Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Posmatram Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 18-05-2012 Odgovori: 1641 IP: Maskiran
|
Re: Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
citat: Azur wrote:
Tuzla je nekada imala prepoznatljiv stil urbane gradnje. To je bila jedna kombinacija Orijenta i Austro-Ugarskog stila. Medjutim, sve one lijepo zgrade, sa usaglasenim stilom i linijom gradnje su usled posledica tonjenja srusene. Tako da mladje generacije i nemaju predstavu kako je centar Tuzle nekada izgledao. Po meni, Tuzla nema pravilnu koncepciju razvoja. Dovoljno je samo pogledati kako se farbaju spoljasnje fasade. Gledam jednu sliku Tuzle,slikano iz pravca stare Opstine, i na njoj koliko ima kuca toliko ima razlicitih boja na fasadam. I to sve boje drecavije jedna od druge. Ovdje gdje zivim ti je dozvoljeno samo u jedno 5-6 boja koristiti za fasade i to ne smiji "upadati u oko". Moraju biti uskladjene sa svojom okolinom.
Ono sto je potonulo ili sruseno kao posljedica tonjenja je proslost i bilo bi lijepo da su te zgrade jos uvijek tu, ali cinjenicno stanje je da ih vise nema. Dakle, idemo dalje.
Ne dijelim tvoje misljenje oko sarenilosti fasada, gledano iz pravca stare Opstine. Tuzla je uvijek bila siv grad. Mislim da je osvjezavajuce vidjeti boje. Ne vazi pravilo da je svako sarenilo, pa cak i drecavo sarenilo, neplanski odradjeno.
Gledano cisto iz pravca stare opstine, taj dio fasadnog sarenila oko dzamije meni izgleda sarmantno. Mozda bas zbog dzamije, nekako mi te vibrantne boje idu uz orijentalni ukus.
Priznajem da je neobicno skrenuti pogled u desno, prema ‘baroknoj’ zgradi koja ima fasadu pastelne boje, sto je i tipicno za taj tip zgrade. Ali, kako su se kod nas mijesale raznorazne kulture, pa prema tome svako je ostavio dio svog uticaja, tesko bi bilo sve uskladiti u jednom stilu. Mene vise brine klima uredjaj na ‘baroknoj’ zgradi koji je tako ruzno instalisan i bas para oci. Sa malo truda, klima uredjaj se mogao maskirati. Ali to su nasa posla.
Da se vratim na infrastrukturu. Meni je nelogicno kad ljudi spominju jezera kao izvor razvoja nekog turizma u Tuzli. Kapacitet panonike je ok da zadovolji lokalno stanovnistvo. Odnosno, slabo da taj kapacitet moze zadovoljiti potrebe i lokalnog stanovnistva, a da ne govorimo o turistima. Malo realnosti nije na odmet. U gradu koji je prenaseljen, u kojem saobracaj nije rijesen, prilaz gradu je nikakav, ne vidim logiku razmisljati o turizmu.
Mislim da je nacelnik izgubio osjecaj za realnost.
|
18-05-2012 at 20:14 |
|
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
Re: Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
citat: soraya wrote: Nema potrebe da meni podastireš ove linkove(ja za NERDU znam od ranije) ,da si ovo izguglala ranije ,ne bi tvrdila da Studija izvodivosti ne postoji uopšte...To što ne razlikuješ Studiju izvodivosti ,Geomehanièki elaborat i Izvedbeni projekat,do tebe je
halo, ba, de ti malo nadji sebi kakve zanimacije... to pod 1.
to sto si ti procitala da ja tvrdim da nije postojala studija, mogu pripisati samo adrenalinu koji ti je jurnuo u lice i paralizirao mogucnost razumijevanja procitanog i nista vise!
draga si mi, pravo, al' sto mozes pricat, to je cudovisno bolje da si ovu energiju usmjerila na zaokruzivanje onoga sto ti stvara frustraciju 
zasto ti mislis da neko nesto nije znao prije tebe? npr. kad se pravila SERDA, a ne nerda (koja je dosla poslije)... toliko se busas u prsa koga i koliko dobro poznajes, a a onda kiksas na banalostima 
de, ba, i ti i prica o jezerima, totalno presmijesno
citat: Ema wrote: Eh,de mi reci za koga bi ti od ove ovdje gospode glasao i navedi mi razloge zasto....
pa, kako da ti se kaze, kad jos nit' se zna ko su kandidati, niti kakvi su im programi... mogu samo spekulirati 
bitno je da necu glasati za politicke partije i kandidate koji zastupaju ono sto meni nije politicki blisko (liberalna demokracija), a ko od njih ce biti taj ko ce biti meni najblizi, to cemo sacekati trebala bi i ti, jer jos nije ni pocela utka 
citat: Posmatram wrote: Ako smatrate da trece jezero nije prioritet, sta je po vasem misljenju prioritet? Gdje bi ste vi ulozili novac da ste npr nacelnik ili nacelnica?
pogledaj ranije stranice, sve sam vec pisala 
citat: hurija wrote: Mogu li ja...
bravo, hurka! vis a vis tvog drugog posta, tj. koji je uslijedio poslije ovog, ima neko ko i o tome razmislja, pravi plan, predlaze, bilo ih je i koji su nudili dzabe trenutnoj vlasti projekt, da se radi na tome, al' to nije dovoljno "sexy" ili sta li... uglavnom, ako je ovo jedan od kriterija za glas, ja se onda smijem nadati za koga ce tvoj 
ps. za sorayu - de nam, posto je "tvoja struka", haman, provjeri je l' tacno da nema vise nigdje nikakvog opcinskog zemljista koje je slobodno (naravno, govorimo van granica "kreka - solina - slavinovici") eto, hvala!
citat: yugi wrote: Ovdje je džaba podastirati argumente!
potpuno si u pravu!
cekamo da vidimo ko su kandidati
ps. meni se cini da jasko nije dobio zeleno svjetlo od centrale
|
18-05-2012 at 20:46 |
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|