Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.


FORUM : Religija i filozofija : Kratke price za razmisljanje
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
Shiva
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 08-12-2006
Odgovori: 5859
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kratke price za razmisljanje

citat:
diwna wrote:
@Azur i @ Shiva ...hvala i vama kad citate moje postove... ..


Veoma rado citam diwna,
nego mene zanima kome pusa, kome mahanje

salim se podijelit` cemo mi pola-pola

03-06-2015 at 19:54 | Ukljui u odgovor
Shiva
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 08-12-2006
Odgovori: 5859
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

KRALJEV SAVJETNIK

Bio jednom jedan kralj, dobar i pravedan. esto je preodjeven obilazio svoje kraljevstvo da vidi kako ivi njegov narod. Doe jedne veeri do neke siromane kolibe, pogleda kroz prozor i ugleda unutra nekog idova kako izrie blagoslov. Na stolu je bila skromna veera. Pokuca i zamoli za prijem. Dobro doao, ree idov, sjedni kraj mene, gdje ima za jednoga, bit e i za dvojicu. Dok su jeli, upita gost: Od ega ti ivi? Ja sam postolar, svako jutro sa svojim alatom krenem gradom i ljudi mi donose svoju poderanu obuu. A to, ako sutra ne bude posla?, upita kralj. Sutra?, zaueno e postolar. Sutra je sutra, novi dan. Neka je blagoslovljen Bog svaki dan!

Kad je sutradan postolar stigao u grad, ugleda velike natpise: Kraljeva naredba: Ovaj je tjedan zabranjeno popravljanje obue!Svata!, pomisli postolar, to sve kraljevima ne padne na pamet! No, dobro, ljudima u u kue nositi vodu. I zaradio je dovoljno za veeru.

I opet doe preodjeveni kralj i ree postolaru: Zabrinuo sam se za te kad sam vidio one natpise i pitao se kako e danas zasluiti svoj kruh. Postolar mu ispria to je toga dana radio. A to, ako sutra ne bude posla? Sutra?, ree postolar. Ah, sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!.

Sljedeeg jutra vojnici su stajali unaokolo viui: Kraljeva zapovijed: Ovaj se tjedan ne smije nositi voda niti popravljati obua! Postolar odlui poi u umu, sjei drva i prodavati ih. Zaradi tako veeru za dvije osobe. Eto opet na veer nepoznatog gosta. Dok su jeli, upita: A to, ako sutra ne bude posla? Sutra?, pogleda ga postolar. Sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!.

Kad je postolar sutradan krenuo u umu, zaustavie ga vojnici: Svi koji idu u sjeu drva, moraju ovaj tjedan uvati strau u kraljevoj palai. Oduzee mu sjekiru i dadoe mu ma. Straario je besplatno cijeli dan. Idui kui razmiljao je kako e pogostiti svoga gosta. Zamoli seoskog trgovaca za pomo. Za uzvrat, u polog je morao ostaviti ma. Za svaki sluaj, istesao je sebi ma od drveta i djenuo ga u korice. Naveer doe nepoznati gost i zaudi se spremljenoj veeri: Otkud to? Vidio sam da si cijeli dan straario i nisi nita zaradio. Postolar mu sve ispria i smijeei se pokaza mu drveni ma. Gost upita: Ali to, ako ti sutra narede da pokae ma? Sutra?, ree postolar. Sutra je sutra. Neka je blagoslovljen Bog svaki novi dan!.

Tek to je sljedeeg jutra postolar stigao pred kraljevsku palau, pristupi mu narednik: Ej, ti, doi ovamo! Pred zatvorskim zidom je ubojica kojeg danas treba pogubiti. Kralj je zapovjedio da mu ti odsijee glavu! Uas obuze postolara: Ne mogu i ne smijem ubiti ovjeka. Narednik nije poputao. Mnotvo se znatieljnika okupilo. Postolar prie osuenome, pogleda mu u oi i uvjeri se da on nije ubojica. Tiho se pomoli da Bog obojicu spasi iz nevolje. A onda, prije nego je izvukao svoj ma iz korica, povika iz svega glasa: Boe, Gospodaru neba i zemlje, ivota i smrti! Ako je ovaj ovjek ubojica, neka mu moj ma odrubi glavu. A ako je neduan, uini da moj ma, elini, postane drven!

Nastade velika tiina. Kad je postolar u vis isukao ma, svi su mogli vidjeti: ma je drven. Mnotvo je klicalo u oduevljenju. A kralj izie iz palae, prie postolaru i otkrije mu se. Zagrli ga i ree mu: Od danas, ti si moj glavni savjetnik!

04-06-2015 at 15:07 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

KAKO SIJE, TAKO E I ETI

Nana je bila u pravu:
Svako dobro djelo koje uini jednog dana e ti se zasigurno vratiti.

Kad sam bio u srednjoj koli, neki me je dosadnjakovi udario u eludac.
To me nije samo boljelo i razljutilo ve sam se osjeao postieno i ponieno.
Oajniki sam elio izjednaiti rezultat!


Iz nekoga sam razloga svoj plan povjerio baki Nani, bila je to velika pogreka.
Odrala mi je jedno od onih dugih predavanja.

Bilo mi je dosta sluati njena naklapanja,
ali sam pored svega toga nauo da mi je kazala da se vie ne trebam brinuti zbog njega.

Kazala je: Dobro raa dobro, a loe zlo.
Svako dobro djelo jednog e ti se dana vratiti, ali i svako zlodjelo koje poini kazala je.

Trebalo mi je trideset godina kako bih shvatio njezine rijei.
Nana je ivjela u domu umirovljenika u Laguna Hillsu u Kaliforniji.

Svakog utorka vodio sam je na ruak.
Jasno se sjeam naega posljednjeg ruka prije njenog odlaska u bolnicu.
Poli smo u oblinji obiteljski restoran.

Nani sam naruio peeno meso, a sebi hamburger.
Nakon to je hrana postavljena na stol, primijetio sam da ne jede.
Samo je gledala u hranu ispred sebe.

Pomaknuo sam svoj tanjur, primakao njen i izrezao joj meso.
Zatim sam joj i vratio tanjur.

Dok je vrlo polagano i teko stavljala hranu u usta, prisjetio sam se neega i zaplakao.
etrdeset godina prije na isti je nain ona sjekla meso jednom malenom djeaku.


Nana je bila u pravu:
Svako dobro djelo koje uini jednog dana e ti se zasigurno vratiti.

Iz knjige Melem za duu


09-06-2015 at 09:42 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

U drevnoj Indiji, jedan ovek osuen je na smrt.
Kada je kazna izreena, pao je pred noge svog kralja i zatraio milost.

Gospodaru, ako mi potedite ivot, rekao je,
u roku od godinu dana nauiu vaeg konja da leti.

Privremeno si slobodan, rekao je kralj.
Ali ako u roku od godinu dana konj ne poleti, presuda e biti izvrena.

Kada su ga kasnije lanovi porodice zabrinuto pitali kako misli da ostvari svoje obeanje,
ovek je spokojno odgovorio:
Za godinu dana moe da umre kralj, ili da umre konj, ili da umrem ja, a na kraju krajeva, moda taj konj stvarno i poleti!

17-06-2015 at 13:52 | Ukljui u odgovor
Nedo
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 21-06-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 49
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

Koliko li je sati?

Otvaram oi. Znam gdje sam. Nikad prije nisam bio ovdje ali znam to blijedo neonsko svjetlo. Leim u Intenzivnoj, imao sam infarkt. Bilo je to oko 15 sati, nije mi bilo dobro, primili su me u bolnicu, brzo se raulo. Sjeam se, smijeio sam se djeci koja su me gledala kroz prozor sa balkona Intenzivne. Par sati poslije moj EKG je podivljao, okupili su se oko mene, pitali su me kako sam, govorili da se ne brinem. Primjetio sam da svi imaju ruke u depovima dok jedan bolniar iza njih lagano primie kolica sa onim ureajem za elektro okove. Grudi su mi gorile kao da je ar na njima, shvatio sam, to je to, dre ruke u depovima jer ovo sad je izvan njihove moi, sudbina e odluiti.

Mrak je, a bio je sumrak kad su mi grudi gorile. Nita me ne boli, nita ne osjeam, vidim kablove koji vode do EKG-a i otkucaje moga srca na monitoru. Nazirem krevete uz zid naspram mene, tiho je a u toj tiini, kao da je dio nje, uju se bipovi sa ureaja uz krevet u desnom uglu.

Izgleda da sam iv, a da li sam? Zato nisam euforino sretan? Misli poinju da nadiru, sustiu jedna drugu, kao da mi se mozak tek budi ali u totalnoj zbrci. Ipak, jedna misao nadjaava sve druge. Koliko li je sati? Ne znam zato mi je to vano ali moram da znam koliko je sati. Pitau ako neko ue. Okreem glavu prema prozorima, tamo vani, u onom mraku je neki drugi svijet u kojem sam i ja bio do prije nekoliko sati. Koliko sam budan, pet minuta, pola sata, sat? Zato mi je vrijeme tako vano?

uje se zvuk motora, vozilo je u urbi, sputa se odozgo od glavne kapije. Svjetla od rotacija nakratko obasjavaju sobu, hitna pomo dovozi nekog. Za njom stie jo jedno vozilo i onda opet tiina i bip bip iz ugla. to bi mi sad prijala jedna cigara. Bar sam u jedno siguran, svi e govoriti da nije udo to mi se ovo desilo, da nisam vadio cigaru iz usta. Nek govore, da mi je jedna pa makar mi bila posljednja.

Opet ujem neki zvuk sa ceste ispod prozora. Poznat mi je ali ne mogu da se sjetim ta je to. Znam. Prije par godina sam u gluho doba ekajui da sudbina odlui o nekom drugom etao ispred Interne i tada je naiao bolniar koji je jednom rukom vukao kolica za sobom. Otiao je prema Patologiji, na kripavim kolicima je bilo tijelo umotano u bijeli araf. To je taj zvuk. Voze nekog do Patologije.

Nisam iznenaen infarktom. Puno je mojih prijatelja od rata na ovamo prolo kroz ovo, puno ih nije imalo sreu da se probude. Zauen sam to mi se to desilo u tako lijepom oktobarskom danu, kada sam se osjeao dobro, lijepo, sretno. Zauen sam to me rijei bolniara u prijemnoj ambulanti nisu ni uplaile ni okirale kada je rekao: "Imate infarkt. Od ovog trenutka ne smijete se uopte pomjerati". Posve sam bio svjestan znaenja tih rijei, koliko sam blizu kraja ali umjesto panike poele su mi padati na um stvari, gluposti koje nemaju veze sa ozbiljnou situacije u kojoj sam. Ba kao to se zna desiti da na sprovodu neke drage osobe, za kojom iskreno alimo, poinjemo misliti na bizarnosti koje s tugom nemaju veze. Voze me u Intenzivnu, ne dozvoljavaju ni glavu da pomjerim a ja sretan to su mi ispunili elju da mi ne skidaju gae.

Ne spava mi se. Neumorno gledam u mrak, sluam tiinu i opet se pitam. Koliko li je sati? Odjednom primjeujem da tiina nije ista, neto poinje da se deava, zvuk iz ugla je nekako drugaiji. ujem korake iz hodnika, u sobi su, prilaze krevetu koji je odmah do vrata. uje se samo utanje i aputanje i onda nadvlada onaj ravni piskutavi zvuk iz filmova. ekam da se desi i filmski rasplet, da to srce ponovo pone da kuca, da se opet uje bip bip. Nita. Iskljuuju ureaj. Muki glas apatom govori: "Gotovo je. Zapii da je preselila u 2:15".

Eto, sad znam koliko je sati.

17-06-2015 at 22:25 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

**IVOT JE ONO TO NAPRAVI OD NJEGA**


Ovaj ivot je ono to napravi od njega.
Bez obzira na sve, univerzalna je istina da e jednom zabrljati.

Dobra stvar je u tome to ti odluuje kako e zabrljati.
Djevojke e ti biti prijateljice i one e isto tako zabrljati

. No ne zaboravi, neke e doi, a neke e proi.
One koje ostanu uz tebe kroz sve ivo su tvoje prave, najbolje prijateljice.
Ne putaj ih od sebe.

Zapamti isto tako da su sestre najbolje prijateljice na svijetu.

Isto tako e i ljubavnici doi i proi.
I zna ta duo, mrzim to ti to moram rei,
ali veina njih zapravo skoro svi oni e ti slomiti srce,
ali ne moe prosto odustati jer ako udustane,
nikad nee nai svoju slinu duu.


Nikad nee nai onu polovinu koja te ini potpunom i koja e biti s tobom zauvijek.
To to jednom pogrijei ne znai da e pogrijeiti svaki put.


Nastavi pokuavati, izdri i uvijek, uvijek, uvijek vjeruj u sebe, jer ako ti ne vjeruje, ko e drugi duo?

Zato dri glavu visoko podignutu i to je najvanije, nastavi se smijati
jer ivot je divna stvar i
toliko je mnogo stvari vrijednih osmijeha...

Merilin Monro

24-06-2015 at 10:58 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

**ETIRI ENE**
pouna pria
iveo jednom jedan uspean i bogat ovek i imao je etiri ene.


etvrtu, najmlau, je najvie voleo i raskono je odevao i obezbedio joj ivot u izobilju.
Njoj je davao samo najbolje i veoma je o njoj brinuo.

Treu je veoma voleo.
Na nju je bio veoma ponosan i voleo je da je pokazuje svojim prijateljima i da se hvali.
Ali, bio je u strahu da e ga napustiti i otii sa drugim.

Druga ena je bila veoma brina, strpljiva i kada god bi ovek imao problema, obratio bi joj se i ona bi mu pomogla.
Uvek je bila tu u tekim vremenima.

Prva je bila njegov veran partner u ivotu, pomagala mu je da zadri bogatstvo i poslove, odravala je kuu.
Nju nije mnogo voleo niti se brinuo o njoj, nekada je jedva primetivi,
dok mu je ona bila veoma privrena i nesebino mu je pruala ljubav.

ovek se razboli i znao je da e uskoro umreti.
Mislio je o sebi kao bogatom oveku koji ima ak etiri ene koje e mu sigurno pomoi i biti uz njega.

Plaio se da e umreti i tako biti sam i zato je pozvao svaku od njih.
Prvu je pozvao najmlau, etvrtu enu koju je najvie voleo, rekao joj da umire i pitao je da poe sa njim.

Nema anse!
Moram ostati ovde.
Mogu da te pohvalim na sahrani i nita vie od toga, ona odgovori i napusti ga.

Na isto njegovo pitanje trea ena, koju je oenio u srednjim godinama i koju su mnogi eleli, mu kae:

Ni govora!
Takve se stvari ne rade.
Mogu da ti osiguram impozantnu sahranu, ali nakon tvoje smrti odlazim sa tvojim sinovima,
bila je izriita i napusti ga.


Pozvao je i drugu koju je poznavao celog ivota, sa kojom je odrastao,
koja nije bila toliko privlana, ali je bila njegov najvei prijatelj.
Pitao ju je da poe sa njim da ne bi bio usamljen.


ao mi je.
Ne mogu sa tobom.
Otpratiu te do groba i to je to.
Dalje ne mogu, bila je sigurna, okrenula se i napustila sobu.


Poto mu je ostala jo jedna, prva,
pozvao je i nju i zamolio da poe sa njim zato to se plai i ne eli da bude usamljen.
Rekla je bez dvoumljenja:

Naravno da u ii sa tobom.
Uvek u te pratiti gde god iao!, pristala je, a on ju je pogledao i pomislio kako je mrava,
koliko je prema njoj bio nemaran i kajao se jer joj nije pruio to je zasluila.

Svako u svom ivotu ima etiri ene (ili etiri mua).
ta ove ene predstavljaju?etvrta je telo.
Volimo svoje telo, svakodnevno brinemo o njemu,
umivamo se i oblaimo, dajemo mu hranu.

Ali, telo ima svoj vek, telo se troi, stari i propada.
Njemu dajemo najvie panje i veoma smo mu posveeni.


Trea ena je novac, bogatstvo,
ono materijalno to posedujemo.
Kada umremo, ono ostaje drugima.


Druga ena predstavlja porodicu i prijatelje.

I, prva ena je naa dua koju veina zanemaruje
i tek na samom kraju ivota spozna da je njoj trebalo posvetiti najvie panje.
Njome se ne bavimo jer smo optereeni materijalnim, bogatstvom i ulnim uivanjima.Bas poucna!

29-06-2015 at 09:09 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

***** Djevojica sa dvije jabuke*****

Jedna prelijepa devojica je drala dvije jabuke u svojim rukama.

Njena mama je ula u sobu i upitala kerku sa osmjehom:
'Duo, hoe li svojoj mami dati jednu od te dvije jabuke?'

Djevojica je gledala svoju mamu nekoliko sekundi,
a onda je odjednom brzo zagrizla jednu jabuku, a zatim brzo i drugu.

Mama je osjetila da se osmijeh na njenom licu zamrznuo.
Pokuala je da ne otkrije svoje razoarenje.

Bila je razoarana ponaanjem svog djeteta.

Onda je djevojica pruila jednu
od svojih zagrienih jabuka
svojoj mami
i rekla:
'Evo ti mama ova, ona je slaa!'


Bez obzira ko ste, koliko ste iskusni i kako upueni mislite da se,
uvijek odgodite osuivanje.
Dajte drugima privilegiju da oni sami objasne ta su namjeravali.

Ono to vi vidite ne mora biti stvarnost.
Nikada ne zakljuujte za druge.

BRAVOOO!
08-07-2015 at 10:40 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

BAKINO UTANJE


Deda i baka su se posvaali.
Baka je bila toliko ljuta da nije hela razgovarati sa dedom.
Idueg je dana deda zaboravio svau.
Ali se baka uopte nije obazirala na dedu i nije htela govoriti.
togod bi on uinio da ona progovori, ostalo bi bez uspeha.
Deda je napokon stao prevrtati po policama i fijokama.
Trajalo je to nekoliko minuta,
i baka se vie nije mogla suzdrati:

- Ma, to to trai?
- Hvala Bogu! Naao sam.

Traio sam tvoj glas!
- odgovori deda sa nestanim smekom.

Anthony de Mello
Najljepsa porukaaa.... prava ljubav traje..


20-07-2015 at 08:52 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kratke price za razmisljanje

Jednom prilikom uenik je otiao kod uitelja i pitao ga :
"Kako se mogu rijeiti onoga to mi ne da mira i to me dri iz prolosti?"

Tada je uitelj ustao,otiao do jednog drveta,
zagrlio ga te poeo da jaue i galami uzvikavi
:"ta ja mogu uraditi da bi mene ovo drvo pustilo?
Kratko i jasnoo! ...

06-08-2015 at 08:53 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: lili, Slavinovic, svetica, wirisidze
FORUM : Religija i filozofija : Kratke price za razmisljanje New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba