Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
zlaja Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 05-04-2004 Odgovori: 4882 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika
citat: Mogadishu wrote:
Moze li ko provjeriti da li je pravilno, kao sto pise na oglasu: STUDENTSKI PARTY
.. nesto mi bas bode oci, s obzirom da su nase rijeci za party zenskog roda: zabava, festa, gida
Jos nesto, sta vam znaci to "doci tobe"?
Party je strana imenica u bosanskom jeziku i kao takva ne moze biti odredjena rodom genericki po najprije jer u engleskom jeziku nema rodova. Party je u njemackom jeziku zenskog roda samo zbog toga jer se tako udomacio dok se rijeci poput SMS, E mail i sl uvijek mogu napisati u dvije varijante. Sto se tice bosanskog, party je rijec koja pripada muskom rodu. Za takvo sto ne postoji pravilo bas kao i za mnoge druge stvari jer je jezik ziva kategorija. Tvoj nacin razmisljanja razumijem, ali eto, izgleda da logika i jezik nisu bas uvijek na istim talasnim duzinama.
Doci tobe, znaci nakon odredjenog vremena nesto shvatiti, skontati sto u najvecem broju slucajeva rezultira promjenom ponasanja, moj slobodan prijevood je skontati.
|
21-11-2005 at 19:15 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Nora Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-04-2005 Odgovori: 2465 IP: Maskiran
|
Re: Pravopis maternjeg nam jezika
Eh, sad ce Nora da izvuce iz naftalina jedno pravilo iz skole, bog zna koliko godina staro, ali koliko mi je poznato, neizmijenjeno.
DakleM, pravilo ide ovako, rijec stranog porijekla koja je prisvojena u nas jezik, koristi se s obzirom na rod, onako kako u nasem jeziku zvuci.
Rijec party, lici na rijec hobby. Bez obzira kojeg su roda u jezicima odakle su dosle, kod nas zvuce i jezicki se "osjecaju" i "cuju" kao muski rod (hobby posebno).
Dakle,studentski party, je po ovom pravilu tacno. Posto se party "cuje" kao muski rod u nasem jeziku, onda je i pridjev, studentski, uz ovu rijec odgovarajuci.
|
23-11-2005 at 01:21 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
stroj Nivo: Forumski doajen machinerac
Registriran(a): 13-10-2005 Lokacija: nigdje Odgovori: 9256 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika
citat: NORA wrote:
Eh, sad ce Nora da izvuce iz naftalina jedno pravilo iz skole, bog zna koliko godina staro, ali koliko mi je poznato, neizmijenjeno.
DakleM, pravilo ide ovako, rijec stranog porijekla koja je prisvojena u nas jezik, koristi se s obzirom na rod, onako kako u nasem jeziku zvuci.
Rijec party, lici na rijec hobby. Bez obzira kojeg su roda u jezicima odakle su dosle, kod nas zvuce i jezicki se "osjecaju" i "cuju" kao muski rod (hobby posebno).
Dakle,studentski party, je po ovom pravilu tacno. Posto se party "cuje" kao muski rod u nasem jeziku, onda je i pridjev, studentski, uz ovu rijec odgovarajuci.
Noro sreco, pa to sam i ja rekao.
ajde bjezi...
www.machineria.com
|
23-11-2005 at 11:23 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Nora Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-04-2005 Odgovori: 2465 IP: Maskiran
|
Re: Pravopis maternjeg nam jezika
Jest Stroj, jesi, ti i ja smjestamo party u muski rod , ali ti si ga brate "uvrnuo", sa onim semantickim znacenjima, pa implicira, pa komplicira, pa genericki, pa ko zna sta sve ne, duse ti, jel` ti jezik profesija, znas kako kad se o gramatici pise na nekom visokom nivou, na kraju nista ne ukopcas
Ja imam jednostavne pedagoske metode, bila bi super uciteljica
Cao
|
23-11-2005 at 17:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
|
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|