Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
nema veze Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: bosanski jezik
Sto se tice jezika bogami svi ga imamo, nekada nas dovede u neugodne situacije (uuuh, bila sam tamo sto puta) a nekada u najinitmnijim trenucima pokaze ono sto jesmo. Uglavnom da se dobro razumijemo i neka moga jezika a i vaseg...
|
08-12-2002 at 14:28 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Prijatelj Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: bosanski jezik
citat: visental wrote:
citat: janko wrote:
Postovane Dame i Gospodo,
Zao mi je sto moram Vam reci istinu, ali "Bosanski jezik" ne postoji. Postoje dialekti, koji se govore na bosanskom podrucju, ali ovi dialekti pripadaju istom jeziku, koji se govori u 4 republikama bivse Jugoslavije - Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Tako se naprimer Njemacki govori u 5 drzavama.
Jezik kojim Vi pisete i govorite,gosp. Janko pripada istoj porodici jezika ski,slovacki,ruski,poljski,srpski,hrvatski,slovenski(slovenacki),makedonski,bosanski,crnogorski,ukrajinski,bugarski.
Sljedeca podgrupa je juznoslovenski jezici kojem pripadaju bosanski(koji vi osporavate) i Vas jezik srpski.Ostale juznoslovenske jezike necu ponovo spominjati.
Evidentno je iz ovog Vaseg posta da jako slabo stojite sa znanjem Vaseg vlastitog jezika,a usudjujete se osporavati jezik milionskoj naciji.Stoga,dragi moj istocni komsija,nije dovoljna Vasa mrznja i mrznja slicnih vama da se ukine jedan jezik.Ukidanjem jezika ukida se i narod.Mi vam to nismo dozvolili u daljoj i blizoj proslosti,a o buducnosti da ne govorimo.
Janko je potpuno u pravu do ustava iz 74-te niste postojali ,danas kazete da ste narod, da imate svoj jezik,kulturu itd. savjetujem vam uzmite rodoslov koji ima svaka kuca bosanska pa potrazite u njemu svoje porijeklo ili po imenu ili po prezimenu ,bice vas puno iznenadjenih ici cete do 4-tog ili 5-og koljena i dalje nema onda dolaze neka druga imena , za neke od vas ce to biti strasno,za neke veliko olaksanje......ali neka svako moze da grijesi pa tako i vi
|
06-01-2003 at 16:13 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ha ha ha ha ha ha ha ha Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: Re: bosanski jezik
citat: PRIJATELJ wrote:
citat: visental wrote:
citat: janko wrote:
Postovane Dame i Gospodo,
Zao mi je sto moram Vam reci istinu, ali "Bosanski jezik" ne postoji. Postoje dialekti, koji se govore na bosanskom podrucju, ali ovi dialekti pripadaju istom jeziku, koji se govori u 4 republikama bivse Jugoslavije - Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Tako se naprimer Njemacki govori u 5 drzavama.
Jezik kojim Vi pisete i govorite,gosp. Janko pripada istoj porodici jezika ski,slovacki,ruski,poljski,srpski,hrvatski,slovenski(slovenacki),makedonski,bosanski,crnogorski,ukrajinski,bugarski.
Sljedeca podgrupa je juznoslovenski jezici kojem pripadaju bosanski(koji vi osporavate) i Vas jezik srpski.Ostale juznoslovenske jezike necu ponovo spominjati.
Evidentno je iz ovog Vaseg posta da jako slabo stojite sa znanjem Vaseg vlastitog jezika,a usudjujete se osporavati jezik milionskoj naciji.Stoga,dragi moj istocni komsija,nije dovoljna Vasa mrznja i mrznja slicnih vama da se ukine jedan jezik.Ukidanjem jezika ukida se i narod.Mi vam to nismo dozvolili u daljoj i blizoj proslosti,a o buducnosti da ne govorimo.
Janko je potpuno u pravu do ustava iz 74-te niste postojali ,danas kazete da ste narod, da imate svoj jezik,kulturu itd. savjetujem vam uzmite rodoslov koji ima svaka kuca bosanska pa potrazite u njemu svoje porijeklo ili po imenu ili po prezimenu ,bice vas puno iznenadjenih ici cete do 4-tog ili 5-og koljena i dalje nema onda dolaze neka druga imena , za neke od vas ce to biti strasno,za neke veliko olaksanje......ali neka svako moze da grijesi pa tako i vi
Prahne li tebi podjahkat :p "cuna"na sabahu
usput evo ti jedna HLoptica
|
06-01-2003 at 16:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
drugar Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: bosanski jezik
citat: NNTA wrote:
"Oprostite, ali ja vas nista ne razumijem "
Ja mislim da su Nadrealisti glavni krivci za rat na prostorima bivse Yu Ili su ´glumci´ samo odigrali po njihvom scenariju...more bit´ bidne 
Pricam onako kako sam ucila u osnovnoj, tj sh-hs. Ako je ikada kojim slucajem doslo do poteskoca prilikom komunikacije sa zemljacima, mi se presaltamo na engleski Nacin govora u maternjem jeziku nisam mijenjala ni zbog koga, a kome isti smeta sredim to po kratkom postupku.
Zaista mi nije bitno da li je tjedan, nedjelja, sedmica, week, Woche...niti mi para usi kada on/ona putuje vlakom, a ja vozom...ali kada to ucine preko noci, pa jos onako napuhano, nazor...i misle da im chuchi...
Prvo se jedna veca drzava raz**be, onda se njene republikice formiraju u neke drzave, jel...podrazumijeva se da bi odmah i jezik trebao dobiti novi naziv, hajde uradi se i to...hm..........suvise smo ja i slicni meni mali da bi neko slusao nas prijedlog, a kamoli uvazio ga, ali ipak cu se uzalud potruditi pa predloziti da se svaki grad iz vec pomenute ex Yu pretvori u drzavu, a jezik dobije naziv po ´promovisanom´ gradu. Dakle, drzava -Tuzla, sluzbeni jezik -tuzlanski . Ma krasota 
Pa kaze:
"koliko jezika znas toliko ljudi vrijedis". Zamisli sad jednog bosanca...zna tuzlanski, zenicki, sarajevski, travnicki, dobojski, banjalucki (ili se na istom kaze banja-lucki ) itd itd...a gdje su svjetski jezici...ah...pa kad sve to stavi na svoj CV...ma na intervjuu za posao ne da bi ih odusevio 
Kako se na tuzlanskom kaze ironicna? (nije nagradno pitanje)
da, ali to ovi koji su ostrasceni nemogu da ukapiraju za njih je bitno da su postali bosnjaci ,da govore taj novonastali bosanski i da mrze sve one koji im se suprostave u misljenju
|
06-01-2003 at 16:37 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Urša Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: bosanski jezik
Kao odgovor na sva nacionalisticka busanja u prsa "junacka", u proteklih 12 god, najmanje sto su mogli napraviti je da daju svojoj naciji i svom jeziku ime.
Ne vidim nista lose u tome, a samim tim ni razloge da im se netko suprotstavlja.
|
06-01-2003 at 17:16 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ivanisevic Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: bosanski jezik
citat: Urša wrote:
Kao odgovor na sva nacionalisticka busanja u prsa "junacka", u proteklih 12 god, najmanje sto su mogli napraviti je da daju svojoj naciji i svom jeziku ime.
Ne vidim nista lose u tome, a samim tim ni razloge da im se netko suprotstavlja.
tacno samo sto vi bosnjaci mijenjate nacionalnost i jezik po potrebi,cas ste srbi cas ste hrvati cas muslimani,sad ste bosnjaci , daj malo laganije to vi ste kao suncokreti ,,do podne sam ono sto jesam a od podne sam ono sto nisam bio
|
06-01-2003 at 17:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|