Mani zvizge. Evo umirem od smijeha jer mi nisi znaèajan.
Vidim da si ti desperate (znas iz svog iskustva, a ne teorije ) da nadjes tog nekog (a bogami i podugo ga trazis, a sa hinjskim karakterom sumnjam da ces naci)kome bi ti bio znaèajan u zivotu.
Iskreno mislim da si velika prostacina i hinja koja se grcevito trudi da bude fin, al ne ide - jer jednom prostak, uvijek prostak. Hajd sad, sa srecom - mozda ti i upali jednog dana.
Odbrambeni mehanizam je nesvjesno korištena strategija kojom se ego štiti od anksioznosti.
Represija - potiskuje misli i impulse neprihvatljive egu u nesvjesno i spreèava da se razviju skrivene
želje.
Projekcija - vanjskim èimbenicima pripisuje obilježja ili želje koje osoba posjeduje, a koje su neprihvatljive svijesti.
Premještanje - je preusmjeravanje emocionalnog odgovora s potencijalno opasnog objekta na zamjenski objekt.
Formirana reakcija -je pretvaranje jednog osjeæaja u njegovu suprotnost.
Regresija je povratak na obrasce ponašanja mlaðe dobi.
Racionalizacija - je smišljanje razloga za neopravdan postupak ili stav.
Obrambeni mehanizmi primjeæuju se prije drugih simptoma poremeæene liènosti pa su poticaj ljudima da postanu svjesni svojih problema.
Sa jedne strane odbrambeni mehanizam može biti pokazatelj o kakvoj liènosti se radi i da bi trebalo obratiti pažnju na neke stvari.
U veæini sluèajeva, bar ja tako mislim, odbrambeni mehanizmi ako prestanu "raditi" tek tad doalzi da "pucanja" ili fragmentiranja liènosti. Tako neka oni u nekoj mjeri i ostanu kao kompenzacija.
Prema tome može se reæi da dok smo povezani sa svijetom mi smo povezani i unutar sebe. Radi se, dakle, samo o prirodi povezanosti. Ljudska psiha je tako složena da æe uèiniti sve da održi tu povezanost sa svijetom. Koristeæi te razne korisne obrambene mehanizme ona je u stanju održati povezanost èak i u situacijama potpune izoliranosti. Tako æe svaki èovjek nakon nekoliko dana samice u zatvoru èuti glasove i vidjeti slike drugih ljudi. Što je dobro jer mu to pomaže da ostane cjelovit dok se situacija ne promijeni, odnosno, dok ne uðe u realni odnos s drugom osobom.
citat:flor wrote:
U veæini sluèajeva, bar ja tako mislim, odbrambeni mehanizmi ako prestanu "raditi" tek tad doalzi da "pucanja" ili fragmentiranja liènosti. Tako neka oni u nekoj mjeri i ostanu kao kompenzacija.