flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
Ako ljudi ranije nisu "imali vremena" za psihièke probleme to ne znaèi da je ranije bilo bolje, upravo suprotno.
Danas svaki èovjek ima pravo odluèiti šta on hoæe biti, odrediti svoj identitet, reæi svoju istinu...
Meðutim, zašto još uvijek živi iluzija da svi moramo biti jedno - isto - uniformisano - ispravno, najbolje se može vidjeti kratkim primjerom "odrastanja" :
Èak i prije roðenja dijete ima dvije hemisfere mozga, dva pola. Kad se èovjek rodi i odrastanjem uviða da nije samo na svijetu, primjeæuje se da prvi pol je moje Ja, a drugi pol je tvoje Ti. Moramo imati osjeæaj sebe, ali i osjeæaj Drugoga. (u povoljnom sluèaju)
Ovdje nastaju brojni problemi. U odreðenoj mjeri svi smo nauèeni na postojanje jedne istine, jedne perspektive.
Roditelji mogu nastojati negirati postojanje djetetove istine, djetetove perspektive.
Kao odgovor, dijete može negirati postojanje roditeljske istine, roditeljske perspektive.
U prvom sluèaju negiranje sebe može dovesti do religioznih, mistiènih preokupacija u kojima se pokušavamo identificirati s našim idealom. Nas ovdje nema, a Bog je jedina istina (u novijem vremenu i nacija, politièka opredjeljenost)...
U drugom sluèaju negiranje drugih može dovesti do grandioznih fantazija u kojima nema mjesta za druge (solipsizam, moje viðenje je iskljuèivo istina)...
Možemo reæi da smo zaljubljeni u druge ili u sebe. Zaljubljenost ovdje još nije ljubav. Za ljubav je potrebno dvoje.
U psihoanalitièkoj literaturi možemo naæi brojne teorije o tome kako je teško biti u realnosti, odnosno osjetiti onog "Drugog".
Rekao bih da je u veæini sluèajeva glavni razlog ipak naša velika potreba za podrškom.
Drugi "ne smije" biti slab, ogranièen, bez empatije. Na žalost, svi ljudi su upravo takvi, ogranièeni. Na samu takvu pomisao možemo osjetiti snažan bijes. Zar je èudno što ljude ne želimo i ne možemo doživjeti ogranièenima? Pa mi ovisimo o njima.
Ipak, ako prihvatimo svoj bijes prema ljudima, postoji moguænost da ih doživimo takvima kakvi oni stvarno i jesu, da osjetimo njihovu perspektivu i njihovu subjektivnost.
Naš dominantni osjeæaj prema njima tada više neæe biti bijes veæ suosjeæanje i snažna želja da im pomognemo èak i kada su "protiv" nas...
Svaka faza ljudske civilizacije, društvenog poretka, aktuelnih zbivanja, stila života... odgovara potrebama svoga vremena. Stoga, univerzalna i apsolutna istina ne postoji.
Psihoanaliza više nema namjeru da "lijeèi", nego da spaja bezbroj istina u smislene cjeline...
|
|
08-10-2010 at 17:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
posudjeno sa sajta o emocionalnoj inteligenciji...
zona komfora: šta je vaš izbor-akvarijum ili okean?
Ako zlatnu ribicu koja dugo živi u malom akvarijumu stavite u mnogo veæi akvarijum, ona æe nastaviti da se kreæe u opsegu na koji je navikla...bez obzira na to što sada može da pliva dalje, ona to ne èini...
Iako ne živimo u akvarijumima, i mi ljudi se èesto ponašamo slièno. Svi mi se tokom odrastanja i sazrevanja susreæemo sa raznoraznim ogranièenjima i preprekama. Mnogo više nam govore šta ne možemo i ne smemo nego šta možemo i smemo.
Postoji nešto što se zove zona komfora... to je sve ono na šta smo navikli, naša svakodnevica, ono u èemu se oseæamo udobno.To su naša ponašanja, naèin razmišljanja, naèin komuniciranja, oseæanja, raspoloženja....Poznatost umiruje ali i sputava.
Oseæaj nelagode prati svako iskakanje iz zone komfora... ali ako znate da je to prirodno, i istrpite tu nelagodnost, dolazite do spoznaje da možete mnogo više nego što ste mislili.
Svakodnevni iskoraci iz zone komfora, ma koliko mali bili, vode ka razvoju vaših potencijala i obogaæenju vašeg života.
Zamislite šta želite.... budite svesni na koji naèin sputavate sebe... smislite mali korak van zone komfora...i uèinite to...
Vremenom se oseæaj nelagode smanjuje i postaje zamenjen prijatnim oseæajem uzbuðenja i svežine.
|
|
13-10-2010 at 11:42 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
za dobro jutro 
opet posudjujem od emocionalne inteligencije
Hteli mi to da priznamo ili ne, drugi ljudi utièu na nas, i mi utièemo na njih. Taj uticaj se ogleda u raznim aspektima komunikacije...reèima koje koristimo, naèinom na koji izgovaramo reèi....pažnjom koju poklanjamo ili ne poklanjamo...
Mnoga istraživanja u oblasti meðuljudskih odnosa pokazuju da èak i kada ne govorimo, èak i kada svesno ne razmišljamo o drugima, naši stavovi utièu na to kako æe se oni oseæati u našem društvu.
Takoðe se pokazalo da se, kada svesno obraæamo pažnju na to što nam se dopada kod drugih, oni oseæaju prijatnije u našem društvu.
Probajte, makar samo danas, da ljude oko sebe (porodicu, prijatelje, roðake, kolege, sluèajne prolaznike....) posmatrate sa "zadatkom" da otkrijete bilo šta, makar neku sitnicu (lepu šnalu za kosu,kravatu, minðuše, osmeh,naèin na koji stoji, gleda, govori....), što vam se dopada kod njih.
Možda nikada neæete saznati kako je to uticalo na njih, ali sigurno æete se i vi sami oseæati prijatnije i ispunjenije.
PS: uèinite to i sa osobom koju ugledate kada pogledate u ogledalo, prijaæe joj
|
|
14-10-2010 at 09:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|