Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
weasel
Nivo: Guest
IP: Maskiran

icon Re: Pravopis maternjeg nam jezika

Kao sto sunce rece,jezik se neprekidno razvija,nastaju nove rijeci sa razvojem tehnike i novih saznanja.Obicno u vecini jezika uzima se nova rijec od nacije odnosno od jezika iz kojeg je nastala.Recimo TV,televizija itd.Ovdje na sjeveru europe,na Islandu su najzesci.Oni cak i za televiziju imaju svoju rijec,ne postoji niti jedna tudjica

Razvoj bosanskog jezika je takodjer veoma uocljiv,jer nekada su nasi pretci govorili "clovjek" danas se kaze "covjek.Nekada se govorilo "kto" danas se kaze "ko" ili "tko"...

Ja se trudim da pricam bosanskim jezikom, bez pravljenja greski u pravopisu, a koje su sigurno prisutne sto zbog brzine kucanja ali vjerovatno i zbog neznanja.Znam da se ne kaze "htejo" vec "htio".E sada zapitam se ponekada sta je pravilno:
"uticaj" ili "utjecaj"?

Sunce?

16-06-2005 at 10:46 | Ukljuèi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Odgovori: 19786

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User

ih mene pitas ,ja kazem UTICAJ a ko tacno zna neka brate napise

Sto se tice gresaka u kucanju to je moj fah(germanizam)i ne pisem isto kao sto govorim ,nista Vuk kod mene, jer bez iso,doso,poso,kolko ne moze hahahhahahah a tek ´dje si ba

Dosta ljudi kaze takodjeR a kod mene nema R

16-06-2005 at 10:55 | Ukljuèi u odgovor
weasel
Nivo: Guest

I ja mislim da je pravilno "uticaj"

Takodjer znam da je pravilno "Nedjelja" ali mi se omakne pa kazem "ned´elja".

Osnovne karakteristike bosanskog jezika:

- leksicka gradja(fond rijeci) koja je najbliza sadasnjim normiranim knjizevnim jezicima.
- Pravilna upotreba svih 7 padeza
- Pravilna konjugacija(mijenjanje glagola po licima i vremenima)
- Pravilna upotreba sva 4 akcenta
- Prelazak silaznih akcenata sa rijeci na prijedloge ispred njih
- Pravilna upotreba glasa "H" gdje mu je po etmologiji mjesto.

**Nikako upotreba glasa "h" gdje treba i ne treba.**

Potpuno je pravilno upotrebljavati i hljeb-kruh, peskir-rucnik, krst-kriz, stric-amidza, opstina-opcina,baba-tata itd.

SLOVO O TURCIZMIMA:

Turcizmi za koje nemamo slovensku zamjenu u bosanskom /hrvatskom/srpskom/makedonskom:

bakar, barut, boja, bubreg, carapa, cekic, cesma, celik, cizma, duhan, dzep, jatak, jorgovan, kalup, katran, kula, kundak, kutija, les, limun, majmun, papuce, rakija, sapun, sator, top, fakir, bazuka, cela, cerga, behar, jasmin, gajde, taban, ...

Turcizmi koji u hrvatskom imaju slavensku zamjenu a nemaju u
bosanskom/srpskom/makedonskom/bugarskom:

ala, basca/basta, carsaf, coban, jastuk, jorgan, kajmak, kalaj, kasika, kajsija, makaze, marama, peskir, sat, secer, ekser, hajde, sundjer, durbin, pirinac, zanat, kajdanka,...

16-06-2005 at 11:04 | Ukljuèi u odgovor
sunce

Spisak turcizama ima i u topicu "bosanski jezik" ,a posebno se neki cude za majmun,tulipan,kat,...kat je nesto sto se kao iz topa(isto turcizam) kaze da pripada hrvatskom jeziku.
U Bosni bi to mijesanje jezika trebalo biti lijepo ali kvari miris politike u svemu.

Nema jednostavnog jezika,ja ne znam za koga se moze reci da poznaje sve i da je bas siguran u svako pravilo,da je toliko "jak"

16-06-2005 at 13:37 | Ukljuèi u odgovor
Tanitha
Nivo: Forumski doajen
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Odgovori: 16483

icon Re: Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika

citat:
Dalila wrote:
citat:
cupo wrote:
Pravilno je hlopta i hispit i holuja itd itd i hp**** ovo prvo troje nabrojano je stvarno pravilno

holuja!

...nego jel se kaze "Hvali" il "fali"...u smislu...npr tocak u glavi?
16-06-2005 at 14:56 | Ukljuèi u odgovor
Anna
Registriran(a): 03-06-2004
Odgovori: 7792

Sunce, koji je sada zvanicni jezik u BiH i koji jezik djeca uce u skoli kao maternji? (stid me je reci, ali stvarno ne znam)

16-06-2005 at 16:59 | Ukljuèi u odgovor
Bosnjo
Seljacina

Registriran(a): 26-03-2004
Odgovori: 17480

icon Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika

citat:
Anna wrote:
Sunce, koji je sada zvanicni jezik u BiH i koji jezik djeca uce u skoli kao maternji? (stid me je reci, ali stvarno ne znam)

Zavisi gdje ide u skolu...
Ako ide u Sedam Sekretara, onda je Bosanski...
Ako ide u skolu na Husinu, onda je hrvatski...  

Pravim musku djecu, 200 maraka komad. Ako bude zensko, vracam pare...
16-06-2005 at 17:04 | Ukljuèi u odgovor
sunce

icon Re: Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika

citat:
Bosnjo wrote:
citat:
Anna wrote:

Zavisi gdje ide u skolu...
Ako ide u Sedam Sekretara, onda je Bosanski...
Ako ide u skolu na Husinu, onda je hrvatski...

Ako ide u bivsu Sedam sekretara onda je bosanski,hrvatski i srpski a za ostale znate.

Tako Anna,u Fedareciji u "obicnim"skolama u knjizicama pise sva tri jezika a ako je Katolicki skolski e tu je sve na hrvatskom u RS srpski.
To sam pisala vise puta ali evo opet,citanka iz koje je ucilo moje dijete ima tekstove na sva tri jezika i dva pisma (cirilica i latinica) prema tome uci sve i mnoge izraze koristi koje nije u kuci cuo.
16-06-2005 at 19:04 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024

Cekajte nisam sad nista skonto znam da je na faxu naziv bosanski/hrvatski

U ratu si u skoli mogao da izaberes koji jezik hoces da ti pise srpski hrvatski ili bosanski.

Sto se tice katolickog skolskog centra izucava se hrvatski, ali se uce i nasi bosanski pisci, ista je stvar i sa istorijom uci se i hr istorija i bih istorija. Znao sam u postoticma koliko kojeg gradiva al sam zaboravio moram se ponovo raspitat

I u katolickoj skoli ima manji broj i srba i muslimana, imaju svoj sajt pa koga zanima nek potrazi na google.

I Anna sva tri jezika su zvanicna. Najveci ciganluk po meni je zajednicka BHT televizija. Jedan dan srbin vodi dnevnik drugi dan musliman i treci dan hrvat ili ako srbin vodi onda musliman prica o sportu i sl sve da bude izmjesano jedan dan su vijesti na cirili jedan dan na latinici..

I nedavno su usvojili zakon o medijima tako da su televiziju i zvanicno podijelili 8h programa iz Mostara, 8h programa iz Sarjeva i 8h sati programa iz Banjaluke.

Nas nigdje nema, a ovakva televizija mi ni ne treba.

[Edited by cupo on 16-06-2005 at 19:18 GMT]

16-06-2005 at 19:15 | Ukljuèi u odgovor
sunce

icon Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika

citat:
cupo wrote:
Cekajte nisam sad nista skonto znam da je na faxu naziv bosanski/hrvatski

U ratu si u skoli mogao da izaberes koji jezik hoces da ti pise srpski hrvatski ili bosanski.

.

pa mozes da se odlucis sta ce ti pisati, bosanski,hrvatski ili srpski a u nastavku ide jezik i knjizevnost ali uce svi isto tako da iako sam ja odnosno moj sin odlucio za bosanski on uci sve isto kao i ono dijete koje se dlucilo za hrvatski.

I ovo nije u svim skolama,imas skole koje imaju izricito hrvatski ili bosanski cesta pojava u skolama u Hercegovini

16-06-2005 at 19:21 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 9
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldin Kulenovic, bosansche, damir.kara, Esmir, fonzaga, jarektordi, loempia, marinakm, mrkac, rektordi, rexasaurus, samija, sorrento, sudija, suljex, teacher1, Tuta Bugarin, tuzlanka u srcu i dusi, Tuzlanka28, tuzlanka29, zmigavac
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net