Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : VJERONAUKA za djecu...da ili ne ? This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71
New Topic
Pošiljalac Poruka
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Odgovori: 8575
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: VJERONAUKA za djecu...da ili ne ?

citat:
MelMel wrote:

ovdje je inace popularno nazivati neistomisljenike fasistima.

ah, primjetila si

zaboga, neko se usudi drugaèije razmišljati
09-09-2011 at 22:28
kagemusha
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Odgovori: 1349

icon Re: VJERONAUKA za djecu...da ili ne ?

Borbeni,procitaj jos jednom svoj post...ja se samo nadovezujem na tvoje misljenji i ne kazem da se ovo odnosi na tebe i niko te ne naziva glupim...ako si se nasao u tome ja se izvinjavam...ali stvari ne treba izvlaciti iz konteksta nego iz teksta...

09-09-2011 at 22:30
racionalna manjina

Registriran(a): 02-02-2010
Odgovori: 11437

Osim islama, katolièanstva i pravoslavlja postoje u BiH i druge religije, postoje i djeca èiji su roditelji, budisti, jevreji, adventisti, jehovini svjedoci, ateisti itd., a svi oni pune državnu kasu.

Zbog ovoga bi se vjeronauka trebala odvijati u okviru vjerskih objekata i trebala bi biti finansirana iz džepova vjernika.

@borbeni ti reèe da trebamo prepisivati od naprednijih od nas,i ja bih takoðe prepisivao od naprednijih od nas, npr. od Amerike ili Francuske, kod njih nema vjeronauke u školi.

"Potražili smo - kakva je praksa u razvijenom svijetu, kada je rijeè o vjeronauci. Takozvana konfesionalna vjeronauka, kao predmet, prihvaæena je u mnogim evropskim i demokratskim zemljama, poput Irske, Austrije, Njemaèke, Grèke ili Poljske. Sa druge strane, u mnogim drugim zemljama je konfesionalna vjeronauka fakultativna, poput Portugalije, Italije, Bugarske, Španije, Maðarske, Èeške i Slovaèke.

Brojne su, meðutim, zemlje u kojima je vjeronauka zamijenjena religijskom kulturom, na primjer u Velikoj Britaniji ili Danskoj, ali i one u kojima vjeronauka uopšte ne postoji, poput SAD i Francuske, izuzev Alzasa i Lorene. Posljednjih desetak godina u Francuskoj se ozbiljno razmišlja o uvoðenju predmeta u sve škole koji bi sustavno obraðivao religiju i etiku u duhu dijaloga i tolerancije" http://www.slobodnaevropa.org/content/tema_sedmice_bih_skole_vjeronauka/24207874.html

09-09-2011 at 22:30
MelMel
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670

citat:
borbeni wrote:

ah, primjetila si

ma da i mahala sve dozna pa se i niskim udarcima sluzi, a jos i znam ko je dupljak, nema petlju pod pravim nickom
09-09-2011 at 22:33
kagemusha
Ordo ab Chao

citat:
racionalna manjina wrote:
Osim islama, katolièanstva i pravoslavlja postoje u BiH i druge religije, postoje i djeca èiji su roditelji, budisti, jevreji, adventisti, jehovini svjedoci, ateisti itd., a svi oni pune državnu kasu.

Zbog ovoga bi se vjeronauka trebala odvijati u okviru vjerskih objekata i trebala bi biti finansirana iz džepova vjernika.

@borbeni ti reèe da trebamo prepisivati od naprednijih od nas,i ja bih takoðe prepisivao od naprednijih od nas, npr. od Amerike ili Francuske, kod njih nema vjeronauke u školi.

"Potražili smo - kakva je praksa u razvijenom svijetu, kada je rijeè o vjeronauci. Takozvana konfesionalna vjeronauka, kao predmet, prihvaæena je u mnogim evropskim i demokratskim zemljama, poput Irske, Austrije, Njemaèke, Grèke ili Poljske. Sa druge strane, u mnogim drugim zemljama je konfesionalna vjeronauka fakultativna, poput Portugalije, Italije, Bugarske, Španije, Maðarske, Èeške i Slovaèke.

Brojne su, meðutim, zemlje u kojima je vjeronauka zamijenjena religijskom kulturom, na primjer u Velikoj Britaniji ili Danskoj, ali i one u kojima vjeronauka uopšte ne postoji, poput SAD i Francuske, izuzev Alzasa i Lorene. Posljednjih desetak godina u Francuskoj se ozbiljno razmišlja o uvoðenju predmeta u sve škole koji bi sustavno obraðivao religiju i etiku u duhu dijaloga i tolerancije" http://www.slobodnaevropa.org/content/tema_sedmice_bih_skole_vjeronauka/24207874.html

Raco, svaka cast...i moje izuzetno veliko postovanje...potpisujem
09-09-2011 at 22:34
kagemusha
Ordo ab Chao

citat:
borbeni wrote:

ah, primjetila si

Upravo sam i ja to htio reci...ne smije niko odstupiti iz kruzoka i cim neko ima drugacije misljenje on je sigurno DUPLI NIK...nego sutra ce se i djeliti bolnice po nacionalnim torovima...boze moj moja jetra se nesmije prsaditi drugome...jer je on razlicit...
09-09-2011 at 22:39
MelMel
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670

citat:
kagemusha wrote:

Upravo sam i ja to htio reci...ne smije niko odstupiti iz kruzoka i cim neko ima drugacije misljenje on je sigurno DUPLI NIK...nego sutra ce se i djeliti bolnice po nacionalnim torovima...boze moj moja jetra se nesmije prsaditi drugome...jer je on razlicit...

jelde sto ta mahala fercera, znas i moj broj licne, tolerantni pod navodnike stvoru. Nemoj samo ti o toleranciji kakiti, izvrces receno i sudis drugima na najruzniji nacin.
09-09-2011 at 22:43
borbeni
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Odgovori: 8575

citat:
kagemusha wrote:
Borbeni,procitaj jos jednom svoj post...ja se samo nadovezujem na tvoje misljenji i ne kazem da se ovo odnosi na tebe i niko te ne naziva glupim...ako si se nasao u tome ja se izvinjavam...ali stvari ne treba izvlaciti iz konteksta nego iz teksta...

elem, puno puta me se nazvalo glupim, kratkovidim, zatucanim i kako sve još ne, samo zbog drugaèijeg naèina razmišljanja

kad protivnici vjeronauke budu imali ikakvog pojma šta piše u udžbenicima možda ova tema i bude zanimljiva. do tada ovo je sve ad hoc odbacivanje i nema apsolutno nikakve vrijednosti.

09-09-2011 at 22:44
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

citat:
MelMel wrote:

ovdje je inace popularno nazivati neistomisljenike fasistima.

ne ,nego one koji prebiraju po krvnim zrncima i to tudje djece ..
znaš kako se kaže...mišljenje je ko guzica,svako ga ima,pa i ti,a imam ga i ja,ali ja imam i ono što ti nemaš,pa imam malo veæe pravo na komentar ove teme
09-09-2011 at 22:47
kagemusha
Ordo ab Chao

zao mi je sto te ljudi tako nazivase...ali Istorija religija je nesto drugo...i dalje stojim iza onoga sto ti rece"sva mrznja dolazi iz kuce " to se slazem...ja nevidjeh nigdje spiska Katolikofoba,Pravslvofoba inih fobija sto se tice religije...djeca slusaju gledaju..i kupe ko spuzve...
kako ces sutra tom djetetu objasniti da oni druge vjere nemaju rogove ili neznam ti sta ..u cemu je razlika...u imenu Allaha,Svevisnjeg,Gospoda,Boga...da li se krstis ili krizas ili klanjas...je li bog jedan sa tri lica ili je samo jedan ...

09-09-2011 at 22:49
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
FORUM : Politika : VJERONAUKA za djecu...da ili ne ? This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net