Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Mirza Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 28-09-2001 Lokacija: svoj mali raj ... Odgovori: 916 IP: Maskiran
|
Re: Pravopis maternjeg nam jezika
malo rovim po forumu po starim temama ...
ovolike godine zivota u austriji su sigurno osiromasili moj jezik i desi mi se da se tu i tamo uhvatim u takvim lapsusima da me sramota bude . medjutim trudim se konstantno da to ispravljam, da izbacujem rijeci koje mi se ne svidjaju iz aktivno rjecnika itd, ali na zalost ne uspjeva bas uvijek. medjutim, "uvijek cesce" .
ja se prilicno jezim na bh-situacija kada je u pitanju "nas" jezik. da o imenu jezika itd ne pricam, jezim se od novih rijeci.
to sto je opstina postala opcina, mogu se i naviknuti, jer se znalo koristiti i u mojoj familiji tu i tamo. ali kada mi rodjak rece da mu je pismeni ispravljen jer je napisao "lako" umjesto "lahko". i dobio je kritiku zbog koristenja "srpskih rijeci" od jednog .. prof. papka iz gimnazije.
pa ako je "lahko" tacno, kako je onda komprativ i superlativ od "lahko"?? "lahkije", "najlahkije" ;) ...
do reformi jezika dolazi stalno i bice ih stalno. jezik je nesto sto se mjenja. medjutim tek tako promjeniti rijeci, uvesti rijeci koje se nisu nikako ili su se minimalno koristile, a druge od danas do sutra zabraniti u jeziku ... to je idiotski cin grupe ljudi koji su o svemu razmisljali, samo o jeziku nisu.
M. .... su ovce ....
|
19-12-2005 at 13:15 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
weasel Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Pravopis maternjeg nam jezika
pa i slovenci kazu laHko pa se niko ne sprda?
|
19-12-2005 at 13:21 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
weasel Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: Pravopis maternjeg nam jezika
citat: dragec wrote:
citat: weasel wrote:
pa i slovenci kazu laHko pa se niko ne sprda?
Samo,oni su uvijek tako govorili. A kod nas , od nedavno.
jes´ siguran?
|
19-12-2005 at 13:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 26
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan-pixi, elio, elio, gusinje23, lejla_edib, loa, mafija, Muamer17, pixi, RPM, selmicaa
|
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : bosanski jezik |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|