flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
Religija i nauka iz perspektive psihoanalize...
Freud je smatrao da su nauka, religija i filozofija tri oblika èovjekove mentalne/duhovne djelatnosti. Religija je za njega bila prijetnja za nauku i jedini njen ozbiljan neprijatelj.
Znaèi, poèinjemo sa religijom koja je bila prema Freudu ogromna snaga koja je vladala i vlada najaèim osjeæajima ljudi. Religija vrši tri funkcije; prva je ta da zadovoljava èovjekovu žeð za znanjem kao i nauka ali potpuno suprotnim sredstvima i to je glavni razlog Freudovog kritiziranja i osporavanja religije. Religija takoðer ublažava ljudski strah od opasnosti i daje im nadu u “bolje sutra” i to je njena druga funkcija koja je mnogo ispred nauke jer daje iluzije dok nauka daje samo èinjenice koje èesto ljudima nisu ugodne. Treæa funkcija religije je davanje zabrana i moralnih ogranièenja, i tu je religija sušta suprotnost nauci koja može samo predložiti i savjetovati dok religija nalaže i zapovijeda.
Religiozno nauèavanje se sastoji od toga da je svijet stvorilo biæe slièno èovjeku, ali superiornije od njega u svakom pogledu, tako da dolazi do zakljuèka da je stvoritelj zapravo idealizirani èovjek. Freud naglašava da je stvoritelj u veæini sluèajeva muškarac, a èak i kada se pojavljivalo žensko božanstvo ono je bilo uklonjeno od strane muškog. Pobožni èovjek zamišlja stvaranje svijeta kao sopstveno nastajanje, jer bog u veæini sluèajeva simbolizira oca.
Bez obzira na ovaj infantilini karakter religioznog èovjeka, Freud tvrdi da je postojalo vrijeme bez religije, bez bogova. Naziv za taj period je animizam, vjerovanje u demone ili sile prirode. U tom vremenu oružje protiv tih sila èovjeku je bila magija - prethodnik današnje nauke. Freud tvrdi da u doba animizma nije bilo odreðenih etièkih normi, veæ da su one bile samo rezultat odreðene situacije u kojoj se èovjeèanstvo nalazilo i njegovih potreba. Zaostaci iz tog perioda kao što su duhovi su se duboko ukorijenili u religiji i ono što je nekad u animizmu ( totemizmu ) bio tabu, u religiji je postalo etièki zakon (današnji zapisi, sihire i sl.).
Dakle, za Freuda, religija je bila pokušaj da se svijet èula savlada pomoæu svijeta želja i iluzija koji smo u sebi razvili iz bioloških i psihièkih nužnosti. Religija je infantilni ( djeèiji ) period èovjeèanstva, i ona kako Freud tvrdi koèi slobodno razmišljanje i uopšte napredak civilizacije i èovjeèanstva.
I zaista, ako je to opijum za mase, opijum više ne djeluje! Danas se to, zapravo, samo koristi za objašnjavanje razlièitosti meðu ljudima i potièe rascijepljeno shizoidno društvo, umjesto cjelovitog i zajednièkog...
|
|
18-02-2011 at 12:19 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Re: Psihologija
citat: racionalna manjina wrote:
Ne znam ali æeš se složiti sa mnom, ali nauka bi trebala da nalaže i zapovijeda, tj. da se ona uzima u obzir kad se prave zakoni koji propisuju dužnosti i obaveze.
U II svjetskom ratu negdje oko TZ zarobljena su dva njemaèka oficira, koji su po struci inaèe bili inženjeri graðevine. I nakon rata su ih zadržali i naredili im da projektuju, prate i organizuju pravljenje pruge za Brèko.
Kad je pruga završena, tek su tada pušteni kuæi. Danas, nakon toliko godina, ta pruga treba uobièajene popravke i po nekim procjenama smatra se jednom od boljih pruga ikada na ovim prostorima.
Želim reæi kako je struka i nauka, bez obzira što su ljudi bili zarobljeni i pravili prugu neprijateljima, odredila ljudsko moralno ponašanje, savjestan i struèan rad.
Po ovom primjeru, ja mislim da nauka može posredno djelovati na ljudsku savjest i osjeæaj za "pravu stvar".
Mislim da kad se radi o direktnom zapovijedanju, bilo religije ili nauke tj. zapovijedanju koje ne gradi èovjeka po njegovoj suštinskoj prirodi, onda to nije "prava stvar". Po tome se da zakljuèiti kako ima veliki broj loših struènjaka i loših vjernika, kao i njihovih kombinacija.
E tako na tvoje pitanje mogu odgovoriti i sa da i sa ne
|
|
19-02-2011 at 11:18 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
racionalna manjina Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-02-2010 Lokacija: Tuzla Odgovori: 11437 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
Šta je konformizam?
Konformizam je prilagoðavanje društvenim ili grupnim normama cak i kada sami u njih ne vjerujemo.To je posljedica stvarnog ili zamišljenog grupnog pritiska i samim tim prihvatanje ponašanja grupe ili veæine zato što grupa takvo ponašanje zahtijeva i oèekuje ili zato što ga naprosto prezentuje kao naèin ponašanja.
U psihologiji je poznat Ashov eksperiment o konformizmu. Ash je prikupio grupicu od 6-7 ljudi koji se ne poznaju i rekao im je da je njihov zadatak da procijene dužine linija. Pokazivane su im kartice sa 3 linije oznaèene sa a, b i c, te su oni trebali procijeniti koja je od tri ponuðene linije jednaka standardu (liniji s kojom su se uporeðivale linije oznaèene sa a),b) i C) .
Taèan odgovor je bio pod a), a te odgovore davali su svi ispitanici u ovom eksperimentu. Do zadnji put.Naime,svi ispitanici su bili u dogovoru sa eksperimentatorom osim ucesnika koji je poslednji odgovarao i taj zadnji put su dali npr. odgovor c). Cilj eksperimenta je bilo vidjeti što æe uèiniti poslednji ispitanik u nizu, – da li æe reæi pogrešan odgovor ili æe se voditi zdravim razumom i reæi taèan odgovor.
Više od 90 % ispitanika se u ovom istraživanju prilagodilo veæini, tj. reklo je pogrešan odgovor,a najcesca objasnjenja su : “Mislim da je veæina obièno u pravu”, “Veæa je verovatnoæa da osmoro u bude u pravu (a ne jedan)”,''Vecina je ta koja vlada","Svako vise voli da se ne odvaja od drugih i da bude kao i svi drugi","Meni je tako izgledalo","Zelio sam da se dopadnem drugima","Plasio sam se da ce me drugi ismijati".
|
|
23-05-2011 at 17:14 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|