Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Abulafija Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
citat: Vejsil wrote:
To si ti tako dozivio kao "obican pokusaj moje provokacije tebe iz samo meni znanih razloga" ?Ipak,ja se nigdje u mome pisanju nisam ni osvrnuo na tebe niti na tvoj lik,niti na tematiku teksta o "zlocinu hrvatske vojske" vec na ustaljenu praksu poricanja Bosnjacke nacije na jedan ovakav naizgled bezazlen nacin.I ne odnosi se to samo na ovaj tekst i ovaj medij...
Ja ne mislim da je to ustaljena praksa, uopste, to negiranje o kojem govoris. Doduse, ja ni u ovom tekstu, to ne bih primjetio da ti nisi prokomentarisao, tako da je mozda do mene. Na kraju krajeva, tekst je postavljen u skladu sa temom, diskusija je otisla na drugu stranu. Zasto je napisano, tako kako je napisano, mozemo saznati (mozda) ako kontaktiramo pisca ili novine (na kraju krajeva ima i rubrika u Danima koja se zove pisma citalaca, pa im stavite do znanja da nije u redu to sto su napisali).
RPM, kako se pise i komentarise na hrvatskim forumima me ne interesuje uopste, ja nisam na hrvatskom nego na tuzlanskom forumu, i iskreno.... zaboli me za hrvatskim forumima.
Naravno da diskreditira sebe kao novinara, ako mu se desavaju omaske ovog tipa, ali isto tako je to mogla biti greska stampaca, onoga ko je tekst kontrolisao (valjda i to neko radi) itd....
Ovim i zavrsavam raspravu na ovu temu.
[Edited by Abulafija on 24-08-2009 at 10:57 GMT]
|
24-08-2009 at 10:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
14.09.2009.
Svjedoèenje o logoru Sušica
Silovao je tražeæi da mu "uzvraæa ljubav i vrišti"
Zaštiæena svjedokinja A6 je Tužilaštvu BiH danas rekla da ju je Goran Viškoviæ više puta silovao dok je bila zatoèena u logoru Sušica na podruèju Vlasenice.
“Ja sam sigurna da sam u dva mjeseca, koliko sam bila zarobljena, izvedena 50 puta na silovanje, dok nisam 2. augusta odvedena na razmjenu”, stoji u iskazu svjedokinje A6.
Njena, kao i izjava Muške Šestoviæ proèitane su u sudnici uprkos protivljenju odbranâ. Vijeæe je odobrilo èitanje nakon što su sudije saslušale nalaz i mišljenje Alme Bravo-Mehmedbašiæ, vještakinje neuropsihijatrice, koja je na osnovu medicinske dokumentacije svjedokinja utvrdila da nisu u stanju svjedoèiti pred sudom zbog “teških psihièkih oboljenja i opasnosti od retraumatizacije”.
Odbrane su tvrdile da obje imaju “teška psihièka oboljenja”, te da su “sugestibilne i nepouzdane”, ali je Vijeæe dozvolilo da se njihovi izkazi dati tokom istrage u Tužilaštvu uvrste u sudski spis. Prema navodima optužnice, Predrag Bastah Car, bivši pripadnik rezervne policije u Vlasenici, i Goran Viškoviæ Vjetar, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od aprila do kraja septembra 1992. sudjelovali su u napadu na nesrbe s podruèja opæine Vlasenica te njihovom zatvaranju u logor Sušica i druge logore na podruèju tog grada.
Viškoviæ se tereti da je izmeðu juna i jula 1992. godine u više navrata silovao osobu pod pseudonimom A6, koju je izvodio iz logora i dovodio u kuæu u neposrednoj blizini logora, gdje ju je silovao i zlostavljao, tražeæi da mu “uzvraæa ljubav i vrišti”.
Svjedokinja A6 je tokom istrage rekla da je uhapšena u Vlasnici u junu 1992. i odvedena u logor Sušica.
“Mogu se sjetiti bola. Izvoðena sam iz hale i prostora u kojem sam držana. Izvodila me osoba pod nadimkom Vjetar. Ne znam kako se zove, ali taj nadimak odjekuje u meni”, kazala je svjedokinja.
Silovanja su, rekla je svjedokinja, posmatrali drugi pripadnici vojske i policije i vikali: “To, Vjetre, to, Vjetre!” “Dok me silovao, tjerao me da mu uzvraæam ljubav i da vrištim. Morala sam da vrištim jer me grizao i tukao”, dodala je svjedokinja A6.
Ova svjedokinja je rekla i da ju je silovala osoba koju poznaje po nadimku “Basta”, te da je i to silovanje trajalo “po nekoliko dana”.
U iskazu Muške Šestoviæ stoji da ju je Goran Viškoviæ uhapsio u njenom domu u Vlasenici u julu 1992. godine te odveo u policijsku stanicu na ispitivanje.
“Došli su u predveèernjim satima Goran Vjetar i milicionar Sokanoviæ iz Sarajeva. Meni su naredili da sjednem u auto i odveli me u policijsku stanicu. Reèeno mi je da sam ulazila u srpske kuæe i da sam pljaèkala, što sam negirala, pa su me pustili”, kazala je svjedokinja Šestoviæ tokom istrage.
Šestoviæ je isprièala i da je Viškoviæa vidjela nekoliko dana kasnije kako na ulici tuèe njenu komšinicu Ramizu Handžiæ “kundakom od puške po leðima”.
Handžiæ je prethodno svjedoèila na ovom suðenju.
“Nakon toga sam pobjegla i vidjela kako neki vojnici tjeraju Muslimane da pužu po asfaltu. Kada su me vidjeli, i mene su natjerali da radim isto. Tada sam èula da dolazi Goran Viškoviæ... On me nabio nogom, a potom mi stavio cijev od puške na leða. Ja sam mu rekla da su mi djeca na sigurnom i da æe me osvetiti. On nije ništa odgovorio, samo su nas strpali u kombi i odveli u Sušicu”, stoji u iskazu svjedokinje Šestoviæ. Nastavak suðenja je 5. oktobra, javio je BIRN BiH - Justice Report.
(FENA)
|
14-09-2009 at 17:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: amigos, bishof, DamirSuljic, Deny, esadplavi, GagiNS, gogo, Koksara, MegaMan, Panasonic, PROLOM, ramche_tz, raptor, tabani mehki
|
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|