Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1683 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanske - Prodavnica igraèaka
Opet sam dijete. Prolazim kroz nekadašnji tuzlanski Pasaž i zastajem pred izlogom prodavnice igraèaka. Gledam u voz, u traènice i vagone. Ne sjeæam se da prodavnica ima neko zvuèno ime kao što su današnja. Jednostavno se igraèke prodaju tu i ja èežnjivo gledam u lokomotivu, vagone i traènice. Baš mi se nešto upravlja željeznicom. Parim oèi i ostalim igraèkama - od automobila i autobusa, slagalica, kockica i ostalog do lutaka koje nisu nalik jedna na drugu, preko plišanih meda. Baš je bio blještav taj izlog u prolazu. S obje strane mnoštvo razlièitih radnji. Èekam tetku Senu da završi s frizurom i razgledam druge izloge, ali se svako malo naðem pred najblještavijim. Vraæam se u frizeraj jer mi se odužilo èekati i pogrešnu ženu hvatam za ruku. Tetka je ispod druge haube. Nju posebno volim zato jer je došla kad sam dugo bio sam u bolnici u Cavtatu i vratila mi osjeæaj da je nekom stalo koji se bio poljuljao dugotrajnom samoæom troipogodišnjeg djeèaka jer su mama i tata morali da se vrate na posao u Tuzlu, a mene ostavili s nadom da se oporavljam u Cavtatu. Tako sam sretan što je tu. Cijeli mi je život nešto izgleda bolje kad je ona ovdje. Zato mi ne treba ništa. Ne davim je prièom o vozu jer mi je bitnije da je tu. Siguran sam kad je pored mene. Nisam znao da je bolest veæ uznapredovala i da æe svega koju godinu kasnije moja tetka preseliti nakon dugog lijeèenja na Internom u Kojšinu. Posjetio sam je nekoliko puta. Sam išao u bolnicu srijedom popodne. Uvijek vedra i u najtežim trenucima. Odnosio sam pune cegere voæaka kuæi jer ih ona nije mogla pojesti. Šeæeraš kojem su otkazali bubrezi... Te 1973.još nije bilo dijalize, kasnije æu ustanoviti. Istovremeno onaj Pasaž s poèetka prièe se ruinirao i tonuo, radnja po radnja se zatvarala, pa i ona prodavnica igraèaka. Onda su ostale samo prodavnice na ulazima. Potom je sve srušeno. Ja sam rastao, ali više nije bilo isto. Ništa više nije bilo kao prije. Nekako mi ni igraèke više nisu onako zanimljive kao nekad u Pasažu.
Ostala je ljubav. I Fatiha što je srcem uèim za nju.
|
14-10-2007 at 21:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|