Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
arnie Nivo: Forumski doajen I'm coming in peace now
Registriran(a): 12-02-2011 Lokacija: Zulu time zone Odgovori: 4391 IP: Maskiran
|
Re: Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
citat: soraya wrote:
mislim da nema baš puno veze koje æe profesije biti buduæi naèelnik...naprosto je npravedno da svaa èelna mjesta u veæini sluèajeva drže ljudi kojima su društvene nauke struka...ovu kompletnu državu vode ekonomisti i pravnici i syebali su je skroz na skroz....
slažem se a Shabanom da ljekar koji ima puni angažman na Gradini (ili na nekoj drugoj klinici) nema šta da traži u kabinetu naèelnika....
@stb,mladi ljudi su puni entuzijazma i poleta,ali nemaju iskustvo i nadobudni su...iz tog razloga nisam baš pristalica da neko ko je tek izašao iz skamije ide u politiku...bilo koje profesije da je...
pa mnogi kabineti nacelnika opcina, premijera kantona, vlada, predjsednika, guvernera, sampiona, motokultivatora i tako dalje i tako dalje... sirom plenate, ima doktora ili ekonomistu, pravnika ili sumara npr.
u toku karijere ljudi jednostavno promijene implementaciju svog nivoa obrazovanja u smijeru politike i tako zavrse na tim mjestima,
zato nam je zemlja i dunjaluk danas ovakav kakav jeste, nije to toliko ni lose koliko se misli,
manje je ljudi sa politickim/drustevnim naukama koji imaju vodece i odgovorne funkcije, obicno su savjetnici, predavaci ili neki analiticari ili sta vec... 
prema tome, ponovo konstatacija, fakat nemate realnu predstavu okruzenja i drustveno politickog balansa u zemlji u kojoj zivite...
|
04-06-2012 at 13:02 |
|
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
Re: Utrka za novog nacelnika Tuzle
ma, ja sam se, ljudi, malo salila, a posebno sam se sprdala s nerkom i umjetnickim dojmom...
nego, ljudi se skoluju da rade u javnoj upravi, da vode javne finansije, javna preduzeca i slicno. ali to nije presudno, tj. nije presudno da neko ko se skolovao za taj posao zaista zna i da ga uspjesno radi (kao sto, npr. neko ko je zavrsio engleski jezik ne mora uvijek biti dobar profesor, ili prevodilac, itd.).
opcenito gledano, meni je vazno da nacelnik bude "dobar domacin", da je manager i da oko sebe okupi strucne ljude iz razlicitih oblasti, kako bi ti (strucni) mogli njega ili nju savjetovati prilikom donosenja odluka vezanih za grad, tj. "posjed/firmu/javno dobro" (ako banaliziramo) kojim on/a upravlja.
ako je doktor vec pri kraju svoje aktivne hirurske ili dijagnosticke karijere (a trebalo bi, po prirodi stvari, da covjek do nekih 50-55 aktivno radi, a zatim da bude savjetnik, jer nema vise ostro oko, njuh, sluh, instinkt i slicno. bar meni se to tako cini... do nekih 50-55 radis svoj posao, a onda delegiras drugima, vodis, upravljas, rasporedjujes, kako god hocemo to nazvati, jer imas mudrost, ali ne vise i "snagu" (da opet banaliziramo)) i ako je dobar manager, moze biti i nacelnik.
dakle, po tome, nacelnik moze biti i osoba iz medicine, i iz prava, i iz bilo cega drugog, ako je (prvenstveno) menadzer... osoba koja je u stanju da procijeni sta je dobro za razvoj, za napredak grada/opcine.
mislim da dob ne treba biti granica kod odlucivanja necije sposobnosti... gledam neke druge vrijednosti...
ne znam da li sam uspjela da izrazim svoje mmisljenje, na nacin kako sam ga htjela izraziti, al' ko hoce shvatit ce sta sam htjela reci...
cekamo dalje kandidate, da vidimo sta ce biti...
PS: ne zavrsih gore recenicu, sad uvidjeh 
[Edited by statebriga on 04-06-2012 at 15:53 GMT]
|
04-06-2012 at 15:50 |
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|