Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

Kaèavenda ponovo o Tuzli: Sveštenici se gradom ne smiju kretati u mantiji!?

U Božiænom intervjuu Srni, Vladika zvornièko-tuzlanski Vasilije Kaèavenda, po ko zna koji put, Tuzlu je oznaèio kao mjesto u kojem se Srbi osjeæaju nesigurno.

Kaèavenda je akcenat u intervjuu dao tome da su Srbi u Federaciji BiH pod velikim pritiskom i naveo primjer Tuzle, u kojoj prema njegovim tvrdnjama sveštenici ne smiju da se kreæu gradom u mantiji.

Zanimljivo bi bilo èuti i mišljenje protojereja Milana Topiæa, kojeg Tuzlaci upravo u mantiji èesto viðaju u svom gradu.

Tuzlainfo / A. V.


http://www.tuzlainfo.ba/novosti/3877-kacavenda-ponovo-o-tuzli-svestenici-se-tim-gradom-ne-smiju-kretati-u-mantiji

10-01-2012 at 17:03 | Ukljuèi u odgovor
root
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-08-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 288
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

Zanimljivije bi bilo èuti ove opštinske ublehaše i pi**etine koje ne smiju zabraniti dolazak ovom dokazanom fašisti i èetniku u grad, veæ mu još i hram obnavljaju.

10-01-2012 at 21:27 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

Majke Srebrenice: Sipaju nam sol na vrele rane

Majke Srebrenice, preživjele žrtve genocida u tom gradu, danas su se žestoko usprotivile odluci Ministarstva za prostorno ureðenje Republike Srpske (RS) koje je svojom odlukom legaliziralo izgradnju pravoslavne crkve u mjestu Budak, iznad Memorijalnog centra Potoèari u Srebrenici.

Rješenje kojim se praktièno dozvoljava nastavak izgradnje sporne bogomolje, koja je i ranije bila predmet sporenja, potpisuje ministrica prostornog ureðenja RS-a Srebrenka Goliæ. Ovim su osporene odluke Opæine Srebrenica koja je u dva navrata zabranila izgradnju spomenute crkve. Srebrenica ima pravo žalbe Okružnom sudu u Bijeljini.

Nalagodavac i nosilac posla gradnje crkve u Potoèarima je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s vladikom zvornièko-tuzlanskim Vasilijem Kaèavendom na èelu. Rijeè je o istoj osobi koja je naložila izgradnju crkve u Konjeviæ-Polju, u dvorištu nane Fate Orloviæ.

"Ta crkva je sporna jer u blizini nema pravoslavnih vjernika. Najbliži su joj Bošnjaci povratnici i nišani Memorijalnog centra Potoèari. Kako sreæe da je to bogomolja, ali ona to nije. O èemu je rijeè, ja to ne znam. Ali, zna politika koja ju gradi. U Srebrenici je u toku Bitka na Bedru koja traje, evo, od 90-tih do danas. Djelo Radovana Karadžiæa se provodi u djelo. Pitam se zašto ga uopæe sude kada dozvoljavaju da se njegova politika nastavlja. Treba biti svima jasno, ako sada Srebrenicu izgubimo, mi nemamo Bosne. No, odgovorni su i bošnjaèki politièari koji su naivno oèekivali da æe im meðunarodna zajednica, koja je dozvolila genocid, udijeliti Srebrebrenicu. Grdno su se prevarili", kazala je za agenciju Anadolija Hatidža Mehmedoviæ, èija su dvojica jedinih sinova i suprug ukopani u Memorijalnom centru "Potoèari".

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašiæ smatra da "zloèin ponovo oživljava u Srebrenici".

"Taj objekt se gradi na masovnoj grobnici, na mjestu gdje vjerovatno još ima tijela naših najmilijih, a koja nisu izvuèena iz zemlje. Cilj je da se iz Srebrenice istjera i ono malo preostalog bošnjaèkog naroda. Toleriranje provokacija poput ove s crkvom predstavlja podvalu svijeta. Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka treba biti sram što dozvoljava ovakve manipulacije. Cilj da je da se u Srebrenici konstantno dižu tenzije i da neko od naše preživjele djece, èiji su roditelji ukopani u Potoèarima, uèini nešto nepromišljeno, pa da onda pokažu svijetu da su nas s razlogom ubijali", tvrdi Subašiæ.

Odgovornim smatra predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji kroz institucije tog entiteta svakodnevno negira genocid.

"Pri tome svi šute, pa i meðunarodna zajednica. Kao da prešutno dozvoljavaju Dodiku da nam sipa sol na vrele ljute rane".

Glavni imam u Srebrenici Damir ef. Peštaliæ slaže se da izgradnja crkve na Budaku kod Potoèara u Srebrenici predstavlja provokaciju.

"Od poèetka nisu htjeli da narodu olakšaju vjerski život veæ da crkvu postave kao neki simbol dominacije iznad Memorijalnog centra Potoèari, što, naravno, izaziva reakcije Bošnjaka. Ako uzmemo u obzir da sva ova posljednja dešavanja oko Srebrenice na neki naèin legaliziraju genocid, logièno je da vlasti RS-a žele da legaliziraju i izgradnju crkava tamo gdje njima odgovara. Jer, to su institucije koje su, nažalost, uvelike podržavale genocid, a danas podržavaju njegovu negaciju. To jedno s drugim ima veze i to nam još više pokazuje da trebamo biti oprezni, jedinstveni i svi dati doprinos da ne dozvolimo da u Srebrenici uzmu vlast oni koji podržavaju negaciju genocida", izjavio je za agenciju Anadolija efendija Peštaliæ.

(Anadolija)

23-05-2012 at 14:24 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

Crkva na Budaku je gotovo završena

Zamjenik naèelnika Opæine Srebrenica Æamil Durakoviæ potvrdio je danas za agenciju Anadolija (AA) da je sporna pravoslavna crkva u naselju Budak kod Memorijalnog centra Potoèari gotovo završena i da bi uskoro mogla biti stavljena u funkciju.

Nalogodavac i nositelj posla gradnje crkve u naselju Budak je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s vladikom zvornièko-tuzlanskim Vasilijem Kaèavendom na èelu. Rijeè je o istoj osobi koja je naložila izgradnju crkve u Konjeviæ-Polju, u dvorištu nane Fate Orloviæ.

"Crkva na Budaku je 80 posto završena! U meðuvremenu u objekt su uvedeni voda i struja. "Elektroprivreda Republike Srpske" je nelegalno izvršila prikljuèak struje. Institucije Republike Srpske (RS) su dale saglasnost da spomenuti objekt ispunjava takozvane "lokacijske uvjete". Time se objekt kandidira za graðevinsku dozvolu. Ali, ja odluèno tvrdim da takvu dozvolu neæu potpisati, pa i po cijenu da kršim zakon", izjavio je Durakoviæ za agenciju Anadoliju, još jednom ukazujuæi na opasnosti ovakvog pristupa rada u institucijama manjeg bh. entiteta.

Ministarstvo za prostorno ureðenje RS je svojom odlukom nedavno naknadno legaliziralo izgradnju pravoslavne crkve u mjestu Budak, iznad Memorijalnog centra Potoèari u Srebrenici.

Rješenje je potpisala ministrica prostornog ureðenja RS-a Srebrenka Goliæ. Ovim su osporene odluke Opæine Srebrenica koja je u dva navrata zabranila izgradnju spomenute crkve.

Graðani Srebrenice upozorili su ranije kako se crkvom na Budaku šalju veoma opasne poruke po stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i u samoj Srebrenici.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je o ovom problemu i s premijerom RS Aleksandrom Džombiæem, te naglasio da bi "crkva trebalo da ostane tamo gdje su vjernici, a ne tamo u kojem ih nema i da taj problem treba riješiti u duhu tolerancije".

Pravoslavna crkva na Budaku udaljena je svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice “Budak 2″ i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je smiraj našlo 5.137 žrtava genocida u Srebrenici.

(Anadolija)

14-06-2012 at 17:59 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)



Vladika zvornièko-tuzlanski Vasilije odlazi u penziju

Episkop zvornièko-tuzlanski Vasilije (Kaèavenda) bio je primoran da pred proširenim sastavom Sinoda Srpske pravoslavne crkve potpiše da æe u naredna tri meseca otiæi u penziju iz zdravstvenih razloga, objavio je dnevnik Danas u izdanju od petka.

Vladika je, kako navodi list, dva dana boravio u Beogradu, a odluku o povlaèenju sa èela eparhije Sinodu je saopštio u utorak.

Episkop Vasilije nije htio da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju o odlasku u penziju, veæ je samo kazao da je u lošem zdravstvenom stanju, no da uspijeva da izvršava eparhijske obaveze.

Niko od èlanova Sinoda nije bio dostupan za komentar o eventualnompenzionisanju vladike Vasilija.

Episkop zvornièko-tuzlanski je u pojedinim medijima navoðen kao voða uticajne struje u SPC.

(SRNA)

09-11-2012 at 14:28 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

SPC: VASILIJE NA DUŽNOSTI DO MAJA 2013.

Sinod Srpske pravoslavne crkve naèelno je prihvatio ostavku vladike Vasilija (Kaèavende) na mjesto episkopa zvornièko-tuzlanskog iz zdravstvenih razloga, ali je zamoljen da taj posao obavlja do zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, u maju naredne godine.

"Sveti Sinod je primio i naèelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno zamolio da, uprkos teškoæama, rukovodi životom Eparhije zvornièko-tuzlanske do redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2013. godine, i to iz dva razloga: da je konaèno razrješenje od upravljanja Eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda, i drugi je èinjenica da je Sveti sinod istovremeno zamolio episkopa Vasilija da završi zapoèete graditeljske i druge važne projekte u povjerenoj mu eparhiji", naveo je portparol SPC-a vladika baèki Irinej u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Vladika Irinej je ukazao da sve van ovih èinjenica spada u oblast subjektivnih pretpostavki i konstrukcija.

"Nijedan episkop ne biva 'primoran' na ovakav korak, nego kad osjeti da više nema dovoljno snage za puno služenje Bogu i Crkvi tada po diktatu sopstvene savjesti i osjeæanja odgovornosti traži od Crkve rješenje nastalog problema", kazao je Irinej.

Vladika Irinej se kritièki osvrnuo na predstavnike medija, kojima je poruèio da on i drugi odgovorni ljudi u Crkvi ne mogu biti dostupni novinarima dok im traju službene obaveze, a posebno ne na velike praznike u toku bogosluženja i za vrijeme odsustvovanja iz službenih prostorija.

"Strpljenje se isplati svakom, pa i medijskim poslenicima", naveo je Irinej.

Vladika Irinej je to poruèio povodom pisanja medija o èesto, kako navodi, neprovjerenim vijestima od kojih se "pravi èitava skandalozna prièa ili "bar proizvoljna špekulacija".

(Fena)

09-11-2012 at 19:10 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

½Kaèavenda napušta funkciju zbog izvještaja o Blažanoviæevoj smrti½

Kontroverzni vladika zvornièko-tuzlanski Vasilije Kaèavenda s te funkcije odlazi zbog sumnje da je odgovoran za smrt Miliæa Blažanoviæa, ustvrdio je u izjavi za “Dnevni avaz” advokat Duško Tomiæ.

Podsjetimo, Sinod Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji, koji je u proširenom sastavu zasjedao u Beogradu, u utorak je saopæio odluku o Kaèavendinom povlaèenju s funkcije. No, advokat Tomiæ, koji zastupa porodicu pokojnog Blažanoviæa, odbacuje medijske napise da Kaèavenda odlazi “iz zdravstvenih razloga”.

- Anketna komisija Srpske pravoslavne crkve bila je kod majke, dede i babe ubijenog Blažanoviæa. Majka Dragica Jovièiæ dala je pismeni iskaz, koji je stigao u Sinod, te je razmatran pred proširenim sastavom. Taj izvještaj o strašnoj smrti Miliæa Blažanoviæa bio je kap koja je prelila èašu. Ja sam, u ime Djeèije ambasade, podnio kriviène prijave kako bi bio otkriven taj strašni zloèin. Mislim da æemo sada moæi otkriti potpunu istinu - kaže Tomiæ.

On tvrdi da je Blažanoviæev ujak Dragan Jovièiæ nestao prije nekoliko godina, nakon što je u jednoj kafani u Bijeljini izjavio da je “ogorèen na Kaèavendu jer mu je ubio sestriæa”, te je poslije pronaðen mrtav. Kako navodi Tomiæ, ubijen je hicima iz pištolja. Podsjetimo, na osnovu izjava bivšeg ðakona monaha Bojana Jovanoviæa, Kaèavenda je povezivan sa seksualnim iskorištavanjem i pedofilijom, a mediji su pisali i o Kaèavendinoj navodnoj umiješanosti u (samo)ubistvo mladog bogoslova Miliæa Blažanoviæa. Poznat je i kao sveæenik koji je blagosiljao ratne zloèince prije njihovih pohoda, a spominjan je i u iskazima žena silovanih u ratu.

(Dnevni avaz)

10-11-2012 at 11:54 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Lokacija: treca munara lijevo
Odgovori: 747
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

mora se modifikovati zakon iz aspekta drzavnog aparata suzivota, koji ce politicke i vjerske licnosti za istupe poticaja i govora mrznje, po hitnom postupku iskljuciti iz javnog zivota i zabraniti djelovanje

10-11-2012 at 12:47 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

Majka bogoslova optužuje vladiku: Moj sin je ubijen zbog Kaèavende

Odluka Sinoda Srpske pravoslavne crkve da u èetvrtak penzioniše vladiku zvornièko-tuzlanskog Vasilija Kaèavendu bila je znak da u javnost napokon mogu da isplivaju sve kriminalne radnje za koje se sumnja da je u njima uèestvovao vladika. Zbog straha od njegove moæi informacije tek pomalo cure, ali „Blic“ uspeva da doðe do najvažnijih detalja.

Najšokantniji je sluèaj mladog bogoslova Miliæa Blažanoviæa, koji je sa 19 godina stradao 1999, ali je sluèaj pred pravosuðem pokrenut tek nedavno, kada je porodica angažovala advokata Duška Tomiæa.


Prema zvaniènoj verziji, Blažanoviæ se ubio bombom u manastiru Papraæa kod Šekoviæa. Meðutim, njegova majka Dragica Jovièiæ u ispovesti za „Blic“ tvrdi da je Miliæ ubijen jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem. Priseæa se da je sinu savetovala da se èuva vladike „jer se prièalo da je pedofil“.



Sin ju je, kaže, poslušao, i pokušavao je da ne bude nikad sam u prostoriji sa Kaèavendom. Ipak, prièa majka, nije prošlo mnogo i Miliæ je „primetio kako ga vladika gleda“.


- Nikada mi nije prièao o tome. Meðutim, majka mi je nakon smrti Miliæa isprièala šta je njoj rekao i zakleo je da ne sme nikom ni reè da kaže. Isprièao joj je da je jedno veèe u crkvu u Doboju došao Kaèavenda. Bio je pijan i Miliæu je bacio kljuèeve od sobe, navodno da ide da je pospremi. Meðutim, uspeo je da izvrda. Nije otišao, preplakao je celu noæ. Ujutru je odmah prebaèen u manastir Papraæu jer nije pristao na ono na šta je vladika mislio. Znala sam da je tamo leglo pedofilije - prièa Jovièiæeva.

Nekoliko dana nakon toga Miliæ je naðen mrtav u svojoj sobi. Meðutim, nastavlja majka, roditelje niko iz manastira nije pozvao da im javi za smrt.


- Oni su tokom noæi sve sredili. Prostorija je okreèena, pa je izgledalo kao da se ništa nije desilo. Miliæ se nije ubio. Znam njegov karakter. Sigurno je znao više nego što je trebalo i morao je da umre. Kada sam smogla snage i otišla u manastir Papraæu, na dužnosti je bio sveštenik Stefan. Rekao mi je da se Miliæ taj dan ponašao normalno i da su nakon nekog krštenja svi otišli u svoje sobe na odmor. Ništa više nije smeo da mi kaže. Poruèio mi je da æutim. Posle sedam dana Miliæevi prijatelji mi javljaju da je otac Stefan premešten u Srbiju. Imala sam želju da Stefana posetim, ali je umro - nastavlja potresnu ispovest Dragica Jovièiæ, koja se razvela od muža.

Nekoliko godina nakon smrti Miliæa, kod Mostara je pronaðen mrtav i njegov ujak, prevoznik voæa iz Crne Gore u RS. Kako saznajemo, tragedija se dogodila nakon što se u jednoj kafani na putu požalio kako mu je sestriæ nastradao zbog vladike Kaèavende.

Advokat: Prva istraga bila traljava

Advokat Duško Tomiæ otkriva da je o Miliæevoj smrti obavestio Tužilaštvo BiH, Specijalno tužilaštvo RS i okružna tužilaštva u Bijeljini i Istoènom Sarajevu.
Istièe da je prva istraga Miliæeve smrti bila toliko traljava da su njegovo telo sahranili na Ozrenu, a da su nakon toga delovi glave i ruku naðeni u sobi u kojoj se tragedija desila, te su tajno sahranjeni u Papraæi.
- Èlanovi Sinoda i Anketnog odbora SPC bili su kod majke, dede i bake i od njih su uzeli izjavu. Lièno sam Sinodu pisao pre godinu dana, kao i bivši ðakon Kaèavende Bojan Jovanoviæ. On je dao iskaz i Anketnom odboru SPC i potvrdio da mu se Miliæ žalio na Kaèavendu. Sada tvrditi da Kaèavenda odlazi jer je bolestan i moliti ga da ostane do maja skandalozno je - kaže Tomiæ.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/352436/Majka-bogoslova-optuzuje-vladiku-Moj-sin-je-ubijen-zbog-Kacavende

11-11-2012 at 21:58 | Ukljuèi u odgovor
Tiburon
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 22-08-2006
Lokacija: Sweet home Tz
Odgovori: 2033
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

citat:
cupo wrote:


Vladika zvornièko-tuzlanski Vasilije odlazi u penziju

Episkop zvornièko-tuzlanski Vasilije (Kaèavenda) bio je primoran da pred proširenim sastavom Sinoda Srpske pravoslavne crkve potpiše da æe u naredna tri meseca otiæi u penziju iz zdravstvenih razloga, objavio je dnevnik Danas u izdanju od petka.

Vladika je, kako navodi list, dva dana boravio u Beogradu, a odluku o povlaèenju sa èela eparhije Sinodu je saopštio u utorak.

Episkop Vasilije nije htio da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju o odlasku u penziju, veæ je samo kazao da je u lošem zdravstvenom stanju, no da uspijeva da izvršava eparhijske obaveze.

Niko od èlanova Sinoda nije bio dostupan za komentar o eventualnompenzionisanju vladike Vasilija.

Episkop zvornièko-tuzlanski je u pojedinim medijima navoðen kao voða uticajne struje u SPC.

(SRNA)


Prvo Ceriæ, sad Kaèavenda? Jbt, poèet æu vjerovati u èuda!

Jel vjeruješ cupo da sam se odmah tebe sjetio kada sam proèitao ovu vijest

 


The only way to get rid of a temptation, is to yield to it..
12-11-2012 at 09:12 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 43
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Tuzlarije : Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice