Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
soraya wrote:


Hare je trebao o tome misliti i spominjati dok je sjedio u Dejtonu pored velikog babe


TO je vec milion puta receno, a ja dodajem i milion i prvi puta.
23-02-2010 at 16:01 | Uključi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
cupo wrote:
Boračke organizacije Birča i Podrinja: "Poziv Srbiji da ne usvaja rezoluciju"

Boračke organizacije sa područja Birča i Podrinja uputile su pismo državnom i političkom rukovodstvu Srbije u kojem traže da Skupština Srbije ne usvaja rezoluciju o Srebrenici.

- Razumijemo, vašu želju i ambiciju da Srbiju uvedete u EU, da osudite zločin bilo koje vrste, ali ne i da osuđujete svoj narod, isti onaj srpski narod nad kojim je kroz istoriju, pa i u ovom posljednjem ratu, učinjeno nebrojeno mnogo zločina za koje Evropa i svijet ne znaju ili ne žele da znaju - navodi se, između ostalog, u pismu.

Predsjednik BO Zvornik Dragan Milošević naglasio je da je u pismu navedeno da predsjednik Srbije Boris Tadić "nema pravo da jednostranim potpisivanjem rezolucije o Srebrenici dovede u pitanje postojanje Srpske, kao i srpske žrtve, iste one žrtve koje su mučki poubijale i masakrirale horde Nasera Orića, napadajući iz tada demilitarizovane zone Srebrenice".

Milošević je zapitao Tadića da li želi da donošenjem rezolucije o žrtvama jednog naroda, bez pominjanja drugih, da podsticaj onima kojima je želja i cilj da ukinu RS i označe je kao genocidnu tvorevinu.

- Priča o genocidu je medijska laž. Niko od nas ne spori da nije bilo zločina, ali ne onog i onolikog koliko se Srbima pripisuje za dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine - rekao je Milošević poručivši da je pogrešno jednostrano osuditi samo jedan narod, te da je potrebna rezolucija koja će osuditi svaki zločin i to na prostorima cijele bivše Jugoslavije.

Pismo su u ime oko 20.000 demobilisanih boraca potpisali predstavnici boračkih organizacija iz Zvornika, Osmaka, Milića, Vlasenice, Šekovića, Bratunca i Srebrenice.

Fotografija i tekst:

GLAS SRPSKE


Borci/zlocinci vase zrtve ne mogu da govore a imale bimnogo toga reci.

[Edited by nemo on 23-02-2010 at 16:06 GMT]
23-02-2010 at 16:05 | Uključi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

81-godišnja Bisera Klopić više ne smije sama ni u sud!

Bisera Klopić, 81-godišnja Trebinjka koja je brutalno u svojoj kući pretučena 11. novembra prošle godine, pozvana je u petak na ročište Okružnog suda kao svjedok.

Optužena Slavojka Golub (52) upala je tog dana s maloljetnom osobom u Biserinu kuću i više puta drvenom palicom udarala nesretnu staricu dok je ova ležala u krevetu, sve dok je nije onesvijestila.

Obje osobe potom su napustile Biserinu kuću sa 300 KM, koliko je iznosila penzija ove starice. No, trebinjsko tužilaštvo tereti Slavojku Golub za krađu prehrambenih proizvoda, a ne novca.O tome koliko se uvukao strah u Biserine stare kosti govori izjava trebinjskog imama Huseina ef. Hodžića, kojeg je ona jučer zamolila da s njom ide na ročište, jer se, kako kaže, ne usuđuje tamo sama otići.

- Nažalost, Bisera nema podršku šire zajednice. Ona više nije ničija briga. Zamislite, ta žena ni dan-danas više ne smije u svoju vlastitu kuću, nego boravi kod komšija! Apelujem na cijelo društvo, na institucije vlasti, da pomognu Biseri. Ona je to zaslužila - kazao nam je jučer ef. Hodžić.

Poput Fate Orlović

Bisera Klopić, koja iz godine u godinu doživljava nevjerovatne torture, samo zato što je Bošnjakinja, nakon ovog stravičnog čina postala je sinonim stradanja povratnika u Trebinje. Nešto poput Fate Orlović iz Konjević-Polja.

(AVAZ)

10-03-2010 at 16:34 | Uključi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Četnik ostaje četnik, to je isto kad bi ja sad reko e hajmo izgraditi crkvu u Požarnici. Stvarno se pitam kako je to sveštenik i kakva je to crkva koja se zalaže za ovakve stvari.


Pravoslavni hram ili sportska dvoran?!

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" iz Srebrenice zatražilo je od opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove dozvolu za gradnju sportske dvorane u Potočarima na mjestu gdje je započeta izgradnja pravoslavnog hrama.Potvrdio je to "Glasu Srpske" predsjednik odbora ovog društva Sadmir Nukić. On je kazao da je "Merhamet" BiH obezbijedio sredstva za izgradnju objekta površine oko 2.500 metara kvadratnih i to na lokaciji gdje se već gradi pravoslavni hram.

- Planirali smo da izgradimo sportsku dvoranu na zemljištu koje je u vlasništvu opštine Srebrenica. Podnio sam zahtjev za urbanističku saglasnost, ali još nisam dobio nikakav odgovor - rekao je Nukić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica Mirsad Mustafić kazao je da je "Merhamet" tražio dozvolu za gradnju tog objekta i naveo da ovo društvo, prije dobijanja dozvole za gradnju, mora da riješi pitanje zemljišta na kojem će graditi objekat.

Protonamjesnik Željko Teofilović podsjeća da je ranijom skupštinskom odlukom Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodijeljeno u trajno vlasništvo zemljište u Potočarima, na kojem je 1999. godine započeta izgradnja hrama.

- Iako smo započeli gradnju uz pribavljenu dokumentaciju, tadašnji opštinski inspektor naložio je 16. novembra 2000. godine da obustavimo radove, pozivajući se na odluku visokog predstavnika prema kojoj se ne može poklanjati opštinsko zemljište - rekao je Teofilović i dodao da je Crkva kupila parcelu na kojoj je započela izgradnju i osveštala temelje hrama posvećenog Sisoju Velikom.

- Predstavnicima tadašnje vlasti zasmetalo je što gradimo crkvu u Potočarima i smatram da je njihova reakcija bila politički akt. Vjerske slobode se ne bi smjele ugrožavati nikakvim političkim odlukama, bez obzira na to koliko pravoslavnih vjernika živi na tom području - ocijenio je srebrenički sveštenik koji kaže da se bogosluženja u Potočarima obavljaju u montažnom objektu na toj lokaciji.

Bivši načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić ranije je rekao da je Crkva zemljište dobila nelegalno, od nelegitimne skupštine.

- Sporno zemljište je privatno i opština Srebrenica je poništila odluku o dodjeljivanju - rekao je prije četiri godine Malkić za "Glas Srpske".

Eksproprijacija

Protonamjesnik Željko Teofilović podsjetio je da je zabrana gradnje crkve uslijedila poslije dolaska Bošnjaka na vlast u Srebrenici. Bivši načelnik Abdurahman Malkić izdao je naredbu da se ukloni crkva sa tog mjesta. Teofilović ističe da se iz dokumentacije koju crkva posjeduje jasno vidi da je 1981. godine izvršena eksproprijacija zemljišta uz novčanu nadoknadu.

GLAS ŠUMSKE

10-03-2010 at 18:20 | Uključi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Geneza zla zlocinaca, agresije i genocida agresora

Agresija na BiH značila je napad na međunarodno priznatu zemlju, koja je po Povelji UN-a imala pravo na samoodbranu. Ali, međunarodne sile su ipak odlučile da se u BiH primijeni embargo na oružje, te su time bile vezane ruke bošnjačkom narodu, koji se našao u vrlo nezavidnom položaju.
Agresije i genocid nad Bošnjacima je deseti po redu koji se provodi na prostoru Balkana. Neki opet kažu da je genocid nad Bošnjacima samo jedan i to u kontinuitetu samo što ponekad bivao usporen pod pritiskom međunarodne politike, ali jos nikada zaustavljen. Da li se sa 10-tim zavrsava stradanje bosnjackog naroda i dali je genocid zaustavljen? Vrijeme ce pokazati!!

* 1. Inspirisan od strane pravoslavne crkve, a desio se na širem prostoru Balkana (1683-1689), nakon tursko-austrijskog rata poznatijeg kao "Becki rat", kada su svi muslimani na prostoru Mađarske, Slavonije, Like, Dalmacije, Krbave i Boke Kotorske bili poubijani i pokršteni.
* 2. Trijebljenje muslimana sa prostora Srbije (1805-1820), nakon prvog i drugog srpskog ustanka pod devizom "Generalno trebljenje Turaka iz naroda" (jer turci - muslimani nisu smatrani narodom - ljudima). Ogromnu i kljucnu ulogu je imala pravoslavna crkva. U to vrijeme, na celu Srba je bio Đorde Petrovic, zvani Karađorđe. Vuk Stefanovic Karadžic upotrebljava termin "ocistiti", kada govori o likvidaciji muslimana "pošto srbi uzmu i ociste Beograd"
* 3. U periodu 1830-1867.g., Srbi protjeruju muslimane: Užica, Šapca, Sokola i Beograda. Protjerani muslimani su naseljeni u Bosanskom Šamcu i Orašju.
* 4. U Crnoj Gori je izvrešen genocid pod nazivom „istraga poturica". Pokretac je ponovo pravoslavna crkva. Pocetak progona i genocida se desio na Badnju vece, kada su mnogi bošnjaci završili na lomaci. Inspiracija za genocid takvih razmjera je crpljen iz "Gorskog vijenca" (Njegoš). (Nisu li napadi na Bošnjake u posljednjem genocidu - Bajram 1992. i Bajram 1993.g. - sa istim zlocinackim pobudama?)
* 5. 1874-1878 se u Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini i Krajini, dižu stalni ustanci, te se uništava preko stotinu džamija i drugih spomenika kulture, a protjeruju se svi muslimani tih prostora.
* 6. Period Austro-ugarske vladavine, kada se oko 7% Bošnjaka seli u Tursku.
* 7. 1912 - 1914. Na prostoru Crne Gore i Sandžaka, biva ubijeno 850 najuglednijih Bošnjaka, dok je u Plavu i Gusinju pokršteno 12.500 muslimana.
* 8. 1924. U vrijeme Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, izvršen je neviđen genocid. U bjelopoljskom srezu, samo u selu Šahovici, ubijeno je 2.500 ljudi.
* 9. Drugi svjetski rat, 1941-1945, kada je 103.000 ili 8,1 % Bošnjaka ubijeno. 200.000 - 250.000 Bošnjaka postali su prognanici u BiH pred cetnicima Draža Mihajlovic-a koji naređuje srpskim komandantima: „Cišcenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata."
* 10. Ramazanski bajram 1412 h.g., krajem marta 1992 g., pocinje agresija na Istocnu Bosnu. 6.aprila zagrmili su topovi i tenkovi oko Sarajeva. UN sutradan priznavaju BiH kao samostalnu, suverenu drzavu, bez ikakve volje da je pomognu. Tako je poceo 10 srpski genocid na vecinski bosnjackim narod, 1992 - 1995, na najbrutalniji i najzvjerskiji nacin, ali i prva organizirana i odlucna vojna odbrana.


Ovaj 10., genocid, po obimu i strukturi planiranja i zlocinu je nadmasio sve dosadasnje. On je obuhvatao: genocid, etnocid, urbicid, kulturocid, silovanje, pokrstvanje i sve drugo sto zdrav razum nemoze zamisliti. Neke od posljedica, rezultata 10., genocida nad Bošnjacima su:

* Ø broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000 a od toga preko 22.000 djece;
* Ø broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;
* Ø broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;
* Ø broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom Svijeta;
* Ø broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
* Ø broj silovanih zena, 40.000;
* Ø broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
* Ø broj sela koja su potpuno unistena: 475;
* Ø broj gradova koji su bili okupirani: 61;
* Ø procenat ukupnog unistenog stambenog fonda je oko 36%
* Ø Samo u Srebrenici je za sedam dana, jula 1995.g., ubijeno i odvedeno 10 748 ljudi (uglavnom muškaraca), a ostatak Bošnjačkog stanovništva je protjeran.
* Ø Glavni grad Sarajevo je bilo opkoljeno: 1.472 dana gdje nista nije moglo niti uci ni izaci bez dozvole agresora...., i td.


Neke činjenice utvrđene na osnovu izvorne i relevantne dokumentacije

* § srpski nacizam je ponovo - tokom posljednje decenije XX stoljeća - generirao najteže zločine koji su poznati čovječanstvu;
* § srpska nacionalistička elita (politička, intelektualna i crkvena) je, na temelju velikodržavnog projekta Velike Srbije ( "svi Srbi u jednoj državi" ), devedesetih godina XX stoljeća dovela do unutrašnje krize u SFRJ i razbila zajedničku državu;
* § na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječnosti, što znači da se radi o međunarodnom oružanom sukobu;
* § na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima je izvršen najteži zločin - zločin genocida;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata država SRJ (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih petokolonaša, kolaboracionista i plaćenika;
* § namjera tog zločinačkog čina, utemeljena na srpskom i hrvatskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te "konačno rješenje" muslimanskog pitanja - istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku skupinu. U funkciju tih zločinačkih aktivnosti poslušno su se, kao saradnici i izvršioci, stavili servilni petokolonaši iz Bosne i Hercegovine ("Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna", "Republika Srpska" i "Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna") i Republike Hrvatske ("Republika Srpska Krajina");
* § agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani (intelektualno, ideološki, politički, vojno, ekonomski, medijski, obavještajno, psihološki, itd.), sa jasno postavljenim ciljem, naređeni sa nadležnih političkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano. Poznate su države agresori, zatim ideolozi, planeri, naredbodavci, izvršioci i saradnici, te kako su zločini izvršeni i zbog čega su izvršeni;
* § genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je dobro osmišljen i još bolje izveden, uz, nažalost, masovno učešće srpskog naroda. Samo u genocidu nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, jula 1995, učestvovalo je (po raznim osnovama i na različite načine), prema istraživanjima Vlade Republike Srpske, preko 25.000 ljudi;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je, uz embargo na oružje i humanitarnu politiku Ujedinjenih nacija, Evrope i međunarodne zajednice i međunarodnu strategiju ignoriranja velikodržavnog fašističkog i genocidnog projekta Velike Srbije, bila sastavni dio Miloševićeve državne politike, u čije je ime najveći dio Bosne i Hercegovine okupiran, a Bošnjaci ubijani, protjerivani i odvođeni u konclogore zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihove zemlje, pljačkanja materijalnih dobara i druge pokretne imovine, te otimanja i prisvajanja njihovih kuća i stanova i zatiranja tragova kulturnih i civilizacijskih tekovina;
* § entitet Republika Srpska je genocidna tvorevina velikosrpskog nacizma, nastala na teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, obilježena i natopljena, uglavnom, bošnjačkom krvlju, te omeđena i prekrivena brojnim masovnim grobnicama i koncentracionim logorima, u kojoj legalno djeluju fašističke organizacije. Političko rukovodstvo i druge strukture Republike Srpske, u skladu sa velikosrpskom genocidnom ideologijom, politikom i praksom, na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ovo su samo najosnovnije činjenice, duboko urezane u svijest svih žrtava genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i utkane u aktuelnu surovu društvenu stvarnost

10-03-2010 at 23:54 | Uključi u odgovor
Shaban
Nivo: Forumski doajen
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Piše: A. Beganović
Petak, 12.03.10. 11:03.

Mladen Plakalović koji je BiH predstavljao na ZOI u Vancouveru na Facebook profil postavio je slike na kojima on i nesuđeni olimpijac Nemanja Košarac poziraju u majicama na kojima su utisnuti likovi zločinaca Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića.
Portal Sarajevo-x.com došao je do skandaloznih fotografija te kontaktirao bh. olimpijca koji je u Vancouveru u utrci na 15 kilometara zauzeo 78. mjesto.

"Nemam pojma zašto nosim tu majicu. Nosim je po kući. Da li je to neki problem?", rekao je Plakalović za Sarajevo-x.com, a na konstataciju da jeste problem, s obzirom na sve što se dešavalo tokom rata i da je on nastupao pod zastavom BiH na proteklim Olimpijskim igrama, Plakalović je rekao da su fotografije stare dvije godine.

12-03-2010 at 14:08 | Uključi u odgovor
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
bosnjobosnjo wrote:
Geneza zla zlocinaca, agresije i genocida agresora

Agresija na BiH značila je napad na međunarodno priznatu zemlju, koja je po Povelji UN-a imala pravo na samoodbranu. Ali, međunarodne sile su ipak odlučile da se u BiH primijeni embargo na oružje, te su time bile vezane ruke bošnjačkom narodu, koji se našao u vrlo nezavidnom položaju.
Agresije i genocid nad Bošnjacima je deseti po redu koji se provodi na prostoru Balkana. Neki opet kažu da je genocid nad Bošnjacima samo jedan i to u kontinuitetu samo što ponekad bivao usporen pod pritiskom međunarodne politike, ali jos nikada zaustavljen. Da li se sa 10-tim zavrsava stradanje bosnjackog naroda i dali je genocid zaustavljen? Vrijeme ce pokazati!!

* 1. Inspirisan od strane pravoslavne crkve, a desio se na širem prostoru Balkana (1683-1689), nakon tursko-austrijskog rata poznatijeg kao "Becki rat", kada su svi muslimani na prostoru Mađarske, Slavonije, Like, Dalmacije, Krbave i Boke Kotorske bili poubijani i pokršteni.
* 2. Trijebljenje muslimana sa prostora Srbije (1805-1820), nakon prvog i drugog srpskog ustanka pod devizom "Generalno trebljenje Turaka iz naroda" (jer turci - muslimani nisu smatrani narodom - ljudima). Ogromnu i kljucnu ulogu je imala pravoslavna crkva. U to vrijeme, na celu Srba je bio Đorde Petrovic, zvani Karađorđe. Vuk Stefanovic Karadžic upotrebljava termin "ocistiti", kada govori o likvidaciji muslimana "pošto srbi uzmu i ociste Beograd"
* 3. U periodu 1830-1867.g., Srbi protjeruju muslimane: Užica, Šapca, Sokola i Beograda. Protjerani muslimani su naseljeni u Bosanskom Šamcu i Orašju.
* 4. U Crnoj Gori je izvrešen genocid pod nazivom „istraga poturica". Pokretac je ponovo pravoslavna crkva. Pocetak progona i genocida se desio na Badnju vece, kada su mnogi bošnjaci završili na lomaci. Inspiracija za genocid takvih razmjera je crpljen iz "Gorskog vijenca" (Njegoš). (Nisu li napadi na Bošnjake u posljednjem genocidu - Bajram 1992. i Bajram 1993.g. - sa istim zlocinackim pobudama?)
* 5. 1874-1878 se u Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini i Krajini, dižu stalni ustanci, te se uništava preko stotinu džamija i drugih spomenika kulture, a protjeruju se svi muslimani tih prostora.
* 6. Period Austro-ugarske vladavine, kada se oko 7% Bošnjaka seli u Tursku.
* 7. 1912 - 1914. Na prostoru Crne Gore i Sandžaka, biva ubijeno 850 najuglednijih Bošnjaka, dok je u Plavu i Gusinju pokršteno 12.500 muslimana.
* 8. 1924. U vrijeme Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, izvršen je neviđen genocid. U bjelopoljskom srezu, samo u selu Šahovici, ubijeno je 2.500 ljudi.
* 9. Drugi svjetski rat, 1941-1945, kada je 103.000 ili 8,1 % Bošnjaka ubijeno. 200.000 - 250.000 Bošnjaka postali su prognanici u BiH pred cetnicima Draža Mihajlovic-a koji naređuje srpskim komandantima: „Cišcenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata."
* 10. Ramazanski bajram 1412 h.g., krajem marta 1992 g., pocinje agresija na Istocnu Bosnu. 6.aprila zagrmili su topovi i tenkovi oko Sarajeva. UN sutradan priznavaju BiH kao samostalnu, suverenu drzavu, bez ikakve volje da je pomognu. Tako je poceo 10 srpski genocid na vecinski bosnjackim narod, 1992 - 1995, na najbrutalniji i najzvjerskiji nacin, ali i prva organizirana i odlucna vojna odbrana.


Ovaj 10., genocid, po obimu i strukturi planiranja i zlocinu je nadmasio sve dosadasnje. On je obuhvatao: genocid, etnocid, urbicid, kulturocid, silovanje, pokrstvanje i sve drugo sto zdrav razum nemoze zamisliti. Neke od posljedica, rezultata 10., genocida nad Bošnjacima su:

* Ø broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000 a od toga preko 22.000 djece;
* Ø broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;
* Ø broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;
* Ø broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom Svijeta;
* Ø broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
* Ø broj silovanih zena, 40.000;
* Ø broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
* Ø broj sela koja su potpuno unistena: 475;
* Ø broj gradova koji su bili okupirani: 61;
* Ø procenat ukupnog unistenog stambenog fonda je oko 36%
* Ø Samo u Srebrenici je za sedam dana, jula 1995.g., ubijeno i odvedeno 10 748 ljudi (uglavnom muškaraca), a ostatak Bošnjačkog stanovništva je protjeran.
* Ø Glavni grad Sarajevo je bilo opkoljeno: 1.472 dana gdje nista nije moglo niti uci ni izaci bez dozvole agresora...., i td.


Neke činjenice utvrđene na osnovu izvorne i relevantne dokumentacije

* § srpski nacizam je ponovo - tokom posljednje decenije XX stoljeća - generirao najteže zločine koji su poznati čovječanstvu;
* § srpska nacionalistička elita (politička, intelektualna i crkvena) je, na temelju velikodržavnog projekta Velike Srbije ( "svi Srbi u jednoj državi" ), devedesetih godina XX stoljeća dovela do unutrašnje krize u SFRJ i razbila zajedničku državu;
* § na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječnosti, što znači da se radi o međunarodnom oružanom sukobu;
* § na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima je izvršen najteži zločin - zločin genocida;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata država SRJ (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih petokolonaša, kolaboracionista i plaćenika;
* § namjera tog zločinačkog čina, utemeljena na srpskom i hrvatskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te "konačno rješenje" muslimanskog pitanja - istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku skupinu. U funkciju tih zločinačkih aktivnosti poslušno su se, kao saradnici i izvršioci, stavili servilni petokolonaši iz Bosne i Hercegovine ("Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna", "Republika Srpska" i "Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna") i Republike Hrvatske ("Republika Srpska Krajina");
* § agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani (intelektualno, ideološki, politički, vojno, ekonomski, medijski, obavještajno, psihološki, itd.), sa jasno postavljenim ciljem, naređeni sa nadležnih političkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano. Poznate su države agresori, zatim ideolozi, planeri, naredbodavci, izvršioci i saradnici, te kako su zločini izvršeni i zbog čega su izvršeni;
* § genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je dobro osmišljen i još bolje izveden, uz, nažalost, masovno učešće srpskog naroda. Samo u genocidu nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, jula 1995, učestvovalo je (po raznim osnovama i na različite načine), prema istraživanjima Vlade Republike Srpske, preko 25.000 ljudi;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je, uz embargo na oružje i humanitarnu politiku Ujedinjenih nacija, Evrope i međunarodne zajednice i međunarodnu strategiju ignoriranja velikodržavnog fašističkog i genocidnog projekta Velike Srbije, bila sastavni dio Miloševićeve državne politike, u čije je ime najveći dio Bosne i Hercegovine okupiran, a Bošnjaci ubijani, protjerivani i odvođeni u konclogore zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihove zemlje, pljačkanja materijalnih dobara i druge pokretne imovine, te otimanja i prisvajanja njihovih kuća i stanova i zatiranja tragova kulturnih i civilizacijskih tekovina;
* § entitet Republika Srpska je genocidna tvorevina velikosrpskog nacizma, nastala na teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, obilježena i natopljena, uglavnom, bošnjačkom krvlju, te omeđena i prekrivena brojnim masovnim grobnicama i koncentracionim logorima, u kojoj legalno djeluju fašističke organizacije. Političko rukovodstvo i druge strukture Republike Srpske, u skladu sa velikosrpskom genocidnom ideologijom, politikom i praksom, na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ovo su samo najosnovnije činjenice, duboko urezane u svijest svih žrtava genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i utkane u aktuelnu surovu društvenu stvarnost


Posle svih ovih genocida moramo biti pažljivi, pažljivi i 100x pažljivi da se ne dogodi i 11 genocid.
Ako dođe do njeg on bi nam mogao biti i zadnji. Što znaći naš nestanak... Jer četnici i ustaše samo čekaju priliku kada budemo slabi... Opet će udariti na nas samo kada budu imali pravu šansu za naš nestanak...

[Edited by bosno_moja on 12-03-2010 at 17:21 GMT]
12-03-2010 at 17:02 | Uključi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Zločinac i silovatelj Vasiljević u Višegradu dočekan kao heroj
Vasiljeviću u Višegradu gdje je ubijao, uz trubače i orkestar iz Užica, priređena dobrodošlica

Autor: SRNA
12.03.2010. 19:21


Nekoliko stotina Višegrađana dočekalo je večeras Mitra Vasiljevića kojeg je Haški tribunal pustio na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne.

Kolona automobila, koja je na pola puta između Sarajeva i Višegrada dočekala Vasiljevića, stigla je uz zvuke sirena na Trg palih boraca u Višegradu gdje joj je, uz trubače i orkestar iz Užica, priređena dobrodošlica.

Nakon izlaska iz automobila, Vasiljević je rekao da nikad u životu nije bio srećniji.

On je rekao da je presuda Haškog tribunala 100 odsto nepravedna i da je zasnovana na nizu laži.

Njegova kćerka Marina zahvalila je svima koji su priredili doček njenom ocu u Višegradu.

Robinson odobrio prijevremno puštanje na slobodu

Predsjednik Haškog tribunala odobrio je u petak zahtjev za ranije puštanje Mitra Vasiljevića na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne za zločine počinjene u Višegradu.

Mitar Vasiljević, bivši pripadnik "Belih orlova" - paravojne jedinice pobunjenih bosanskih Srba, je u februaru 2004. godine osuđen na 15 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjena na području Višegrada tokom 1992. godine.

- Zločini za koje je Vasiljević osuđen su veoma teški (…) Smatram da je ovo faktor protiv njegovog ranijeg puštanja. Budući da je od 25. januara 2010. godine Vasiljević odslužio dvije trećine kazne i uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za ranije puštanje, smatram da ovaj faktor podržava ranije puštanje - navodi se u odluci Patricka Robinsona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prenosi BIRN- Justice Report.

Budući da je Vasiljević uhapšen 25. januara 2000. godine, Robinson podsjeća da je iz zatvora u Austriji, gdje je upućen na odsluženje kazne, te Austrijske vlade, stigla obavijest da je "u skladu s tamošnjim zakonima" podoban za ranije puštanje.

Uz obavijest je naglašeno da je Vasiljević pokazao “vrlo dobro ponašanje” tokom većeg dijela svog boravka u zatvoru, te da je “radio u kuhinji ove institucije i postigao dobre rezultate u svom poslu”.

Precizira se da je Vasiljević počinio dva incidenta, o kojima nisu date detaljnije informacije, osim da je zbog prvog morao da plati 25 evra, a zbog drugog mu je izrečen ukor, ali bez kazne.

U korist ranijeg puštanja, kako to navodi Robinson, ide i činjenica da je Vasiljević ostvario “značajnu saradnju s Tužilaštvom” u Haagu.

- Zbog navedenih razloga i u skladu s pravilima, zadovoljan sam što će Mitru Vasiljeviću biti odobreno ranije puštanje, u skladu s austrijskim zakonom, navodi se u odluci predsjednika Tribunala.

Vasiljević je pravosnažno osuđen u februaru 2004. zbog zločina nad civilnim stanovništvom u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji.

Vasiljević se nije dobrovoljno predao tribunalu, nego su ga pripadnici SFOR-a uhapsili 25. januara 2000. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinici UN u Sheveningenu.  


<br /><br /><br /><br />

13-03-2010 at 12:19 | Uključi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13654
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=5603


Instrukcija Milorada Dodika Vladi RS-a i javnim preduzećima: Zabranjen je FTV

Piše: Gordana Katana
12/03/10 09:57
Premijer Vlade RS-a je 3. marta pisanim putem zabranio ministrima i direktorima javnih preduzeća u RS-u svaku komunikaciju sa FTV-om?

Premijer Republike Srpske 3. marta ove godine uputio je pisanu instrukciju kojom se svim ministarstvima, javnim ustanovama i preduzećima zabranjuje svaki oblik kontakta s novinarima i urednicima Federalne televizije uključujući i bilo koji oblik marketinške saradnje.

Kooperativni Branković

U instrukciji nisu navedeni razlozi zbog kojih se Milorad Dodik odlučio na ovaj korak, a više informacija danas nije bilo moguće dobiti ni u nadležnim službama Vlade RS-a. Portparol premijera Dodika Biljana Bokić nije odgovarala na telefonske pozive, a nedostupna je ostala i šefica Vladinog Biroa za informisanje Vera Sajić. Jedina osoba s kojom smo uspjeli kontaktirati bio je ministar za izbjegla i raseljena lica i funkcioner SDA Omer Branković. „Instrukciju sam valjda dobio ali je nisam pročitao", kazao je Branković, a na pitanje hoće li po njoj postupati kazao je "ja sam ministar u Vladi i moram poštovati odluke premijera".

Sugovornici Oslobođenje uz osudu ove odluke ističu da ona nije iznenađujuća i da predstavlja svojevrsno upozorenje i ostalim medijima koji kritički izvještavaju u radu aktuelne vlasti u RS-u.

- Premijer nema pravo izdavati takve naredbe jer Vlada nije njegova i on nema pravo uskraćivati građanima, gledaocima FTV-a pravo na informaciju, istakla je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari. Prema njenim riječima "može se razumjeti da premijer ili neko iz njegovog okruženja ima problema s nekim emisijama FTV-a, ali za izražavanja neslaganja postoji niz legalnih mehanizama koji se mogu upotrijebiti". "Dakle, to nezadovoljstvo ne može da ima za posljedicu ovakav čin, jer to predstavlja, između ostalog, i kršenje odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama", zaključila je Milojević.

Boris Gagić, novinar BHT1, kaže da je ovaj gest premijera RS-a "već viđen", podsjećajući da je istoj vrsti zabrane, samo bez pisanog naloga, bila izložena i ova TV kuća. "Očigledno je da neko gubi kompas, jer nema nijednog opravdanja za takvu mjeru, kojom se u konačnici sva krivica za stanje u RS-u želi prebaciti na leđa federalnih medija", naglasio je Gagić.

13-03-2010 at 17:35 | Uključi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

RAVNOGORSKI POKRET RS-a OBILJEZIO GODISNJICU HAPSENJA DRZE MIHAJLOVICA

VIŠEGRAD - Više od 500 pripadnika Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske /RS/, Srbije i Crne Gore posjetilo je u Draževini kod Višegrada mjesto gdje su 13. marta prije 64 godine pripadnici OZNE uhapsili đenerala Dragoljuba Dražu Mihajlovića. Sveštenici dabrobosanske eparhije i manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci služili su pomen četničkom ...

... đeneralu Draži na lokaciji gdje je uhapšen i njegovim pratiocima na mjestu gdje su strijeljani i sahranjeni.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević rekao je da je jedan od glavnih ciljeva ove organizacije da se konačno otkrije i obilježi mjesto gdje je u Beogradu strijeljan i sahranjen đeneral Draža Mihajlović.

"Ovih dana počeće se sa iskopavanjima i pretraživanjima na dvije označene lokacije u Beogradu gdje bi se mogli nalaziti zemni ostaci srpskog đenerala. To mjesto će, ako uspijemo da ih nađemo i dostojno po pravoslavnim običajima sahranimo đenerala, biti veliko hodočašće za Srbe iz svih srpskih zemalja", rekao je Sladojević.

Generalni sekretar Ravnogorskog pokreta Centralne otadžbinske uprave iz Beograda Draško Stoisavljević kaže da ravnogorci znaju tačno mjesto gdje je krijući sahranjen Draža Mihajlović.

"To je Ada Ciganlija i kad istina izađe na vidjelo i otkopamo Dražine kosti to mjesto će se zvati Dražina Ada", dodao je Stoisavljević.

13-03-2010 at 20:24 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: Behar1, djurdja1963, huska74, lav76, Mr Lion, Rufous, Soljanin
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING