Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1699 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanske
Povratak na mjesto zloèina 10.3.2010.
Èesto sanjam da sam opet u školi. Osnovnoj na Pazaru ili u Gimnaziji, tuzlanskoj. Tako mi nedostaju, makar podsvjesno, oni dani kad se strahovalo od kontrolnog iz matematike, nedostaje pohvala koju èitam iz oèiju uèiteljice Dese Mujkanoviæ, šarmantna nonšalantnost i dah boemstva rahmetli razrednice Najle Sušiæ dok nas pouèava nastavcima za glagolski pridjev radni - o, la, lo, li, le, la...Nedostaje djeèaèka razigranost Harisa Kurbegoviæa, mladog nastavnika opštetehnièkog obrazovanja, koji nas je ipak znao vještinama nauèiti, pa i mene, usprkos trapavosti. Naravno, nedostaju i drugarice i drugovi sad rasuti po svijetu, a nekih veæ više i nema...
Trideset godina kasnije imam evo èast da me moja osnovna škola pozove da govorim ono što sam napisao i objavio. To je poziv koji grije dušu nekadašnjeg djeèaka i daje nadu i volju da se ide naprijed. Škola na Pazaru "Džemal Mandžiæ" ostaæe mu uvijek velika, privlaèna i drukèija od modernijih, stereotipnih školskih zgrada, a mnoge nove generacije imaæe priliku da budu ponosne na nju, poput njega.
|
14-03-2010 at 19:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1699 IP: Maskiran
|
Aleja Slobode
Kad sam bio nešto mali, neke 1969. recimo, a stanovao sam ispod Banje u Ulici Slavka Mièiæa broj 2 u bijeloj zgradi pored škole "Albin Herljeviæ", èesto su me vodili na Banju. U to vrijeme je tamo èak bio èuvar u zelenoj uniformi koji je pazio da se ne uništava trava i da se ne zagaðuje. Na poploèanoj aleji, bila je i jedna ploèa na kojoj je pisalo nešto, a ja sam mislio da je to najvažnija i da se na nju ne smije stati.
Kad sam nakon nekoliko mjeseci nauèio èitati, iluzija je nestala jer je pisalo samo Tehnograd i bila je godina izvoðenja radova...Shvati se tako, u neka doba, da se èuda rijetko dese, da Jack možda i nije bio u stanju da se popne èarobnim grahom do oblaka i diva i da bude baš muka od ljuljanja u èamcu u onom Vrtiæu i Zoološkom vrtu što ih više nema...
Kad gledam sliku zapuštenih ploèa, onda shvatim da to nije Aleja na njoj,
nego to ja još uvijek magiènu ploèu tražim, a ona sve dalje...
[Edited by Sufler on 16-05-2010 at 23:59 GMT]
|
16-05-2010 at 23:58 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Po crvenom tepihu gor' i dol'
Naljutim se na sebe što se iznerviram kad vidim i èujem kako se glupost i površnost promovira i kuje u zvijezde. Okreæem maloèas kanale i zadržim se, ne znam zašto, na televiziji OBN i emisiji RED CARPET (naši æilimi dakako ne valjaju) koja navodno govori o svijetu spektakla i popularnosti. Elem, nakon što je dvoje voditelja, koje i mogu okabuliti. odverglalo najavu izvještaèeno se osmjehujuæi, stiže prilog s promocije knjige "poznate Biljane Vujoviæ"koja govori o tome kako joj je Jelena Karleuša preotela muža tokom devedesetih godina" Na promociji negdje u Zemunu je bila i Seka Aleksiæ, koja je kupila "prvi unikatni primjerak knjige za 100.000 dinara", a inaèe je i" recenzent". Autorica reèe i ostate živa da priprema deset tomova o svom životu. Ne bih da pominjemti gramatièke greške autorice i novinarke po prezimenu Bokan èini mi se, zaboravih ime, a koja je u dvije reèenice komentara uspjela da se izgaða padežima i glagolskim pridjevima uzduž i poprijeko. Ponekad je i pogodila u metu.
Onda se naljutim na sebe opasno i kažem lupajuæi samom sebi šamar u mislima: Šta si ti bolji Nihade Mešiæu?! Ko si da s visine gledaš na ljude i podsmjehuješ se, nerviraš i pametuješ!!!!Ti to ne praviš jezièke greške?" "To ljubomora progovara iz tebe!"
Okrenuo sam naravno na drugi TV kanal nakon ove epizode i sjetio se opet Bekima Fehmiua koga je svojevremeno Ava Gardner birala za partnera vidjevši legendarne "Skupljaèe perja" na B92. Nema više Bekima i nije ga bilo dugo na našim ekranima. Zato je tu poznata autorica stihova za turbo-folk da nam odredi šta i kako dalje. Nema više ni Zorana Matiæa Mazosa da nas obraduje svojim Žikišonom koji je njegovao satiru. Zato je tu recenzentkinja Aleksiæ da otkupi "prvi unikatni" primjerak knjige književnice Vujoviæ dok èekamo deset domova iz njenog života. Dobro æe doæi. Za regala, ako opet uðu u modu i budu "in" kao što sada nisu. Nekako su i regali otišli skupa s Tolstojem i Dostojevskim, Krležom, Andriæem, Heseom, Selimoviæem, Jane Austen i drugovima Titom i Kardeljem da se više ne vrate u ovo vrijeme površnosti i frivolnosti u koje se ne znam dovoljno uklopiti, makar se ne znam koliko trudio.
|
19-06-2010 at 00:46 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|