Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
citat: statebriga wrote:
dakle, soraya, navod si dala za nesto sto je PROJEKT koji se nije odnosio na IZGRADNJU jezera, nego na BANJSKO LIJECENJE, drugi put ti pisem!
(
Stb
1)Studija izvodivosti nije isto što i projekat za izgradnju (bilo èega)
2 Taèka 4.13 fino piše sledeæe:
4.13. Studija izvedivosti: Moguænosti za korištenje Panonskog jezera i rezervi slane vode s ciljem razvoja rekreativno-banjskog turizma
Dodatna procjena veæ odobrenih aktivnosti na otkrivanju turistièkih kapaciteta Panonskog jezera, kao preduslova za daljnje investicije Opæina Tuzla, regija SI BiH
Gradjevinski projekat je mogao da bude uradjen i prije izrade ove studije i moglo se krenuti u IZVODJENJE jezera na osnovu tog projekta (odnosnio gradjevinske dozvole), a ne na osnovu Studije za koju si ti tvrdila da uopšte ne postoji...
Nema potrebe da meni podastireš ove linkove(ja za NERDU znam od ranije) ,da si ovo izguglala ranije ,ne bi tvrdila da Studija izvodivosti ne postoji uopšte...To što ne razlikuješ Studiju izvodivosti ,Geomehanièki elaborat i Izvedbeni projekat,do tebe je
|
18-05-2012 at 18:22 |
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
citat: camac wrote:
a fakat se samo o jezerima prica.. da je nacelnik razmisljao o posledicama globalnog zagrijavanja il da se u ovom preduzecu neko dosjetio pa nakon sezone kupanja, smanjio nivo soli u vodi i ubacio neke ribe sto zive u slanoj vodi (ajkule, drakule, etc.) moglo je ovo da fercera cijelu godinu.. sto kroz sportski ribolov, sto kroz neku ribarnicu sa ponudom neke "egzoticne" vrste ribe u "srcu" slatkih voda.. pa opet, kad u Maju sunce sine, sve to pocistit, razapet suncobrane i zamijesat sladoled.. mah, ne dao im ja svoje pameti..
ne znam da li je izvodivo od jezera napraviti ribogojilište morske faune u zimskom periodu,ali da mora postojati uredjaj( u stvari sistem uredjaja) koji smanjuje salinitet postojeæe vode ( a koja mora otiæi u kanalizacioni sistem) to veæ postoji...ne smije se slana voda ispuštati u sistem gradske kanalizacije...mora se tehnološki preraditi...to jeste baš stvar struke Èamac i vjerovatno jeste izvodivo,ali koliko ja znam jako je skupo (mislim da Nijemci imaju tu patentiranu tehnologiju i da je "boli glava" skupa)..eto ti kad zaradiš onaj svoj prvi milion mogao bi investirati ..da pecaroši imaju gdje u švaleraciju i zimi
|
18-05-2012 at 18:42 |
|
|
hurija Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 02-03-2004 Lokacija: tuzla Odgovori: 15602 IP: Maskiran
|
citat: Posmatram wrote:
Ako smatrate da trece jezero nije prioritet, sta je po vasem misljenju prioritet? Gdje bi ste vi ulozili novac da ste npr nacelnik ili nacelnica?
Mogu li ja..
prosiriti vezu CG (sadasnji nacelnik uvijek prica o ekologiji, pa eto sanse), osnovati kamp za mlade koji bi bio u sklopu jezera (poput kampa na Solti, zasto ne?), renovirati postojece sportske terene (koji su trenutno ruglo grada, pa necemo imati situaciju da se "nedozvoljeno okupljanje" desava na Trgu i da se desava kolektivna marisana), pomoci sportskim drustvima koji kubure sa finansijama, a ostvaruju rezultate (promocija svih, a ne pojedinaca i podobnih),...
na kraju krajeva, mogao bi sadasnji nacelnik i da zapamti broj stanovnika svog "grada" i da bude za gradjane, a ne exponat u svojim mastarijama....
|
18-05-2012 at 18:44 |
|
|
Azur Nivo: Forumski doajen xxxxxyyyyy
Registriran(a): 24-07-2005 Odgovori: 5025 IP: Maskiran
|
citat: Posmatram wrote:
@Azure, spomenuo si urbani razvoj.
Ja bih rekla da bez dobre infrastrukture, nema ni dobrog urbanog razvoja.
Infra struktura je posebna rak rana Tuzle. Pogresnom lokacijom grada(smjesten u kotlini, zatvoren sa tri strane, Majevicom i okolnim brdima, zablokiran industriskom zonom sa cetvrte strane), do skora aktuelnim fenomenom tonjenja dijela Tuzle(nadam se da je to zaustavljeno), nezahvalan oblik grada(kao jedno crijevo koje ima svoje ekstremitete lijevo i desno), problem industrijskih i otpadnih voda, uslovljavali su situacija da infrastruktura u Tuzli nije nikada bila dobro rijesena.. Pa doskora je bio i problem pitke vode, ali eto, Jasmin je to uspjeo rijesiti sa podizanjem namjenskog kredita. Nema sabracajnih zaobilaznica oko grada, nego direktno kroz carsiju prolaze dva magistralna puta. Problem brdskih naselja u zimskim uslovima...Jala i njezim smrad,toplifikacija grada, itd i itd. Sve je to cinilo i cini Tuzlu jednom kasabom. To moramo priznati, ma koliko mi je voljeli ili ne.
Bez dobre i planske infrastrukture nema pravilnog razvoja urbane sredine. Uvijek stojis u "nekim" problemima i uvijek ti "nesto" smeta. To Soraya moze sigurno bolje objasniti.
|
18-05-2012 at 18:49 |
|
|
Posmatram Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 18-05-2012 Odgovori: 1641 IP: Maskiran
|
citat: hurija wrote:
Mogu li ja..
prosiriti vezu CG (sadasnji nacelnik uvijek prica o ekologiji, pa eto sanse), osnovati kamp za mlade koji bi bio u sklopu jezera (poput kampa na Solti, zasto ne?), renovirati postojece sportske terene (koji su trenutno ruglo grada, pa necemo imati situaciju da se "nedozvoljeno okupljanje" desava na Trgu i da se desava kolektivna marisana), pomoci sportskim drustvima koji kubure sa finansijama, a ostvaruju rezultate (promocija svih, a ne pojedinaca i podobnih),...
na kraju krajeva, mogao bi sadasnji nacelnik i da zapamti broj stanovnika svog "grada" i da bude za gradjane, a ne exponat u svojim mastarijama....
Konacno neko sa konkretnim predlozima, lijepo napisanim i nadasve realnim. Potpisujem.
|
18-05-2012 at 18:49 |
|
|
Azur Nivo: Forumski doajen xxxxxyyyyy
Registriran(a): 24-07-2005 Odgovori: 5025 IP: Maskiran
|
citat: soraya wrote:
od 2000. do 2012.godine staju tri mandata ,a ne dva... da nije upitanju neka VD funkcija bila...ja tada nisam bila još preselila u Tz,pa ne znam...
Evo, ovako pise u "ekapiji" a i u drugim clancima stoji da je nacelmik od 2.000 godine...
Kao politièar je prvi puta izabran za naèelnika Tuzle, 2001. godine. Drugi mandat je osvojio s rekordnih 63 % glasova. Od magazina "Dani", Radio „Kameleon-a“ i Hrvatskog radija "Soli", proglašen je liènošæu godine u BiH, 2003. godine. Dobitnik je više nagrada za ekologiju i turizam (Kraljica Katarina -2005; Zlatna turistièka ruža -2006; Zlatna turistièka kruna-2006;), a od meðunarodnih priznanja, u Londonu, 2006. godine, primio je nagradu u vidu proglašenja Tuzle "BEACON GRADOM" (svjetlo na kraju tunela) za kreativni ekonomski razvoj Tuzle, i to od OSCE-a, britanske i švicarske vlade.
.........................................
|
18-05-2012 at 18:55 |
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|