Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
soraya wrote:


Hare je trebao o tome misliti i spominjati dok je sjedio u Dejtonu pored velikog babe


TO je vec milion puta receno, a ja dodajem i milion i prvi puta.
23-02-2010 at 16:01 | Ukljuèi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
cupo wrote:
Boraèke organizacije Birèa i Podrinja: "Poziv Srbiji da ne usvaja rezoluciju"

Boraèke organizacije sa podruèja Birèa i Podrinja uputile su pismo državnom i politièkom rukovodstvu Srbije u kojem traže da Skupština Srbije ne usvaja rezoluciju o Srebrenici.

- Razumijemo, vašu želju i ambiciju da Srbiju uvedete u EU, da osudite zloèin bilo koje vrste, ali ne i da osuðujete svoj narod, isti onaj srpski narod nad kojim je kroz istoriju, pa i u ovom posljednjem ratu, uèinjeno nebrojeno mnogo zloèina za koje Evropa i svijet ne znaju ili ne žele da znaju - navodi se, izmeðu ostalog, u pismu.

Predsjednik BO Zvornik Dragan Miloševiæ naglasio je da je u pismu navedeno da predsjednik Srbije Boris Tadiæ "nema pravo da jednostranim potpisivanjem rezolucije o Srebrenici dovede u pitanje postojanje Srpske, kao i srpske žrtve, iste one žrtve koje su muèki poubijale i masakrirale horde Nasera Oriæa, napadajuæi iz tada demilitarizovane zone Srebrenice".

Miloševiæ je zapitao Tadiæa da li želi da donošenjem rezolucije o žrtvama jednog naroda, bez pominjanja drugih, da podsticaj onima kojima je želja i cilj da ukinu RS i oznaèe je kao genocidnu tvorevinu.

- Prièa o genocidu je medijska laž. Niko od nas ne spori da nije bilo zloèina, ali ne onog i onolikog koliko se Srbima pripisuje za dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine - rekao je Miloševiæ poruèivši da je pogrešno jednostrano osuditi samo jedan narod, te da je potrebna rezolucija koja æe osuditi svaki zloèin i to na prostorima cijele bivše Jugoslavije.

Pismo su u ime oko 20.000 demobilisanih boraca potpisali predstavnici boraèkih organizacija iz Zvornika, Osmaka, Miliæa, Vlasenice, Šekoviæa, Bratunca i Srebrenice.

Fotografija i tekst:

GLAS SRPSKE


Borci/zlocinci vase zrtve ne mogu da govore a imale bimnogo toga reci.

[Edited by nemo on 23-02-2010 at 16:06 GMT]
23-02-2010 at 16:05 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

81-godišnja Bisera Klopiæ više ne smije sama ni u sud!

Bisera Klopiæ, 81-godišnja Trebinjka koja je brutalno u svojoj kuæi pretuèena 11. novembra prošle godine, pozvana je u petak na roèište Okružnog suda kao svjedok.

Optužena Slavojka Golub (52) upala je tog dana s maloljetnom osobom u Biserinu kuæu i više puta drvenom palicom udarala nesretnu staricu dok je ova ležala u krevetu, sve dok je nije onesvijestila.

Obje osobe potom su napustile Biserinu kuæu sa 300 KM, koliko je iznosila penzija ove starice. No, trebinjsko tužilaštvo tereti Slavojku Golub za kraðu prehrambenih proizvoda, a ne novca.



O tome koliko se uvukao strah u Biserine stare kosti govori izjava trebinjskog imama Huseina ef. Hodžiæa, kojeg je ona juèer zamolila da s njom ide na roèište, jer se, kako kaže, ne usuðuje tamo sama otiæi.

- Nažalost, Bisera nema podršku šire zajednice. Ona više nije nièija briga. Zamislite, ta žena ni dan-danas više ne smije u svoju vlastitu kuæu, nego boravi kod komšija! Apelujem na cijelo društvo, na institucije vlasti, da pomognu Biseri. Ona je to zaslužila - kazao nam je juèer ef. Hodžiæ.

Poput Fate Orloviæ

Bisera Klopiæ, koja iz godine u godinu doživljava nevjerovatne torture, samo zato što je Bošnjakinja, nakon ovog straviènog èina postala je sinonim stradanja povratnika u Trebinje. Nešto poput Fate Orloviæ iz Konjeviæ-Polja.

(AVAZ)

10-03-2010 at 16:34 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Èetnik ostaje èetnik, to je isto kad bi ja sad reko e hajmo izgraditi crkvu u Požarnici. Stvarno se pitam kako je to sveštenik i kakva je to crkva koja se zalaže za ovakve stvari.


Pravoslavni hram ili sportska dvoran?!

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" iz Srebrenice zatražilo je od opštinskog Odjeljenja za prostorno ureðenje i stambeno-komunalne poslove dozvolu za gradnju sportske dvorane u Potoèarima na mjestu gdje je zapoèeta izgradnja pravoslavnog hrama.







Potvrdio je to "Glasu Srpske" predsjednik odbora ovog društva Sadmir Nukiæ. On je kazao da je "Merhamet" BiH obezbijedio sredstva za izgradnju objekta površine oko 2.500 metara kvadratnih i to na lokaciji gdje se veæ gradi pravoslavni hram.

- Planirali smo da izgradimo sportsku dvoranu na zemljištu koje je u vlasništvu opštine Srebrenica. Podnio sam zahtjev za urbanistièku saglasnost, ali još nisam dobio nikakav odgovor - rekao je Nukiæ.

Naèelnik Odjeljenja za prostorno ureðenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica Mirsad Mustafiæ kazao je da je "Merhamet" tražio dozvolu za gradnju tog objekta i naveo da ovo društvo, prije dobijanja dozvole za gradnju, mora da riješi pitanje zemljišta na kojem æe graditi objekat.

Protonamjesnik Željko Teofiloviæ podsjeæa da je ranijom skupštinskom odlukom Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodijeljeno u trajno vlasništvo zemljište u Potoèarima, na kojem je 1999. godine zapoèeta izgradnja hrama.

- Iako smo zapoèeli gradnju uz pribavljenu dokumentaciju, tadašnji opštinski inspektor naložio je 16. novembra 2000. godine da obustavimo radove, pozivajuæi se na odluku visokog predstavnika prema kojoj se ne može poklanjati opštinsko zemljište - rekao je Teofiloviæ i dodao da je Crkva kupila parcelu na kojoj je zapoèela izgradnju i osveštala temelje hrama posveæenog Sisoju Velikom.

- Predstavnicima tadašnje vlasti zasmetalo je što gradimo crkvu u Potoèarima i smatram da je njihova reakcija bila politièki akt. Vjerske slobode se ne bi smjele ugrožavati nikakvim politièkim odlukama, bez obzira na to koliko pravoslavnih vjernika živi na tom podruèju - ocijenio je srebrenièki sveštenik koji kaže da se bogosluženja u Potoèarima obavljaju u montažnom objektu na toj lokaciji.

Bivši naèelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkiæ ranije je rekao da je Crkva zemljište dobila nelegalno, od nelegitimne skupštine.

- Sporno zemljište je privatno i opština Srebrenica je poništila odluku o dodjeljivanju - rekao je prije èetiri godine Malkiæ za "Glas Srpske".

Eksproprijacija

Protonamjesnik Željko Teofiloviæ podsjetio je da je zabrana gradnje crkve uslijedila poslije dolaska Bošnjaka na vlast u Srebrenici. Bivši naèelnik Abdurahman Malkiæ izdao je naredbu da se ukloni crkva sa tog mjesta. Teofiloviæ istièe da se iz dokumentacije koju crkva posjeduje jasno vidi da je 1981. godine izvršena eksproprijacija zemljišta uz novèanu nadoknadu.

GLAS ŠUMSKE

10-03-2010 at 18:20 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Geneza zla zlocinaca, agresije i genocida agresora

Agresija na BiH znaèila je napad na meðunarodno priznatu zemlju, koja je po Povelji UN-a imala pravo na samoodbranu. Ali, meðunarodne sile su ipak odluèile da se u BiH primijeni embargo na oružje, te su time bile vezane ruke bošnjaèkom narodu, koji se našao u vrlo nezavidnom položaju.
Agresije i genocid nad Bošnjacima je deseti po redu koji se provodi na prostoru Balkana. Neki opet kažu da je genocid nad Bošnjacima samo jedan i to u kontinuitetu samo što ponekad bivao usporen pod pritiskom meðunarodne politike, ali jos nikada zaustavljen. Da li se sa 10-tim zavrsava stradanje bosnjackog naroda i dali je genocid zaustavljen? Vrijeme ce pokazati!!

* 1. Inspirisan od strane pravoslavne crkve, a desio se na širem prostoru Balkana (1683-1689), nakon tursko-austrijskog rata poznatijeg kao "Becki rat", kada su svi muslimani na prostoru Maðarske, Slavonije, Like, Dalmacije, Krbave i Boke Kotorske bili poubijani i pokršteni.
* 2. Trijebljenje muslimana sa prostora Srbije (1805-1820), nakon prvog i drugog srpskog ustanka pod devizom "Generalno trebljenje Turaka iz naroda" (jer turci - muslimani nisu smatrani narodom - ljudima). Ogromnu i kljucnu ulogu je imala pravoslavna crkva. U to vrijeme, na celu Srba je bio Ðorde Petrovic, zvani Karaðorðe. Vuk Stefanovic Karadžic upotrebljava termin "ocistiti", kada govori o likvidaciji muslimana "pošto srbi uzmu i ociste Beograd"
* 3. U periodu 1830-1867.g., Srbi protjeruju muslimane: Užica, Šapca, Sokola i Beograda. Protjerani muslimani su naseljeni u Bosanskom Šamcu i Orašju.
* 4. U Crnoj Gori je izvrešen genocid pod nazivom „istraga poturica". Pokretac je ponovo pravoslavna crkva. Pocetak progona i genocida se desio na Badnju vece, kada su mnogi bošnjaci završili na lomaci. Inspiracija za genocid takvih razmjera je crpljen iz "Gorskog vijenca" (Njegoš). (Nisu li napadi na Bošnjake u posljednjem genocidu - Bajram 1992. i Bajram 1993.g. - sa istim zlocinackim pobudama?)
* 5. 1874-1878 se u Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini i Krajini, dižu stalni ustanci, te se uništava preko stotinu džamija i drugih spomenika kulture, a protjeruju se svi muslimani tih prostora.
* 6. Period Austro-ugarske vladavine, kada se oko 7% Bošnjaka seli u Tursku.
* 7. 1912 - 1914. Na prostoru Crne Gore i Sandžaka, biva ubijeno 850 najuglednijih Bošnjaka, dok je u Plavu i Gusinju pokršteno 12.500 muslimana.
* 8. 1924. U vrijeme Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, izvršen je neviðen genocid. U bjelopoljskom srezu, samo u selu Šahovici, ubijeno je 2.500 ljudi.
* 9. Drugi svjetski rat, 1941-1945, kada je 103.000 ili 8,1 % Bošnjaka ubijeno. 200.000 - 250.000 Bošnjaka postali su prognanici u BiH pred cetnicima Draža Mihajlovic-a koji nareðuje srpskim komandantima: „Cišcenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata."
* 10. Ramazanski bajram 1412 h.g., krajem marta 1992 g., pocinje agresija na Istocnu Bosnu. 6.aprila zagrmili su topovi i tenkovi oko Sarajeva. UN sutradan priznavaju BiH kao samostalnu, suverenu drzavu, bez ikakve volje da je pomognu. Tako je poceo 10 srpski genocid na vecinski bosnjackim narod, 1992 - 1995, na najbrutalniji i najzvjerskiji nacin, ali i prva organizirana i odlucna vojna odbrana.


Ovaj 10., genocid, po obimu i strukturi planiranja i zlocinu je nadmasio sve dosadasnje. On je obuhvatao: genocid, etnocid, urbicid, kulturocid, silovanje, pokrstvanje i sve drugo sto zdrav razum nemoze zamisliti. Neke od posljedica, rezultata 10., genocida nad Bošnjacima su:

* Ø broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000 a od toga preko 22.000 djece;
* Ø broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;
* Ø broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;
* Ø broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom Svijeta;
* Ø broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
* Ø broj silovanih zena, 40.000;
* Ø broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
* Ø broj sela koja su potpuno unistena: 475;
* Ø broj gradova koji su bili okupirani: 61;
* Ø procenat ukupnog unistenog stambenog fonda je oko 36%
* Ø Samo u Srebrenici je za sedam dana, jula 1995.g., ubijeno i odvedeno 10 748 ljudi (uglavnom muškaraca), a ostatak Bošnjaèkog stanovništva je protjeran.
* Ø Glavni grad Sarajevo je bilo opkoljeno: 1.472 dana gdje nista nije moglo niti uci ni izaci bez dozvole agresora...., i td.


Neke èinjenice utvrðene na osnovu izvorne i relevantne dokumentacije

* § srpski nacizam je ponovo - tokom posljednje decenije XX stoljeæa - generirao najteže zloèine koji su poznati èovjeèanstvu;
* § srpska nacionalistièka elita (politièka, intelektualna i crkvena) je, na temelju velikodržavnog projekta Velike Srbije ( "svi Srbi u jednoj državi" ), devedesetih godina XX stoljeæa dovela do unutrašnje krize u SFRJ i razbila zajednièku državu;
* § na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasièna oružana agresija, odnosno zloèin protiv mira i sigurnosti èovjeènosti, što znaèi da se radi o meðunarodnom oružanom sukobu;
* § na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima je izvršen najteži zloèin - zloèin genocida;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima èine suštinu zajednièkog zloèinaèkog poduhvata država SRJ (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca politièkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih petokolonaša, kolaboracionista i plaæenika;
* § namjera tog zloèinaèkog èina, utemeljena na srpskom i hrvatskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te "konaèno rješenje" muslimanskog pitanja - istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svoðenje na beznaèajnu etnièku skupinu. U funkciju tih zloèinaèkih aktivnosti poslušno su se, kao saradnici i izvršioci, stavili servilni petokolonaši iz Bosne i Hercegovine ("Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna", "Republika Srpska" i "Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna") i Republike Hrvatske ("Republika Srpska Krajina");
* § agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani (intelektualno, ideološki, politièki, vojno, ekonomski, medijski, obavještajno, psihološki, itd.), sa jasno postavljenim ciljem, nareðeni sa nadležnih politièkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano. Poznate su države agresori, zatim ideolozi, planeri, naredbodavci, izvršioci i saradnici, te kako su zloèini izvršeni i zbog èega su izvršeni;
* § genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je dobro osmišljen i još bolje izveden, uz, nažalost, masovno uèešæe srpskog naroda. Samo u genocidu nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, jula 1995, uèestvovalo je (po raznim osnovama i na razlièite naèine), prema istraživanjima Vlade Republike Srpske, preko 25.000 ljudi;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je, uz embargo na oružje i humanitarnu politiku Ujedinjenih nacija, Evrope i meðunarodne zajednice i meðunarodnu strategiju ignoriranja velikodržavnog fašistièkog i genocidnog projekta Velike Srbije, bila sastavni dio Miloševiæeve državne politike, u èije je ime najveæi dio Bosne i Hercegovine okupiran, a Bošnjaci ubijani, protjerivani i odvoðeni u konclogore zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihove zemlje, pljaèkanja materijalnih dobara i druge pokretne imovine, te otimanja i prisvajanja njihovih kuæa i stanova i zatiranja tragova kulturnih i civilizacijskih tekovina;
* § entitet Republika Srpska je genocidna tvorevina velikosrpskog nacizma, nastala na teškim kršenjima meðunarodnog humanitarnog prava, obilježena i natopljena, uglavnom, bošnjaèkom krvlju, te omeðena i prekrivena brojnim masovnim grobnicama i koncentracionim logorima, u kojoj legalno djeluju fašistièke organizacije. Politièko rukovodstvo i druge strukture Republike Srpske, u skladu sa velikosrpskom genocidnom ideologijom, politikom i praksom, na sve moguæe naèine opstruiraju jaèanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ovo su samo najosnovnije èinjenice, duboko urezane u svijest svih žrtava genocida i drugih oblika zloèina protiv èovjeènosti i meðunarodnog prava i utkane u aktuelnu surovu društvenu stvarnost

10-03-2010 at 23:54 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Forumski doajen
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Piše: A. Beganoviæ
Petak, 12.03.10. 11:03.

Mladen Plakaloviæ koji je BiH predstavljao na ZOI u Vancouveru na Facebook profil postavio je slike na kojima on i nesuðeni olimpijac Nemanja Košarac poziraju u majicama na kojima su utisnuti likovi zloèinaca Vojislava Šešelja i Radovana Karadžiæa.
Portal Sarajevo-x.com došao je do skandaloznih fotografija te kontaktirao bh. olimpijca koji je u Vancouveru u utrci na 15 kilometara zauzeo 78. mjesto.

"Nemam pojma zašto nosim tu majicu. Nosim je po kuæi. Da li je to neki problem?", rekao je Plakaloviæ za Sarajevo-x.com, a na konstataciju da jeste problem, s obzirom na sve što se dešavalo tokom rata i da je on nastupao pod zastavom BiH na proteklim Olimpijskim igrama, Plakaloviæ je rekao da su fotografije stare dvije godine.

12-03-2010 at 14:08 | Ukljuèi u odgovor
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

citat:
bosnjobosnjo wrote:
Geneza zla zlocinaca, agresije i genocida agresora

Agresija na BiH znaèila je napad na meðunarodno priznatu zemlju, koja je po Povelji UN-a imala pravo na samoodbranu. Ali, meðunarodne sile su ipak odluèile da se u BiH primijeni embargo na oružje, te su time bile vezane ruke bošnjaèkom narodu, koji se našao u vrlo nezavidnom položaju.
Agresije i genocid nad Bošnjacima je deseti po redu koji se provodi na prostoru Balkana. Neki opet kažu da je genocid nad Bošnjacima samo jedan i to u kontinuitetu samo što ponekad bivao usporen pod pritiskom meðunarodne politike, ali jos nikada zaustavljen. Da li se sa 10-tim zavrsava stradanje bosnjackog naroda i dali je genocid zaustavljen? Vrijeme ce pokazati!!

* 1. Inspirisan od strane pravoslavne crkve, a desio se na širem prostoru Balkana (1683-1689), nakon tursko-austrijskog rata poznatijeg kao "Becki rat", kada su svi muslimani na prostoru Maðarske, Slavonije, Like, Dalmacije, Krbave i Boke Kotorske bili poubijani i pokršteni.
* 2. Trijebljenje muslimana sa prostora Srbije (1805-1820), nakon prvog i drugog srpskog ustanka pod devizom "Generalno trebljenje Turaka iz naroda" (jer turci - muslimani nisu smatrani narodom - ljudima). Ogromnu i kljucnu ulogu je imala pravoslavna crkva. U to vrijeme, na celu Srba je bio Ðorde Petrovic, zvani Karaðorðe. Vuk Stefanovic Karadžic upotrebljava termin "ocistiti", kada govori o likvidaciji muslimana "pošto srbi uzmu i ociste Beograd"
* 3. U periodu 1830-1867.g., Srbi protjeruju muslimane: Užica, Šapca, Sokola i Beograda. Protjerani muslimani su naseljeni u Bosanskom Šamcu i Orašju.
* 4. U Crnoj Gori je izvrešen genocid pod nazivom „istraga poturica". Pokretac je ponovo pravoslavna crkva. Pocetak progona i genocida se desio na Badnju vece, kada su mnogi bošnjaci završili na lomaci. Inspiracija za genocid takvih razmjera je crpljen iz "Gorskog vijenca" (Njegoš). (Nisu li napadi na Bošnjake u posljednjem genocidu - Bajram 1992. i Bajram 1993.g. - sa istim zlocinackim pobudama?)
* 5. 1874-1878 se u Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini i Krajini, dižu stalni ustanci, te se uništava preko stotinu džamija i drugih spomenika kulture, a protjeruju se svi muslimani tih prostora.
* 6. Period Austro-ugarske vladavine, kada se oko 7% Bošnjaka seli u Tursku.
* 7. 1912 - 1914. Na prostoru Crne Gore i Sandžaka, biva ubijeno 850 najuglednijih Bošnjaka, dok je u Plavu i Gusinju pokršteno 12.500 muslimana.
* 8. 1924. U vrijeme Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, izvršen je neviðen genocid. U bjelopoljskom srezu, samo u selu Šahovici, ubijeno je 2.500 ljudi.
* 9. Drugi svjetski rat, 1941-1945, kada je 103.000 ili 8,1 % Bošnjaka ubijeno. 200.000 - 250.000 Bošnjaka postali su prognanici u BiH pred cetnicima Draža Mihajlovic-a koji nareðuje srpskim komandantima: „Cišcenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata."
* 10. Ramazanski bajram 1412 h.g., krajem marta 1992 g., pocinje agresija na Istocnu Bosnu. 6.aprila zagrmili su topovi i tenkovi oko Sarajeva. UN sutradan priznavaju BiH kao samostalnu, suverenu drzavu, bez ikakve volje da je pomognu. Tako je poceo 10 srpski genocid na vecinski bosnjackim narod, 1992 - 1995, na najbrutalniji i najzvjerskiji nacin, ali i prva organizirana i odlucna vojna odbrana.


Ovaj 10., genocid, po obimu i strukturi planiranja i zlocinu je nadmasio sve dosadasnje. On je obuhvatao: genocid, etnocid, urbicid, kulturocid, silovanje, pokrstvanje i sve drugo sto zdrav razum nemoze zamisliti. Neke od posljedica, rezultata 10., genocida nad Bošnjacima su:

* Ø broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000 a od toga preko 22.000 djece;
* Ø broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;
* Ø broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;
* Ø broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom Svijeta;
* Ø broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
* Ø broj silovanih zena, 40.000;
* Ø broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
* Ø broj sela koja su potpuno unistena: 475;
* Ø broj gradova koji su bili okupirani: 61;
* Ø procenat ukupnog unistenog stambenog fonda je oko 36%
* Ø Samo u Srebrenici je za sedam dana, jula 1995.g., ubijeno i odvedeno 10 748 ljudi (uglavnom muškaraca), a ostatak Bošnjaèkog stanovništva je protjeran.
* Ø Glavni grad Sarajevo je bilo opkoljeno: 1.472 dana gdje nista nije moglo niti uci ni izaci bez dozvole agresora...., i td.


Neke èinjenice utvrðene na osnovu izvorne i relevantne dokumentacije

* § srpski nacizam je ponovo - tokom posljednje decenije XX stoljeæa - generirao najteže zloèine koji su poznati èovjeèanstvu;
* § srpska nacionalistièka elita (politièka, intelektualna i crkvena) je, na temelju velikodržavnog projekta Velike Srbije ( "svi Srbi u jednoj državi" ), devedesetih godina XX stoljeæa dovela do unutrašnje krize u SFRJ i razbila zajednièku državu;
* § na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasièna oružana agresija, odnosno zloèin protiv mira i sigurnosti èovjeènosti, što znaèi da se radi o meðunarodnom oružanom sukobu;
* § na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima je izvršen najteži zloèin - zloèin genocida;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima èine suštinu zajednièkog zloèinaèkog poduhvata država SRJ (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca politièkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih petokolonaša, kolaboracionista i plaæenika;
* § namjera tog zloèinaèkog èina, utemeljena na srpskom i hrvatskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te "konaèno rješenje" muslimanskog pitanja - istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svoðenje na beznaèajnu etnièku skupinu. U funkciju tih zloèinaèkih aktivnosti poslušno su se, kao saradnici i izvršioci, stavili servilni petokolonaši iz Bosne i Hercegovine ("Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna", "Republika Srpska" i "Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna") i Republike Hrvatske ("Republika Srpska Krajina");
* § agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani (intelektualno, ideološki, politièki, vojno, ekonomski, medijski, obavještajno, psihološki, itd.), sa jasno postavljenim ciljem, nareðeni sa nadležnih politièkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano. Poznate su države agresori, zatim ideolozi, planeri, naredbodavci, izvršioci i saradnici, te kako su zloèini izvršeni i zbog èega su izvršeni;
* § genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je dobro osmišljen i još bolje izveden, uz, nažalost, masovno uèešæe srpskog naroda. Samo u genocidu nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, jula 1995, uèestvovalo je (po raznim osnovama i na razlièite naèine), prema istraživanjima Vlade Republike Srpske, preko 25.000 ljudi;
* § agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je, uz embargo na oružje i humanitarnu politiku Ujedinjenih nacija, Evrope i meðunarodne zajednice i meðunarodnu strategiju ignoriranja velikodržavnog fašistièkog i genocidnog projekta Velike Srbije, bila sastavni dio Miloševiæeve državne politike, u èije je ime najveæi dio Bosne i Hercegovine okupiran, a Bošnjaci ubijani, protjerivani i odvoðeni u konclogore zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihove zemlje, pljaèkanja materijalnih dobara i druge pokretne imovine, te otimanja i prisvajanja njihovih kuæa i stanova i zatiranja tragova kulturnih i civilizacijskih tekovina;
* § entitet Republika Srpska je genocidna tvorevina velikosrpskog nacizma, nastala na teškim kršenjima meðunarodnog humanitarnog prava, obilježena i natopljena, uglavnom, bošnjaèkom krvlju, te omeðena i prekrivena brojnim masovnim grobnicama i koncentracionim logorima, u kojoj legalno djeluju fašistièke organizacije. Politièko rukovodstvo i druge strukture Republike Srpske, u skladu sa velikosrpskom genocidnom ideologijom, politikom i praksom, na sve moguæe naèine opstruiraju jaèanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ovo su samo najosnovnije èinjenice, duboko urezane u svijest svih žrtava genocida i drugih oblika zloèina protiv èovjeènosti i meðunarodnog prava i utkane u aktuelnu surovu društvenu stvarnost


Posle svih ovih genocida moramo biti pažljivi, pažljivi i 100x pažljivi da se ne dogodi i 11 genocid.
Ako doðe do njeg on bi nam mogao biti i zadnji. Što znaæi naš nestanak... Jer èetnici i ustaše samo èekaju priliku kada budemo slabi... Opet æe udariti na nas samo kada budu imali pravu šansu za naš nestanak...

[Edited by bosno_moja on 12-03-2010 at 17:21 GMT]
12-03-2010 at 17:02 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

Zloèinac i silovatelj Vasiljeviæ u Višegradu doèekan kao heroj
Vasiljeviæu u Višegradu gdje je ubijao, uz trubaèe i orkestar iz Užica, prireðena dobrodošlica

Autor: SRNA
12.03.2010. 19:21


Nekoliko stotina Višegraðana doèekalo je veèeras Mitra Vasiljeviæa kojeg je Haški tribunal pustio na slobodu nakon što je odslužio dvije treæine 15-godišnje zatvorske kazne.

Kolona automobila, koja je na pola puta izmeðu Sarajeva i Višegrada doèekala Vasiljeviæa, stigla je uz zvuke sirena na Trg palih boraca u Višegradu gdje joj je, uz trubaèe i orkestar iz Užica, prireðena dobrodošlica.

Nakon izlaska iz automobila, Vasiljeviæ je rekao da nikad u životu nije bio sreæniji.

On je rekao da je presuda Haškog tribunala 100 odsto nepravedna i da je zasnovana na nizu laži.

Njegova kæerka Marina zahvalila je svima koji su priredili doèek njenom ocu u Višegradu.

Robinson odobrio prijevremno puštanje na slobodu

Predsjednik Haškog tribunala odobrio je u petak zahtjev za ranije puštanje Mitra Vasiljeviæa na slobodu, nakon što je odslužio dvije treæine 15-godišnje kazne za zloèine poèinjene u Višegradu.

Mitar Vasiljeviæ, bivši pripadnik "Belih orlova" - paravojne jedinice pobunjenih bosanskih Srba, je u februaru 2004. godine osuðen na 15 godina zatvora za zloèine protiv èovjeènosti i kršenje zakona i obièaja ratovanja poèinjena na podruèju Višegrada tokom 1992. godine.

- Zloèini za koje je Vasiljeviæ osuðen su veoma teški (…) Smatram da je ovo faktor protiv njegovog ranijeg puštanja. Buduæi da je od 25. januara 2010. godine Vasiljeviæ odslužio dvije treæine kazne i uzimajuæi u obzir da su druge osuðene osobe u sliènim situacijama bile podobne za ranije puštanje, smatram da ovaj faktor podržava ranije puštanje - navodi se u odluci Patricka Robinsona, predsjednika Meðunarodnog kriviènog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prenosi BIRN- Justice Report.

Buduæi da je Vasiljeviæ uhapšen 25. januara 2000. godine, Robinson podsjeæa da je iz zatvora u Austriji, gdje je upuæen na odsluženje kazne, te Austrijske vlade, stigla obavijest da je "u skladu s tamošnjim zakonima" podoban za ranije puštanje.

Uz obavijest je naglašeno da je Vasiljeviæ pokazao “vrlo dobro ponašanje” tokom veæeg dijela svog boravka u zatvoru, te da je “radio u kuhinji ove institucije i postigao dobre rezultate u svom poslu”.

Precizira se da je Vasiljeviæ poèinio dva incidenta, o kojima nisu date detaljnije informacije, osim da je zbog prvog morao da plati 25 evra, a zbog drugog mu je izreèen ukor, ali bez kazne.

U korist ranijeg puštanja, kako to navodi Robinson, ide i èinjenica da je Vasiljeviæ ostvario “znaèajnu saradnju s Tužilaštvom” u Haagu.

- Zbog navedenih razloga i u skladu s pravilima, zadovoljan sam što æe Mitru Vasiljeviæu biti odobreno ranije puštanje, u skladu s austrijskim zakonom, navodi se u odluci predsjednika Tribunala.

Vasiljeviæ je pravosnažno osuðen u februaru 2004. zbog zloèina nad civilnim stanovništvom u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji.

Vasiljeviæ se nije dobrovoljno predao tribunalu, nego su ga pripadnici SFOR-a uhapsili 25. januara 2000. godine i istog dana je prebaèen u pritvorsku jedinici UN u Sheveningenu.  


<br /><br /><br /><br />

13-03-2010 at 12:19 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=5603


Instrukcija Milorada Dodika Vladi RS-a i javnim preduzeæima: Zabranjen je FTV

Piše: Gordana Katana
12/03/10 09:57
Premijer Vlade RS-a je 3. marta pisanim putem zabranio ministrima i direktorima javnih preduzeæa u RS-u svaku komunikaciju sa FTV-om?

Premijer Republike Srpske 3. marta ove godine uputio je pisanu instrukciju kojom se svim ministarstvima, javnim ustanovama i preduzeæima zabranjuje svaki oblik kontakta s novinarima i urednicima Federalne televizije ukljuèujuæi i bilo koji oblik marketinške saradnje.

Kooperativni Brankoviæ

U instrukciji nisu navedeni razlozi zbog kojih se Milorad Dodik odluèio na ovaj korak, a više informacija danas nije bilo moguæe dobiti ni u nadležnim službama Vlade RS-a. Portparol premijera Dodika Biljana Bokiæ nije odgovarala na telefonske pozive, a nedostupna je ostala i šefica Vladinog Biroa za informisanje Vera Sajiæ. Jedina osoba s kojom smo uspjeli kontaktirati bio je ministar za izbjegla i raseljena lica i funkcioner SDA Omer Brankoviæ. „Instrukciju sam valjda dobio ali je nisam proèitao", kazao je Brankoviæ, a na pitanje hoæe li po njoj postupati kazao je "ja sam ministar u Vladi i moram poštovati odluke premijera".

Sugovornici Osloboðenje uz osudu ove odluke istièu da ona nije iznenaðujuæa i da predstavlja svojevrsno upozorenje i ostalim medijima koji kritièki izvještavaju u radu aktuelne vlasti u RS-u.

- Premijer nema pravo izdavati takve naredbe jer Vlada nije njegova i on nema pravo uskraæivati graðanima, gledaocima FTV-a pravo na informaciju, istakla je Milkica Milojeviæ, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari. Prema njenim rijeèima "može se razumjeti da premijer ili neko iz njegovog okruženja ima problema s nekim emisijama FTV-a, ali za izražavanja neslaganja postoji niz legalnih mehanizama koji se mogu upotrijebiti". "Dakle, to nezadovoljstvo ne može da ima za posljedicu ovakav èin, jer to predstavlja, izmeðu ostalog, i kršenje odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama", zakljuèila je Milojeviæ.

Boris Gagiæ, novinar BHT1, kaže da je ovaj gest premijera RS-a "veæ viðen", podsjeæajuæi da je istoj vrsti zabrane, samo bez pisanog naloga, bila izložena i ova TV kuæa. "Oèigledno je da neko gubi kompas, jer nema nijednog opravdanja za takvu mjeru, kojom se u konaènici sva krivica za stanje u RS-u želi prebaciti na leða federalnih medija", naglasio je Gagiæ.

13-03-2010 at 17:35 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)

RAVNOGORSKI POKRET RS-a OBILJEZIO GODISNJICU HAPSENJA DRZE MIHAJLOVICA

VIŠEGRAD - Više od 500 pripadnika Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske /RS/, Srbije i Crne Gore posjetilo je u Draževini kod Višegrada mjesto gdje su 13. marta prije 64 godine pripadnici OZNE uhapsili ðenerala Dragoljuba Dražu Mihajloviæa. Sveštenici dabrobosanske eparhije i manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci služili su pomen èetnièkom ...

... ðeneralu Draži na lokaciji gdje je uhapšen i njegovim pratiocima na mjestu gdje su strijeljani i sahranjeni.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojeviæ rekao je da je jedan od glavnih ciljeva ove organizacije da se konaèno otkrije i obilježi mjesto gdje je u Beogradu strijeljan i sahranjen ðeneral Draža Mihajloviæ.

"Ovih dana poèeæe se sa iskopavanjima i pretraživanjima na dvije oznaèene lokacije u Beogradu gdje bi se mogli nalaziti zemni ostaci srpskog ðenerala. To mjesto æe, ako uspijemo da ih naðemo i dostojno po pravoslavnim obièajima sahranimo ðenerala, biti veliko hodoèašæe za Srbe iz svih srpskih zemalja", rekao je Sladojeviæ.

Generalni sekretar Ravnogorskog pokreta Centralne otadžbinske uprave iz Beograda Draško Stoisavljeviæ kaže da ravnogorci znaju taèno mjesto gdje je krijuæi sahranjen Draža Mihajloviæ.

"To je Ada Ciganlija i kad istina izaðe na vidjelo i otkopamo Dražine kosti to mjesto æe se zvati Dražina Ada", dodao je Stoisavljeviæ.

13-03-2010 at 20:24 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: eurovafel, jami, kiki, Kiseljak_71, mikiba/mirsad.baralic, RASKO, suzana, TlrgoCeme
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice