Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) - Punjena jelka
Slatka obitelj
Sastojci za 2 para odraslih osoba (40 cm) i 4 djece (20 cm:
* 20 dag maslaca
* 55 dag meda, 25 dag šeæera
* 1 omot zaèina za paprenjake
* 1 ½ dag kakaa
* 120 dag brašna
* 1 prašak za pecivo
* malo soli
* 2 jaja
* 2 bjelanjka
* 37 1/2 dag šeæera u prahu
* 10 dag masne èokoladne ocakline
* nekoliko oguljenih badema, pistacija, grožðica, komadiæi ušeæerene limunove korice, ušeæerenih trešanja za lim: maslac
Priprema:
Namastite jedan veliki ili dva manja lima. Pomiješajte maslac, med, šeæer, zaèine i kakao pa zagrijte na slaboj vatri da se šeæer otopi. Neka se ohladi.
Prosijte u posudu brašno i prašak za pecivo, dodajte sol, jaja i smjesu s medom, zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite preko noæi na sobnoj temperaturi.
Izrežite od kartona šablonu za figuru. Zagrijte peænicu na 200 stupnjeva celzijusovih. Razvaljajte tijesto da bude debelo pola cm, izrežite oblike i pecite ih 12-15 minuta na srednjoj preèki. Još tople izvadite iz lima.
Istucite bjelanjke sa šeæerom za bijelu ocaklinu. Ukrasite ih kao što vidite na fotografiji.
Svaka velika figura ima 3800 kJ/905 kKcal, a svaka mala ima 2100 kJ/500 kKcal
Punjena jelka
Sastojci za jednu jelku:
* 30 dag brašna, 15 dag maslaca
* 10 dag šeæera u prahu, 1 jaje
* ¼ l mlijeka, 1 žlica šeæera
* ½ omota praška za puding od vanilije
* 2 bjelanjka
* 2 žlice šeæera u prahu
* 4 žlice marmelade od kajsija
* 10 dag naribanog kokosa
* malo èokoladne masne ocakline i kuglica za ukrašavanje kolaèa
Priprema:
Naèinite od kartona šablonu za jelku visoku 33 cm i široku 27 cm. Prosijte brašno na dasku za miješanje, dodajte maslac, šeæer u prahu i jaje, zamijesite tijesto, pokrijte ga i stavite na dva sata u hladnjak.
Skuhajte puding od mlijeka, šeæera i praška; neka se ohladi. Istucite bjelanjke s prosijanim šeæerom u prahu, pa èvrsti snijeg umiješajte u puding.
Zagrijte peænicu na 190 stupnjeva Celzijusovih. Razvaljajte tijesto, od njega izrežite 2 jelke, a od ostataka kolaèiæe. Pecite 15-20 minuta na srednjoj preèki. Jednu jelku premažite pudingom, pa na nju polegnite drugu.
Zagrijte marmeladu, njome debelo premažite jelku i pospite kokosom. Kolaèiæe ukrasite ocaklinom, pospite kuglicama, pa marmeladom zalijepite na jelku.
Od 10 porcija svaka ima 1700 kJ/405 kKcal
Izvor: Velika knjiga kolaèa
|
15-12-2009 at 18:16 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
andjela Nivo: Forumski doajen Ljubav se zove imenom mojim!!
Registriran(a): 27-01-2004 Lokacija: Tuzla Odgovori: 13230 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Pošto ima i zainteresovanih evo recept
* * * * *
kora
12 bjelanjaka + 12 kašika šeæera umutiti u èvrsti snijeg.U to staviti kašièicu octa , pa još malo promiješati.Peæi 2 sata na 100` a pri tome rernu ne otvarati.Nakon peèenja od 2 sata , iskljuèiti rernu i pustiti da odstoji još 10-tak minuta.
fil
Na pari kuhati 1/2l mlijeka sa 7 kašika brašna , 12 žumanjaka i 250g šeæera , kad postane krema , prohladiti te dodati 1 margarin.
Podijeliti na dva jednaka dijela.
U prvi umiješati 100g lješnjaka , a drugi sastaviti sa veæ pripremljenom smjesom od 2 šlag kreme od vanilije.
Prvi fil staviti na ohladjenu koru , a drugi na kraju.
* * * * *
Uživajte u slatkom povjetarcu
|
20-12-2009 at 20:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
andjela
evo i japanski vjetar:
[slika sa neta]
Potrebno:
za beze kore /2 puta/
8 bjelanjaka
40dkg šeæera
1 žlièica octa
za prvi fil
8 žumanjaka
8 žlica šeæera
1 žlica gustina
4 dcl mlijeka
zadrugi fil
8 žumanjaka
5 žlica šeæera
1 maslac
20dkg preprženih i na krupno sjeckanih/badema, oraha ili lješnjaka/
za treæi fil
3 šlag kreme od vanilije
Ulupati 8 bjelanjaka , 4o dkg šeæera sa žlièicom octa u veoma èvrsti snijeg.
Tepsiju okrenuti naopaèke, namazati maslacem , posuti brašnom . Istresti smjesu , poravnati , vodeæi raèuna da bude 2 prsta dalje od ruba.
Peænicu zagrijati na 150 C, staviti tepsiju , poslije smanjiti na 100C i sušiti najmanje 3 sata.
Ponoviti sa ostalih 8 bjelanjaka i napraviti istu koru kao predhodnu..
Prvi fil:
Smjesu izmješati i kuhati u 4 dcl mlijeka na pari.
Drugi fil:
Izmutiti pjenasto žumanjke sa šeæerom i u to dodati umuæeni maslac i prepržene i isjeckane orahe.
Treæi fil:
Slag kremu od vanilije , napraviti prema uputi.
Filovati:
Kora+1/2 prvog fila+1/2 drugog fila+ 1/2 treæeg fila, kora i nastaviti istim redom.
Okolo i odozgo namazati šlagom . Ukrasiti kako se zna i umije.
(moze i samo jedna kora od 8 jaja, pa po sredini prepoloviti)
|
20-12-2009 at 20:35 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
nevenkagaragic Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-02-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 2378 IP: Maskiran
|
Re: Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
citat: Mama starka wrote:
Bas primamljivo - Nevenka mozes li molim te da nam ostavis recept i da nam kazes kako se ovo zove - hvala
Ovo je stvarno ukusno i lagano, jede se hladno (iz frizidera) - to su SNENOKLE.
Nekada sam cesto pravila, pa nisam zapisala, ali evo kako ide :
Pravila sam duplu meru (za Igora i Adanu, malo komsinici, a bila mi i prijateljica Meliha).
- 8 jaja - razdvojiti zumance i belance
- u zumance dodala 12 kasika secera (moglo je i vise, a moze i vanilin secera)
- umuti se dobro, pa doda 4-5 kasika brasna (bolje je ostro ostro),
- doda se malo hladnog mleka da masa bude redja kad se bude sipala u vrelo mleko
- 2 l mleka prokuvati (ostaviti malo hladnog za zumanca)
- ulupati belanca
- kad mleko prokuva, smanjiti temperaturu i kasikom odvajati komade belanca, kratko kuvati, okrenuti, i izvaditi (resetkastom kasikom), te ponavljati postupak
- kad se svo belance obarilo, u mleko se polako sipa umuceno zumance uz neprestano mesanje da se ne stvore grudvice
- kuvati 2-3 minuta (kao puding) i sipati u posude preko belanca.
Eto, vrlo jednostavno i brzo, a stvarno je ukusno. Prijatno!
|
07-03-2010 at 20:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 50
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
|
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|