Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Aktuelne politicke dogodovstine
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Biseri (nad biserima)BH vodja i "intelektualaca" (??) 2009.godine.
Istina, fali jos...ima toga na pretek.


1.

http://img685.imageshack.us/img685/1631/28dani010110biseri20091.jpg

2.

http://img24.imageshack.us/img24/3699/28dani010110biseri20092.jpg

3.

http://img9.imageshack.us/img9/4633/28dani010110biseri20093.jpg

4.

http://img684.imageshack.us/img684/1839/28dani010110biseri20094.jpg

"Dani", 01.01.2010.godine (u prodaji 30.12.2009.)

30-12-2009 at 20:29 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Cuj, poslanici NISU znali za za sta glasaju?
Sta onda rade tamo? Pored takvih cudi da vec nije potpuni mrak (pravne drzave)?


Sumrak pravne države u režiji Parlamenta FBiH



Par­la­ment FBiH i de­fi­ni­ti­vno je ju­èer sa­hra­nio sva­ku na­du da u BiH mo­že pos­to­ja­ti pra­vna drža­va. Po­sla­ni­ci su, na­ime, sa 58 gla­so­va "za", po­drža­li for­mi­ra­nje Is­tra­žne ko­mi­si­je Pred­sta­vni­èkog do­ma ko­ja bi tre­ba­la ispi­ta­ti rad Fi­nan­sij­ske po­li­ci­je FBiH u pe­ri­odu od 2000. do 2009. go­di­ne.

Par­la­men­tar­ci su ta­ko, umjes­to ispi­ti­va­nja sto­ti­na slu­èa­je­va kri­mi­na­la, ko­rup­ci­je, zlo­upo­tre­be po­lo­ža­ja, do­ni­je­li odlu­ku da ispi­ta­ju rad in­sti­tu­ci­je ko­ja veæ de­ce­ni­ju do­ku­men­ti­ra sva ova ne­za­ko­ni­ta dje­la.

Pri­je­dlog za for­mi­ra­nje Is­tra­žne ko­mi­si­je do­šao je od Klu­ba po­sla­ni­ka BPS-a, èi­ji zas­tu­pni­ci veæ mje­se­ci­ma ne pro­pu­šta­ju ni­ti je­dnu pri­li­ku da na za­sje­da­nji­ma Par­la­men­ta op­tu­že fi­nan­sij­ske po­li­caj­ce i nji­ho­vog di­re­kto­ra Zu­fe­ra Der­vi­še­vi­æa za broj­ne zlo­upo­tre­be. Po­sla­ni­ci ove stran­ke i ra­ni­je su tra­ži­li uspos­ta­vu sli­ène ko­mi­si­je, ali za to do ju­èer ni­su do­bi­li po­tre­ban broj gla­so­va.

Ipak, naj­ve­æe izne­na­ðe­nje bi­la je po­drška koju su uspos­ta­vi ove ko­mi­si­je, uz nekoliko izuzetaka, dali po­sla­ni­ci opo­zi­ci­onog SDP-a. Ova po­drška po­ka­za­la se kao klju­èna, s ob­zi­rom da je do­bar dio po­sla­ni­ka SDA i SBiH gla­sao pro­tiv ili bio suz­držan.

Da stvar bu­de i go­ra, uspos­ta­va ko­mi­si­je do­bi­la je po­tre­bnu po­dršku tek na­kon po­je­di­na­ènog izjaš­nja­va­nja, ko­jeg ne bi ni bi­lo da SDP ni­je po­držao zah­tjev za ta­kvim gla­sa­njem ko­ji je do­šao od Ke­ri­ma Lu­èe­ra­vi­æa, še­fa Klu­ba po­sla­ni­ka BPS-a.

Po­sla­ni­ci æe ta­ko, umjes­to zah­tje­va za san­kci­oni­ra­njem kri­mi­na­la, kre­nu­ti u po­li­ti­èko dis­ci­pli­ni­ra­nje onih ko­ji su ima­li do­vo­ljno hra­bros­ti da ne do­zvo­le da se kri­mi­nal za­ta­ška.

Ina­èe, pre­ma po­da­ci­ma Fi­nan­sij­ske po­li­ci­je FBiH, ko­je je "San" veæ ne­ko­li­ko pu­ta objav­lji­vao, u pe­ri­odu od po­èet­ka 1997. do kra­ja 2008. go­di­ne pre­ma ra­zli­èi­tim tu­ži­laš­tvi­ma u BiH ova in­sti­tu­ci­ja po­dni­je­la je 489 kri­vi­ènih pri­ja­va pro­tiv èak 1.109 oso­ba. Ta li­ca te­re­te se da su ste­kla li­ènu ko­rist, a drža­vi na­ni­je­li šte­tu za naj­ma­nje 1,470 mi­li­jar­di KM, 589,4 mi­li­ona do­la­ra i 5,6 mi­li­ona eura.

Me­ðu pri­jav­lje­nim za lo­po­vlu­ke je ve­li­ki broj po­li­ti­èkih zva­ni­èni­ka, biv­ših pre­mi­je­ra, mi­nis­ta­ra, di­re­kto­ra... Za­hva­lju­ju­æi upra­vo Fi­nan­sij­skoj po­li­ci­ji da­nas su pred su­do­vi­ma u to­ku pos­tup­ci pro­tiv biv­ših pre­mi­je­ra i do­pre­mi­je­ra FBiH Ed­he­ma Bi­èa­kæi­æa, Ne­dža­da Bran­ko­vi­æa i Dra­ga­na Èovi­æa.

Po­sla­ni­ci su, me­ðu­tim, umjes­to da se upi­ta­ju, ko je i ka­ko ukrao više od dvi­je mi­li­jar­de ma­ra­ka u sve­ga de­set go­di­na,
odlu­èi­li is­tra­ži­va­ti rad onih ko­ji su taj kri­mi­nal ot­kri­li.

Ad. Mujanoviæ

Nisu znali za šta glasaju

Po­sla­nik SDP-a Da­mir Ma­šiæ, ko­ji ni­je po­držao for­mi­ra­nje ko­mi­si­je, ka­že da je po­drška ko­ju su po­sla­ni­ci ove stran­ke da­li za for­mi­ra­nje ko­mi­si­je, "re­zul­tat ne­pos­to­ja­nja pi­sa­ne ini­ci­ja­ti­ve o ko­joj se gla­sa­lo".

- Dio po­sla­ni­ka ko­ji je bio u sa­li pri­li­kom gla­sa­nja, gre­škom je gla­sao za ovu ini­ci­ja­ti­vu ko­ju SDP ne po­drža­va i ko­ju ni­je po­držao u ra­ni­ja dva pu­ta ka­da je pre­dla­ga­na. O to­me šta SDP na­mje­ra­va ura­di­ti u ve­zi sa ovim, kao i sa ra­dom ko­mi­si­je, ja­vnost æe bi­ti upo­zna­ta veæ u èet­vrtak - re­kao je Ma­šiæ za "San".

(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=9912

14-01-2010 at 06:49 | Ukljuèi u odgovor
KlOn
Nivo: Forumski doajen
Bošnjator i Dr.za Reisofobiju

Registriran(a): 29-04-2003
Lokacija: Candy Shop
Odgovori: 8528
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Zasto ne istraziti i tu agenciju ,pa korupcije i kriminala ima svugdje ,nisu oni operisani od toga ,..u ostalom mozda im je upalo u oci da se neki dokazani kriminalci konstantno zaobilaze ,kao recimo vlasnici te novine koja je digla hajku

14-01-2010 at 09:09 | Ukljuèi u odgovor
unbeaten
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 16-01-2009
Odgovori: 93
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

ova istraga je pokrenuta zato sto je finansijska policija otkrila kriminal u Razvojnoj banci FBiH, a zna se da to radoncicu ne odgovara, jer je 22miliona KM dobio od njih da napravi toranj koji danas pati od prpuhe...prazan je

ovaj clanak samo blago nagovjestava kako bi izgledala drzava kad bi radoncic dosao na vlast... 


reis Ceric - od vjerskog vodje, preko placenika BBI banke, do clana Radonciceve stranke:<br />

<br />

od hodze,bankara-lihvara,do politicara...<br />

<br />

http://bbibanka.com.ba/web/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=203&lang=ba
14-01-2010 at 09:16 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Sta drugo ocekivati? No, koga je briga?

Hoæe li BiH biti izbaèena iz Vijeæa Evrope?

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je naša zemlja potpisala sa Evropskom unijom se suspenduje, a BiH se iskljuèuje iz Vijeæa Evrope.

Ovaj crni scenario lako bi se mogao obistiniti ukoliko BiH do aprila ne izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Presuda je zapravo nalog bh. vlastima da usaglase Ustav BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Ništa nije uraðeno

Prošlog mjeseca Sud u Strazburu je osudio BiH zbog diskriminacije Jevreja i Roma jer im je uskraæeno pravo kandodovanja na izborima i pravo da budu birani na najviše funkcije. Presuda je uslijedila nakon žalbe koju su podnijeli Jakob Finci i Dervo Sejdiæ.

Presuda je izvršna i sada je na strankama na vlasti i njihovim liderima da je sprovedu, a to znaèi da izmijene sadašnje ustavne odredbe. Meðutim, kako saznajemo, još ništa nije uraðeno osim obeæanja da æe se - nešto uraditi. Naime, ni Predsjedništvo BiH ni Vijeæe ministara ni državni poslanici još zvanièno nisu ni pokrenuli inicijativu za izmjenu Ustava. Svi se pravdaju na isti naèin - nisu dobili pismenu presudu iz Strazbura.

Naravno, to nije nikakvo opravdanje, a vrijeme curi i ovog trenutka je potpuno neizvjesno kada æe se stvari pokrenuti s mrtve taèke. Ne treba zaboraviti da izmjeni Ustava mora da prethodni javna rasprava, zatim usaglašavanje i glasanje u parlamentu i objavljivanje odluke u Službenom glasniku BiH.

Precizni rokovi

Sada svih pet vladajuæih stranaka pokušava da kroz sve to ponešto ušiæari i da izmijene Ustav onako kako svakoj od njih pojedinaèno najviše odgovara. Generalno i javno, niko neæe reæi da je protiv ukidanja diskriminacije koju sadašnji ustav dozvoljava, ali svi opet rade ispod stola, raèunajuæi da æe vrijeme uèiniti svoje i da æe Evropska unija imati milosti za BiH pa neæe posegnuti za rigoroznim mjerama kažnjavanja.

Ovdje treba posebno naglasiti da ustavne promjene moraju stupiti na snagu prije zvaniènog raspisivanja opæih izbora. Poznato je da æe se oni održati 3. oktobra što znaèi da æe šest mjeseci ranije biti i zvanièno raspisani!

Iz SNSD-a su veæ poruèili da su saglasni sa izmjenama Ustava BiH samo u dijelu na koji se odnosi presuda Suda iz Strazbura, meðutim SDA i HDZ poruèuju da „treba izvršiti znaèajnije korekcije Ustava".

I iz druge dvije vladajuæe stranke - HDZ 1990 i Stranke za BiH - stižu slièna mišljenja: presuda Evropskog suda se mora izvršiti, ali to nije dovoljno i Ustav mora pretrpjeti znaèajnije izmjene.

Tako se sve vrti u krug i bez ikakvog epiloga. U meðunarodnoj zajednici su precizni u stavu da neæe tolerisati neizvršavanje presude Suda iz Strazbura.
S.V.
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=10039

20-01-2010 at 06:36 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Zar...? Glumac je, glumac je...glumac ... orahovacki.

Mesiæ bi mogao biti krivièno gonjen

Datum: 20.01.2010 21:52
Autor: Dražen Remikoviæ



BANJALUKA - Zbog ratnohuškaèke izjave Stjepana Mesiæa veæina pravnih struènjaka smatra da bi on mogao biti krivièno gonjen i procesuiran pred odgovarajuæim sudom, ali istièu da ta izjava ima više politièku nego kriviènu odgovornost.

Podsjetimo, Mesiæ je rekao da bi u sluèaju eventualnog referenduma o otcjepljenju ili neèeg sliènog u RS "odmah poslao vojsku na koridor u bosanskoj Posavini i ukinuo Republiku Srpsku".

Pravni struènjak Miroslav Mikeš smatra da, hipotetièki govoreæi, u ime Vlade RS i u ime same RS može biti angažovan advokat i pokrenut krivièni proces pred nadležnim sudom u Zagrebu.

"Ovo se može nazvati ugrožavanjem sigurnosti drugih, teška prijetnja i formalno pravno se može procesuirati, ali mislim da se radi o jednoj klasiènoj politièkoj besmislici koju bi, vjerujem, teško koji sud mogao da osudi na ovom svijetu", objasnio je Mikeš.

On je napomenuo da je to jedna u nizu Mesiæevih provokacija koje je napravio u posljednjih nekoliko mjeseci, te podsjetio da je on bio u posjeti Prištini na pravoslavni Božiæ i pomilovao ratnog zloèinca koji je, kako kaže, "ionako dobio premalo".

"Treba ignorisati i Mesiæa i njegove izjave pa neka o njemu sudi istorija", zakljuèio je Mikeš.

Petar Kuniæ, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da bi poslije ovakvog èina trebalo uložiti protest, prvenstveno preko diplomatskih kanala sa vrha države, ali napominje da "pošto se radi o Sarajevu, to sigurno neæe desiti".

"RS je dio države BiH i to bi trebalo da bude ostvarivo. Postoji formalnopravni osnov da se to pokrene, ali je suština da bez miga iz SAD i iz Sarajeva Mesiæ to nije rekao", smatra Kuniæ, naglašavajuæi da je cilj izjave želja da bude zaprijeæeno RS zarad ustavnih promjena u BiH.

Kuniæ je napomenuo da Mesiæ svojim postupcima kao jedan od glavnih rukovodeæih snosi teret istjerivanja Srba iz Hrvatske, te da na kraju on predstavlja, kako kaže, "jednu opskurnu liènost koja æe ubrzo biti prošlost".

Slobodan Radulj, šef Pravobranilaštva RS, kaže da ova institucija u ovom sluèaju nije nadležna, veæ da je to pitanje za neko tužilaštvo.

"Oèigledno je da se radi o povredi meðunarodnog prava. Ovo nije prvi put da Mesiæ izjavljuje takve stvari tako da ne treba biti ništa èudno", kazao je Radulj.

I juèe su povodom Mesiæeve izjave stigla brojna reagovanja, prvenstveno od boraèkih organizacija iz RS, udruženja graðana, a reagovali su i brojni politièari i stranke iz RS i BiH, uglavnom osuðujuæi Mesiæevu izjavu.

Milorad Dodik, premijer RS, komentarišuæi moguænost tužbe protiv Mesiæa, kazao je da ga to ne interesuje i da je ta prièa za njega završena.

OHR bez komentara

Iz Kancelarije OHR-a nisu željeli da komentarišu Mesiæevu izjavu, ali su poruèili da svi u BiH, kao i susjedne zemlje, moraju poštovati i podržavati Dejtonski sporazum.

"To ukljuèuje poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i ustavnog poretka uspostavljenog Dejtonskim sporazumom", kazali su u OHR-u.

Ponovili su da se visoki predstavnik u više navrata izjasnio povodom pitanja moguæeg referenduma u RS i naglasio da bi takav referendum bio antidejtonski.
(Nezavisne novine)

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/51967/Mesic-bi-mogao-biti-krivicno-gonjen.html

Najbolji glumci su politicari (gotovo svi-posebno na Balkanu)...ovaj ipak vodi:

MINISTARSTVO BILO PROTIV
Ministarstvo pravosuða: ‘Mesiæu, ako pomilujete Rimca, to æe u javnosti ostaviti muèan dojam’

http://www.jutarnji.hr/ministarstvo-pravosuda---mesicu--ako-pomilujete-rimca--to-ce-u-javnosti-ostaviti-mucan-dojam-/503014/


[Edited by nevenkagaragic on 21-01-2010 at 09:29 GMT]

21-01-2010 at 06:58 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Bas su prave "AKTUELNE politicke dogodovstine"!


http://img718.imageshack.us/img718/4534/14avaz220110gragorijan8.jpg

"Dnevni avaz", 22.01.2010.godine

22-01-2010 at 21:17 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Dvostruki aršini Borisa Tadiæa

Srbijanski predsjednik je Mesiæa optužio za
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Srbijanski predsjednik je Mesiæa optužio za "ratnohuškaèke" izjave
I u njemaèkoj štampi se našlo mjesta za reakcije nakon izjava odlazeæeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesiæa. Mesiæ je rekao da bi u sluèaju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske u Posavinu poslao Vojsku Hrvatske.


Stjepan Mesiæ je u nezvaniènom razgovoru s novinarima osim izjave o slanju vojske u Posavinu imao i onu o tome da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma i cjelovitosti susjedne države. "Sueddeutsche Zeitung" o tome piše.

Mesiæ je izazvao bijes Beograda i zbog posjete Kosovu "U Banjaluci i Beogradu je vidljiva ljutnja zbog Mesiæevih izjava. Srbijanski predsjednik Boris Tadiæ mu prebacuje ratnohuškaèko ponašanje koje ugrožava stabilnost u regionu. Tadiæ navodno ima namjeru da o tome govori i danas (22.1.2010.) tokom rasprave pred Vijeæem Sigurnosti UN-a u Njujorku. Na ovaj naèin su odnosi Beograda i Zagreba dostigli vrlo nisku taèku. Prethodno je Srbija kao provokaciju doživjela oproštajnu posjetu Mesiæa Kosovu.

U Zagrebu kritike Beograda smatraju dvoliènim i selektivnim. Kada je predsjednik Slovenije Danilo Türk krajem decembra boravio na Kosovu, u Beogradu je vladala tišina. Slovenija kao èlanica EU može blokirati približavanje Srbije ovoj organizaciji i zato Beograd izbjegava bilo kakvu kritiku na raèun Ljubljane. Nasuprot tome se kažnjavaju susjedi Hrvatska, Crna Gora i Makedonija koji su takoðe priznali nezavisno Kosovo."

Mesiæ ne prihvata retoriku "svi smo krivi"

Beogradski politièari reaguju na svaku izjavu Mesiæa i zbog toga što on za raspad Jugoslavije optužuje velikosrpske nacionaliste, piše "Sueddeutsche Zeitung":

Odlazeæi predsjednik Hrvatske odbacuje retoriku srbijanskih politièara prema kojoj su svi narodi bivše Jugoslavije isto krivi za raspad bivše države i ratne zloèine. "Nijedan hrvatski vojnik nije kroèio na teritoriju Srbije, niti je ijedan grad u Srbiji bio na meti granata iz Hrvatske", tvrdi Mesiæ. On smatra da najveæa opasnost za mir prijeti zbog stanja u BiH. Tamo Beograd navodno igra dvostruku igru: Vlada Srbije ne stavlja javno pod znak pitanja cjelovitost ove države. Istovremeno predsjednik Tadiæ nije uputio jasnu poruku Srbima preko Drine kojom bi se odbacile želje za otcjepljenjem Republike Srpske.

Da æe krvavi konflikti na Balkanu još dugo biti predmet rasprava pokazuje i jedna inicijativa predsjednika Srbije. On želi da uvjeri poslanike parlamenta u Beogradu da usvoje rezoluciju kojom bi osudili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Bura nezadovoljstva zbog takvog prijedloga izbila je u redovima nacionalistièke opozicije. Sam Tadiæ je nedavno izjavio da je i u njegovoj porodici bilo onih koji su se 2005. protivili njegovom odlasku na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici. Njegov otac, akademik Ljubomir Tadiæ, tokom rata je inaèe bio savjetnik Radovana Karadžiæa, optuženog za ratne zloèine.", stoji u listu "Sueddeutsche Zeitung".

22-01-2010 at 22:10 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Forumski doajen
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

PATRIJARH: "PRVI ZADATAK JE SAÈUVATI NAŠE SVETO KOSOVO"
14:36 / 23.01.2010.

Novoizabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop niški Irinej, u subotu je u stolnoj crkvi u središtu Beograda ustolièen za patrijarha. Patrijarh Irinej je, kao 45. poglavar SPC-a, na tom mjestu zamijenio patrijarha Pavla koji je preminuo u studenom ...

... 2009. Govoreæi o svom izboru, novi poglavar SPC-a u svom je prvom obraæanju poruèio kako zna da je to djelo Božje koje obavezuje i traži dostojan odgovor i dostojan život po Kristu i njegovu evanðelju, javlja Hina.

»Imamo mnogo zadataka, možda je jedan od prvih zadataka da saèuvamo naše sveto muèenièko Kosovo, da pomognemo našoj državi koja se trudi i sve èini da ga obrani od onih koji hoæe da ga prigrabe. I crkva mora tu pomoæi, ne žaleæi ni truda, ako treba èak i stradanja«, poruèio je novi srpski patrijarh.

Meðu ostalim zadacima patrijarh Irinej ukazao je na potrebu da se srpski narod u iseljeništvu na svim kontinentima »sjedini i oèuva jedinstvo«.

Uz najviše srbijanske politièke dužnosnike, ustolièenju novog poglavara SPC-a nazoèili su premijer Republike Srpske Milorad Dodik te predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica, meðu kojima i beogradski nadbiskup Stanislav Hoèevar.

Beogradski mediji prenijeli su kako su èestitke novom srpskom patrijarhu uputili poglavar Rimokatolièke crkve papa Benedikt XVI. i predsjednik Papinskog vijeæa za jedinstvo kršæana kardinal Walter Kasper.

Kako se navodi, u èestitki koju je potpisao kardinal Kasper izražava se zadovoljstvo izborom novog poglavara SPC-a te velika nada u suradnju izmeðu dviju crkava.

Novi srpski patrijarh na to je mjesto izabran u petak na izbornom zasjedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC-a.

Biznis.ba

23-01-2010 at 15:24 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

Hmm...zanimljivo..."dogovor" ...ili ce to biti NAREDBA MZ?

Srbi, Bošnjaci i Hrvati u EU æe opet morati govoriti srpsko - hrvatskim jezikom?!



Europski parlament, preciznije èlanovi njegovog vanjskopolitièkog odbora, raspravljat æe u Bruxellesu o prijedlogu rezolucije i o 50 amandmana koje su zastupnici podnijeli na tekst parlamentarnog izvjestitelja Hannesa Swobode vezano za napredak Hrvatske.

Iako se stvar zasad tièe samo Hrvatske, nema sumnje da æe se kako bude napredovala prema EU, slièna pitanja postaviti i pred Bosnu i Hercegovinu.

A jedan od amandmana je i onaj kojim se, radi buduæih ušteda, traži dogovor s hrvatskim vlastima o "primjerenom" jeziènom aranžmanu.

Naime, taj èudni amandman, iz èijeg se teksta ne može sa sigurnošæu zakljuèiti kamo smjera, podnijele su dvije zastupnice Zelenih, Njemica Franziska Katharina Brantner i Nizozemka Marije Cornelissen.

"Europski parlament skreæe pozornost na èinjenicu da je originalni srpsko-hrvatski jezik sada podijeljen u razne službene jezike u nekim zemljama potencijalnim kandidatima, istièe da troškovi prijevoda i tumaèenja znatno utjeèu na proraèun institucija EU-a te poziva Komisiju da zajedno s hrvatskim vlastima prije pristupanja pronaðe primjeran aranžman glede hrvatskog jezika koji neæe sprjeèavati kasnije zakljuèivanje sveobuhvatnog sporazuma o jezicima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom kada te zemlje postanu èlanice EU-a", glasi taj amandman.

Prema odredbama europskog zakonodavstva svaka zemlja èlanica ima pravo na to da njezin službeni jezik bude jedan od službenih jezika Europske unije.

Vanjskopolitièki odbor bi dan poslije, u srijedu, trebao glasovati o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske, koji se onda upuæuje na raspravu na plenarnu sjednicu. Rasprava i glasovanje na plenarnoj sjednici oèekuje se u veljaèi u Strasbourgu, prenosi Net.hr.
(Dnevnik.ba)

http://www.dnevnik.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=2971

26-01-2010 at 20:48 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 45
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Politika : Aktuelne politicke dogodovstine New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice