Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Nauka : Psihologija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
flor
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 24-06-2010
Odgovori: 1156
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Psihologija

citat:
MelMel wrote:

Koji si ti hipokrata i gromada od covjeka.

Mozda ti zato i treba podrska, jer nisi u stanju sam.

Ni ti ni ja nismo ni toliko dobri ni toliko loši, a da te poznajem moji odgovori bi bili sigurno drugaèiji.

Hajde, šala i zeza je uvijek tu, ali nije lijepo da se teške rijeèi pišu.

Što se mene tièe sve je u redu, a ti kako hoæeš

14-07-2010 at 17:54 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

Registriran(a): 02-02-2010
Odgovori: 11437

citat:
MelMel wrote:

Mani suplje.

O.K. hajd pa æemo nastaviti
14-07-2010 at 17:54 | Ukljuèi u odgovor
Matea

Registriran(a): 06-07-2007
Odgovori: 6187

citat:
flor wrote:

Ni ti ni ja nismo ni toliko dobri ni toliko loši, a da te poznajem moji odgovori bi bili sigurno drugaèiji.

Hajde, šala i zeza je uvijek tu, ali nije lijepo da se teške rijeèi pišu.

Što se mene tièe sve je u redu, a ti kako hoæeš

Jel Vi to stvarno zakuhaste
14-07-2010 at 17:55 | Ukljuèi u odgovor
flor

citat:
Matea wrote:

Jel Vi to stvarno zakuhaste

Ama jok, ko radi taj i griješi, nesporazum

14-07-2010 at 17:58 | Ukljuèi u odgovor
flor

icon Re: Psihologija

Liènost i bolest

Da li vjeruješ, kao što mnogi vjeruju, da ljudi sa èirom imaju tendenciju da se puno brinu ili da budu radoholici? Ili da su ljudi koji pate od migrena nervozni po prirodi? Ako da, onda vjeruješ u povezanost liènosti i bolesti. Da li je ovo vjerovanje istinito?

Istraživaæi su pronašli dokaze vjerovanju da liènost igra uzroènu ulogu u bolesti. Na primjer, ljudi èija liènost ukljuèuje visok nivo anksioznosti, depresije i neprijateljstva djeluju više skloni nizu bolesti, naroèito bolestima srca.

Ljudi se razliku po tome kako se nose sa stresnim situacijama. Mnogi ljudi se suoèavaju sa stresnim situacijama sa prilièno pozitivnim stavom i raspoloženjem. Njihov pogled na svijet je optimistièan i puni su nade. Ovi ljudi nisu manje skloni bolestima, ali kad se razbole oni se mnogo brže oporave. Dramatièan i poznati primjer uloge koju igra optimistièan i nadajuæi pogled na svijet je sluèaj Norman Cousin-a, poznatog novinara koji je dobio diagnozu neizljeèive i fatalne bolesti. Njegova reakcija na prognozu je bila neobièna: on je odluèio da ne treba vjerovati doktorima. On je odluèio da æe svoj tretman da pojaèa jakim dozama C vitamina i smijeha, koji je dobio gledajuæi crtane filmove i filmove Stalija i Olija. Kako se njegovo stanje poèelo poboljšavati, on je poèeo vjerovati da se oporavlja radi svog optimizma koji mu je omoguæio da pokrene nepokretno tijelo i da se bori sa bolešæu.

Povezanost izmeðu liènosti i bolesti nije poput jednosmerne ulica – i bolest može da utièe na liènost takoðe. Èesto ljudi koji pate od teških bolesti osjeæaju anksioznost, depresiju, ljutnju i beznadežnost. Ljudi koji su bolesni moraju prevaziæi svoje negativne osjeæaje i misli da bi ubrzali svoj oporavak.

15-07-2010 at 14:03 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

Dokazano je da kad je èovjek pod stresom u njegovom organizmu se luèi hormon koji djeluje kao supresor na imunološki sistem (onemoguæava ga da djeluje), pa je zato osoba pod stresom pod veæim rizikom za pojavu raznoraznih bolesti,zato što praktièki ostaje bez zaštite. Ako znamo da je stres negativna reakcija organizma koja se javlja kao posljedica procjene nekog doživljaja ili dogaðaja kao prijetnje,onda od psihe u velikoj mjeri zavisi da li æemo se razboljeti ili ne.

15-07-2010 at 14:20 | Ukljuèi u odgovor
laly
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084

Kod stresa je vrlo bitno nauciti prepoznati svoje reakcije da bi se moglo raditi na lakse prevazlizanju stresa i laksim nosenjem sa buducim stresom.

sto se tice bolesti, moje tijelo dok je pod stresom super fukcionise, cim se oslobodim stresa i pocnem lakse disati, odmah me nesto uhvati, ili gripa, alergija, cak i herpes zoster

15-07-2010 at 14:41 | Ukljuèi u odgovor
flor

citat:
laly wrote:
Kod stresa je vrlo bitno nauciti prepoznati svoje reakcije da bi se moglo raditi na lakse prevazlizanju stresa i laksim nosenjem sa buducim stresom.

sto se tice bolesti, moje tijelo dok je pod stresom super fukcionise, cim se oslobodim stresa i pocnem lakse disati, odmah me nesto uhvati, ili gripa, alergija, cak i herpes zoster

Walter Cannon (1929) objasnio je ove reakcije kao „fight or flight“ (borba ili bijeg) reakcija koja nastaje kada organizam percipira opasnost a služi nam da bi tijelo pripremili za odbranu. Percepcija opasnosti uzrokuje simpatetièki nervni sistem (SNS) da stimulira adrenalnu žlijezdu endokrinog sistema da luèi epinefrine koji uzbuðuje tijelo. Cannon je tvrdio da ovo može imati i pozitivan i negativan efekat na tijelo. Fight or flight reakcija je adaptivna jer mobilizira organizam da reaguje brzo u opasnosti ali stanje uzbuðenja može imati štetne efekte na zdravlje naroèito ako duže potraje.
15-07-2010 at 14:45 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

citat:
laly wrote:

ma biži ba, ne mere to tako biti
15-07-2010 at 14:45 | Ukljuèi u odgovor
laly
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084

citat:
flor wrote:

Walter Cannon (1929) objasnio je ove reakcije kao „fight or flight“ (borba ili bijeg) reakcija koja nastaje kada organizam percipira opasnost a služi nam da bi tijelo pripremili za odbranu. Percepcija opasnosti uzrokuje simpatetièki nervni sistem (SNS) da stimulira adrenalnu žlijezdu endokrinog sistema da luèi epinefrine koji uzbuðuje tijelo. Cannon je tvrdio da ovo može imati i pozitivan i negativan efekat na tijelo. Fight or flight reakcija je adaptivna jer mobilizira organizam da reaguje brzo u opasnosti ali stanje uzbuðenja može imati štetne efekte na zdravlje naroèito ako duže potraje.

hocete jos primjera
najgore od svega kad akutni stres preraste u hronicni eeee u tom slucaju vec treba strucna pomoc
15-07-2010 at 15:06 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 10
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: almedina, armin-fukara, ASEDO71, Asmir32, ATILA, dianik, lejla006, memo_co23, nermin71, TopniK
FORUM : Nauka : Psihologija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net