune, nekvalitetne, itd. mene to interesira!
btw, dokument koji pominjes nema veze s onim sta sam ja pitala. to 4.13 je "Studija izvedivosti: Moguænosti za korištenje Panonskog jezera i rezervi slane vode s ciljem razvoja rekreativno-banjskog turizma", objavljeno u "Okviru za implementaciju..." za 2006/07, kada su jezera vec bila naprvljena. ne govorim o toj studiji (koja nema veze s pitanjem "kako su napravljena jezera", nego se odnosi na "koristenje za banjski turizam"), nego o inicijalnoj studiji.
google je super stvar, al' treba otvorit dokument i pogledat o cemu se radi prije nego se navede
to što sam ti ja navela jeste Studija izvodivosti i tako se struèno naziva(i ti jesi pitanje uputila o studiji izvodivosti),a to što ti pogrešno smatraš studijom izvodivosti je geotehnièki/geomehanièki elaborat i ispitivanja tla koja se moraju obaviti prilikom i prije izrade izvedbenog projekta bilo kojeg objekta(bez toga se ne može pristupiti statièkom proraèunu),ne samo jezera...tako da nisi u pravu i nije taèno da u BIH nema struènjaka koji se time bave.Ja sam samo neko ko možda malo bolje zna kako teèe proces izrade i jednog i drugog ,jer to ima veze sa mojom strukom.
To što ti imaš dilemu da li je neko struèan za izradu studije,nije pitanje o kome se može raspravljati na ovoj temi.
Što se tièe istraživanja tonjenja Tuzle ja znam da postoje i elaborati i izvještaji nastali nakon izvršenih bušenja i analize geotehnièkog profila.Tih elaborata( ne studija kako ih ti zoveš možda nema na Googlu(postoje izvještaji u pisanoj formi koji su radjeni prije a i nakon rata.Koliko ja znam autori istih nisu obavezni da svoje radove objave na netu,ali geomehanièki elaborat za jezera postoji(zakonska obaveza) i svaki gradjanin Tuzle ga može zatražiti na uvid,naravno ukoliko je za to postoji valjan razlog.
Problemom tonjenja (ne samo Tuzle) su se bavile mnoge institucije u bivšoj Jugoslaviji i koliko znam ti elaborati i izveještaji su (nakon raspada Yu) ostali vlasništvo tih institucija (mislim po zakonu o restituciji takvih institucija).Ako te baš toliko interesuju detalji mogu te uputiti na struènu osobu koju poznajem privatno ,koja je univerzitetski profesor i ima veliku iskustvo jer je uèestvovala u timovima za izradu takvih elaborata.
Da apsloviramo @stb,istraživanje i elaborat o tonjenju nije isto što i studija o izvodivosti.Prva je stvar tehnièke struke i prvi se na zahtjev investitora (najèešæe neke državne institucije),a druga je više ekonomski aspektirana i predstavlja analizu raspoloživih resursa,kako prirodnih tako i ljudskih.Da nisu postojali podaci iz prvog dokumenta,ne bi se mogla napraviti ni studija izvodivosti.
Nego ,ko se ovde bavi idejom kandidature i politièkog angažmana,ti ili ja? 
|
18-05-2012 at 15:01 |
|
|
|
citat: Azur wrote:
Uvijek sam izrazavao skepsu premo elaboratu u kojem se opravdava potapanje rudnika "Tusanj"
i potapanje podrucuja na kome su radili solni bunarevi.
Mislim, da je se na tim lokalitetima, putem potapanja supljih prostora, uspjela napraviti vremenska bomba i samo je pitanje kada ce eksplodirati.
A kao "krem" na tortu dosla je izgradnja dva jezera na kojima zna biti prisutno par hiljada posjetilaca. I to nije dovoljno, nego se predvidja i izgradnja treceg jezera, kao biva, ko hebe to sto se zemlja moze prolomiti i ko hebe finansijske gubitke...KAD JE BAL, NEK JE BAL
...a ja sam mislila da si ti Azure medicinske struke ,a ono ti geolog...eto ja nisam èula ni od jednog rudarsko-geološkog inžinjera da bi moglo doæi do ikakve eksplozije naroèito ne neke "vremenske bombe"
jebiga u ovoj BIH zato i jeste sve u qurcu jer se ne konsultuje struka i ljudi naprosto obožavaju da se u sve "razumiju "...eto ,meni se nikada nije desilo da ljekaru odredjujem kako æe me pregledati i koju æe mi terapiju prepisati,ali mi se fakat digne pritisak od ljudi koji ne baratju struènim nazivima,a onda lupetaju o "vremenskim bombama","lomljenju zemlje" i slièno..Azure,jel znaš ti šta znaèi rijeèi:pijezometar,istražna bušotina,geofonski snimak,tektonski poremeæaj,modul stišljivosti...jebote sve struènjaci za mišljenje,a nigdje struènjaka za primjenjivu i sugurnu metodu...Imaš li ti Azure neku ideju èime bi se mogli zapuniti ti kanali da se uspori proces tonjenja Eto ,ako imaš da te odmah zaposlimo u institut pa da nas bog vidi...
|
18-05-2012 at 15:16 |
|
|
|
citat: statebriga wrote:
upravo o tome i ja pricam svo vrijeme... bojim se da se u sve uslo malo prvise "ho ruk", ali ni to nije glavni razlog zbog kojeg sam ja protivnik jezera. ja sam protiv jezera zato sto smatram da su se pare potrosene na jezera (a isto tako i na fontane i jos par bespotrebnih stvari, koje dominiraju, pa ne vidimo ono sto je dobro uradjeno) mogle potrositi zaista na razvoj opcine, na njen rast, na ocuvanje gradskih vrijednosti, na razvoj privrede i poljoprivrede (ono sto jeste u domenu opcine), itd.
sramota je da nemamo muzeje! ljudi! sramota!
tuzno je da djeca nemaju gdje izaci, pa idu na jalu
bezobrazno je da se u jednom centru wanna-be grada cuje najnekvalitetnija muzika iz skoro svakog kafica...
sramota je da saka ahbaba talasa na svakom mjestu i u svakoj prilici!
pa, ljudi, budimo, malo bar, realni i pogledajmo, istinski, sta smo dobili, a sta smo izgubili! ne znam, ja sam ocajna, a volim tuzlu i ne zelim nigdje otici iz tuzle, al' ocajna sam, pravo! ja bih mogla dan i noc ljudima argumentirat i objasnjavat sta je to sto moze bolje!
eee ovo je onda drugi par opanaka @stb...i ja se slažem sa tobom glede prioriteta,a prioritete izglasavaju opštinski vjeænici nezavisno od naèelnika kako to naprijed fino navede Sunce...A gradjani su ti koji biraju te iste vjeænike kao i naèelnika...
problem i jeste što niko od novih kandidata na izborima ne definiše i ne konkretizuje to što ti zoveš "rast i razvoj opštine"..svi nude samo obeæanje i tvrdnju da su dobri menadžeri,sposobni ,da govore strani jezik...etc...niko ne navodi u svome programu KAKO bi nešto napravio,veæ ŠTA bi napravio i tu je kvaka...
|
18-05-2012 at 15:26 |
|
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
draga soraya, sta ti sve isprica, isto kao da si direktor urbanistickog zavoda!
btw, ja se ne kandidujem za gradonacelnika, ako se uopce kandidujem...
ps. kad pokusavas da ponizis i omalovazis necija znanja, onda kreni od toga da nije svako opterecen svojim obrazovanjem i da se ne trudi svako u svakom momentu da pise kao advokat, sa svim cinjenicama, svim procedurama i slicno, nego da se (posebno na forumu) dosta toga uprosti.
za tvoju informaciju, toliko sam prevela studija izvodivosti, elaborata, ekonomskih studija i ostalih dokumenata, koliko tvoj strucnjak nije napisao. takodjer, prevela sam i previse revizija koje su dale negativno misljenje na studije, elaborate i istrazivanja napisana na tuzlanskom, sarajevskom, mostarskom, zenickom, banjaluckom, a posebno bijeljinskom univerzitetu/ima, tako da sve sto napisah mogu i potkrijepit (ali samo statisticki, jer mi poslovna tajna ne dozvoljava da objavljujem detalje).
prema tome, cini mi se da su ovdje mnogi shvatili poentu mog posta, a ti se i dalje trudis da dokazes nesto sto mi nije jasno sta...
hoces da kazem da si u pravu i da sve znas? pa jos i sve bolje od nas svih skupa? ili da si arhitekta kakvog nema na balkanu?
ako treba, nema problema! meni nije problem ni prihvatiti kritiku, ni uvazit korekciju, a svakako mi nije problem dati pohvalu kada vidim da je nesto dobro. s tim u vezi, rado cu ti reci sve gore navedeno, samo kad budem imala pred sobom pokazatelje da je to tako...
no hard feelings, just discussing
|
18-05-2012 at 15:40 |
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Politika : Utrka za novog nacelnika Tuzle  |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|