senzualna Nivo: Forumski doajen posjed dvostrukog mira
Registriran(a): 04-11-2006 Lokacija: Germany Odgovori: 10797 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
citat: MelMel wrote:
Nego senzo da se nadovezem na onaj alkohol iz tvog prethodnog posta. Jedan moj (nemogu reci prijatelj ) bosanski poznanik zamislja dobar keks tako sto ce se prije toga onako pripiti, pa po mogucnosti da je zadimljena ili zagusena atmosfera u kakvoj kaHfani. 
Slabo ja to kontam. Jedino sto mi je logicno palo na pamet je da je pijanom covjeku lakse da se ne sjeca da nije zadovoljio adekvatno svoju partericu. 
ako se ista sjeca i osjeca nakon treznjenja
a slusaj ovo sta kaze Sanja (20)godina mlada
Moram da odem u neki klub da se dobro istresem,da zaglusim od muzike ,da se oznojim,iskacem,napijem,e onda mogu da odem u krevet sa nekim...Inace kada sam mirna ,niko mi se ne dopada,svakom pronalazim manu i uopste govoreci nikada se ne bih ni sa kim ni kresala.
Ha ha ,znam da zvuci sumanuto,
ali ovako bar imam sex.
Da li svrsavam,ne znam ,
uglavnom se ne sjecam .Vristim u svakom slucaju
[Edited by senzualna on 15-12-2010 at 14:03 GMT]
|
|
15-12-2010 at 14:02 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
senzualna Nivo: Forumski doajen posjed dvostrukog mira
Registriran(a): 04-11-2006 Lokacija: Germany Odgovori: 10797 IP: Maskiran
|
Re: Re: Psihologija
citat: djecko wrote:
Sve ovo gore što pišeš mislim da je uticaj globalizacije i društvenih kretanja bolje reæi kriza materijalne prirode koja pritiska populaciju te se ljudi odaju opojnim sredstvima,sve u cilju osobnog dokazivanja,padajuæi nesvjesno u ovisnost istih.Samim tim se ne može govoriti o nekim civilizovanim napretcima ,nego suprotno;
nazatku modernog društva.Doduše nakotilo se sedam milijardi ljudi što majka zemlja teško izdržava.
U zadnjih 30-40 godina dvije milijarde što se može zakljuèiti da se danas više ne zna ko i s kime stupa u te tvoje neke vrhunce,vertikale,horizontale,najvažnije trenutke,velike tajne ... (Ja bi to nekako skratio i reko ne zna se više ko koga yebe).
Sad nekome štima da ljudi nemaju osjeæaja što pogaða i one koji podržavaju opijene.
Kad uðem u kuhinju(a to je prostor koji nije u mom markiranom teritoriju),uvijek ona druga polovina pokušava zadržati svoj posjed.Nakon niza dokazanih recepata,èesto primijetim kad padnem s tog tvog vrhunca da sam veæ u krevetu (a to je drugi erotski stimulans)
ajde da potvrdim i pohvalim kao prvo tvoj erotski stimulans kuhinju ,
znaci posle partije dobrog pecenja ,
(dobrog rucka)
padne i partija dobrog sexa
a ima iz tvog napisanog i tu vise dugogodisnjih vrsta materijalnih i emocionalnih kriza u svakom pojedincu ne samo u danasnje globalnomoderno doba ,
vidis da nas to eroticno opijanje vjerno prati hiljadama godina jako je malo ljudi kojima ne treba nijedan stimulans da bi dosli na nesto eroticno svoje steta,,!!
..Karolina 43 godine ona ti to ovak opisuje,,,
Ja varam svog supruga ,
a da bih ga varala moram da ubacim u brzinu ,da izadem iz svoje kolotecine!!!!(dosada,pritisak,nezrelost) odgovorne majke ,supruge.
Inace to nikada ne bih uspjela ili bih mislila na muza,na djecu ,na kucu,na posao i nikada ne bih mogla da svrsim sa ljubavnikom.Da se razumijemo za prevaru moras biti lud ili strasno ogorcen.Ja nisam ni jedno ni drugo ,kja prosto volim ideju da imam ljubavnika i da se tako relaksiram i zato su mi potrebne i pilule i alkohol,
jer smanjuju moj osjecaj odgovornosti i grize savjesti
|
|
15-12-2010 at 14:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
vratimo se temi 
Bliskost s vlastitim osjeæajima
Autor: Kosjenka Muk
Svaka tehnika emocionalnog razvoja, kao i svaki pristup individualnom radu koji nije samo izvanjski nego zahtijeva ukljuèenost klijenta u proces rada, polazi od pretpostavke da æe klijent imati dovoljan kontakt sa svojim osjeæajima i dovoljno razvijenu svijest o njima da se može uspješno raditi. Rijetke su knjige ili seminari na kojima se uopæe navodi moguænost da bude drugaèije. Meðutim, praksa nije uvijek toliko blizu idealu.
Otprilike u 20 % sluèajeva kad se radi o novim klijentima, dogaða se da su ljudi s kojima radim iznimno odvojeni od vlastitih osjeæaja, nenavikli prepoznavati ih dublje od najosnovnije, najpovršinskije razine. To se manifestira u nesposobnosti da se vlastiti osjeæaji odvoje od vanjske situacije, nemoguænosti osjeæanja i verbaliziranja dubljih i suptilnijih razina osjeæaja osim onih najvidljivijih i najintenzivnijih, nemoguænosti prepoznavanja uvjerenja koja su u korijenu tih osjeæaja, ili uopæe nesposobnosti osobe da radi na sebi kroz emocionalno doživljavanje svog unutarnjeg svijeta umjesto kroz racionalno analiziranje. Ovaj problem smatram kljuènom, te jednom od najèešæih, prepreka uspjehu u radu na sebi.
Nedostatak kontakta s vlastitim osjeæajima ima duboke korijene u desetljeæima njihovog izbjegavanja i potiskivanja, èemu je uzrok njihovo omalovažavanje i suzbijanje sa strane važnih osoba u najranijoj dobi, ili traume i okolnosti daleko preteške i preintenzivne da bi se dijete moglo s njima suoèiti na drugi naèin umjesto otcjepljivanja i potiskivanja. Za to nema kratkoroènog rješenja te takvim osobama obièno preporuèujem nekoliko mjeseci ili barem tjedana promatranja i uživljavanja u vlastite emocije prije nastavka rada. Ponekad kroz Soulwork radimo na istraživanju uzroka otcijepljenosti od emocija - no kako je sam Soulwork baziran na emocionalnom pristupu te se istraživanje provodi na emocionalnoj razini, bez odreðenog stupnja svjesnosti osobe o tome što osjeæa, i takav rad je teško provesti.
Nedostatak kontakta s vlastitim osjeæajima uzrok je nezrelog ponašanja, svega onoga za što æemo èesto reæi nešto kao: 'Ne razumijem kako on/ona ne shvaæa što radi!', a èesto i nemoguænosti uživljavanja u tuðe osjeæaje, što je bit suosjeæanja. S druge strane, nemoguæe je takoðer i istinsko suosjeæanje sa sobom, iskrenost prema sebi, a kroz to niti razvoj samopoštovanja. Svi mi donekle potiskujemo svoje osjeæaje, tako da nije toliko pitanje postoji li taj problem kod nekoga ili ne, nego u kojoj mjeri je prisutan.
U individualnom radu, ovaj se problem konkretno manifestira na nekoliko naèina:
- racionalno analiziranje (uglavnom izvanjske) situacije bez prisutnosti emocionalne svijesti i uvida
- neodgovaranje na pitanja vezana uz osjeæaje; umjesto toga navoðenje razlièitih racionalnih misli, sjeæanja ili ideja (ili iznimno èesti odgovori 'ne znam')
- teškoæe u verbaliziranju emocije ili dužem ostajanju u svijesti o odreðenoj emociji
- nemoguænost razlikovanja zrelih od nezrelih emocija
- teškoæe u prepoznavanju i verbaliziranju sjeæanja koja nisu svjesna; ponekad èak neprihvaæanje ideje da korijen problema može biti u situaciji ili okolnostima kojih se osoba racionalno ne može sjetiti (što je obièno prije treæe godine života).
- kao rezultat nedostatka svijesti o unutarnjim uzrocima osjeæaja, èesto je i neprihvaæanje odgovornosti za njih (dobar primjer je klijentica koja me je upitala: Zašto me pitate za moje roditelje? Moji roditelji nemaju nikakve veze s tim što osjeæam! Pod stresom sam zbog ponašanja drugih ljudi.)
- uobièajeno je oèekivanje brzih i izvanjskih rješenja, èesto kroz nadu u promjenu drugih ljudi i vanjskih okolnosti.
Ovom tipu klijenta može nešto više odgovarati rad s metaforama - simbolièkim slikama - no kako i taj oblik rada zahtijeva odreðeno odustajanje od svjesne kontrole i prepuštanje spontanim asocijacijama, ponekad niti takav rad nema uspjeha.
Ako se možete prepoznati u ovim opisima, kljuèno rješenje koje preporuèujem je dugoroèan rad na stvaranju bliskosti sa svojim tijelom i svojim osjeæajima, u prvom redu na svakodnevnom predanom promatranju i detaljnom istraživanju osjeæaja, ali i kroz tehnike rada na tijelu i opæenito pristupe koji poveæavaju svjesnost o tijelu, kao što su ples, aromaterapija, masaža, kupke - pristupi koji kombiniraju rad na fizièkoj razini s opuštenom svjesnošæu.
Naši emocionalni doživljaji u pravilu se sastoje od više razina; kao što se i naša liènost sastoji od više 'podosobnosti': emocionalno nabijenu situaciju razlièiti dijelovi nas doživjet æe na razlièit naèin, a èesto æe jedan dio naše osobnosti pokušati 'zamaskirati' ili zaštititi drugog: ljutnja, primjerice, èesto prikriva strah, stid ili osjeæaj manje vrijednosti, tuga može maskirati ljutnju kod osobe koja je nauèila da ljutnju nije dopušteno izražavati, okrivljavanjem drugih obièno se štitimo od vlastite krivnje...
Ako smo odvojeni od svojih osjeæaja, moæi æemo prepoznati samo onu najsnažniju, najoèitiju emociju, a sve razine ispod nje ostat æe nam skrivene. Tada æemo moæi vidjeti situaciju samo iz vrlo ogranièene perspektive, što æe motivirati neprikladno ponašanje koje æe kao posljedicu izazvati još više sukoba. To je, kao što svi znamo, vrlo lako primijetiti kad promatramo drugu osobu, ali obièno daleko teže kad se radi o vlastitoj koži.
Veæinom nauèimo potiskivati emocije još i prije nego što doðu u svijest, te èak i kad ih želimo osvijestiti i usmjeravamo se na njihovo istraživanje, zbog automatskog potiskivanja možemo se osjetiti kao da pokušavamo loviti sapun u vodi - na trenutak æemo osvijestiti emociju, ali je neæemo uspjeti dugo zadržati u svijesti jer æe se odmah aktivirati obrambeni mehanizmi. To je naglašenije što je emocija nastala u ranijoj dobi; teže nam je prepoznati emotivna stanja na kojima smo izgradili svoj karakter i u koje smo uronjeni kao riba u vodu nego ona koja su samo povremena.
Prije treæe godine, dijete još nema razvijen racionalni um, zbog èega se utisci i zakljuèci stvaraju na emocionalnoj, a ne intelektualno-verbalnoj razini. Na emocionalnim utiscima ne može se raditi kroz racionalni um (što je uzrok svima poznatoj èinjenici da samo èitanje dobre knjige ili svjesno prepoznavanje uzroka problema ni izdaleka ne znaèi da æe problem biti riješen), nego iskljuèivo kroz emocionalni pristup. Buduæi da veæina kljuènih problema i temeljnih emocionalnih utjecaja nastaje upravo prije dobi od tri godine, nemoguænost rada na njima zbog nedovoljne svijesti o osjeæajima je snažan hendikep.
Ponekad je lakše ostvariti promjenu ljudima koji su naizgled slabiji i problematièniji, upravo zato jer su oni obièno svjesni svojih problema - što znaèi da se ne boje priznati ih sami sebi. Ljudi koji prema vani pokazuju svoj strah, stid, nesigurnost - mogu biti za veliki korak bliže sreæi nego ljudi koji te iste osjeæaje maskiraju racionalnošæu ili pretjeranom samouvjerenošæu.
Izaberite nešto što vam je najteže prihvatiti kod sebe, ono što istinski ne volite kod sebe, smatrate pogrešnim i pokušavate se toga riješiti. Uložite odreðeno vrijeme i trud da u potpunosti prihvatite i priznate taj osjeæaj. Vjerojatno æete primijetiti i druge osjeæaje, koji se suprotstavljaju onom prvom i pokušavaju ga negirati i potisnuti. Ako primijetite da vam osjeæaj izmièe ili se rasplinjava kad se usmjerite na njega, povremeno ga 'osvježite' prisjeæanjem na situaciju koja ga je uzrokovala.
Upitajte taj dio sebe što on istinski želi, koja je njegova motivacija, te što ga spreèava da na zdrav naèin ostvari tu želju? Provjerite koliko se u toj emociji osjeæate emocionalno stari, odnosno je li to emocija djeteta, odrasle osobe ili možda tinejdžera? Pružite što više ljubavi tom dijelu sebe, a zatim na isti naèin istražite dio sebe koji ne voli, odnosno suprotstavlja se, osjeæaju od kojeg ste krenuli. Pošaljite ljubav i tom dijelu sebe. Premda u poèetku suoèavanje s tim emocijama može biti neugodno, primijetit æete kako se neugoda, a zatim i sami osjeæaji, samim njihovim prihvaæanjem izrazito ublažavaju - a i mnogo više ljubavi i suosjeæanja ne samo prema sebi nego i prema drugima.
Da bi se takvi osjeæaji trajno riješili, u pravilu je potreban rad na traumi, što je teži i složeniji proces. Premda je moguæe uèiniti to samostalno, to zahtijeva kontinuirano i prilièno brzo izmjenjivanje racionalnog razmišljanja u voðenju sebe kroz proces, te duboke svijesti o vrlo suptilnim osjeæajima. Prema rijeèima jedne od sudionica edukacije u Soulwork, to je slièno kao pokušavati sami sebi popraviti zub. No, prihvaæanje i ljubav prema vlastitim osjeæajima bitan su korak i mogu donijeti veliko olakšanje.
|
|
15-12-2010 at 21:35 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 9
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
|
| FORUM : Nauka : Psihologija |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|