Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
ursa Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: bosanski jezik
citat: Urša wrote:
Ne znam samo zasto pohvalno?! Zbog prepisivanja?!
cenzura papak, cenzura , ovo je samo da dokazemo tebi i takvim papcima kao ti da netreba da nikog da vrijedjate ono sto je bilo bilo je netreba zaboravit ,ali sta nam se desilo to je samo dokaz inteligencije svih i muslimana i hrvata i srba i da vam kazem jebite se svi ,a za onog normalnog momka sa ETSC veliki pozdrav i vidimo se u evropi na kolacima i limunadi
|
10-01-2003 at 18:44 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ursa Nivo: Guest IP: Maskiran
|
citat: Urša wrote:
Kad vec postiras s mojim nickom, probaj i neki (s)misao dati. Koliko got ti to tesko bilo....
jesi li ti mutav pa ne razumijes
|
10-01-2003 at 18:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Urša Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: bosanski jezik
Dobro...(ne znam kako da te oslovim, jer koristis moj nick), hajde sad polako , jos jednom objasni sta te je to uvrijedilo. Pa da pokusamo raspraviti.
I probaj ovaj puta koristiti svoj nick. Uvjerljivije je.
|
10-01-2003 at 19:05 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Kraut Nivo: Guest IP: Maskiran
|
citat: sunce wrote:
Evo otvaram temu bosanski jezik .
Ja sam ucila sh-hs .
U mom slucaj vrijedi da se staro drvo tesko ispravlja pa tako ja jos uvijek koristim izraze koje sam uvijek koristila .
Mnogi nisu svjesni ali sve vise ubacuju ili se vracaju starim bosanskim izrazima.
Tako cu vjerovatno i ja .Mnogi izrazi koje je koristila moja nena su pravilni kao kahvenisati ,kahva ,natjecu ,dotjece
Evo npr. rijec opcina
Alija Isakovic biljezi u svom Rjecniku da je u gradji iz koje je ekscerpirao rijeci za Rjecnik karakteristicne leksike u bosanskom jeziku rijec opcina prvi put zabiljezena 1635. godine ,a opstina 1935. godine.
On konstatira i da je do 1950 .godine omjer javljanja oblika opstina i opcina bio sest puta veci u korist oblika opcina.
U periodu 1950. i 1985. odnos je postao priblizan .
Isto se odnosi i na izvedenice od rijeci opcina ,kao i na rijec opci i izvedenice od nje .
Danas se taj odnos popravlja u koris oblika opcina i opci .
To je opravdano i preporucuju se izvorni oblici : opci ,opcina ,opciti ,opcinski ,opcepoznat .
Ali je skupstina ne skupcina .
Osim toga imamo i izraz sabor koja se u Bosni koristio prije Skupstine.
Pitanje je u stvari koliko vam je poznat pravopis bosanskog jezika ?
Da dodam i da vecina ljudi iz Tuzle i okoline ne razlikuju c i c (s kvacicama naravno hehe) .
E Sunce bas si me prijatno iznenadio/la/lo Alijom Isakovicem. Veoma je malo ljudi koji su procitali nesto o Aliji Isakovicu a mali je broj i onih koji su culi za njega. Bas citam neki dan na jednom od sarajevskih foruma kako smo poceli uvoziti rijeci iz susjedne nam Hrvatske i kako ovaj nas bosanski jezik sve vise koristi "hrvatske" izraze, sto uopce (uopste) nije tacno. Lijepo bi bilo da tom narodu tamo covjek pomogne i da se ti ljudi malo vise informisu i nauce ponesto o nasem bosanskom jeziku.
Medjutim zasto koristiti jos uvjek sh-hs termin? Ja ga vise ne koristim vec godinama, jer eto imo sam srecu da procitam i saznam nesto vise o dugogodisnjoj velikoj obmani od strane sh-hs kretena. Danas sponosom kazem da govorim bosanskim jezikom i koristim izraze kojim su se sluzili, ne samo nase nene, nego jezikom kojim su se koristili nasi pradjedovi vise od 6 stoljeca (vjekova). Sto se tice c i c skvacicama tu sam dobar ali mi je malo teze sa dj i dz hahahah e tu se nekad zamislim.....
|
15-01-2003 at 13:18 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
serafimo Nivo: Guest IP: Maskiran
|
nije mi jasno,koja to budala hoce da izmeni i istoriju i nacin na koji narod bosne govori.pa ni turci a ni austrijanci koji su nekada vladali tim teritorijama to nisu pokusavali.a zna se ko je tu ziveo i ko danas zivi.a ako su nekada poturceni znaju oni odlicno kom su narodu pripadali.ako ih je sramota svoga porekla nek svoj jezik nazivaju i kineskim ako im je lepse tako.a umesto toga bolje bi im bilo da vide kako da svoju drzavu izvuku iz bede i krenu malo napred. p.s.nisam ni hrvat ni srbin
|
28-02-2003 at 00:58 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
fchom Nivo: Guest IP: Maskiran
|
citat: sunce wrote:
Nabavila sam pravopis bosanskog jezika i citam pomalo .
Za mnoge izraze kazu da se preporucuju ali ne i da je drugi nepravilan,pa tako kazu da je
pravilno
nogomet i fudbal
opcina i opstina
Pa kaze ´u jednom gradu ,gdje ljudi govore istim jezikom i igraci igraju istu igru ,jedan klub je nogometni ,drugi je fudbalski.
Cak i naglasavaju da niko nema pravo nekome reci da pocne koristiti neki drugi izraz jer i zasto bi .
Jezik se razvija kao i svaki i uticaji stranih jezika su neminovni .
Nekad mislim da mi imamo vise njemackih izraza nego turcizama .
|
28-02-2003 at 01:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
salem tuzlanski Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Merhaba Bosnjaci!
Mozda nisam u pravu, ako jesam O.K., a ako nisam molim vase ispravke.
Ja mislim da je tema Bosnjacki jezik, a ne Bosanski jer jezik koji je trenutno na raspravi je staro muslimanski sa previse hrvatsko-tursko-srpskih umetaka, a bosnjacko je samo slovo H tamo gdje moze da se stavi bez problema.
Maksuz selam i puno srece u pravopisu ili kako se to vec kaze na bosnjackom, sto bi Bosnjaci bili brez jezika koji nosi njihovo new name (dok su bili muslimani nije im s-h bio los), pa nisu oni meskikanci ili ameri ili australijanci ili...pa da govore tudjim jezikom O.K.
zivi i debeli bili.
salem tuzlanski s.r.
|
01-03-2003 at 06:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|