Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Aykira
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 17-05-2009
Odgovori: 2062
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) - Punjena jelka



Slatka obitelj
Sastojci za 2 para odraslih osoba (40 cm) i 4 djece (20 cm:

* 20 dag maslaca
* 55 dag meda, 25 dag šeæera
* 1 omot zaèina za paprenjake
* 1 ½ dag kakaa
* 120 dag brašna
* 1 prašak za pecivo
* malo soli
* 2 jaja
* 2 bjelanjka
* 37 1/2 dag šeæera u prahu
* 10 dag masne èokoladne ocakline
* nekoliko oguljenih badema, pistacija, grožðica, komadiæi ušeæerene limunove korice, ušeæerenih trešanja za lim: maslac

Priprema:

Namastite jedan veliki ili dva manja lima. Pomiješajte maslac, med, šeæer, zaèine i kakao pa zagrijte na slaboj vatri da se šeæer otopi. Neka se ohladi.

Prosijte u posudu brašno i prašak za pecivo, dodajte sol, jaja i smjesu s medom, zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite preko noæi na sobnoj temperaturi.

Izrežite od kartona šablonu za figuru. Zagrijte peænicu na 200 stupnjeva celzijusovih. Razvaljajte tijesto da bude debelo pola cm, izrežite oblike i pecite ih 12-15 minuta na srednjoj preèki. Još tople izvadite iz lima.

Istucite bjelanjke sa šeæerom za bijelu ocaklinu. Ukrasite ih kao što vidite na fotografiji.

Svaka velika figura ima 3800 kJ/905 kKcal, a svaka mala ima 2100 kJ/500 kKcal



Punjena jelka
Sastojci za jednu jelku:

* 30 dag brašna, 15 dag maslaca
* 10 dag šeæera u prahu, 1 jaje
* ¼ l mlijeka, 1 žlica šeæera
* ½ omota praška za puding od vanilije
* 2 bjelanjka
* 2 žlice šeæera u prahu
* 4 žlice marmelade od kajsija
* 10 dag naribanog kokosa
* malo èokoladne masne ocakline i kuglica za ukrašavanje kolaèa

Priprema:

Naèinite od kartona šablonu za jelku visoku 33 cm i široku 27 cm. Prosijte brašno na dasku za miješanje, dodajte maslac, šeæer u prahu i jaje, zamijesite tijesto, pokrijte ga i stavite na dva sata u hladnjak.

Skuhajte puding od mlijeka, šeæera i praška; neka se ohladi. Istucite bjelanjke s prosijanim šeæerom u prahu, pa èvrsti snijeg umiješajte u puding.

Zagrijte peænicu na 190 stupnjeva Celzijusovih. Razvaljajte tijesto, od njega izrežite 2 jelke, a od ostataka kolaèiæe. Pecite 15-20 minuta na srednjoj preèki. Jednu jelku premažite pudingom, pa na nju polegnite drugu.

Zagrijte marmeladu, njome debelo premažite jelku i pospite kokosom. Kolaèiæe ukrasite ocaklinom, pospite kuglicama, pa marmeladom zalijepite na jelku.

Od 10 porcija svaka ima 1700 kJ/405 kKcal

Izvor: Velika knjiga kolaèa

15-12-2009 at 18:16 | Ukljuèi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
djecko wrote:

Ne znam cico kakva je to razlika ti imaš mjere u fildžanima a zara èini mi se u šoljicama,
zaro jesul šoljice za expreso il za normalnu kafu?



Zar je uopšte bitno Ako nemaš fildžan a ti fino omanju šoljicu, neæeš sigurno onu od èaja

U mojoj kuæi sve ima Šta æu kad mati neæe da mi pije iz šoljice
15-12-2009 at 22:23 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

danas pravim Španski vjetar

19-12-2009 at 09:31 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Nivo: Forumski doajen
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 13230
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Pošto ima i zainteresovanih evo recept

* * * * *
kora
12 bjelanjaka + 12 kašika šeæera umutiti u èvrsti snijeg.U to staviti kašièicu octa , pa još malo promiješati.Peæi 2 sata na 100` a pri tome rernu ne otvarati.Nakon peèenja od 2 sata , iskljuèiti rernu i pustiti da odstoji još 10-tak minuta.

fil
Na pari kuhati 1/2l mlijeka sa 7 kašika brašna , 12 žumanjaka i 250g šeæera , kad postane krema , prohladiti te dodati 1 margarin.

Podijeliti na dva jednaka dijela.
U prvi umiješati 100g lješnjaka , a drugi sastaviti sa veæ pripremljenom smjesom od 2 šlag kreme od vanilije.

Prvi fil staviti na ohladjenu koru , a drugi na kraju.
* * * * *

Uživajte u slatkom povjetarcu

20-12-2009 at 20:01 | Ukljuèi u odgovor
Aykira
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 17-05-2009
Odgovori: 2062
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

andjela

evo i japanski vjetar:


[slika sa neta]



Potrebno:
za beze kore /2 puta/
8 bjelanjaka
40dkg šeæera
1 žlièica octa

za prvi fil
8 žumanjaka
8 žlica šeæera
1 žlica gustina
4 dcl mlijeka

zadrugi fil
8 žumanjaka
5 žlica šeæera
1 maslac
20dkg preprženih i na krupno sjeckanih/badema, oraha ili lješnjaka/

za treæi fil
3 šlag kreme od vanilije

Ulupati 8 bjelanjaka , 4o dkg šeæera sa žlièicom octa u veoma èvrsti snijeg.
Tepsiju okrenuti naopaèke, namazati maslacem , posuti brašnom . Istresti smjesu , poravnati , vodeæi raèuna da bude 2 prsta dalje od ruba.

Peænicu zagrijati na 150 C, staviti tepsiju , poslije smanjiti na 100C i sušiti najmanje 3 sata.

Ponoviti sa ostalih 8 bjelanjaka i napraviti istu koru kao predhodnu..

Prvi fil:
Smjesu izmješati i kuhati u 4 dcl mlijeka na pari.

Drugi fil:
Izmutiti pjenasto žumanjke sa šeæerom i u to dodati umuæeni maslac i prepržene i isjeckane orahe.

Treæi fil:
Slag kremu od vanilije , napraviti prema uputi.

Filovati:
Kora+1/2 prvog fila+1/2 drugog fila+ 1/2 treæeg fila, kora i nastaviti istim redom.
Okolo i odozgo namazati šlagom . Ukrasiti kako se zna i umije.

(moze i samo jedna kora od 8 jaja, pa po sredini prepoloviti)

20-12-2009 at 20:35 | Ukljuèi u odgovor
Aykira
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 17-05-2009
Odgovori: 2062
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

èokoladni oblak

Sastojci za biskvit:

- 250 g èokolade s visokim udjelom kakaa
- 125 g maslaca
- 2 cijela jaja
- 4 žutanjka
- 4 bjelanjka
- 2 x 5 žlica šeæera
- 2 žlice Maraschina

Sastojci za kremu:

- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 vanilin šeæera
- 2 žlice kakaa

Priprema:

Èokoladu otopite na pari i zatim joj dodajte maslac kako bi se i on rastopio. Èetiri žutanjka i dva cijela jaja miksajte s prvih pet žlica šeæera, zatim dodajte mješavinu èokolade i maslaca te Maraschino. Posebno miksajte èetiri bjelanjka te postepeno dodavajte drugih pet žlica šeæera. Žlicom pomiješajte dvije smjese.

Izlijte smjesu u kalup koji ste prethodno obložili masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Izvadite kolaè iz peænice, neka se ohladi. Torta æe "propasti" te nastalu "rupu" napunite tuèenim slatkim vrhnjem u koji ste dodali vanilin šeæera, a zatim pospite kakaom u prahu. Dobro je ohladite.

05-01-2010 at 22:07 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

Danas se setih...nisam pravila godinama, a jaja sveza, domaca (slavonska).
Prava poslastica.


http://img202.imageshack.us/img202/8240/1002798snenoklepriprema.jpg


http://img521.imageshack.us/img521/8120/1002799snenokle60006031.jpg

06-03-2010 at 21:49 | Ukljuèi u odgovor
Mama starka
Nivo: Forumski doajen
Volim cojka

Registriran(a): 21-05-2006
Lokacija: TZ, GB
Odgovori: 3366
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
nevenkagaragic wrote:
Danas se setih...nisam pravila godinama, a jaja sveza, domaca (slavonska).
Prava poslastica.


http://img202.imageshack.us/img202/8240/1002798snenoklepriprema.jpg


http://img521.imageshack.us/img521/8120/1002799snenokle60006031.jpg


Bas primamljivo - Nevenka mozes li molim te da nam ostavis recept i da nam kazes kako se ovo zove - hvala  


I ovo ce nekad proci........

07-03-2010 at 06:18 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

citat:
Mama starka wrote:

Bas primamljivo - Nevenka mozes li molim te da nam ostavis recept i da nam kazes kako se ovo zove - hvala

Ovo je stvarno ukusno i lagano, jede se hladno (iz frizidera) - to su SNENOKLE.
Nekada sam cesto pravila, pa nisam zapisala, ali evo kako ide :
Pravila sam duplu meru (za Igora i Adanu, malo komsinici, a bila mi i prijateljica Meliha).

- 8 jaja - razdvojiti zumance i belance
- u zumance dodala 12 kasika secera (moglo je i vise, a moze i vanilin secera)
- umuti se dobro, pa doda 4-5 kasika brasna (bolje je ostro ostro),
- doda se malo hladnog mleka da masa bude redja kad se bude sipala u vrelo mleko

- 2 l mleka prokuvati (ostaviti malo hladnog za zumanca)
- ulupati belanca
- kad mleko prokuva, smanjiti temperaturu i kasikom odvajati komade belanca, kratko kuvati, okrenuti, i izvaditi (resetkastom kasikom), te ponavljati postupak

- kad se svo belance obarilo, u mleko se polako sipa umuceno zumance uz neprestano mesanje da se ne stvore grudvice
- kuvati 2-3 minuta (kao puding) i sipati u posude preko belanca.

Eto, vrlo jednostavno i brzo, a stvarno je ukusno. Prijatno!
07-03-2010 at 20:52 | Ukljuèi u odgovor
zara
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 06-01-2007
Lokacija: U mislima
Odgovori: 11515
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)

@ nevenka, mnogo volim šnenokle
mrdnes uhom, gotov zalogaj

08-03-2010 at 22:52 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 50
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice