Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Pitanja za vijecnike
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
rafo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 25-04-2001
Odgovori: 428
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike - xddd
Bez chatanja molim

citat:
--------------------------------------------------------
lena wrote:
pozdrav svima, evo mene opet s pitanjima za naseg vijecnika
eh ovako.. setajuci gradom ne moze covjek da ne primjeti i da mu ne zasmeta cinjenica da dobrih 80% nasih dragih sugradjana apsolutno ne mari za to da npr. njihovi balkoni cine dio slike naseg grada. (onim 20% skidam kapu za prelijepo cvijece i ostalo - ljepota vidit!)
eh sad pitanja:
- da li je zakonski regulisano kako se moze renovirat stan tj. promjeniti prozor (imam osjecaj da oni koji zive u zgradama sa drvenim namjerno stavljaju plasticne i obratno), zatvorit balkon itd...
- postoje li pravila za klima uredjaje i satelitske antene?
vjerovatno nesto zakona postoji ali imal nade da se to pocne sprovodit u djelo? masovno se renovira, gradi, radi a ono umjesto da je ljepse ono je s vana ruznije.. a mi turisticka atrakcija
opcenito: kolko se uopste moze uticati na vlasnike stanova, kuca itd. kad se radi o onome sto se s vana vidi?

citat:
click_me wrote:
Dobro pitanje ... i mene zaista interesuje to

Dobro je pitanje, slazem se i ja, ali je odgovor tezak, cak prije - neprihvatljiv.
Zato se i javljam kao Rafo, jer licno nisam zadovoljan odnosom nas vijecnika prema ovom pitanju - moglo se uraditi vise. Ovaj Lenin procenat od 20% smo, samo mi vijecnici, mogli podici za barem jos 10, a i drugi, od kojih cu neke kasnije nabrojiti, priblizno po toliko.
Ovo: "vjerovatno nesto zakona postoji, ali imal nade da se to pocne sprovodit u djelo?" je i moje pitanje, cesto izreceno na sjednicama Vijeca, uglavnom sa navodjenjem konkretnih zakona i odgovornih organa...
Pojednostavljen odgovor je: Ima i zakona, i opcinskih akata, i nadleznih organa i drugih odgovornih subjekata, ima i nade - ali, sve to zahtijeva puno sistematicnog rada, ponajvise kaznjavanja, nazalost, i, naravno, razvoj svih segmenata naseg drustva, koje, slozicemo se, vjerovatno, u cjelini, vrlo sporo napreduje. (U svemu tome je i OV imalo sta popravljati, pa sam nezadovoljan i svojim doprinosom, a, pogotovo, rezultatima).
Pored opcinskih inspekcija, na cijem je celu u zadnjih 2-3 godine bilo 5 osoba (Unger, Stijepic-vd, pa sefica, koja je tako brzo otisla da sam joj i ime zaboravio, pa Ajaz-vd, pa konacno ovaj novi sef - nek mu je sa srecom), odgovorne su dijelom i stambena sluzba, i komunalna, i prostorna sa zastitom okolisa, i upravitelji, i zakonodavci... da ne nabrajam dalje, jer su vecinu spornih radova izvele polulegalne firme i pojedinci, bez projekata, bez dozovola i bez placenih poreza, sto sve govori o poprilicno masovnom bezakonju u jednoj, zasad bezazlenoj oblasti. Sve dok ne pocnu ispadati ti isti prozori (a neki su, istina na novim objektima, vec ispadali na ulicu) i dok ne skontamo da je izlaz iz ovog stanja tezak i jako, jako daleko.
Ovaj mi razgovor lici na pricu o izgledu i frizuri utopljenika, kojem je mnogo potrebnije vjestacko disanje; toliko je tezih problema, koje inspekcije, policija i sudovi ne uspijevaju sustici (bruceloza npr, i drugi primjeri ugrozavanja zivota i zdravlja - a znam ih puno; pa bespravna gradnja; pa droga; pa otpadanje betonskih blokova sa fasade; pa smece na svakom koraku...). Ne banaliziram ovaj problem, niti ga potcjenjujem, ali ono "ima nade" upravo odgovara stanju; nadamo se, dakle, da ce nesto, akobogda, nekad biti pozitivno rijeseno..., a to je neprihvatljiv odgovor.
Skoro su mi inspekcije TK, npr, poslale odgovor na jedno od vijecnickih pitanja, navodeci primjer uspjesnog uklanjanja auto-otpada, u kojem navode primjere "...stvaranja pozitivne klime i utjerivanja discipline kod vlasnika otpada... i da je moguca koordinacija, bez preklapanja nadleznosti... i da im se ponovo obratio nacelnik Imamovic sa nedvosmislenom zeljom za nove aktivnosti na opcini Tuzla, tim prije sto je dobio novog pomocnika za inspekcijske poslove...".
Mogu se samo nadati da ce u te nove aktivnosti ubrzo biti uvrstena i Lenina inicijativa, ali na drugim primjerima "tzv akcija inspekcijskih sluzbi" i upucivanja mojih kolega - rudarskih inspektora u lov na divlje taksiste i radnike na crno u kaficima, dok rudarstvo vapi za podizanjem sigurnosti i sredjivanjem stanja, ne vidim da ce brzo biti stvoren sistem, u kojem svaki organ odgovorno i nepristrasno radi svoj posao, po jasnim zakonima, da medjusobno suradjuju, da bezakonje ne treba dijeliti na manje i vise vazno, i da se u svakom segmentu mora ocekivati i doprinos drugih subjekata - ovdje npr udruzenja gradjana, direkcije za obnovu i izgradnju, poduzetnika, koji rade (ili zele raditi) po propisima..., pa, evo, i foruma Tuzlarije.
Malo sam preopsiran, ali je i pitanje bilo inspirativno. Ako nisam odgovorio, javicu se ponovo, moram malo zavirit i u propis. Pozdrav :-)
17-07-2008 at 12:40 | Ukljuèi u odgovor
lena
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 06-08-2007
Lokacija: tuzla
Odgovori: 167
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

hvala puno na odgovoru!
ja se savrseno slazem da ovo sigurno niti jeste niti treba biti primarni problem kojim ce se OV baviti. ali sam opet misljenja da se aktivnosti moraju sprovodit u cilju poboljsanja zivota svih segmenata drustva. hocu rec da najsiromasnijem sloju drustva je sigurno najpotrebnije pomoci, ponuditi ljudima uslove zivota koje svaki covjek zasluzuje itd. s druge strane mislim da odredjene aktivnosti trebaju biti poduzete i za stanovnistvo srednje i vise klase. svi se zale na odlazak mladih u inozemstvo itd itd a mi nemamo ni najobicnije kino u gradu! to je naravno najbanalniji primjer al vjerujem da nema potrebe navodit dalje.. nadam se da me sad nece neko pogresno razumit il pocet mi izvrtat rijeci - nadam se da shvatate sta hocu reci..
da ne bude da sam skroz skrenula s teme: ja smatram i nadam se da ce postojat inspekcija (il sta vec) koja ce se pobrinut za sigurnost na radu (npr. rudniku) pa onda jedna za bespravnu gradnju pa jedna za taksiste pa jedna za ovo jedna za ono itd itd itd al one moraju postojat paralelno! mora se radit na svim segmentima! upravo zato sto se ne radi sve paralelno smo tako spori, zar ne?

inace smatram da smo mi i drzava i narod gdje nema vece razlike izmedju uredjivanja unutranjosti i zapostavljanja spoljasnosti! ja ne znam da sam u zivotu usla u kucu da sam rekla "jao vidi kako je" kao sto svi cesto kazemo kad setamo ulicama. za nepovjerovat da u principu isti ljudi sredjuju jedno a prljaju drugo!
pa se postavlja pitanje: kako podici svijest gradjana? (al da ne bude pricam ti pricu..) iskreno, ja mislim da bi par mjeseci akcije sa doooosta inspektora koji bi u civilu hodali gradom i kaznjavali najbolje rjesilo problem.. kod nas moze samo radikalno.. jel takvo nesto moguce?
nego opet ja odo s teme al sta cu kad sve navodi jedno na drugo..

p.s. nekako mi u citavoj prici fali odgovor na pitanje da li postoji granica dokle se smije zakonom i slicnim stanarima odredjivati npr. kako mora izgledat dio njihovog vlasnistva koji se vidi s vana? kokretno: da li ja mogu npr. donjet neku odredbu (il sta je vec potrebno) gdje kazem da se npr. ves ne smije susit na balkonu da svi vide? (nemojte se smijat primjeru - neki dan hodam ulicom i iza mene dvije snase raspravljaju kako je na jednom balkonu bijel bijeli ves a na drugom zut pa sad one raspravljaju o imovinskom stanju susjeda.. majko mila al me iznervirase i tako krenuse moje misli u tom smjeru..
eto sad odo, necu vise sorry na predugom tekstu pozdrav

17-07-2008 at 19:01 | Ukljuèi u odgovor
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6593
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike - sdf
Bez chatanja molim

Najbolje bi bilo kada bi se zakonski odredilo da sve što se radi na zgradi mora prvo dobiti odobrenje Upravitelja i oni su ti koji trebaju odrediti hoæe li neka stvar ugroziti i izgled i sve drugo na nekoj zgradi gdje oni upravljaju.

Ako se to uradi mimo njih onda se trebaju preduzimati sankcije (uklanjanje i plaæanje kazni). Ovakve stvari su sprovodive i samo je potrebno da ih se uvede.

18-07-2008 at 08:30 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

Reko ako slucajno vijece ne procita da stavim i ovdje

Vladiki Kaèavendi zabraniti dolazak u Tuzlu

Udruženje graðana "Front" iz Tuzle pozvalo je danas Opæinsko vijeæe Tuzla da donese Odluku o zabrani dolaska "dokazanog ratnog huškaèa, promotora èetništva i mrzitelja svega što nije zloèinaèko, vladike zvornièko-tuzlanskog Vasilija Kaèavende na vjerska služenja u Tuzlu", navodi se u saopæenju "Fronta".
Udruženje "Front" usvajanje ove odluke zahtijeva povodom nedavne zabrane majkama iz Srebrenice da odaju poèast poginulim civilima u Kravicama.

"Front" stoga poziva OV Tuzla da pomenutom Odlukom naloži Policijskoj upravi Tuzla da zabrani svaki naredni pokušaj "ulaska ratnog huškaèa Kaèavende u Tuzlu, èime bi se bar malo ublažilo ponižavanje žrtava rata, kojeg je Kaèavenda bio vodeæi promotor", navodi se u saopæenju.
(FENA)

18-07-2008 at 13:58 | Ukljuèi u odgovor
lena
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 06-08-2007
Lokacija: tuzla
Odgovori: 167
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike - sdf
Bez chatanja molim

citat:
click_me wrote:
Najbolje bi bilo kada bi se zakonski odredilo da sve što se radi na zgradi mora prvo dobiti odobrenje Upravitelja i oni su ti koji trebaju odrediti hoæe li neka stvar ugroziti i izgled i sve drugo na nekoj zgradi gdje oni upravljaju.

Ako se to uradi mimo njih onda se trebaju preduzimati sankcije (uklanjanje i plaæanje kazni). Ovakve stvari su sprovodive i samo je potrebno da ih se uvede.


slazem se i ja. sankcije i samo sankcije. jer mozda iako to trenutno to nije prioritet jer ima bitnijih problema, doci ce, nadajmo se, i to za par godina na red i pomjerit se ka vrhu liste prioriteta.. kako tad spasit situacju? srusit pola zgrada u gradu?
u ovom slucaju je defitivno i bolja i jeftinija ona "bolje sprijecit nego liecit".. ako se sad tome ne stane na kraj, to ce tako i ostat.. nazalost, al mislim da ce tako bit..
18-07-2008 at 14:50 | Ukljuèi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

Vijecnik, koliko ti je godina ?


Salim se vidim da ti je rodjendan

19-07-2008 at 13:10 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
sunce wrote:
Vijecnik, koliko ti je godina ?
Salim se vidim da ti je rodjendan

Danas sam ga obiljezio na lilanju u Doknju. Ocekivao sam i novinar(k)e Tuzlarija, da ih pocastim tortom i himberom, ali ostajem u obavezi, ako ne prije, onda za sljedeci (neunundfünfzigste) rodjendan.
19-07-2008 at 23:06 | Ukljuèi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
vijecnik wrote:

Danas sam ga obiljezio na lilanju u Doknju. Ocekivao sam i novinar(k)e Tuzlarija, da ih pocastim tortom i himberom, ali ostajem u obavezi, ako ne prije, onda za sljedeci (neunundfünfzigste) rodjendan.




Masala , ko bi reko, ja bar 10 manje.

Sto se tice torte, svakako admin jos spominje sto mu jednom u Kapiji smazasmo komad torte, ja se doduse toga ne sjecam moguce da je on sta sanjao .

Cupo, necu vise minirati, nije vijecniku svaki dan rodjendan, pa se ne ljuti
21-07-2008 at 00:02 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike - sdf
Bez chatanja molim

citat:
click_me wrote:
Najbolje bi bilo kada bi se zakonski odredilo da sve što se radi na zgradi mora prvo dobiti odobrenje Upravitelja i oni su ti koji trebaju odrediti hoæe li neka stvar ugroziti i izgled i sve drugo na nekoj zgradi gdje oni upravljaju.
Ako se to uradi mimo njih onda se trebaju preduzimati sankcije (uklanjanje i plaæanje kazni). Ovakve stvari su sprovodive i samo je potrebno da ih se uvede.

Po vazecem zakonu Upravitelj odgovara za zajednièke dijelove zgrade, pa i za fasadu.
Istina, zakon nije bas najmoderniji, ali i ovakav, kakav je, ne provodi se u nekim bitnim odredbama.
Neke od najvaznijih odredbi su pitanja izbora i kvaliteta upravitelja, a zatim i njihov rad, u skladu sa zahtjevima i potrebama stanara (i vlasnika zgrade) i sa zakonom. Tuzla je svojim potrebama i iskustvom vec prevazisla i zakon i postojece upravitelje. Pogotovo je bitno traziti mehanizme za zaustavljanje masovnih nezakonitosti, ma koliko one bile sitne.
Zato su tu organi vlasti, kojih ima previse, a nemaju dovoljno kompetencija, instrumenta i medjusobne saradnje. (Ponajmanje mislim na opcinsku vlast i inspekcije, oni su samo na liniji fronta. Postoje i kantonalni zakon, ministarstva, inspekcije, isto to na federalnom nivou, ali sa manje jasnim zakonima i nadleznostima inspekcije, a da ne pricam da u ovoj oblasti drzava BiH nije zadrzala nikakve nadleznosti. Zato ce dugo trajati prilagodjavanje bh-prakse, zakona i vlasti evropskom modelu, kojeg pokusavamo primijeniti i kod nas).
Za pocetak, dovoljno bi bilo zapoceti sa kaznjavanjem najdrasticnijih, a naravno i sa zabranom pravljenja novih prestupa i prekrsaja, u cemu se, ocito, slazemo. Tu, vec sad, i upravitelji, i opcinske sluzbe, imaju sta raditi.

25-07-2008 at 13:24 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
cupo wrote:
Reko ako slucajno vijece ne procita da stavim i ovdje
Vladiki Kaèavendi zabraniti dolazak u Tuzlu
Udruženje graðana "Front" iz Tuzle pozvalo je danas Opæinsko vijeæe Tuzla da donese Odluku o zabrani dolaska "dokazanog ratnog huškaèa, promotora èetništva i mrzitelja svega što nije zloèinaèko, vladike zvornièko-tuzlanskog Vasilija Kaèavende na vjerska služenja u Tuzlu", navodi se u saopæenju "Fronta".
Udruženje "Front" usvajanje ove odluke zahtijeva povodom nedavne zabrane majkama iz Srebrenice da odaju poèast poginulim civilima u Kravicama.
"Front" stoga poziva OV Tuzla da pomenutom Odlukom naloži Policijskoj upravi Tuzla da zabrani svaki naredni pokušaj "ulaska ratnog huškaèa Kaèavende u Tuzlu, èime bi se bar malo ublažilo ponižavanje žrtava rata, kojeg je Kaèavenda bio vodeæi promotor", navodi se u saopæenju.(FENA)

Cupo, vec smo pricali, nekoliko puta, na ovu temu, a mislim da je prihvatljiv modus (deklaraciju Vijeca) predlozio Yugi.
Pitanje je, samo, koliko piju vode deklaracije i rezolucije, u ovako drasticnim slucajevima.
Odluku opcinskog vijeca, ako ona nije u skladu sa zakonom, u pravnoj drzavi, a trudimo se da to budemo, ne bi izvrsio nijedan visi organ, nadlezan za provodjenje zakona. Policija, kao sto znas, pripada MUP-u, provodi drzavne, federalne i kantonalne zakone, pa i odluke opcinskih vijeca, ako su u skladu s tim zakonima.
Ovo pitanje nije za (samo) jedno opcinsko vijece, ono mora biti predmet drzavnog parlamenta i vlasti, koja se ocito ne moze dogovoriti ni oko pijeteta prema svim neduznim zrtvama.
25-07-2008 at 13:37 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 50
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Tuzlarije : Pitanja za vijecnike New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice