Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

VIJESTI
28-01-2009 02:00

Reis Ceriæ hoæe da ukine „60 minuta“

Po­sla­ni­ci Par­la­men­ta FBiH do­bi­li su juèer pi­smo Gla­vnog odbo­ra Udruženja il­mi­je Islam­ske za­je­dni­ce u BiH ko­jim se od njih za­hti­je­va da ana­li­zi­ra­ju pro­gram Fe­de­ral­ne te­le­vi­zi­je „u odno­su na Islam­sku za­je­dni­cu, nje­ne or­ga­ne i in­sti­tu­ci­je te po­du­ze­me­te od­go­ra­va­juæe mje­re ka­ko bi uvre­de i ne­is­ti­ne, ko­je se kon­ti­nu­ira­no pla­si­ra­ju ja­vnos­ti (na­vo­dno u in­te­re­su upra­vo te ja­vnos­ti), pres­ta­le“.

Ni­je mu po vo­lji
U pi­smu se po­se­bno apos­tro­fi­ra TV ma­ga­zin „60 mi­nu­ta“ ko­ji oèi­gle­dno sme­ta re­isu-l-ule­mi Mus­ta­fi Ce­riæu.

Tre­ba li, po­red sve­ga, pod­sjeæati na Za­kon o slo­bo­di vje­re i pra­vnom po­ložaju vjer­skih za­je­dni­ca u BiH ko­ji izrièito za­bra­nju­je „na­pa­de i uvre­de vjer­skih službe­ni­ka“. Ka­ko dru­gaèije shva­ti­ti ne­go krše­njem ovog Za­ko­na na­vo­dno obje­kti­vno i ne­pris­tra­sno in­for­mi­sa­nje ja­vnos­ti na naèin ka­ko to, iz nje­mu zna­nih ra­zlo­ga i ci­lje­va, èini ure­dnik i vo­di­telj emi­si­je „60 mi­nu­ta“ ka­da „in­for­mi­še“ o sta­nju, odno­si­ma i akti­vnos­ti­ma Islam­ske za­je­dni­ce - sto­ji u pi­smu ko­je je upuæeno i RAK-u, FTV, OHR-u, obud­sme­ni­ma i Hel­sin­škom ko­mi­te­tu.

Iz ovog pi­sma je po­tpu­no ja­sno da re­isu Ce­riæu sme­ta naj­gle­da­ni­ja TV emi­si­ja u BiH „60 mi­nu­ta“ i njen ure­dnik i vo­di­telj Ba­kir Hadžiome­ro­viæ. Po­sla­ni­ci su juèer ovo pi­smo ko­men­ta­ri­sa­li kao di­re­ktan zah­tjev re­isa Ce­riæa da se „60 mi­nu­ta“ uki­ne i ti­me spri­jeèe i za­us­ta­ve ar­gu­men­ti­ra­ne kri­ti­ke na nje­ga i nje­gov rad.

Pri­je­tnje smræu
Po­sla­nik Da­mir Ma­šiæ pre­dložio je juèer po­sla­ni­ci­ma da usvo­je Re­zo­lu­ci­ju ko­jom Pred­sta­vnièki dom par­la­men­ta FBiH na­još­tri­je osuðuje pri­je­tnje smræu ure­dni­ku FTV-a Ba­ki­ru Hadžiome­ro­viæu i no­vi­na­ru Av­di Av­diæu u ko­joj se po­zi­va­ju svi is­tražni i or­ga­ni go­nje­nja da što pri­je ot­kri­ju poèini­oce i na­lo­go­dav­ce tih kri­viènih dje­la.

Gla­sa­nje o Re­zo­lu­ci­ji os­tav­lje­no je za da­nas, a fe­de­ral­ni pre­mi­jer Nedžad Bran­ko­viæ se to­me us­pro­ti­vio, objaš­nja­va­juæi da pri­je­tnje ne stižu sa­mo Hadžiome­ro­viæu i Av­diæu. Ma­šiæ je od­go­vo­rio da Bran­ko­viæ ni­je do­bio ni­ka­kve pri­je­tnje smræu ne­go po­ru­ke dru­ge vrste.
S.V.
("SAN")
http://www.san.ba/index.php?id=5133

28-01-2009 at 06:48 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

srijeda, 28.1.2009 23:05

Sluèaj Rudan: Uvrijeðeni Delale odlazi s Nove TV?

SLUÈAJ Vedrane Rudan koja je u emisiji Nove TV In magazin prema rijeèima predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera uvrijedila Židove te je zbog toga dobila jednostrani prekid ugovora, èini se da æe imati i puno dublje posljedice pa bi ta nacionalna televizija mogla ostati bez jedne od svojih najveæih urednièkih zvijezda.

Naime, Daniel Delale, dugogodišnji urednik jedne od najgledanijih emisija na svim nacionalnim televizijama Red Carpet, mogao bi nakon današnje suspenzije uredništva Nove TV otiæi s te televizije! Delale je suspendiran, jer je kao urednik In magazina pustio prilog Vedrane Rudan zbog kojega se ta televizijska kuæa morala isprièavati.

Nova TV obznanila je svoju odluku o suspenziji mlade urednièke zvijezde na dosada nezabilježen naèin u Hrvatskoj, svim medijima su poslali priopæenje u kojemu izmeðu ostalog stoji kako je "urednièka procjena o prihvatljivoj razini korištenja slobode govora i umjetnièkog izražavanja bila pogrešna".

Prema kuloarskim šuškanjima Delale bi zbog krajnje nezasluženog tretmana svoje matiène televizijske kuæe mogao, na koncu, poslovnu sreæu uskoro potražiti na jednoj radiopostaji. Od Delale smo pokušali dobiti i službenu potvrdu ove informacije, meðutim on je danas bio nedostupan za sve medije u Hrvatskoj.

Utjecaj predsjednika Svjetskog židovskog kongresa

No, bez obzira na sve, èini se kako su se Uprava, baš kao i urednici Nove TV, našli u neobranu grožðu. Tako je Rudan govoreæi o sluèaju kazala kako ju je direktor Nove TV Siniša Svilan prvo zatražio da se isprièa zbog svog priloga, a kasnije joj je hladno priopæio da je dobila otkaz. Mnogi danas u Hrvatskoj, ne ulazeæi u izjave Rudan, komentiraju kako su urednici Nove TV ovakvim potezom zapravo htjeli udobrovoljiti vlasnika svoje televizije Ronalda S. Laudera predsjednika Svjetskog židovskog kongresa.

"Èinjenicu da je veæinski vlasnik Nove TV Ronald Lauder èelnik Židovskog kongresa smatram najizravnije vezanu za moj otkaz na toj televiziji", rekla je Rudan kada smo je upitali o vezi veæinskog vlasnika i njene izjave koja je uvrijedila Židove. Na izravan upit zna li kako je išla "zapovjedna linija" odnosno tko je bio presudan da se njoj odmah da otkaz te se posebnim priopæenjem svim hrvatskim medijima ogradi od njenog nastupa, Rudan kaže kako ne zna, meðutim prema njenim rijeèima nedvojben je utjecaj Laudera na odluku.

Lauder ponovno izabran

Dodajmo ovoj vijesti i onu koja kaže kako je Lauder juèer u Jeruzalemu ponovno izabran za predsjednika Svjetske židovske organizacije s veæinom glasova od 400 delegata iz cijelog svijeta.

U svom govoru Lauder je naglasio ulogu Židova u svijetu kako bi se dobila "nepokolebljiva podrška svijeta" Izraelu posebno u pogledu teroristièkih prijetnji. Lauder je posebno kritizirao pojedine zemlje kao i meðunarodna tijela kao što su Ujedinjeni narodi da za Izrael primjenjuju "dvostruke standarde" te da im se ne pruža dovoljno podrške.

Istog dana, Vedrana Rudan, na "njegovoj" je televiziji, održala izmeðu ostalog i "propalestinski" govor.
I.Æ.
(INDEX:HR)
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-izjava-vedrane-rudan-suspendiran-i-urednik-daniel-delale/419065.aspx

29-01-2009 at 12:45 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Osumnjièenik za atentat na Pukaniæa tuži Hrvatsku zbog "55 dana linèa"

ODVJETNICI 25-godišnjeg Milenka Kuzmanoviæa, koji je kao osumnjièenik za ubojstvo Ive Pukaniæa i Nike Franjiæa proveo 55 dana u pritvoru, a potom je 24. prosinca prošle godine zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu, podigli su tužbu protiv Hrvatske zbog "55 dana linèa". Podsjetimo, Kuzmanoviæ je uhiæen šest dana nakon ubojstva zajedno sa Slobodanom Ðuroviæem.

Tužba je podnesena Ustavnom sudu, a Kuzmanoviæ æe osim rješenja o obustavi postupka tražiti i obešteæenje. U razgovoru za Veèernje novosti je naveo kako mu "nije toliko bitan novac, koliko papir kojim æe službeno biti sprana ljaga a njegova imena".

"Proveo sam u zatvoru skoro dva mjeseca bez ikakvih dokaza. Hrvatska policija me oznaèila kao vozaèa koji je trebao omoguæiti bijeg Roberta Mataniæa, osumnjièenog za ovo dvostruko ubojstvo. Moj jedini grijeh je bio što veæ nekoliko godina poznajem Roberta. Tog 29. listopada prošle godine, kada sam uhiæen na benzinskoj postaji nedaleko od granice Hrvatske sa Srbijom, trebao sam Mataniæu predati punomoæ njegovog odvjetnika u Beogradu, jer mu je bio zabranjen ulazak u našu zemlju", naveo je Kuzmanoviæ.

"Doèekalo me 20 do zuba naoružanih specijalaca"
Dodao je kako ga je na benzinskoj doèekalo "20 do zuba naoružanih specijalaca", koji su svega pola sata ranije, na istom mjestu, uhitili Mataniæa i Slobodana Ðuroviæa. "Hrvatski policajci su me tijekom transporta do Zagreba tukli i tjerali da priznam kako sam s Ðuroviæem planirao odvesti Mataniæa, iako Ðuroviæa uopæe ne poznajem. Prvi put sam ga vidio u hodniku zagrebaèke policije, nakon uhiæenja", tvrdi Kuzmanoviæ.

U pritvoru je svih 55 dana proveo u samici, dok se protiv njega "vodio pravi medijski linè". Pod linèem Kuzmanoviæ podrazumijeva to što su mediji objavili vijest o tome kako u Srbiji ima podeblji kriminalni dosje. "Protiv mene nikada nije voðena ni istraga, a kamo li da sam osuðivan", rekao je Kuzmanoviæ, dodajuæi kako se "hajka smirila kada je srpski ministar policije Ivica Daèiæ, prilikom boravka u Zagrebu, rekao kako on nema nikakav dosje".
I.M.
(INDEX:HR)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/osumnjicenik-za-atentat-na-pukanica-tuzi-hrvatsku-zbog-55-dana-linca/419174.aspx

29-01-2009 at 12:47 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Udruženje ilmijje: Zaštite IZ-u od uvreda i neistina

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Glavni odbor, pozvalo je nadležne institucije, da u okviru svojih ovlaštenja i odgovornosti, poduzmu odgovarajuæe mjere i zaštite Islamsku zajednicu od kontinuiranih uvreda i neistina Federalne televizije. U cijelosti prenosimo zahtjev Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Broj: 1 - 09 /09
Datum: 23. 01. 2009. godine
26. muharem 1430. h.


REGULATORNA AGENCIJA ZA KOMUNIKACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE
(VIJEÆU AGENCIJE,GENERALNOM DIREKTORU)

JAVNI SERVIS RADIO-TELEVIZIJE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE-FEDERALNA TELEVIZIJA
(PROGRAMSKOM SAVJETU, UPRAVNOM ODBORU,
POSLOVODNOM ODBORU-DIREKTORU)

PREDMET: Zahtjev

Poštovani,

Posljednjih mjeseci pa i godina najšira bosanskohercegovaèka javnost je svjedokom kontinuirane negativistièke i uvredljive kampanje koju neki printani ali i elektronski mediji u Bosni i Hercegovini provode prema pojedinim zvaniènicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenim organima i istaknutim pripadnicima. Neskriveno se, naime, ispoljava namjera da se ne samo informiše nego i presuðuje èak i u fundamentalnim stvarima vjere (naèela, uèenja, doktrine i sl.) te funkcioniranja Islamske zajednice kao zajednice vjernika. U tome sve vrijeme prednjaèi Javni servis-Federalna televizija kroz emisiju „60 minuta".

Toj i takvoj vrsti harange naroèito je izložena institucija Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini odnosno njen vrhovni poglavar prof. dr. Mustafa ef. Ceriæ lièno.

Kršeæi prije svega opæekulturne standarde „pristojnosti i uljudnosti" te grubim nepoštivanjem „ljudskog dostojanstva i liènosti" (kao, važeæom legislativom, zaštiæenih kategorija), ali i druge propise koji ureðuju pitanje javnog kumuniciranja i izvještavanja, u programima Federalne televizije se Reisu-l-ulema redovno naziva kriminalcem, lažovom i drugim pogrdnim nazivima.

Takav pristup u tretiranju Islamske zajednice, njenih organa i istaknutih funkcionera i pojedinaca sasvim opravdano otvara pitanje nije li to i Javni servis-Federalna TV podlegla nièim izazvanoj „islamofobiji" èiju cijenu plaæaju muslimani širom svijeta.

Na osnovu èega, naime, Federalna TV kao javni servis ne samo izvještava (što naravno ne sporimo kao njihovo pravo i obavezu u interesu javnosti ) nego i u funkciji samoproglašenog neprikosnovenog arbitra!!! ocjenjuje, ureðuje i odreðuje potrebu, naèin itd. prakticiranja vjere uopæe, funkcioniranja organa i institucija Islamske zajednice ukljuèivo i instituciju Reisu-l-uleme te, naroèito, cjelishodnost njihovih odluka u vezi sa osiguranjem organizacionih, finansijskih, prostornih i drugih prepostavki za njen nesmetan rad ??!!

Polazeæi od mjesta, uloge ali i obaveze javnih servisa (naravno i drugih sredstava informiranja) da informišuæi javnost pridonose poštivanju i promociji osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrijednosti i institucija, te unapreðenju kulture javnog dijaloga u BiH, ovim ukazujemo na drastièno odstupanje od naèela profesionalizma i kršenje propisa, kao npr.:
-Èlana 27. stav 1.d), f) i g) i èlan 28. stav 1.a) te stav 2. Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH;
-Èlana 38. stav 1,4. i 7., zatim èlana 39. stav 1. taèka a),c) i d), stav 3., te èlana 40.stav 1.a) i stav 2. Zakona o javnom servisu radio-televizije Federacije BiH;
-Èlana 1.,3.,4.,5.,6.i 9. Kodeksa o emitovanju radiotelevizijskog programa Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Treba li, pored svega, podsjeæati na Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica u BiH koji u èlanu 5. stav 2 . taèka a) izrièito zabranjuje „napade i uvrede vjerskih službenika". Kako, naime, drukèije shvatiti nego kršenjem ovoga zakona navodno objektivno i nepristrasno informiranje javnosti na naèin kako to, iz njemu znanih raloga i ciljeva, èini urednik i voditelj emisije FTV „60 minuta" kada „informiše" o stanju, odnosima i aktivnostima Islamske zajednice.

Cilj ovoga zahtjeva je da pokrene vašu zakonitu reakciju u pravcu osiguranja dosljedne primjene navedenih i drugih propisa kako se funkciniranje javnih servisa (ali i drugih medija) na naèelima ureðivaèke nezavisnosti i institucionalne autonomije ne bi zloupotrebljavalo od strane onih koji ili ne znaju ili neæe da znaju da je njihova profesionalna obaveza poštovati zagarantovana prava i dostojanstvo drugih. Naravno da æemo, zavisno od toga na koji naèin se odluèite nepristrasno umiješati u „svoj posao", nadleznim institucijama predloziti da pokrenu i druge zakonite postupke zaštite prava i interesa Islamske zajednice.

Pozivamo vas da u okviru svojih ovlaštenja i odgovornosti utvrðenih Ustavom i zakonima objektivno analizirate ostvarivanje programskih principa u informisanju javnosti od strane Javnog servisa Federalne TV u odnosu na Islamsku zajednicu, njene organe i institucije te poduzmete odgovarjuæe mjere kako bi uvrede i neistine, koje se kontinuirano plasiraju javnosti (navodno u interesu upravo te javnosti), prestale.

Predsjednik

Muharem Hasanbegoviæ

Dostavljeno:
- Parlament Federacije BiH
- Ured visokog predstavnika za BiH

- Institucija ombudsmena BiH
- Helsinški komitet BiH-Sarajevo

29-01-2009 at 13:00 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Saopæenje Muftijstva bihaækog i Okružnog odbora Udruženja ilmijje

Muftijstvo bihaæko i Okružni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u povodu kontinuiranih medijskih napada na ulemu i institucije Islamske zajednice, zajednièkim saopæenjem obratili su se javnosti. U saopæenju se se istièe:

- Poštovani graðani, cijenjeni pripadnici Islamske zajednice!
Nakon pisma podrške kojeg smo uputili na ruke reisu-l-uleme prof. dr. Mustafe ef. Ceriæa, a u povodu kontinuiranih medijskih napada na imame i ostale službenike IZ-e u Bosni i Hercegovini, a samim tim i na èestite pripadnike islama, odnosno Vas, džematlije, obraæamo Vam se ovim putem, duboko povrijeðeni krivim informacijama, podvalama i lažima adresiranim na IZ-u. Dobro smišljeni napadi na instituciju Rijaseta i reisu-l-uleme, te ostale visokopozicionirane alime IZ-e su, u zadnje vrijeme, postali svakodnevnica. Na ovaj naèin želimo iskazati svoje nezadovoljstvo vulgarnom retorikom kojom se koriste novinari razlièitih politièkih emisija i magazina, u kojima je nezaobilazna tema IZ-a, a sve to na krajnje nekorektan i neprofesionalan naèin, naglašava se u saopæenju koje su potpisali muftija bihaæki Hasan ef. Makiæ i predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH Muvedet ef. Vukoviæ.

U nastavku se istièe da iza ove retorike ne stoje dobre namjere, jer su podstaknute nastojanjem da muslimani i IZ-a postanu predmet nerealnih kvalifikacija i realnih zavjera, što pokrepljuju "èeste izjave novinara u kojima najveæeg duhovnog autoriteta muslimana nazivaju „lažovom", „najveæim kriminalcem" i sl.

Ovakvi nasrtaji na èast i autoritet reisu-l-uleme i muslimana se ne pamte u našoj povijesti. Napadi na reisu-l-ulemu su istovremeno i napadi na instituciju IZ-e, a napadi na instituciju IZ-e su istovremeno i napadi na svakog muslimana ponaosob.

Novinarska nepristojnost, notorne laži i rijeèi mržnje, samo su dio cilja usmjerenog na razbijanje jedinstva meðu muslimanima. Ponižavanje institucije IZ-e je paralelno i ponižavanje svakog njenog èlana, svakog iskrenog muslimana.

U ovom teškom vremenu, kada je do izražaja došla velika moralna kriza, slobodu govora su neki oèito razumjeli kao priliku da govore šta hoæe i kome hoæe, ne birajuæi pri tome ni rijeèi ni sredstva i ne pridržavajuæi se bilo kakvih društvenih i profesionalnih normi i standarda. Pa zar u ovoj zemlji i u ovom narodu nema ama baš ništa pozitvno?

Moleæi Uzvišenog Allaha da nas u ovim teškim vremenima pomogne u bespoštednoj borbi za jedinstvo, ljubav, toleranciju i meðusobno razumijevanje, iskreno Vas selamimo."

29-01-2009 at 13:01 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Ilmijja: Protest zbog neprimjerenog tretmana IZ u medijima

Sarajevo, 22. januara 2009. (MINA) - Na devetoj redovnoj sjednici Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ-e u BiH održanoj 22. 01. 2009. godine èlanovi GO-a su usvojili Izvještaj o radu GO-a za 2008. godinu i nacrt Plana i programa rada GO-a za 2009. godini.

U okviru dnevnog reda, razmatran je ambijent u kojem je do posebnog izražaja došao vrlo negativan tretman institucija, organa i istaknutih pojedinaca IZ-e u nekim medijima. Zakljuèeno je da se RAK-u, menadžmentu JS FRTV BiH, Uredu Visokog predstavnika i Federalnom Parlamentu uputi oštar protest i pritužba na pristrasan, neprimjeren, brutalan i neprofesionalan tretman IZ-e u nekim javnim medijima.

Upozoreno je da se ovakvim pristupom krše zakonske norme, kao i svi principi objektivnosti i profesionalnosti koje su obavezni poštivati svi, a posebno javni mediji.

29-01-2009 at 13:01 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Javni servis ili javna kuæa

U èetvrtak, 23. mjeseca januara ove godine na drugom Dnevniku Radio-Televizije Federacije BiH prva, udarna vijest nije bila ni situacija u Gazi, niti stanje amerièke nacije i reagiranja u svijetu dan nakon inauguracije novog amerièkog predsjednika Baracka Huseina Obame, veæ je ova Televizija, koja je, kao što je poznato, Javni RTV servis graðana, objavila u dramatiènom tonu kako je uredniku i voditelju tv-emisije "60 minuta" Bakiru Hadžiomeroviæu stigla anonimna prijetnja smræu. Prijetnja je stigla putem e-maila i to, kako je javljeno, nije prva prijetnja ovom uredniku, jer je i prije otprilike sedmicu dana slièna prijetnja stigla istoj osobi, a policija i istražni organi su na putu da otkriju ko se krije iza te anonimne prijetnje.



Nakon te informacije uslijedila su razlièita saopæenja Udruženja BH novinara i Glavnog sindikata ove medijske kuæe, u kojima se ovaj èin proglašava napadom na medijske slobode i pravo novinara na slobodu izražavanja i informiranja, te, razumljivo, osuðuje ali i posebno naglašava kako Sindikat èvrsto stoji iza emisije o kojoj je rijeè (a kad smo veæ kod Sindikata, da kažemo da je Sindikat (koji?!) ove kuæe u jednom nedjeljniku istoga dana objavio svoje saopæenje u kome se govori o krajnje haotiènoj pa i dramatiènoj situaciji u Federalnoj RTV iza koje ne stoji niko, ali to saopæenje, naravno, nije moglo dobiti ni sekunde u Dnevniku).



Nakon èetvrtka, i narednih dana i noæi anonimna e-mail prijetnja zadržala je visoki rejtng u Dnevniku (bolje reæi Dnevnicima, jer je ponavljana u praktièno svakoj informativnoj emisiji) - zauzimala je istaknuto treæe ili èetvrto mjesto - s tim da se njoj pridružila informacija kako nije samo Bakir dobio prijetnje, veæ je "nosilac prijetnje" i novinar Avdo Avdiæ, koji je, bez pomoæi policije, otkrio kako je njemu prijetio izvjesni Tasim Kuèeviæ i stoga je Avdo dobio nekoliko minuta "uživo" u Dnevniku da svojim kreštavim glasom objasni nešto što nikome nije bilo jasno šta je kazao niti šta je htio kazati, osim što se razabralo da se, usput, "oèešao" i o Islamsku zajednicu, kao "tv ekspert" za islam.

"Osloboðenje" je u subotu objavilo kako se "Hadžiomeroviæ prisjetio da su prijetnje njemu i njegovim saradnicima poèele stizati prije sedam godina, taènije kako je poèelo emitovanje magazina "60 minuta". No, u posljednja tri mjeseca prijetnje su intenzivirane, a zbog njih je sarajevska policija uhapsila osobu koja se povezuje sa radikalnim islamskim krugovima. Urednik "60 minuta" juèer je potvrdio da on i njegova ekipa nastavljaju raditi svoj posao punim kapacitetom."("Osloboðenje", 24. januar 2009.) (Naravno, "Osloboðenje" ne bilježi da osoba koja se povezuje "sa radikalnim islamskim krugovima" nije uhapšena, veæ samo privedena na informativni razgovor i nakon toga puštena, ali to je veæ standard ovoga lista na koji obavještava ili informira svoje èitaoce).

Zašto su te prijetnje baš sada dramatièno plasirane u javnost, kada one dolaze veæ punih sedam godina - a u posljednja tri mjeseca su intenzivirane - pitanje je koje valjda znaju samo oni koji su to uèinili na takav naèin - no, bez obzira kako se pokušavalo sakriti sve ono što se dešava u ovom Javnom RTV servisu (koji sve više poprima karakteristike javne kuæe - gdje se, da izvinu èitaoci, ne zna (ili - zna!) ko koga!) - od finansijskih malverzacija do raznih drugih namještanja i talova i to upravo sa onima koji su "borci za za slobodu medija i nezavisno novinarstvo" (Vidi, izmeðu ostalog, reagiranje Šukrije Omeragiæa u "Osloboðenju" od 25. ovog mjeseca!), no "borci za istinu" iz ekipe "60 minuta" o tome šute kao zaliveni. "Èisteæi" tuðe avlije misle kako mogu prikriti vlastitu u kojoj su oèito do grla u prljavštini, i to, nažalost sa parama i onih jadnika kojima se svakog mjeseca naprosto otima tv pretplata dok oni nemaju ni za osnovne životne potrebe.



Naravno, to možda ne treba ni isticati, svaki civiliziran i pametan èovjek æe osuditi svakovrsne anonimne prijetnje, posebno prijetnje smræu bilo koga na kugli zemaljskoj, a posebno novinara, "sabraæe" u poslu kojim se i mi bavimo, i tu se, bez okolišenja, možemo pridružiti svima onima koji takve postupke osuðuju. No, ne možemo se pridružiti harangerskim "izlivima" jednodušne podrške emisiji "60 minuta", jer je više nego bjelodano da, je bez obzira na hrabrost, odvažnost pa i znaèaj nekih njenih priloga, koji su raðeni principijelno i po uzusima novinarske profesije, mnogo više onih koji ovaj Javni RTV servis koriste za promoviranje onoga što se kosi ne samo sa Kodeksom novinarstva, veæ i sa opæim moralnim pa èak i graðanskim principima, bez obzira šta se pod tim terminima u datoj situaciji podrazumijeva. Nastupajuæi, u brojnim povodima, kao nevaspitani, bezobrazni i bahati ekzekutori, èesto sa psovanjem i pljuvanjem - i u vis i u dalj -, te koèijaškim izražavanjem, uzgred preuzimajuæi božanske prerogative da sude i presuðuju po tim svojim liènim kriterijima, ovi "novinari" na èelu sa glavnim urednikom i voditeljem koji u tome apsolutno prednjaèi, ne samo da izazivaju zgražavanje i emocionalne reakcije, veæ i neminovnu osudu takvog nastupa. Da je to privatna televizija, da je to vlasništvo te grupe ekzekutora, pa ni po jada, to bi bilo njihovo ogledalo i njihova odgovornost - ali ovdje se radi o Javnom RTV servisu koji izdržavaju svi graðani, a u najveæem broju Bošnjaci, i njima u lice govoriti takve bedastoæe, kao što je jedna od posljednjih kako je njihov vjerski autoritet, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, lažov, mafijaš ili kriminalac, i to bez ikakvih dokaza, to zaista prevazilazi sve okvire tolerncije i slobode izražavanja, a na to ne reagiraju ni RAK, ni Sindikat ni Programsko vijeæe ni drugi organi ako ih ima, a da se ne govori o nekim drugim državnim ili društvenim institucijama koje su, sa svojim instrumentima, zadužene da štite dignitet svojih graðana i eklatantno ugrožavanje njihovog moralnog i svakog drugog integriteta.

Jer, ako televizijski urednik, nakon brojnih objeda i nazivanja reisa lažovom, te nakon reagiranja Islamske zajednice tim povodom, u narednoj emisiji, umjesto izvinjenja, dovede èovjeka koji sam za sebe priznaje kako je pripadnik podzemlja i kako je uèestvovao u obraèunima razlièitih bandi, da, kao argumenat, kaže rasistièku teoriju po kojoj se karakter odreðuje na osnovu izgleda lica ("On nije nikakav poglavar! Pogledajte mu lice, ne lièi na poglavara, nema tu nièega što bi trebalo da ima vjernik. On je klasièni kriminalac, koji hoæe sa Bakirom Izetbegoviæem da ovdje stvori feudalnu državu...") šta se tu može zakljuèiti osim da taj urednik svjesno èini zlodjelo i Javni RTV servis koristi u krajnje neèasne svrhe. A za nekoga ko drži do moralnih i vjerskih zasada, do svoga dostojanstva i ugleda, te posebno do dostojanstva vjernika koje predstavlja, javno blaæenje i kaljanje takvim etiketama je mnogo teže nego neke anonimne prijetnje koje dolaze "punih sedam godina".



I na kraju, da ironija bude potpuna, a licemjerstvo uzdignuto na pijedestal profesionalnog ponašanja, Federalna televizija upuæuje Rijaset Islamske zajednice da "se obrati sudu zbog izjave Amira Pašiæa-Faæe u politièkom magazinu "60 minuta, ako to smatraju potrebnim, i ujedno pozivamo sve, koji se osjeæaju povrijeðenim, da shodno novinarskom kodeksu demantiraju sve ono što je sugovornik u emisiji "60 minuta" rekao, a što smatraju netaènim."(!!!)



Protiv ovakve Televizije, ako se sama po sebi, ne uruši, preostaje jedino graðanski neposluh: otkazivanje plaæanja pretplate. Kako saznaje naš list, jedna takva inicijativa se razmatra na najvišem nivou Islamske zajednice. Hoæe li do nje doæi, najskorije vrijeme æe pokazati.

Aziz Kadribegoviæ

www.preporod.com)

29-01-2009 at 13:02 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Kome to smeta reis Ceric?

U proteklih nekoliko sedmica svjedoci smo brutalnih verbalnih napada na Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine dr. Mustafu ef. Ceriæa. Povod je gradnja zgrade Rijaseta IZ na Kovaèima u Sarajevu. Ovaj projekat, kojeg su novcem pomogli brojni imuæni pojedinci i predstavnici bosanskog društva, treba da realizuju ideju konaènog rješenja adekvatnog sjedišta najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iako je gradnja takvog objekta, u sekularnoj državi kao BiH, iskljuèivo pitanje dotiène vjerske zajednice, ukoliko ona to finansira bez korištenja državnih sredstava (što ona radi), nekoliko novinara, èiji je posao prosvjetljivati javnost, našli su za shodno da pokrenu kampanju protiv IZ. No, ne samo protiv IZ, nego prvenstveno na lik i djelo njenog èelnika reisu-l-ulemu dr. Mustafe ef. Ceriæa.

Bez obzira na neumorni rad reisa Ceriæa za dobrobit i afirmaciju Islama u BiH, za meðuvjerski dijalog u BiH i Evropi, kao i afirmaciju istinskih islamskih vrijednosti i napredak bosanskog odnosno bošnjaèko društva, ef. Ceriæ je izložen nesnošljivom medijskom linèu. U navodima njegovih klevetnika, ef. Ceriæ se predstavlja kao koristoljubivi i kriminalni, haman fanatièni, vjerski lider. Na stranu to što je Reis Ceriæ dobitnik niz domaæih i internacionalnih prestižnıh nagrada i priznanja, i što važi za jednog od najprominentnijih muslimanskih lidera u Evropi. Na stranu to što NAŠ Reis, za razliku od nekih vjerskih lidera u svijetu, propagira mir i suživot, kao i toleranciju i interpretaciju Islama kakvu Evropa i kršæanski svijet može samo poželiti. Na stranu to što je NAŠ Reis jedan od najpoštovanijih vjerskih lidera i liènosti u zapadnom svijetu, i vrlo rado je pozivan i viðen na skpovima na kojima se okuplja svjetska eminencija i inetelegencija. I na stranu to što je cijenjen i u Islamskoj zajednici ili islamskim zajednicama na Balkanu i šire. Novinarski napadi nijednom prilikom nisu sadržali nijednu osudu niti prosvjed protiv Reisa od strane nekog od džemata ili muftijstava, ili pak Mešihata! A da je takvih bilo, definitivno bi bili objavljeni.

Liènost Reisa veæ godinama napadaju plaæenièke novinarske ublehe iz odreðenih "nezavisnih" medija, a kruna niskih i provokacijskih napada je došla iz emisije "60 minuta" na FTV, gdje je poznati sarajevski kriminalac (!) Amir Pašiæ Faæo otvoreno nazvao Reisa Ceriæa kriminalcem! Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Na kraju se èovjek samo može zapitati, kakva je svrha svih ovih orkestriranih napada na liènost Reisa dr. Mustafe ef. Ceriæa? Dakako, da je kritika na raèun svakoga, pa i IZ sasvim prihvatljiva pa i poželjna u slobodnom društvu. Bilo šta suprotno nebi bilo u skladu sa iskonskom islamskom praksom! I naravno da IZ i muslimani u BiH još uvijek imaju niz problema sa kojima se moraju suoèiti. Jedan od takvih je èinjenica da je prosjeèna dob džematlija u mnogim mjestima Istoène Bosne 60 godina! Ukoliko se ovakve èinjenice ne poprave, srbo-èetnièke fašistièke namjere istrijebljenja muslimana u genocidnoj tvorevini æe biti ostvarene, u potpunosti! No, da li je iko pitao povratnike u genocidnoj tvorevini da li smatraju primjenjenim verbalni napadi na Reisa? Nazivanje istog kriminalcem? Naravno da nije. Jer svrha napada nije pomoæi povratnicima, niti drugim ugroženim kategorijama Bošnjaka u BiH, nego najobiènije mahalsko javno oblajavanje i to najvjerovatnije iz najobiènijih sitno-šiæardžijskih interesa.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceriæ je duhovni i vjerski lider bosanskih muslimana, ali i ne samo njih veæ ga duhovnim voðom smatraju muslimani cijele Evrope. To naruèenoj plaæenièko-novinarskoj mafiji u BiH smeta. Zato svaka kritika koja prelazi u verbalne napade i klevete je neprihvatljiva "kritika". Kako za muslimanske vjernike, tako za sve vjernike svih konfesija u BiH koji poštuju vjerske lidere, i najzad za otvoreno i slobodno bosansko-hercegovaèko društvo gdje takva vrsta napada na vjerske i druge javne predstavnike predstavlja podrivanje osnovnih naèela slobodnog i demokratskog društva!



Adnan Balo
www.bosnjaci.net)

29-01-2009 at 13:03 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Dzaba vi obavestavate "nadlezne sluzbe".



"Express", 29.01.2009.godine

29-01-2009 at 21:20 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Opet se neko prepoznao, pa naredio izmestanje komletne konstrukcije.



"Dnevni avaz", 29.01.2009.godine

29-01-2009 at 21:23 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice