Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
besmir Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Pravopis maternjeg nam jezika
I mene je to iznenadilo, Sunce, da ti kazem, iako i Francuzi znaju "verandisat." I rijec "fazon" je francuskog porijekla, iako je mi korostimo i u drugacijem smislu.
A mene je isto tako iznenadilo, citao sam nedavno, da je rijec Jahorina (ona planina) nastala od rijeci "jahor" koju smo mi, zbog snobovskog gubitka glasa "h" u nasem jeziku, izgubili. Nije "javor" nego "jahor," pa je po tome i ta planina dobila ime.
|
19-06-2005 at 01:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
sunce Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 23-01-2002 Lokacija: Tuzla Odgovori: 19786 IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika
citat: besmir wrote:
I mene je to iznenadilo, Sunce, da ti kazem, iako i Francuzi znaju "verandisat." I rijec "fazon" je francuskog porijekla, iako je mi korostimo i u drugacijem smislu.
A mene je isto tako iznenadilo, citao sam nedavno, da je rijec Jahorina (ona planina) nastala od rijeci "jahor" koju smo mi, zbog snobovskog gubitka glasa "h" u nasem jeziku, izgubili. Nije "javor" nego "jahor," pa je po tome i ta planina dobila ime.
zanimljivo je to sa Jahorinom,a kad smo kod francuskog i randevu je njihova rijec samo se kod nas koristi kad se misli na ljubavni sastanak a kod njih za nesto zakazano ,npr.randevu kod zubara ,jesam li u pravu Besmire,ja naravno nemam pojma s francuskim nego nekad cula .
|
20-06-2005 at 17:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Da, da, rendez-vous je "sastanak" (rendre znaci skupiti zajedno, okupiti, vous--vi, dakle: skupite se, okupite se) a i koristi se bas u onom kontekstu u kojem bismo mi koristili rijec sastanak: sastanak kod doktora, s vodoinstalatarom i slicno... Ma to smo mi izromantizirali vec i onako romantican jezik :lol :lol :lol Ja imam neke poznanike koji kazu "Da, ja obozavam Pari" HAHAHA a ja bi umro od smjeha, nije [Pari] na engleskom nego [Paris], i ´s´ se to na kraju izgovara, ali ne, oni to kazu na francuski nacin HAHAHAHAAH
Smijesne su mi te rijeci iz francuskog, narod ih cesto koristi i misli da govori aman ne znam ti sta, a najobicnija rijec, samo, eto, nekima zvuce ljepse :lol Randevu, vizaz, pejzaz, fazon, pastish, biro, vizavi... Francuzi stanovnika BiH zovu "bosniaque" [bosniak] sto mi je bilo vrlo zanimljivo... Nismo mi imali neke velike historijske kontakte s Francuzima, cudi me da su se ovolike rijeci zadrzale... ili da mi nismo nasli odgovarajucu zamjenu u nasem jeziku...
Pa cija je rijec sherbe, MV? A znatel vi sta znaci "jarak" na turskom?
|
20-06-2005 at 19:48 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Nije, nije, bio mi je neki dan heftu citavu pa smo zalijevali da se ne osusi HAHAHAHAHAH
PA djesi ti carice?! Jes mi drago sto te vidim! HAj u pricaonicu, deremo se ovdje u biblioteki, napasce nas :lol :lol :lol
|
20-06-2005 at 20:11 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
sunce Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 23-01-2002 Lokacija: Tuzla Odgovori: 19786 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika
citat: mala-velika wrote:
sherbe,ja sam se najprije nasla u cudu kad sam nasla u prodavnici sorbet(sto je zaledeni vodenasti sok u komb sa mlijekom ponekad),kao sladoled dakle,ali ocito istog porijekla.to mi je licilo na francuski naravno,pa sam nasla da to znaci isto ledeni napitak ili zamrznuti,vocni,ili water ice(rekao je rjecnik fra-eng.).onda sam trazila dalje i nasla da su je valjda i francuzi pozajmili od turaka,tako da je najveca vjerovatnoca da je rijec turska,ali se u svim jezicima odnosi ili na ledeni ili zaledeni napitak od voca,nekad sa mlijekom dodatim.al sad cu maxuz otic da ppogledam na googlu,a vama necu da kazem sta su rekli tamo.eheto .
koliko se god nekima kosa dizala na glavi od pomena Turske i uticaja turskog na mnoge jezike to je zbilja istina .Turska imperija je bila velika i uticaj turskog je bio neminovan.
Recimo spomenula sam tulipan za koji mnogi ne znaju da je turska rijec a u njemackom je Tulpe i ne znam za neku drugu verziju.
Svi narodi koji su puno ratovali su s ratovima sirili i svoj jezik i kulturu.Da se izbaci politika iz price o jeziku onda bi svi zakljucili da je svaki jezik pun rijeci stranog porijekla koje narod usvoji i izgovara kako je njemu lakse i dobija skroz novu rijec,od jako puno rijeci njemackog porijekla u nasem jeziku gotovo da nema ni jedna koja se izgovora kako je Nijemac kaze ,nego mi imamo svoje nove rijeci i mi kazemo nase i gepek,i spajiz i rajsfesluz i sarafciger i fajercag i to svaka rijec ima jos par svojih verzija a te iskrivljene verzije i jesu ono sad nase  kao sto su i dio drugih jezika u njihovim izvedbama .
MV pa meni je bas drago da je maternji jer i misli se na jezik koji prvi ucimo koji nam matere govore dok nas doje dok nas cuvaju.
Evo jos jedno pitanje,je li kolegica ili koleginica ?
a kolega cija je rijec
|
20-06-2005 at 22:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|