Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Vjeène teme : Genocid /agresija(dokumenta, svjedocenja,,slike)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid /agresija(dokumenta, svjedocenja,,slike)
Bez chatanja molim

27.05.2009

Prijedor

Kroz logor Trnopolje je prošlo na hiljade ljudi

Preživjeli logoraši i èlanovi porodica stradalih iz Prijedora i Kozarca juèer su tokom prve zvaniène posjete kompleksu bivšeg logora Trnopolje zatražili od nadležnih da s mjesta stradanja nevinih civila nesrpske nacionalnosti izmjeste spomenik poginulim pripadnicima Vojske RS koji je podigla lokalna boraèka organizacija.

- Spomenik je podignut 1999. godine da zastraši povratnike koji su bili u neposrednoj blizini, u šatorskom naselju na samo nekoliko metara od bodljikave žice iza koje su 1992. bili logoraši. Zbog žrtava i njihovih porodica ovakva mjesta, s kojima se moraju suoèiti svi graðani Prijedora i RS, zaslužuju memorijale, a lokalna i entitetska vlast prijeteæi spomenik odmah treba izmjestiti - kazao je Edin Ramuliæ iz Udruženja Prijedorèanki "Izvor".

Logor Trnopolje koji je, prema odluci ratnog kriznog štaba Prijedora, formiran 26. maja 1992. godine bio je mjesto torture, izgladnjivanja ljudi, silovanja, poniženja. Kroz njega je do 2. oktobra, kada je zatvoren, prošlo više od 20.000 bošnjaèkih i hrvatskih civila iz Prijedora.

- Ovo je bio logor djeèijeg plaèa. Osnovnu školu pretvorili su u djeèiji logor kroz èiju je agoniju prošlo na hiljade mališana. I bebe su bile logoraši, a mnoga djeca su èak tu i roðena - rekla je u ime organizatora Fatima Fazliæ, predsjednica "Izvora".

(AVAZ)

27-05-2009 at 14:04 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

27.05.2009

17 godina od masakra u Ferhadiji

Delegacija Kantona Sarajevo, èlan Predsjedništva BiH Željko Komšiæ, Udruženje "Unija civilnih žrtava rata" te preživjele žrtve položili su danas cvijeæe na spomen-obilježje u Ferhadiji, obilježivši tako 17 godina od masakra.

Tog dana od minobacaèke granate kalibra 82 mm, ispaljene s Trebeviæa, poginulo je 26 graðana, dok ih je 108 teže i lakše ranjeno. Stradali su èekajuæi u redu za hljeb.

"Prije 17 godina ovdje je napravljen masakr kakav se ne pamti. Ova ulica je mjesto gdje sam provela svoje djetinjstvo i mladost, a ta mi je ulica donijela i ranjavanje. Èetiri mjeseca sam bila nepokretna, lijeènici nisu bili optimistièni, misleæi da neæu preživjeti. Bila sam izmasakrirana po cijelom tijelu. Zahvaljujuæi njima živa sam. Poslije toga bavila sam se obnovom grada i bilo je tu simbolike. Ranjena dama obnavlja svoj ranjeni grad, ali bih rekla da smo grad i ja obnavljali jedno drugo", kazala je Silvana Mariæ, preživjela žrtva masakra.

Opisujuæi ovaj dogaðaj prisjetila se njenog ranjavanja, kazavši da se sjeæa detonacije i granate koja je pala samo metar i po on nje.

"Ugledala sam plavo sarajevsko nebo i ponovo pala na dno. Brojni geleri su pali na mene. Meðutim, sjeæam se da su ljudi nesebièno i bez straha priskoèili u pomoæ nama ranjenima. Na putu do bolnice vidjela sam obeharano Sarajevo i uèinilo mi se da behar nikada ljepše nije izgledao. To je bila ravnoteža izmeðu smrti i prkosa ovom bestidnom zloèinu", rekla je Mariæ.

Na skupu je reèeno da je ovo poèetak agresije na Sarajevo kada je poèinjen stravièan zloèin.

"Dužni smo njegovati uspomene na ove žrtve zbog nas i naše djece. Trebamo stvari nazvati pravim imenom. Ovi ljudi nisu poginuli, oni su ubijeni", kazala je Senida Karoviæ, predsjednica Udruženja "Unija civilnih žrtava rata".

Besim Mehmediæ, premijer Kantona Sarajevo, kao èlan delegacije KS-a, nakon što je položio svijeæe na spomen-obilježje kazao je da je ovo krik civilizaciji da se ovakvo nešto ništa ne dogodi.

"Ovdje nisu ubijeni ljudi, ovdje je ubijena civilizacija. Naši ljudi koji su branili Sarajevo ne smiju se hapsiti. Ovo nije opominjuæe za 17 godina poslije, ovo je opominjuæe za sve vijekove. Svjedok sam historije i zbog toga se ovakvi zloèini ne smiju zaboraviti jer bismo se onda izjednaèili s onima koji su èinili zloèin", kazao je Mehmediæ.

Samija Hafizoviæ, žrtva ovog masakra, kazala je da je vjerovala da tada neæe preživjeti jer dok su joj osluškivali puls govorili su da je veæ mrtva.

"Došla sam da kupim kruh kada je pala granata i podigla se prašina. Ljudi su vrištali, a tada sam osjetila da sam ranjena. U bolnici su mi dali krv i infuziju u vrat, i zahvaljujuæi tome sam preživjela. Pomislila sam da æu umrijeti taj dan", prièa nam Hafizoviæ.

Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašæeriæ, Ruždija Bekteševiæ, Snježana Biloš, Predrag Bogdanoviæ, Vladimir Bogunoviæ, Vasva Èengiæ, Gordana Æekliæ, Mirsad Fazlagiæ, Emina Karamustafiæ, Mediha Omeroviæ, Bahrija Pilav, Mila Ruždiæ, Mile Ružiæ, Abdulah Sarajliæ, Sulejman Sarajliæ, Hatidža Saliæ, Galib Sinotiæ, Sreten Stamenoviæ, Sreæko Šikliæ, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanackoviæ, SreækoTanaskoviæ, Tamara Vejzagiæ-Kostiæ, Jusuf Vladoviæ i Izudin Zukiæ.

(Sarajevo-x.com)

27-05-2009 at 14:05 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

27.05.2009

Snajper pucao dok su spašavani ranjeni

Na današnji dan prije 17 godina u ulici Ferhadija, dok su ujutro stajali u redu èekajuæi da kupe hljeb, agresorska granata ubila je 26, a ranila 108 Sarajlija. Gordana Pavloviæ, koja je sa suprugom Vladom prva istrèala na mjesto masakra, prisjeæajuæi se, kazala nam je da je dan bio neobièno miran.

- Bila sam u stanu s porodicom kad je ispred zgrade pala granata. Odmah smo istrèali da vidimo šta se desilo jer je moja tetka bila u redu za hljeb. Kad smo izašli, vidjeli smo lokve krvi i više od stotinu izmasakriranih ljudi. Svi su molili da im pomognemo. Neke smo u èaršafima unosili u stanove, a teže povrijeðene prevozili u bolnice - govori Pavloviæ.

Sve vrijeme dok su spašavali ranjene pucao je snajper, ali nisu obraæali pažnju na to.

- Izgubila sam svijest tek kada smo zbrinuli sve nastradale. Nikada neæu zaboraviti straviènu sliku glavne ulice koja je bila prelivena krvlju - prièa Pavloviæ.

Delegacija Kantona Sarajevo danas æe obilježiti godišnjicu ovog straviènog masakra i tim povodom položiti cvijeæe na spomen-ploèu na mjestu tragedije gdje su upisana imena poginulih.

(AVAZ)

27-05-2009 at 14:06 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

27.05.2009

Uz tijela 12 Srebrenièana naðene èahure

Istražni tim Kantonalnog tužilaštva Tuzla i Instituta za ratne zloèine BiH u selu Mršiæi kod Vlasenice poèeo je iskopavanje primarne masovne grobnice u kojoj se, prema prvim saznanjima, nalaze tijela Srebrenièana ubijenih 1995. godine.

S juèerašnjim danom u grobnici je uoèeno 12 tijela i njihova iznošenja trebala bi poèeti danas. Pored tijela je uoèen veliki broj pušèanih èahura što ukazuje na to da su strijeljani.

Prema izjavama svjedoka srpske nacinalnosti s podruèja Vlasenice, grobnica u Mršiæima krila je tijela grupe Srebrenièana koji su u julu 1995. godine uhvaæeni na podruèju vlasenièke opæine. Egzekutori su ih, u uvjerenju da se Bošnjaci nikada više neæe vratiti u Vlasenicu, doveli u bošnjaèko selo Mršiæe, tu strijeljali i odmah pokopali.

(FENA)

Masovna grobnica u selu Mršiæi kod Vlasenice

27-05-2009 at 14:10 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

27.05.2009

Vlasenica

Ekshumirana prva tijela iz grobnice u Mršiæima

Eksperti Tuzlanskog odjela Instituta za traženje nestalih BiH, pod rukovodstvom Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, danas su iz primarne masovne grobnice u selu Mršiæi na podruèju vlasenièke opæine ekshumirali šest kompletnih tijela.

"Ekshumirana su tijela šest muškaraca. Kod trojice su na rukama bili žièani povezi, a u neposrednoj blizini grobnice pronaðene su èahure, pe se pretpostavlja da su tu i ubijeni", saopæila je glasnogovornica Tužiteljstva Tuzlanskoga kantona Jasna Subotiæ.

Grobnica je otkrivena 25. svibnja u dvorištu obitelji Smajloviæ, a pretpostavlja se da se u njoj nalaze skeletni ostaci izmeðu 15 i 20 žrtva ubijenih za vrijeme srebrenièkog genocida 1995. godine. Ekshumacije se nastavljaju.

(FENA)

27-05-2009 at 20:21 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

I dio

II dio

28-05-2009 at 12:57 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

28.05.2009

Vlasenica - ekshumacije

Grobnica Mršiæi - Svim žrtvama ruke bile vezane žicom na leðima

Iz primarne masovne grobnice u selu Mršiæi na podruèju opæine Vlasenica eksperti Tuzlanskog odjela Instituta za traženje nestalih BiH, pod rukovodstvom Tužiteljstva Tuzlanskoga kantona, danas su ekshumirali devet kompletnih muških skeletnih ostataka.

"Kod svih žrtava ruke su bile vezane žicom na leðima. U grobnici je još pronaðeno pet èahura, tri burme, tabakera i lula", saopæila je glasnogovornica Tužiteljstva Tuzlanskoga kantona Jasna Subotiæ.

Ova grobnica otkrivena je 25. maja, a iz nje je juèer ekshumirano šest tijela, što je, ukljuèujuæi i današnju ekshumaciju, ukupno 15. Pretpostavlja se da se u njoj nalaze skeletni ostaci 20 žrtva ubijenih za vrijeme srebrenièkog genocida 1995. godine.

(FENA)

28-05-2009 at 18:05 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

29-05-2009 at 00:57 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

29.05.2009

Završena ekshumacija u Mršiæima

Eksperti Tuzlanskog odjela Instituta za traženje nestalih BiH, pod rukovodstvom Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, završili su danas ekshumacije iz primarne masovne grobnice u selu Mršiæi na podruèju vlasenièke opæine. U grobnici u dvorištu obiteljske kuæe Smajloviæ, ukupno je pronaðeno 16 kompletnih muških sleketnih ostataka. "Kod svih žrtava ruke su bile vezane žicom na leðima", saopæila je glasnogovornica Tužiteljstva Jasna Subotiæ te dodala da su u grobnici prilikom ekshumacija pronaðene èahure, tri burme, tabakera i lula. Grobnica je otkrivena je 25. svibnja, a pretpostavlja se da su ekshumirana tijela žrtava ubijenih u vrijeme srebrenièkog genocida 1995. godine.

29-05-2009 at 15:07 | Ukljuèi u odgovor
cupo

Bez chatanja molim

29.05.2009.

Pripreme za kolektivnu dženazu i ukop

Još sedamdeset tijela èeka na DNK analizu

U ponedjeljak 1. juna 2009. godine u Gornjoj Kalesiji bit æe obavljen ukop i klanjana dženaza za tijela 43 identificirana Bošnjaka, civilne žrtve rata sa podruèja Opštine Zvornik, stradale tokom rata 1992-1995.

-Dan prije u nedjelju 31. maja, bit æe organiziran memorijalni turnir u malom nogometu u džematu Klisa sa poèetkom u 10 sati.

Iza ikindija namaza u sali Medžlisa Islamske zajednice Zvornik bit æe uprilièena komemoracija, dok æe u ponedjeljak u 9 sati tijela žrtava æe ispred Komemorativnog centra u Tuzla biti ispraæena prema Gornjoj Kalesiji gdje æe biti i ukopana – rekao je na danas održanoj press konferenciji predsjednik Organizacionog odbora dženaze, tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazoviæ.

O procesu identifikacije ekshumiranih tijela i žrtvama koje æe biti ukopane na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji govorio je predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik Ahmet Grahiæ:
-Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji veæ su ukopana 574 tijela. Pored ova 43 tijela žrtava koja æe biti ukopana u ponedjeljak, u Komemorativnom centru Tuzla imamo još oko 70 tijela koja se vode pod oznakom B, znaèi kompletna tijela ekshumirana sa Crnog Vrha, uzorci su obraðeni, ali nema podudaranja sa DNK èlanova porodica, naglasio je Grahiæ, pozivajuæi porodice koje nisu dale krv za DNK analizu, da to urade, kako bi i ove osobe mogle biti identifikovane. Garhiæ je naglasio da je rijeè o jedanaestoj kolektivnoj dženazi na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, a pored ova 43 tijela koja æe biti ukopana u ponedjeljak, identificirano je još sedam tijela, koja su u skladu sa željama porodica ukopana po seoskim mezarjima.

Grahiæ je istako i da je na podruèju Opštine Zvornik tokom ´92 nestalo 1.573 osobe, a prema podacima kojima raspolaže njihovo Udruženje oko 380 ljudi sa zvornièke opštine stradalo je i u Srebrenici.

BMG

29-05-2009 at 15:47 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 16
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: ademir, ALENKO, asljgc, atko, backspace, blatazar, Brezan, cove72, daktilograf, Enida.ja, Fakultetski_obrazovan, faraontz, grabator, Ismet, izlijecise, Maid_guzonja, mustafabesic, nebo, PedjaM, Pucvala, safijatz, Spatzy, sumatra, Trex, tuzlarijanac, _Calixa_
FORUM : Vjeène teme : Genocid /agresija(dokumenta, svjedocenja,,slike) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net