Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Hocemo u Europu! Da, ali kako? Sigurno ne ovako.
E-novine :

Region BiH

05.09.2009 - 15:38
Korupcija u Bosni i Hercegovini
Najviše profesorima, najèešæe lekarima
e-Novine
Velièina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.sxc.hu

Korupcija u BiH nastavlja da raste i beleži se u svim sferema: meðu ljekarima, policajcima, opštinskim službenicima, univerzitetskim profesorima...To pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Transparency International BiH „Percepcija graðana o korupciji“

Na vrhu liste korumpiranih našli su se ljekari i ostali zdravstveni radnici. U drugom kvartalu ove godine èak 13,1 posto graðana obuhvaæenih anketom izjavilo je da su dali mito ljekarima, dok je tri mjeseca ranije taj procenat iznosio devet posto. Sve više graðana, njih 8,6 posto, svoje probleme sa policajcem rješavalo je na obostrano zadovoljstvo, uz poklon za „kafu“, dok je u prvom tromjeseèju ovaj procenat iznosio 7,8 posto. Govoreæi u brojkama u ove svrhe ispitanici su prosjeèno dali 247 KM lijeèniku dok su policajci dobijali desetostruko manje (27 KM).

Ipak, najveæi proseèni iznos mita potreban je za podmiæivanje sveuèilišnih profesora - 437 KM, a njih je u prva tri meseca 2009. podmazalo 1,9 odsto graðana, dok je u drugom kvartalu porastao na 2,4 odsto. Poput medicinara policjaca i prosvetara i opštinari su radi da prime novce, kako bi se posao završio. U drugom kvartalu ove godine za podmiæivanjem opštinskih službenika posegnulo je je 3,5 posto graðana dok je u prva tri mjeseca ove godine taj procenat iznosio 2,5 posto.

Istraživanje Transparency International BiH obavlja se svaka tri mjeseca na uzorku od 1.500 graðana iz svih krajeva BiH, po svim statistièkim pravilima, pa ispitanici predstavljaju reprezentativan uzorak stanovništva BiH u svakom pogledu, od nacionalne, polne, do obrazovne strukture.

Ipak, pitanje na koje istraživanje Transparency International BiH ne nudi odgovor je šta je uzrokovalo ovaj rast korupcije. Ekonomska kriza i najave samanjenja plata zaposlenim u javnim službama, koji su onda odluèili da to kompenziraju kroz direktno uzimanje novca od korisnika njihovih usluga, ili su pouèeni dosadašnjim iskustvima da kraðe miliona maraka budžetskog novca prolaze bez ikavih posljedica, javni službenici riješili da „kad mogu svi“ mogu i oni.

Takoðe, procesuiranje korupcije pred sudovima i tuzilastvima u BiH je otežano i bez snažnijeg efekta, s obzirom na to da koruptivna kaznena djela uglavnom ostaju nekažnjena ili se završavaju uvjetnom kaznom. Izborni zakon nema adekvatne mehanizme za otkrivanje nezakonitog bogaæenja izabranih sluzbenika, dok Zakon o sukobu interesa, dozvoljava službenicima koji su ga prekršili obavljanje javne funkcije u cijelom izbornom periodu, sto je jasan pokazatelj da je u BiH jos uvijek ostavljeno dovoljno prostora za korupciju na najvisim nivoima.

Meðutim, iako su graðani najgore ocijenili visoke državne dužnosnike za njihov doprinos borbi protiv korupcije, darujuæi im jedva ocjenu 1,9 rastuæa korupcija u oèima graðana postaje manje bitan problem.

Dok su u istraživanju provedenom u prvom tromjeseèju ove godine pokazivala da su za graðane najveæi problemi nezaposlenost, korupcija, kriminal i nizak životni standard, izmeðu aprila i juna došlo je do promjene prioriteta. Prema poslednjem istraživanju, graðani i dalje kao najveæi problem vide nezaposlenost iza koje slijede siromaštvo i politièka nestabilnost, dok se korupcija kao problem našla tek na èetvtom mjestu.

Kada se radi o tome u kojim oblastima života graðani smatraju korupciju najraširenijom, velikih iznenaðenja nema, Na prvom mjestu je ubjedljivo privatizacija, slijede politièke stranke te Vlade Federacije BiH i Republike Srpske. Konkretno, graðani najkorumpiranijim smatraju carinu, poreske uprave FBiH i RS te telekome.

Graðani medije smatraju najefikasnijem oružjem u dosadašnjoj borbi protiv korupcije a potom policiju i nevladine organizacije, ali saznanja o raširenosti korupcije oko njih ne stvaraju na osnovu onoga što mediji objavljuju. Da je slika o raširenosti korupcije u BiH rezultat samo medijskih napisa, ovo bi bila sretna zemlja. Na žalost, da o korupciji u BiH znaju samo na osnovu medijskih napisa izjavilo je tek 24,4 posto anketiranih, dakle manje od jedne èetvrtine. Èak 52,7 posto graðana je ili samo bilo u prilici da daje mito ili je to morao neko od njihovih prijatelja ili poznanika. Oèigledno, nisu im trebali mediji da im kažu da je korupcija ušla u sve pore života. To su otkrili i sami.

Rezultati drugog Kvartalnog istrazivanja jasno ukazuju ja na to da su graðani jos uvijek nezadovoljni naporima koje sadašnja vlast ulaže u borbu protiv korupcije, da ne vide napredak na ovom polju, te da su itekako svjesni prisustva korupcije u svim sferama javnog života u BiH, kao i njenih posljedica po društvo. TI BiH je tokom prezentacije izrazio nadu da æe nalazi ovog istraživanja, odnosno stavovi graðana, konaèno uticati na predstavnike vlasti u BiH da ozbiljnije shvate problem korupcije i istinski se uhvate u koštac sa ovim problemom, vodeæi se glasom javnosti.

[Edited by nemo on 06-09-2009 at 08:56 GMT]

[Edited by nemo on 06-09-2009 at 08:58 GMT]

06-09-2009 at 08:54 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

BHDANI:

Polemike: Kako se Latiæ latio dužnosti da mrzi u ime Bošnjaka



Talev drenovak u Džeminim rukama

Po Latiæu, Bošnjaci su "kièma Bosne". I Dodikove? Okle oni tamo kad ceo svet zna da je RS vekovima srpska zemlja? I kako æe kièma, koja drži cijeli trup, biti narod koji drži frtalj Cjelovite? Ne valja mu ova metafora prepisana od Tunje. To je onaj što u Wikipediji o sebi veli da je "jedan od najveæih intelektualaca u Južnih Slavena, poznat po svom analitièkom i nepristranom mišljenju". Po tom Tunji, Bošnjaci su "kièma ili sol zemlje Bosne" i "sa mnogo razloga može reæi da æe oni, kao najbrojniji i za zemlju Bosnu najtješnje povezani njeni stanovnici, ponovo da se oporave i obnove svoj uticaj na cjelokupni njen život. Oni su Bosnu i sada odbranili i to im daje pravo da odluèujuæe utièu na njenu sudbinu". Beg divno bigliše



Pošto je spasio Latiæev narod od nestanka, Tito se popišmanio i zasukao rukave da "pripremi teren za genocid nad nama"
1.

Džemaludin Latiæ, Alahov visoki predsta vnik za BiH koji èini nadljudske napore da nas prosvijetli svojim mrakom, u Dne vnom avazu vazi o Bošnjacima kojima su dušmani "prireðivali naprasne smrti". Šta stoji iza tih rijeèi?

Kad je na izložbi Mirze Ibrahimpašiæa Tunjo Filipoviæ prišao da mi èestita na govoru, kazao sam: "Mrš u pizdu materinu, budalo senilna! Ti æeš reæi da sam ubio Maka Dizdara!" Tunjo je to kazao u Ljiljanskom razgovoru sa Latiæem koji je u Danima rekao: "Upravo su te jazbine gurnule Marka Vešoviæa na mene; on je - kao što je posvjedoèio uèitelj bosanskog dostojanstva i pamæenja, moj profesor Muhamed Filipoviæ - majstor da prireðuje naprasne smrti èuvarima bošnjaèkog i islamskog identiteta u Sarajevu". Toèno! Latiæa sam nazvao izmetom i Vlašinom koji bazdi na rakiju, krmetinu i bijeli luk, zato ne može da shvati moje pjesme nikle iz islamskog humusa, i tražio da studente pelcuju protiv bjesnila prije no ih puste k Latiæu u uèionicu, zato ga je kucnuo infarkt, ali je, hvala Alahu, preživio pa je fulio moj pokušaj da "priredim naprasnu smrt" još jednom "èuvaru bošnjaèkog i islamskog identiteta", ali se mora vjerovati Tunji koji je u Ljiljanu "posvjedoèio" da sam "priredio naprasnu smrt" Maku Dizdaru kao èuvaru nareèenih svetinja.

U knjizi U zagrljaju sa životom Majo Dizdar opisuje oèevu smrt. Mak Dizdar, dobitnik najznaèajnijih republièkih i državnih nagrada, 1970. godine dolazi u priliku "da postane vlasnik elitnog petosobnog stana", ali traži manji, "koji bi zajedno sa onim na Višnjiku, odgovarao kvadraturi tog ponuðenog, velikog stana (…) jer je imao dva odrasla sina, jednog pred ženidbom", i "planirao je njima ostaviti stan na Višnjiku, a on bi sa suprugom i najmlaðim sinom studentom, to jest sa mnom, preselio u novi". Mak seli u novi stan "u ulici Kate Govorušiæ, današnjoj ulici Jezero, gdje je prvi put u životu imao svoju radnu sobu", ali, "tek što je uselio prijeti mu se iseljenjem, jer je, navodno prevarom, zadržao dva stana. Mak javno izjavljuje da æe napustiti svoju zemlju ako se ta svinjarija hitno ne zaustavi. Nakon toga se hajka na njega, naizgled, stišava".

Kad se Mak vratio s ljetovanja, sin Murkel mu je "uruèio plavi koverat koji je pokupio s ostalom poštom koju danima nije preuzimao iz poštanskog sanduèiæa našeg novog stana. Tata je sjedio za trpezarijskim stolom i èitao najnoviji broj èasopisa Život. Murkel mu je skuhao kafu. Krajièkom oka je vidio oca kako otvara plavu kovertu, èita pismo i hvata se za srce. Veæ u narednom trenutku poèeo je da krklja, a sekundu kasnije glava mu je beživotno pala na Život". Mak je umro od "srèanog udara, nekoliko sekundi pošto je proèitao pismo Službe za zajednièke poslove Izvršnog vijeæa BiH, kojim ga ova institucija obavještava o deložaciji iz stana u kojem je živio samo nekoliko mjeseci". Sad znamo ko je ubio Maka, pa æu Tunju i Latiæa, koji je u svojim gadarijama istrajan kao tegljaè, o istom trošku poslati u majèinu.

2.

Po Latiæu, Bošnjaci su "kièma Bosne". I Dodikove? Okle oni tamo kad ceo svet zna da je RS vekovima srpska zemlja? I kako æe kièma, koja drži cijeli trup, biti narod koji drži frtalj Cjelovite? Ne valja mu ova metafora prepisana od Tunje. To je onaj što u Wikipediji o sebi veli da je "jedan od najveæih intelektualaca u Južnih Slavena, poznat po svom analitièkom i nepristranom mišljenju". Po tom Tunji, Bošnjaci su "kièma ili sol zemlje Bosne" i "sa mnogo razloga može reæi da æe oni, kao najbrojniji i za zemlju Bosnu najtješnje povezani njeni stanovnici, ponovo da se oporave i obnove svoj uticaj na cjelokupni njen život. Oni su Bosnu i sada odbranili i to im daje pravo da odluèujuæe utièu na njenu sudbinu". Beg divno bigliše. Neki ptièji mužjaci oblijeæu oko svog podruèja i na raznim mjestima otpjevaju pjesmu koja drugim mužjacima javlja kolik im je posjed, a poj im je tada najnepristraniji. Na taj teritorijalni cvrkut podsjeæa glas pluralistièkog graðanina Tunje u Historiji bosanske duhovnosti koja je pisana u znaku Bosna, Bosna über alles!

Taj pjev Latiæ usvaja jer Tunjo "govori istinu svome narodu, i istinu o svome narodu", mada laže da su Bošnjaci odbranili Dodikovu latifundiju: odbranili su sebe i 25 posto Nedjeljive, a da mogu "obnoviti uticaj na cjelokupni njen život", iako ih nema u Miæovu sultanatu, to može reæi samo Tunjo u kome nije odumro komitetski vidjelac buduænosti. I mada je morao reæi da su "za Bosnu vezani", ili da su "sa Bosnom povezani", jer samo polupismeni vele da su "za Bosnu povezani", uzdam se u tu "kièmu ili sol zemlje Bosne" i pravo Bošnjaka da "odluèujuæe utièu na njenu sudbinu": ako taj uticaj izostane, mogu se slikati ja koji èeznem za Nedjeljivom, a kad šaljem email-poruke, na kraju dodam: "Uz cjeloviti selam, bilježim se vaš". Jer ako ne bih vidio šta se krije iza "pluralistièke graðanske" kojoj su "kièma ili sol" Bošnjaci, bio bih gluplji no Tunjin roðo Adil Kulenoviæ, ako je to moguæe.

3.

Latiæ kaže: "Mi treba da oformimo bh. politièki multietnièki front koji æe našu bh. energiju i to pravo znati iskoristiti na putu ka konaènom osloboðenju zemlje". Ko Mi? "Mi, bosanski patrioti, nas 64 posto koji smo glasali za nezavisnu BiH", veli Latiæ koji Talevom drenovom batinom godinama bije one što su od rata naovamo bili za BiH svim što rade, zbore i pišu, a sad bi osnivao multietnièki front, pa bih volio vidjeti æafira sa integritetom koji bi, nakon njegovog dugogodišnjeg divljanja u javnosti, pristao s Latiæem u grmlju pišati, a kamoli BiH oslobaðati. Kad slušam i èitam tog medijskog teroristu, padne mi na um narodna: "Ne daj mu bože vlasti - bilo bi nas i bez glave i bez duše". Prièa o "tamnom vilajetu", koliko god netaèna, nije sasvim bez osnova: ono što se u latiæima vidi s Trebeviæa izjednaèavano je s cijelom BiH.

4.

Latiæ veli: Titina "krvava diktatura i antiislamska politika doslovno su pripremile teren za genocid nad nama". Èudan je bio taj Tile. Pobijedio 17 vojski, i onu sa bradama do pupka. Ne bi pobijedio bez muslimana: Latiæ je rekao da je partizanski pokret bio vjerski, stoga su ga prihvatili muslimani, a da nisu, Tito ne bi uspio. I ne bi: nova istorijska istraživanja oborila su mit da su meðu Titinim partizanima najbrojniji bili pravoslavci: brojniji su bili muslimani. Da je pobijedio Èièa, u Bivšoj bi danas muslimana bilo koliko ih je bilo u RS kad je rat zaustavljen. Pošto je spasio Latiæev narod od nestanka, Tito se popišmanio i zasukao rukave da "pripremi teren za genocid nad nama", jer je dopodne mislio jedno, a popodne drugo.

5.

Po Latiæu, knjiga Željka Ivankoviæa dio je "orkestriranih napada (…) kako bi se domaæoj, posebno hrvatskoj i Dodikovoj, te inozemnoj javnosti pokazalo da je zajednièki život s muslimanima - nemoguæ, jer oni - prema Ivankoviæu - slijede 'ratnièku religiju'". Halil Inaldžik u knjizi Osmansko carstvo kaže: "Haza - sveti rat, bio je kao ideal znaèajan èinilac u osvajanju i razvoju osmanske države. Društvo u tim krajevima saobrazilo se sa posebnom kulturom i ideologijom neprekidnog svetog rata i nesustalog dar ul islama sve dok ne obuhvati èitav svet". "Dar ul islam" je prostor gdje vlada islam, a cilj mu je bio potèinjavanje "dar ul kufra", prostora nevjerovanja: to su notorne stvari koje zna i Marko Darinkin koga ne zanima istorija. Osmanska religija nije bila ratnièka veæ osvajaèka. Ratnièku religiju su gajili Crnogorci, zato u njoj nema raja: kad pogineš u boju, prelaziš "u veselo carstvo poezije". Ratuješ da te opjevaju, ne da zaslužiš raj. Pošto se tada svijet nije mogao osvojiti Coca-Colom, kompjuterima i mobitelima, kalife su morali pribjeæi maèu i ognju, to jest "sablji iz koje izbija plamen", kako jedan od njih opisuje svoje oružje, mada Ceriæ veli da se islam nije širio maèem i da u Bosnu "nije došao na maèu". Onaj Mehmed, što ga slave kao donosioca islama u Bosnu, bješe li se zvao Osvajaè?

Evo jedan detalj iz istorije tog "pograniènog društva u kojem je sve bilo podreðeno džihadu", kako na internetu kaže Latifi. Bosanska vojska je 1499. godine "pod komandom namjesnika Iskender-paše, podrla u Italiju" i "u nekoliko bitaka porazila Mletaèku vojsku (na Brenti i Tagliamentu), a na povratku teško pustoši Istru i Dalmaciju, ostavivši iza sebe 132 grada, sela i trgovišta u pepelu, uz ogroman ratni plijen", što dodatno potkrepljuje tvrdnje da su Bošnjaci vazda bili "pitom narod" koji, po Džemi, "ne umije da mrzi", pa se Latiæ latio dužnosti da mrzi u ime Bošnjaka, da im svojom mržnjom, kao bakljom, obasjava put u buduænost.

6.

Latiæ kaže da je Bosna, "prema Andriæu", "zemlja mržnje" - isto, dakle, misle Æosiæ i njegova žrtva. Kad bih o njoj sudio po onom što javni Latiæ govori i piše, i meni bi BiH bila zemlja mržnje. Latiæ dodaje da je "kult Ive Andriæa" jedno od "nezaobilaznih pitanja" zbog kojih se mora sazvati Bošnjaèki sabor: dok se ne obraèunaju s tim kultom, nema im boljitka. Pošto mu je nepristrani Tunjo glavni organizator, sabor æe utvrditi da je Andriæ najveæi predstavnik literature "koja je Bosnu više dijelila, nego li mnoge vojske koje su preko nje marširale i u njoj krv prolijevale", i to æe biti "minimum ispod kojeg nijedan politièki predstavnik Bošnjaka neæe ni smjeti ni moæi iæi!" Na tom saboru, zbog "kulta Ive Andriæa" - koji je za mene najveæi pisac na mojim maternjim jezicima - biæu proglašen (kao minimum) dušmaninom Bošnjaka.

P.S. Orwell o nacionalistima veli: "Moraš pripadati inteligenciji da vjeruješ u te stvari: ni jedan obièan èovjek ne bi mogao biti takva budala". Ovo je portret msje Latiæa koji drenovakom Budaline Tala godinama propovijeda islamsku toleranciju.




07-09-2009 at 14:08 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Branislav Glavatoviæ "Moguæ je veæi zemljotres na Balkanu"

Zemljotresi koji se dešavaju u posljednje vrijeme mogu se završiti i veæim potresom na podruèju sjevernog oboda Mediterana, upozorava direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatoviæ. Glavatoviæ za podgorièku štampu istakao da, iako se zemljotresi ne mogu prognozirati, postoji moguænost veæeg potresa na prostoru sjevernog oboda Mediterana. Prema njegovim rijeèima, zemljotres u Albaniji od prije dvije noæi, sa magnitudom 5,4 u blizini Debra na zapadu Makedonije, imao je prilièno veliku snagu od osam stepeni Merkalijeve skale. "Realno je oèekivati da u tom epicentralnom podruèju bude i izvjesnih ošteæenja, ali se nadamo da neæe biti žrtava, jer je to zemljotres umjerene snage, iako potresi od osam stepeni izazivaju ošteæenja od 25 odsto objekta, zavisno od kategorije i kvaliteta gradnje", objasnio je Glavatoviæ. Prema njegovim rijeèima, seizmièka aktivnost je porasla ne samo na podruèju Mediterana i Balkana, nego i na cijeloj planeti. "Tokom prethodnih 30 do 40 dana imali smo više snažnih zemljotresa od kojih su se posebno ovaj sinoænji i onaj od 21. avgusta u blizini Ulcinja snažno osjetili na podruèju Crne Gore. Ulcinjski je èak imao i nekih malih štetnih posljedica na graðevinskim objektima na širem prostoru grada", rekao je Glavatoviæ. On smatra da periodi smanjenja i poveæanja seizmièke aktivnosti dolaze nenajavljeno, jer su uzroci zemljotresa na dubini od nekoliko stotina kilometara u Zemljinoj unutrašnjosti. "Takvih perioda tokom istorije bilo je mnogo i vjerovatno æe biti tako i u buduænosti, imajuæi u vidu da su u pitanju geološki procesi koji traju i milionima godina", objasnio je Glavatoviæ. On je napomenuo da postoji veza izmeðu broja pjega na Suncu u kojima se odvija dominantna Sunèeva aktivnost i seizmièke aktivnosti na Zemlji. "Nauka seizmologija još nije stigla do tog nivoa da može da utvrdi zbog èega se sadašnje uveæanje seizmiènosti, u poreðenju sa prethodnim periodom od više mjeseci pa i godina, iskazuje u obliku inteziviranja seizmièke aktivnosti", dodao je Glavatoviæ.

08-09-2009 at 15:09 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor naložila istragu o mirovini Nike Lozanèiæa



ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor naložila je Državnom odvjetništvu, USKOK-u i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da istraže sluèaj Nike Lozanèiæa, visokog dužnosnika u BiH koji uz plaæu u BiH prima i mirovinu u Hrvatskoj, te da osiguraju povrat tog bespravno primljenog novca i provjere ima li još takvih sluèajeva.

Premijerka je državne institucije zadužila i da u suradnji s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine preispitaju sustav, kako bi se sprijeèile sve eventualne zloporabe, javila je Fena.

Inaèe, Niko Lozanèiæ za svoj posao u Bosni i Hercegovini državi prima plaæu oko pet tisuæa konvertibilnih maraka, odnosno oko 20 tisuæa kuna.

Usto, parlamentarci naplaæuju mjeseèni paušal, rad u raznim komisijama, dnevnice i topli obrok, pa se njegova ukupna zarada penje na više od samo pet tisuæa konvertibilnih maraka. Problematièno je i Lozanèiæevo umirovljenje kao pripadnika Hrvatskog vijeæa obrane.

Naime, prema pisanju splitske slobodne dalmacije èinjenica je da je ovaj predratni policajac ranjen te mu je amputirana potkoljenica, no prema tvrdnjama svjedoka, koje Lozanèiæ nije demantirao, ranjen je kao pripadnik teritorijalne obrane Kakanj od metka ispaljenog od vojnika HVO-a. Navodno je Lozanèiæ preprodavao oružje i pri tome se konfrontirao s pripadnicima HVO-a Žepèe, pri èemu ga je i stigao hrvatski metak . Potom, nešto kasnije, i hrvatska vojna mirovina, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto Lozanèiæ nije zaledio hrvatsku vojnu mirovinu kada je preuzeo voðenje Federacije BiH ili za vrijeme upravljanja državnim Parlamentom buduæi da je to bio dužan uèiniti u skladu sa zakonodavstvom obiju zemalja? Bivši, predratni policajac, nakon rata diplomirani pravnik, aktualni potpredsjednik HDZ-a BiH i èelnik državnog Parlamenta odgovorio je kratko: Nemam komentara.

8.9.2009.
Pincom.info

http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=69787

09-09-2009 at 06:54 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Od kolevke do Pala
Gde su Srbi tu je i "Srbija"


Odgovornost za sve što nosi srpsko ime: Predsednik na otvaranju škole

Predsjednik Srbije Boris Tadiæ, predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanoviæ i premijer RS Milorad Dodik sveèano su u utorak otvorili novoizgraðenu osnovnu školu "Srbija" na Palama, za èiju je izgradnju i opremanje Vlada RS izdvojila blizu èetiri miliona KM. Školu za "djecu svih vjera i nacija", kako je to rekao Dodik osveštao je mitropolit dabrobosanski Nikolaj

Vlada Srbije obeæala je da æe u narednoj budžetskoj godini izdvojiti sredstva za izgradnju fiskulturne sale uz ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu. Školu pohaða blizu 700 uèenika, koji su do ove školske godine nastavu slušali u staroj zgradi škole i koja se odvijala u tri smjene.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanoviæ zahvalio je vladama RS-a i Srbije što su iskoristili specijalne i paralelne veze u oblasti obrazovanja da se izgradi ova škola. On je kazao da je puno razloga da se slavi, jer se otvara zdanje u èast nauke, obrazovanja, kulture i napretka.

"Djeca æe izuèavati programe kojim nas otvaraju prema vijeku uèenog društva. Naši graðani koji se budu obrazovali u ovoj školi æe graditi i braniti RS", kazao je Kuzmanoviæ. Dodao je da je rijeè o objektu koji je izgraðen na podijeljenoj solidarnosti sa "bratskim narodom Srbije".

Kuzmanoviæ je dodao da je legalno i Ustavom omoguæeno da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, može da uèestvuje u ovakvim projektima, te da gradi i radi na prostoru RS-a. "Paralelne veze i ovakvi objekti nisu protiv integriteta i suvereniteta BiH. Republika Srpska je u BiH i nema ambicija da krši Ustav", rekao je Kuzmanoviæ.

Premijer RS Milorad Dodik kazao je da je od ideje do njene realizacije proteklo manje od godinu dana. On je rekao da vjeruje da æe u proljeæe biti izgraðena i sportska dvorana, te dodao da æe se na ovom prostoru školovati kadrovi koji æe se moæi ukljuèiti u savremene evropske tokove i život. "Istoèno Sarajevo je strateški prostor za RS i nastaviæemo da realizujemo ovakve i sliène projekte kao i do sada", dodao je Dodik.

Premijer RS je prilikom otvaranja ovog objekta istakao da je postojala potreba za izgradnjom škole, jer je postojeæa bila prebukirana, pa se nastava odvijala u èetiri smjene i dodao da æe se u novoizgraðenoj školi nastava odvijati prema nastavnom programu RS. Istakao je da bi bi bio sretan, ali i voljan da vlade RS i Federacije BiH naprave zajednièki školski objekat u FBiH ili Srpskoj.

Od kolevke pa do groba najleše je ðaèko doba: Bratstvo i srpstvo

Napomenuvši da Vlada ulaže u istoèni dio RS, Dodik je naveo da æe na Palama uskoro poèeti izgradnja Ekonomskog fakulteta za koji je odobreno pet miliona KM, da se gradi put prema Jahorini i infrastruktura na toj planini, odnosno da je Vlada RS ukupno izdvojila oko 85 miliona KM u Istoèno Sarajevo. "Namjera nam je da pomognemo ljudima koji ovdje žive i da ih ohrabrimo da se bore za svoj život", istakao je Dodik.

Predsjednik Srbije Boris Tadiæ je istakao da je borba za znanje i opismenjavanje jedan od strateških interesa srpskog naroda.

"Srbija je obavezna da na svakoj taèki svijeta obrazuje pripadnike svoga naroda. Srbija je odgovorna za sve ljude koji nose naše ime", rekao je Tadiæ, dodajuæi da æe uèiniti sve da pomogne srpskom narodu "ma gdje on živio", dodavši da Srbija nije odgovorna samo za svoje graðane, veæ za sve ljude koji nose srpsko ime i naglasio da mu je zadovoljstvo da zemlja èiji je predsjednik uèestvuje u izgradnji ove škole.

On je dodao da æe Srbija uèiniti sve da podiže obrazovnu infrastrukturu gdje god žive Srbi, jer je kroz cijelu istoriju srpskog naroda borba za obrazovanje i opismenjavanjem naroda više nego oèita. "Želimo da osposobimo našu decu da uèestvuju u životu sa velikim znanjem, sposobnostima, a to jedino može da im pruži škola", ocijenio je Tadiæ,

Tadiæ je poruèio djeci da imaju priliku da u novoj školi uèe o srpskoj kulturi i da samo kroz njih srpski narod može postojati i u buduænosti. On je dodao da je dobio uvjeravanje od predstavnika RS da æe na Palama biti podignuti i univerziteti, te da æe mladi ljudi moæi da steknu potrebno obrazovanje i tako uðu u konkurenciju sa drugima.

Tadiæ je poželio da sljedeæi put kada doðe na Pale, osim škole vidi i sportsku salu, kao i da iz ove školske institucije poteknu veliki mislioci, nauènici, odnosno ljudi koji æe doprinositi razvoju èitavog ovog prostora i da veze izmeðu RS i Srbije nikada ne budu raskinute.

Naèelnik opštine Pale Slobodan Saviæ istakao je da je nova škola simbol sabornosti sa Srbijom "o èemu æe u njoj uèiti buduæe generacije uèenika". Saviæ je podsjetio da je opština uèestvovala u izgradnji škole i da je uradila prilazne puteve i ureðenje dvorišta.

Sveèanosti otvorenja je prisustvovao veliki broj liènosti iz politièkog i javnog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, diplomatska delegacija Republike Srbije i predstavnici meðunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Sveèanost je pratila recitatorska grupa Osnovne škole "Pale", koja je upotpunila program otvorenja. Nakon uruèenja upotrebne dozvole premijera Republike Srpske Milorada Dodika, direktoru Osnovne škole "Srbija" Neðu Ždralu, na opšte oduševljenje mališana, simboliènim presjecanjem vrpce, Osnovna škola "Srbija" je otvorena, a osvještenje je izvršilo Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Delegacije Republike Srpske i Srbije, nakon obilaska nove osnovne škole, otišle su na Jahorinu gdje je prireðen zajednièi ruèak u hotelu "Vuèko".

izvor e-novine.com
http://www.e-novine.com/region/region-bosna/29744-Gde-Srbi-Srbija.html

09-09-2009 at 13:30 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Copy/paste: Emir Kusturica o Abdulahu Sidranu u specijalnom dodatku beogradskog NIN-a br. 2401, 31. 12. 1996.



Tragedija provincijskog giganta

"Nakon što su brojni talijanski i domaæi mediji špekulirali o susretu scenariste Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice u Anconi, Dnevnom avazu je ekskluzivno potvrðeno od obojice da æe se ta historijska kulturna èinjenica desiti poèetkom oktobra u Goraždu", piše urednica Avaza ekskluzivno iz Ancone. Samo jedan dan ranije, Dnevni avaz i ista izvještaèica donijeli su vijest, podjednako ekskluzivnu, da do susreta ipak neæe doæi. No, iste veèeri, javljajuæi se telefonom Sarajevskoj kantonalnoj televiziji s festivala Adriatico Mediterraneo, Sidran je potvrdio da se susreo s Kusturicom, te da æe vjerovatno raditi na ekranizaciji treæeg dijela Sidranove trilogije Prvi put s ocem na izbore. "Ali", reèe Sidran, "nismo o tome ozbiljno razgovarali jer nam trebaju bolji uslovi od festivalskih, daleko od novinara." "Shvatio sam da od moje pozicije u Goraždu do njegovog Drvenoga grada nema ni 26 kilometara zraène linije", nagovijestio je akademik i mjesto buduæeg bliskog susreta treæe vrste. Akademik se do sada nikada nije ovako precizno izrazio o moguænosti "historijske kulturne èinjenice": pošto je sada shvatio da ga od Kusturice dijeli samo Drina i trièavih 26 kilometara, Dani objavljuju tekst Emira Kusturice iz novogodišnjeg broja NIN-a 1996.



Za vrijeme rata Sidran me oblagao ruskim g***ima gdje je stigao i to me nije brinulo
Hiljadu devetsto èetrdeset osme jedan lik iz literature je stradao zbog ljubavi. Rekao je: "Više volim rusko g***o nego amerièku tortu." Bio je to Vlado Petroviæ i zbog toga je iz Sarajeva deportovan na Goli otok. Da je to rekao danas, ubili bi ga odmah. Zato što se to na bosanskom jeziku kaže: "Više volim amerièko g***o nego rusku tortu", i u to malo ko sumnja. Èak i ruski pisci prepisuju svoja djela na engleski, iako ima još onih koji tvrdoglavo pišu na maternjem jeziku. Abdulah Sidran æe morati da piše sve iz poèetka. Ne samo zbog toga što on više ne piše jezikom na kojem je Vlado Petroviæ rekao spornu reèenicu. Ponašao se kao sporedni likovi iz njegove literature. Kada su ga pitali, u jeku pokolja sarajevskih Srba pod ravnateljstvom muzièara Cace, zašto ne pomogne svom prijatelju Stevanu Tontiæu, on je rekao: "Treba da kopa rovove, što se ne izjasni, zašto šuti, znamo mi da je njemu srce na Palama."

Vlado Petroviæ, lik iz literature je hiljadu devetsto èetrdeset osme stradao zbog onoga što je rekao. Život Stevana Tontiæa je visio o koncu u privatnom logoru sarajevskog muzièara zbog toga što je šutio. Mogao je da strada kao i nekolike hiljade Srba koji su likvidirani pod ravnateljstvom ovog umjetnika. A teško je povjerovati da ovi, kao Sidran, nisu znali šta im rade muzièari kad ne sviraju. Svakome je bilo jasno da je Caco dobio preæutnu ulogu osvetnika za Muslimane poklane u Foèi i Prijedoru. U vrijeme tih pokolja Sidran je igrao šah u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova cjelovite, i od Ujedinjenih nacija priznate Bosne i Hercegovine.

Stevan je kopao rovove, s mukom se sjeæao Sidranovih stihova "prijatelju moga života... bratu Stevanu...", kopnio i, na kraju, mršav, kost i koža, pobjegao iz Sarajeva uz pomoæ Unprofora. Na Palama, gdje mu je, kako je Sidran tvrdio, bilo srce, umalo ga nisu linèovali zbog "veleizdaje srpskog naroda" . Takoðe zbog toga što je šutio i nije doprinio pravednoj borbi srpskog naroda.

Danas na Stevanovom sluèaju vidim da moja majka nije u pravu kada mi kaže: "Molim te šuti, ne petljaj se, isti si svoj otac." Šutio ti, ne šutio - isto ti se piše. Oni znaju šta ti misliš. Nije to kao u vrijeme Vlade Petroviæa kada se najebavalo zbog onoga što ti je na srcu. Danas nema milosti. Kriv si kada glasno ne izgovoriš ono što žele da èuju... Ako šutiš, ti si na neprijateljskoj strani. Ili još gore, ako nisi sa njima, ti si protiv njih.

Uvijek su ljudi stradali na Balkanu. Zbog ruskih govana i amerièke torte, uglavnom. Najviše su stradali kada im se èinilo da stradaju zbog svojih govana. I u životu, i u literaturi.

Abdulah Sidran je stradao malo. Sedamdesetih godina je napisao prièu Otac je kuæa koja se ruši. Zbog reèenice "Više volim rusko g***o nego amerièku tortu", bio je spreman da strada. Nudio se vlastima da postane neprijatelj, ali je bio odbijen. Nije im odgovarao u toj ulozi.

U rijetkim trenucima hrabrosti, šunjao se Sidran po kafani Park gdje je stizao iz Sameka. U toj boemskoj birtiji je uzimao zalet i prikupljao hrabrost da se sa periferije ubaci u centar. Odluka Branka Mikuliæa da ne prihvati Sidrana kao neprijatelja, potekla je upravo iz kafane Park. Tu su èesto dangubili generali JNA. S nevjericom su mjerkali Sidrana i samo je jedan brkati konobar èuo njihov razgovor: "Ne dolazi u obzir, Milutine", govorio je general svom kolegi generalu, "onaj mali ne može biti državni neprijatelj. Hoæeš da nam se svet smeje?"

Šef Centralnog komiteta bosanskih komunista je preko ovog brke konobara saznavao dosta važnih stvari. Za ovu, da Sidran ne može biti državni neprijatelj, znao je prije nego što su generali poslali raport o Sidranovoj odbijenici u Beograd. Jednom je taj brko konobar javio u CK da je neki Sidranov kolega, u sred kafane Park, pitao zašto Tito farba kosu. Mikuliæ nije znao šta da se radi poslije tog incidenta, pa su tog pjesnika prebili u policijskoj stanici Logavina: "Piši pjesme, jeb'o ti majku svoju, a ne da nam vrijeðas Titu! Jelde Hamo 'vako lijepa priroda, ko duša, a on nam pljuje maršala." Policajci su naizmjenièno mezili i tukli pijanog pjesnika.

Sidran je, nakon što ga nisu primili u službu neprijatelja, nastavio život provincijskog pjesnika. Lutao je od kafane do kafane, sve nesreæniji tražio je poveæalo za svoj talenat. Kada bi preskoèio jedan ponedjeljak da ne pije, osjeæao se kao Titovi partizani koji pobjeðuju Šestu i Sedmu neprijateljsku ofanzivu zajedno. Zagledao je upitno prijatelje i poznanike, ali oni nisu mogli da mu u poslu poveæala pomognu. Širio je oèi dok je u ustima zadržavao votku. Prijatelji su ga shvatali, ali su nemoæno slijegali ramenima.

Krajem sedamdesetih sreo sam Sidrana u bifeu Televizije Sarajevo. Prepoznao sam isti pogled. Rekao mi je: "Ti nemoj da ideš kod nekog drugog da ti piše scenarije. Ja sam u tom poslu najbolji." Imao je bradu kao jedan violinista na Gorici koga smo mi nazivali Gmaz... Iza te neprijatne maske, ipak, otkrio sam uzdrhtalog èovjeka. Prièao je dogaðaje iz svog golubarnika na Vratniku. Jednog dana, neka seljanèica je stigla u taj golubarnik. Kasnije su je silovali svi iz ulice. Tako je Šintor, razbojnik iz kraja, ovu nesreænicu pripremio za italijansku štrafu. Mladi Sidran se u tu žensku zaljubio i stvar se iskomplikovala. Rekao sam mu da je to jedna epizoda i da je film, kao kad se gradi kuæa ili èitava zgrada, tu trebaju temelji, spratovi, hodnici, prozori, krovovi.

S mukom je ispisao prošireni sinopsis. Od te zanimljive prièe napisao sam tehnièki scenarij. Svaka rijeè koju sam ja dodao na Sidranovih èetrdesetak stranica za njega je bila uvreda. Posebno mu je smetalo uplitanje lika oca, iz prièe Otac je kuæa koja se ruši. To ga je podsjeæalo na neprijatnosti kroz koje je prolazio godinama. On je pravljenje filmova zamišljao kao olakšanje, a nikako kao produbljivanje problema. Kada je otkrio da sam u tekstu marksizmu suprotstavio hipnozu, bio je spreman da zaboravi filmsku karijeru. Pozvao me u svoj stan na prijateljsko ubjeðivanje. Tu su se zatekli pjesnici Marko Vešoviæ i Ivan Kordiæ. To su oni sarajevski umjetnici koji su bili poznatiji po tome što mogu svako jutro osvanuti vezani za kravate, viseæi na radijatorima u primaæoj sobi, nego po umjetnièkim rezultatima. Ne zbog nasljedne sklonosti ka samoubistvu nego zbog toga što su i daktilografi po preduzeæima pisali bolje od njih. Oni su mi naširoko objašnjavali zašto je ovo, što sam ja napisao, loše za film. Bili su toliko uvjerljivi da sam im skoro povjerovao. Jedino što nisam znao, zašto nisu sebi pomogli i napisali nešto po èemu bi bili upamæeni. Klimao sam glavom, odobravajuæi primjedbe ovih tipova. Otišao sam i ništa ih nisam poslušao. Napravio sam Dolly Bell po vlastitoj mjeri.

Film Dolly Bell je sniman osamdesetih godina, poslije smrti Josipa Broza Tita. Rokeri su pjevali "Djevojke u ljetnim haljinama volim". Svuda se širilo zarazno osjeæanje slobode. Goran Bregoviæ je veæ imao iza sebe novotalasnu ploèu. U želji da živi sto godina, napravio je pjesmu u kojoj je izražavao gaðenje prema stogodišnjacima. Pojava Zabranjenog pušenja i Elvisa Kurtoviæa bila je sasvim revolucionarna stvar. Ova popularna umjetnost je omoguæila nasljednicima Travnièke hronike i Na Drini æuprije da se vide u njihovim djelima kao u ogledalu. Taksisti, mesari, æevabdžije uživali su gledajuæi Nadrealiste.

Sidran je sve èešæe odlazio u kafanu Park. Prestao je da pije votku, bacio se na viski. U meðuvremenu je postao filmski i televizijski pisac. Drama Jegulje putuju u Sargaško more emitovana je sa velikim neuspjehom. Mnogi tvrde da je njen režiser Slobodan Praljak, iz tih rediteljskih neuspjeha crpio svoje generalske ljutnje i, na kraju, u ratu, srušio Stari most u Mostaru.

Za vrijeme snimanja Dolly Bell, Sidran se nije pojavljivao. Uvrijeðen što se Dolly Bell snimala samo po njegovoj ideji, a ne i po njegovom scenariju, uživio se u ulogu Betovena. Meni je u sarajevskom VEN-u poruèio da sam samo Herbert fon Karajan. Nikako nije mogao da shvati razliku izmeðu pjesnièke impresije i scenarija. Negdje na sredini snimanja, nakon noæi propijene kod Sameka, bauljao je Sidran Bistrikom tražeæi filmsku ekipu Dolly Bell. Nabasao je na bistrièki most i tamo ugledao filmsku kameru kako slika nekog èovjeka koji visi na mostu i nešto nerazumljivo urla. Èovjek je bio kostimiran u odjeæu iz vremena Otomanske imperije, mlatarao rukama i galamio, a Sidran je pobjegao u kafanu Park...

Prijateljima, zateèenim u kafani, veæ tada je prièao da sam ja u zlodjelima nadmašio Ajhmana... "Upropastio mi je autobiografiju" , tako je Sidran zvao Dolly Bell. Kada mu je neki televizijski rasvjetljivaè, koji je u kafani Park razbijao mamurluk, rekao: "Nije, bolan, Avdo, to si ti vidio snimanje TV drame Æilim, režisera Ace Jevðeviæa", on je samo odmahnuo glavom i dodao: "Ništa mi ne govorite, znam ja dobro ko je on."

Sidran je pisao sve manje, a sve èešæe se povjeravao prijateljima. Šapatom im je saopštavao svoju najveæu životnu istinu: "Ovo što vidite", govorio je on, upiruæi kažiprst prema sebi", to nije sve Avdo. To vam je devedest devet posto strah i samo jedan posto Avdo Sidran." Danas sam siguran da su u Sidranovoj blizini bili djeèaci koji su se kasnije okupili oko èasopisa Vox, lista muslimanske omladine, handžar orijentacije. Jer, na sluèaju Sidranovog straha, niko nije tako predano odradio kao ovi mladi fašisti. Tek kasnije, kada je došao rat, taj strah je proradio po Andriæevom receptu. Veliki pisac je pisao o strahu koji je: "...na ovim terenima bio zasejan kao usev, sa posebnim planom...", a Sidran je sve više postajao maneken te Andriæeve ideje. Potiskujuæi strah o kome je sam govorio, on se uveliko udaljio od principa svojih junaka. Nauèio je osnovnu lekciju iz titoizma; ne drži se principa, najebaæeš k'o Vlado Petroviæ. Veæ tada je preuzimao uloge sporednih likova iz svog literarnog djela. Nikako nije mogao da prihvati istinu kako ga Mikuliæ nije prihvatio za neprijatelja. Negdje pred Olimpijadu mu je sastavio pjesmicu htijuæi da, kad veæ nije zasnovao neprijateljstvo, postane njegov prijatelj. Kolega Vešoviæ ga je pravdao, govoreæi da je njegov život sa Šahbazom postao nemoguæ. Iako razveden od nje, on je sa ovom gospoðom živio i tada mu je, tvrdi Vešoviæ, prekipilo. Želio je da od opštine dobije stan, i, konaèno, napusti ženu svoje mladosti.

Uprkos pjesmici posveæenoj Olimpijadi i Mikuliæu, stan zbog kojeg je stvorio tu pjesnièku minijaturu nije dobio. Mikuliæ nije htio da mu zaboravi rijeèi Vlade Petroviæa. Književni krugovi su u Sarajevu znali da je ova misao o g***ima i torti uvezena negdje iz crnogorskih planina. Mnogi tvrde da je tu nesreænu reèenicu posudio upravo od Marka Vešoviæa. Zato, danas, kada se pitam zašto mu je Vešoviæ u ratu bio blizak a Tontiæ dalek, znam da se to veže za šekspirovsku dramu koju ova reèenica nosi. I njihovu zajednièku potrebu da se vezuju za g***a i torte. Vešoviæ je prije rata recitovao u Trebinju pred šest hiljada SDS-ovaca i uzbuðeno preprièavao da je na toj pozornici pronašao smisao života. Tontiæ je prema SDS-u osjeæao prezir od poèetka. Vešoviæ je, tek kada su Karadžiæ i Koljeviæ zapucali sa brda vraæao knjige i pisao o njihovim brutalnostima, ljut što mu nisu na vrijeme namignuli da se iz Sarajeva skloni. Spirao je, od straha pred Sarajlijama, grijehe. Uvjeravao ih da mu je amerièka torta milija od oèevog g***a... Sidran je imao pored sebe predstavnika agresora koji misli kao žrtva. Stevanu nije bilo pomoæi. Imao je laufera, šahista, pa je Stevana pijuna mogao da žrtvuje.

Sidran je veæ osamdeset i èetvrte bio spreman da se dileme oko ruskih govana i amerièke torte odrekne. Ili da reèenicu vrati Vešoviæu, k'o vruæ krompir. Znojio se noæu i u snu govorio: "Jeb'o me bog kud se ja bakæem s tuðim g***ima, šta fali amerièkoj torti..." Nikako nije mogao da ubijedi kulturne komesare da to ne govori on, nego njegov junak. Oni su znali da onaj ko voli ruska g***a više od amerièke torte, potkopava hladnoratovske ravnoteže èiji su Jugoslavija i Tito bili najbolji ðaci. Stan mu nisu dali.

Ubrzo je na stranicama zagrebaèkog Oka objavio pjesmicu o Titu, u kojoj se pohvalno izrazio o maršalu. U pjesmici se govori o Titu kome je, u nekoj afrièkoj zemlji, na trpezi bio ponuðen vrabac. Pošto je bio èovjek mekog srca Tito je odluèio da vrapca ne pojede. Zbog toga što su, kako kažu pjesnik i njegov junak Tito, vrapci ptièiji proleteri. Ni to nije pomoglo. Istina je da je tek tada ušao u èitanke. Ali, još uvijek je stanovao u dvosobnom stanu na Èengiæ Vili. U kuæi koja se od drugih razlikovala po tome što je bila opkovana aluminijumom. I to mu je predstavljalo poseban problem. On je taj izolacioni materijal osjeæao kao Šahbazin zagrljaj. Aluminijum je bio sibirski izum. Sluèaj je htio da se u taj stan, na kraju, uselio upravo Marko Vešoviæ i tu živio sve do poèetka rata. Tako je stvarni autor ideje o ruskim g***ima i amerièkoj torti stigao na pravo mjesto. U zagrljaj sibirskog aluminijuma.

Sve što Sidranu nije donijela književnost, ostvario je preko kinematografije. Kao saradnik na filmu Otac na službenom putu, dobio je stan od Opštine Centar. Finansijska situacija mu se stabilizovala, pa je i život sa Šahbazom postao podnošljiv. Postali smo komšije, stanovao je tik kraj mojih roditelja u Ulici Kate Govorušiæ.

Naši putevi se više nisu ukrštali. Ni umjetnièki, niti ljudski. Napravio sam Dom za vješanje i otisnuo se u svijet. Iako sam ranije bio uvjeren da Sarajevo nikada neæu napustiti. Nije mi odgovarao grad u kome sam za uvoðenje telefona morao da zaradim Zlatnu palmu. Sidran je ostao u Sarajevu i veæ tada miješao malter za postolje gdje æe jednoga dana postaviti njegovu bistu. Znao je da æe postati nacionalni junak. Mozak mu je bio izbaždaren na onih nekoliko sarajevskih ulièica, a svaki izlet na pjesnièke veèeri u Bosanski Brod doživljavao je kao udar na svoj nervni sistem. Kada su ga pitali zašto ne pokuša u inostranstvu, on je ponosno govorio: "Ja nikada neæu napustiti svoj rodni grad." Ono, moj grad, izgovarao je tako ponosno da su se prijatelji, zateèeni za stolom, veæ tada osjeæali kao izdajnici. Jedno od njegovih najuzbudljivijih putovanja bio je izlet u Veneciju, na festival gdje se prikazivao Dolly Bell. Ja sam tada bio u vojsci. Strah od Venecije i velikog svijeta savladavao je "vekijom romanjom". Na kraju su pijanice amateri, filmski radnici, popadali, pa je ostao sam. Od italijanskog konobara htio je da naruèi led ali nije znao kako se to kaže. Prvo je mahao rukama, a ovaj ga nije razumio. Na kraju mu je rekao: "Prego, uno pikolo Grenland" i odluèio da više nikada ne napušta Sarajevo.

Sidran nije volio naše filmove. U stvari, on ih je nakon prvih projekcija mrzio. Zbog toga što se film ne piše, nego snima. Natmuren, odlazio je sa jagomirskih projekcija i nije htio da sa mnom razgovara. Tek kada su filmovi postali uspješni, on bi sa mnom progovorio. I ne samo to. Preuzimao je ideje u koje je sumnjao dok smo ispisivali scenarije. Jednom se razgaæio pa je filozofski objašnjavao nekom novinaru kako je kao mali bio mjeseèar, i da je sa uživanjem stvarao ovu nadrealnu karakteristiku junaka Dine iz filma Otac na službenom putu. Zaboravio je bio da smo se oko tog mjeseèarenja noæima svaðali u Dubrovniku. Nikako nije htio da pristane da se moje ideje ugraðuju u scenarij, a kada nije imao kud, onda ih je prodavao kao svoje. Uvijek mi je bilo jasno da bi se on našeg odnosa lako riješio da film nije unosna radnja. Film se mnogo bolje plaæa od poezije, pa je on pišuæi scenarije živio lagodnije od svojih kolega književnika.

Drugi filmovi za koje je Sidran pisao scenarije nisu mu donijeli veliku finansijsku dobit. Zbog toga i radi poštovanja prema Andriæu htio je da radimo Na Drini æupriju. Jedina nevolja - opet je morao da putuje. Svi putevi vode u Veneciju; tamo nas je èekao rimski advokat Draškoviæ, koji je spakovao desetine filmova. Na Sidranov raèun on je uplatio dvadeset pet hiljada dolara predujma za rad na scenariju. Pare su Sidrana obradovale, ali je izgledao uplašeno.

Dok smo putovali iz Nove Gorice, on je skvrèen na zadnjem sjedištu folksvagenovog kombija prièao o Sarajevu. Veæ nekolike godine bio sam u Americi i Francuskoj. Sidran je bio duhovit i neprestano se udarao petom desne u list lijeve noge i obrnuto. Priznao mi je da mu od alkohola natièu noge i da osjeæa starost. Miris dolazeæe tragedije u Jugoslaviji tumaèio je kao militantni Jugosloven: bio je ponosan što je u Nišu rekao za Miloševiæa: "...Ako valja vama valja i nama", još je dodao da ne shvata odakle tolika mržnja prema srpskom narodu. Rekao sam mu da se osjeæam kao Vlado Petroviæ, lik iz njegove prièe. Novinaru Milanu Mitiæu sam rekao da nije red što Miloševiæa Slovenci nazivaju Musolinijem kad nisu sabrali šta je Tito uradio. "Bogami", kažem ja njemu, "k'o da sam rek'o da više volim rusko g***o nego amerièku tortu." On se nije osvrtao na moje osjeæanje, ali njemu nikada nije bilo pravo kada sam ja, èak i u šali, prisvajao bilo šta iz njegovog tanjušnog djela. Izgledalo je da mu nije bilo sve potaman u Sarajevu zbog blagonaklone izjave o Miloševiæu. "Tu su neke neèiste radnje", govorio je Sidran. "Što se mene tièe miliji su mi pravoslavni sto puta. U njih se popovi žene, prave djecu. Oni katolici, pravi pederi! Nego najebali smo dragi Emire, non-stop dobijam pisma iz istoène Bosne. Prijete mi da æe biti belaj, ako budem radio scenarij za Na Drini æuprija!" Lièio je na èovjeka spremnog da uradi sve samo da ne mora da vrati pare, koje mu je Draškoviæ veæ uplatio. Toga se plašio više od ðavola.

Uèinilo mi se kako je iznenadna bliskost, koju je ostvario sa mnom, zasnovana na potrebi da mu, onako preplašenom, ponavljam: "Ma, daj Avdo, kakvo vraæanje para." Ja sam prihvatao tu ulogu pa mu je to trenutno olakšavalo situaciju. "Zaboravio si ti kako je živjeti meðu primitivcima, moj Emire." Jedina osoba koja mu je dozlogrdila više od istoènobosanskih Muslimana bila je njegova supruga Šahbaza. U povjerenju mi je rekao da se dala u šverc, i da on to kao pisac neæe više tolerisati. "K'o biva radi na Akademiji za muzièku omladinu, ja tamo, kad ona u kancelariji nagurala farmerke, parfeme, svakojaku robu." Sjetio sam se kako je mnogo godina ranije Šahbaza odluèno odbila moju ponudu Sidranu da u Dolly Bell igra Cvikeraša. Rekla je: "Da li si ti normalan; ðe æe književnik da glumi, ti, izgleda odluèio da ga poniziš?"

Ubrzo poslije susreta u Veneciji, gospodin Draškoviæ je obolio i umro. Tako je i Drina propala, a Sidran je mogao da odahne: nije morao da vrati pare. Umjesto scenarija za Andriæevu Na Drini æupriju, nekoliko godina kasnije, na kraju rata, sastavio je stih "cijela je Drina naša Meka i Medina". Dugo se Sidran opirao rimi u poeziji. Sa prezirom je gledao na "rimljane". Trebalo mu je da desetine hiljada Bošnjaka stradaju i da mu se uèini kako rima i nije baš tako primitivna. Bar ne onoliko koliko je mislio da je primitivna kada ju je upotrebljavao u nacionalne svrhe Rajko Nogo. Ja mislim da je stih o Drini kao Meki i Medini napisao onaj jedan posto Sidrana. Onih devedeset devet posto ostalo je neiskorišteno za nesuðeni scenarij za koji je primio novac i kupio vikendicu u Kiseljaku, Šahbazi Renault 4, èak je i mnoštvo dugova tim novcem podmirio.

Iz Venecije je Sidran otišao u Sarajevo, ja u Njujork. Odnio sam sa sobom ideju da polako postajem literarni junak Vlado Petroviæ. Iako reèenicu "Više volim rusko g***o nego amerièku tortu" nikada ne bih izgovorio, znao sam da je Miloševiæeva pojava izazivala tako oštre razlike. Po toj podjeli oni koji vole ruska g***a su za Miloševiæa i Ruse a oni što vole tortu oni su za Amerikance! Tako sam razumio onu Sidranovu podjelu izmeðu pravoslavnih popova i njihovih katolièkih kolega. Tek kasnije, kada sam se svaðao sa sarajevskim borcima oko Tita i dokazivao da je prvo bio Tito pa onda Miloševiæ, vuk je pojeo magarca. Posebno poslije intervjua u Dugi i Mladosti. Tamo sam na postavljeno pitanje ko æe pobijediti u sukobu izmeðu Miloševiæa i Šuvara, ja rekao Miloševiæ. Tu više nije bilo dileme da ja postajem Vlado Petroviæ, lik iz Sidranove literature. Dakle, srbokomunista sa primjesama èetništva. Anonimni pisci su mojoj majci veæ tada slali pisma u kojima su je obavijestili da je èetnièka kuèka i da je rodila èetnika. Stvar se zaoštrila da je èak i Sidran predlagao da prespava u stanu mojih roditelja. Tipovi koji nikako nisu htjeli da èuju kako je Tito mrtav prijetili su paljevinama.

Poèetkom devedesetih u Sarajevu je bilo malo graðana i svi su mogli da se strpaju u nekadašnji kafiæ Pikolo na Bašèaršiji. Otvoren je Dom pisaca, a po kafanskim klozetima se nisu valjali samo pijanci koji povraæaju. Sve više je bilo heroinskih špriceva po podu. Spremali su se prvi slobodni izbori i svi su govorili - ne daj bože da pobijede nacionalne stranke, a mislili su nešto sasvim drugo. Zato su nacionalne stranke i pobijedile. Dugo poslije izbora, kada nekoga upitaš za koga si glasao, on bi odgovorio za Markoviæa. Jedino je jedan graðevinski poduzetnik sa Romanije bio iskren. U piæu je prièao svoju dramu oko glasanja. "Zatvorilo me", veli on, "u onaj boks, gledam ona imena: vidim svi su kod Markoviæa, Kecmanoviæ i Sidran na listi, ja uzmem olovku i krenem da zaokružim reformiste, ali ruka ode sama na SDS, nije joj dalo srce." Najgore su na tim izborima prošli upravo reformisti. Sidran je bio na listi i u trci za poslanièko mjesto. Porazio ga je neki mesar.

Poslije neuspjelih izbora Sidran je bio uplašen više nego povodom one šekspirovske dileme - pisati ili ne pisati Drinu, odnosno vratiti ili ne vratiti novac zbog pritisaka iz istoène Bosne. U ljeto nakon izbornog fijaska sjedili smo u bašti kafane Šetaliste, Sidran, Zdravko Grebo i ja. Razgovarali smo o tome šta da radimo. Nismo našli rješenje. Strahovali smo od rata i Sidran je na kraju rekao: "Vi se jebite, a ja odoh kod Rasima." Mislio je na liberalnu stranku nastalu od omladinske organizacije. Osjeæao je rat koji dolazi i tražio bilo kakvo utoèište.

Prije velikih stradanja u životu, stradale su bronzane biste omiljenih pisaca: Branko Æopiæ prvi meðu njima. To mi je bilo posebno žao pošto su Magareæe godine moj prvi proèitani roman. Nesreæno je završio život taj Branko, bacio se sa Savskog mosta u Beogradu. Drugo ubistvo Branka Æopiæa desilo se u Bosanskoj Krupi. Predstavnici SDA su polomili bistu Branka Æopiæa i bacili je u kontejner. Tada je Sidran bdio u Domu pisaca i prvi put sam ga slušao kako mu se lome vidici. "Nije lijepo da se ruše kulturno-istorijski spomenici, ali da ja tebe pitam, dragi moj, zašto u Bosni nema više spomenika muslimanskih pisaca?" Ja mu nisam odgovorio. Uèinio je to njegov drug Branko Èuèak koji je takoðe pio viski na raèun Vese Ðorema. "Nema muslimanskih bista", rekao je Èuèak, "zato što je nestalo materijala, sve otišlo u gradnju džamija." Te veèeri smo prièali o svemu, najviše o otporu muslimanskih intelektualaca prema Domu pisaca. Tada smo veæ imali zajednièku avanturu sveèanog otvaranja. Ja sam išamarao pjesnika Mahiæa koji je ometao ceremoniju otvaranja. Doajen sarajevskog novinarstva Senad Avdiæ je napisao da sam pjesniku izbio dva rebra. Te veèeri kod Vese, Sidran je zažalio što smo nekoliko mjeseci ranije na otvaranje Doma pisaca pozvali Rajka Noga. "On je šovinista", govorio je Sidran. Kao da je to izgovorio da bi opravdao svoj nacionalizam koji je u to vrijeme osjeæao kao eritrofobiju. Zacrvenio se kada je o njemu prièao. Istina, kada sam mu rekao da su Noga tukli, previše tukli, on je zaplakao. Veso je stavio pred njega novu flašu viskija pa je stvar sa bivšim prijateljem zaboravljena. Pokazao mi je list Javnost koji je donosio slike lobanja djece i odraslih, iskopanih iz jame Prebilovci. "Vidiš li, moj Emire, šta oni rade, otkopavaju mrtve poslije pedeset godina." Smetalo mu je što èak i njegov prijatelj Vešoviæ saraðuje sa takvim listom.

Sidran i njegov strah trpjeli su pritisak sa dvije strane. U stvari, to je bila jedna strana, ali se samo èinilo da su bile dvije. Pritiskalo ga je Udruženje književnika Bosne i Hercegovine, zbog Doma pisaca koji im je lièio na Francusku 7, i list muslimanske mladeži Vox. Na naslovnoj strani tog lista osvanuo je Ivo Andriæ nabijen na nalivpero. To je bila opomena Sidranu da æe slièno da završi ako ne prestane da jede svinjetinu. Taj list je još prije izbora objavljivao kako æe Srbi živjeti u Muslimaniji kao graðani drugog reda. Duhovitost ovih mladiæa izazivala je osmijeh na licu predsjednika Izetbegoviæa. On se èak i slikao sa ovim brojem u reklamne svrhe.

Ovi mladiæi handžar orijentacije su me do kraja života zadužili. I mene i moju familiju. Proganjali su Sidrana i mene paralelno i, na kraju, Sidrana privolili da preðe na njihovu stranu. Mene nisu, zbog uroðene slabosti karaktera. U stvari, nikako nisam povjerovao da oni žele graðansko društvo i demokratiju o kojoj su svi govorili. Ostavio sam da im to povjeruje meðunarodna zajednica. Kada je rat krenuo u Hrvatskoj, veæ su se tu vrzmali osmatraèi. To su oni ljudi u bijelim odijelima koji, gdje god su se pojavili, rat nije sprijeèen nego se upravo tu razbuktao.

Ubrzo nakon nabijanja na pero u Voxu, Andriæ je stradao i u Višegradu. Tamo je srušen spomenik našem nobelovcu. Kada sam pitao jednog druga što im smeta Andriæ, on mi je odgovorio: "Ma pusti, ba, Murata Šabanoviæa, napio se, nema to veze"; pred rat je u Sarajevu malo šta sa èim imalo veze. Tek kasnije, u ratu, sve je došlo u vezu sa svaèim. Muslimani su stradali više nego ikada do tada a u Sarajevu su spaljivali Andriæeve knjige i oni kojima vatra nije trebala da se ogriju. Prije nego što su Andriæeva sabrana djela gorjela po ratnom Sarajevu, njegovo ime se vuklo po sarajevskim stanovima. Veliki pisac je bio kriv za sve. Èak je i moj susret sa predsjednikom Izetbegoviæem prošao u znaku Andriæa. Sreli smo se u stanu njegovog sina i vodili po svemu nezanimljiv razgovor. Mislio je da je Miloševiæ pod uticajem Dobrice Æosiæa pa je htio da ih povežem. Na kraju su se našli u Holidej-inu i mnogo prije etnièkih èišæenja u Bosni dogovorili o stvaranju èistih teritorija. Muslimani i Srbi bi se, po njima dvojici, mirno preseljavali ako bi se Jugoslavija raspala. Kasnije se to i desilo, ali nije bilo mirno.

Razgovor sa Izetbegoviæem se vrtio oko straha od rata i mržnje koja do rata dovodi. Ja sam rekao da je taj strah i mržnju najbolje opisao Andriæ. Nije mu bilo drago da to èuje ali nije to pokazivao. Tek na hodniku kada smo, odlazeæi, obuvali cipele, on me upitao: "Je li, bogati, ti ono hoæeš da snimaš Na Drini æupriju!" Ja mu velim: "Mislio sam ali je skupo, veliki film." On kaže: "Nemoj, bolan, u njega je literatura puna mržnje, on ti je bio podvornièko kopile." Ja sam tada otišao iz stana njegovog sina i znao da on ne može biti moj predsjednik. Ne zbog toga što nikada niko nije dobio Nobelovu nagradu zbog mržnje. Nisam želio da moj predsjednik tako govori o mojim idolima.

Mene je poèetak rata zatekao u jednoj pariškoj montaži. Završavao sam film Arizona Dream. Zbunjen, telefonirao sam danju i noæu. Najviše sam razgovarao sa mojim, tada još živim ocem i sa Sidranom. Nerede ispred Skupštine sam komentarisao na sarajevskoj televiziji, govoreæi kako graðani nikako ne smiju da se tuku sa JNA. Da su mnogo slabiji i da æe izginuti. Sjetio sam se kako je Pariz saèuvan u Drugom ratu. To ih je sve uvrijedilo, iako ja mislim da su tada mnogi mislili slièno, ali nisu to kazali. Bilo je to vrijeme kada su oko Skupštine zapucali snajperisti na masu oèajnog naroda koji se tu skupio u posljednjem pokušaju da promijeni vlast nacionalnih stranaka. Sarajevski junak Vikiæ koji se proslavio bacanjem srpskih snajperista sa Holidej ina stavio se na raspolaganje ovoj Skupštini. Èak je Izetbegoviæ htio da govori, ali su ga izviždali. Svi su oèekivali da se pojavi Zdravko Grebo. On je došao u zelenoj vijetnamki, maskirnoj uniformi šezdesetosmaša. Održao je govor u kome se izvinio što ne može da ih povede u multinacionalnu Bosnu. Prepustio je to Izetbegoviæu poštujuæi demokratiju. Kupio sam kartu za Sarajevo, ali mi je kum javio na kuæu: "Ne dolazi, ti si ovdje èovjek koga treba ubiti." "Ko æe me ubiti?", pitam ja, a on kaže: "Patriote. Zato što si napisao u Mondu da je Alija general bez vojske." "Pa je li ima vojsku?", pitam ja kuma a on kaže: "Ne znam ja ima li on vojsku, uglavnom, ti ne dolazi!"

Èini mi se da je taj ratni haos bio jednako težak za nas koji smo tu dramu gledali iz daljine kao i za one koji su na koži trpjeli udare. Negdje, kada su prekinute telefonske veze, ja sam konaèno zaspao. Sanjao sam ružne snove. Ubrzo nakon toga umro mi je otac. Samo što se to desilo, majka je oboljela i ja sam u životu dobio ono što se nalazi u velikim romanima. Pozadina rata za mene je bila teža i bolnija od stradanja pod bombama i granatama.

Što je rat više odmicao, moja slika, kao èovjeka koga treba ubiti, sve se više uveæavala. Što sam ja èešæe govorio, slika moga monstruma je rasla. Ta slika u oèima obiènog svijeta u Bosni je toliko nakvasala da sam, na kraju, shvatio kako bi jedino jedan veliki neuspjeh mogao da me vrati u humane okvire. Sve drugo je bilo džaba. Èak i da sam pristao na spisak stvari od jednog dobronamjernog èovjeka, koje je trebalo da kažem pa da me opet prihvate kao humano biæe, bilo bi uzaludno. Onda bi me pitali: "A što to, mangupe, nisi ranije rekao?" Prije politièkih nada ja sam tamo iznevjerio nešto drugo. Mnogo sam utakmica odigrao i nikako nisam davao povoda za sažaljevanje. Tek kada postaneš bolan ili jadan, stvari oko tvoga mišljenja se obrastaju. Ti se valjaš pijan u kafiæu a gosti te gledaju, žao im, pa se s tugom prisjeæaju tvog upropaštenog talenta. Jedan od tih upropaštenih talenata koji se u ovom ratu upravo po osnovi te zajednièke osobine približio Abdulahu Sidranu jeste Nedžad Ibrišimoviæ.

Nakon filma Underground prièao sam kao i uvijek po novinama. Negdje sam rekao nešto zbog èega je književnik Nedžad Ibrišimoviæ morao da se useli u moj stan. Toliko ga je iznerviralo moje mišljenje. To je, kažu, bila kap koja je prelila èašu. Poznajem Nedžada, vozio sam ga u bolnicu kada mu je žena rodila sina Orla. Htio sam da mu se javim, radi praktiènih uputstava oko upotrebe novog prostora. Znao sam da mu ne odgovaraju engleski klozeti i svakojaka èuda koja sam navukao radeæi po èitavom svijetu. Mislio sam, nije naodmet da mu dam poneki savjet. Posebno zbog toga što znam da je on ranije živio po garsonijerama. Odustao sam kada mi je roðak javio da je Nedžad napravio spisak stvari i obeæao da æe voditi raèuna o njima, posebno o knjigama. To je bilo na kraju rata. Pola godine kasnije moj roðak je sreo Nedžada i pitao ga može li doæi po knjige. "Nemoj, molim te", rekao je pisac, "ja sam se na sve te stvari navikao. Prosto bi mi bilo žao da se tu nešto dira", dodao je on i zagonetno se nasmijao. U tom gradu tvrde da Nedžada ne kaèi Biltov zakon o stanarskom pravu. Kažu da ni Olbrajtova ne bi pomogla u sprovoðenju ovog zakona. Postupak adaptacije je kod Nedžada išao mnogo brže nego kod partizana 1945. Kažu da je Iliji Materiæu poslije Drugog rata trebalo i pet godina da navikne na kuæu nekih graðana koje je Udba istjerala na ulicu.

Negdje kada se rat završio jedna Sarajka, koja živi u Parizu, èudila se nad mojim sluèajem. Vratila se iz Sarajeva i upitala me: "Bogati, šta si to ti njima uradio pa te toliko mrze? Svi nešto prièaju a ja nikako da shvatim u èemu je stvar?" Onda ja, u šali, kažem: "Rekao sam, više volim rusko g***o nego amerièku tortu."

Prièa o Vladi Petroviæu, liku iz literature, stvar je za antikvarnice. Malo ko danas voli ruska g***a. Posebno kada se ona stave nasuprot amerièkoj torti. Novi jezik koji je roðen u bosanskom ratu stvaraæe nove napetosti. Sidran danas tvrdi da je sve u jeziku. Ja se s tim slažem. Jedino što ne znam ni na svom jeziku, koji smo u gimnaziji zvali srpski, kako se izgovaraju mnoge stvari iz života koje su tekle paralelno sa ratnim stradanjima. Dok su još radili telefoni, stvar o mom èetništvu nije bila gotova. Bila je u povoju. Kao što ni stvar sa Sidranom, kao nacionalnim junakom, nije bila zaokružena. Tek dvije godine kasnije on je negdje rekao da ima èetnika za jarana. Prvih mjeseci rata on nije izbijao iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Uglavnom je igrao šah.

Dok je Karadžiæ iz "samoodbrane" bombardovao Sarajevo, vojna policija vojske Bosne i Hercegovine je praktikovala dvije stvari: odbranu grada od agresora i pljaèku stanova. Predvoðeni Edom Luèareviæem ovi borci za civilnu Bosnu su opljaèkali stan moga oca u Ulici Kate Govorušiæ 9a. Na kraju su iz jedne kese u sulunaru ukrali majèinu ušteðevinu; poslije su, brže-bolje, na to mjesto stavili bombu. U zapisniku, koji držim u Parizu, piše kako su pozvane komšije potvrdile da je u stanu èetnièkog teroriste Murata Kusturice pronaðeno oružje; ofanzivna ruèna bomba M52-P3, serijski broj 9024. Danas sam uvjeren da je to bio odgovor Alije Izetbegoviæa kako on nije general nepostojeæe vojske, kako sam ranije napisao u Mondu.

Moj otac je veæ mjesecima pred rat bio na lijeèenju u Herceg-Novom, a majka mu se pridružila dvije nedjelje pred poèetak rata. Kada sam majci javio za ovu bombu, ona mi je na telefon rekla: "Svinje jedne, to je onih hiljadu sedamsto dolara što si nam ti poslao." Toliko je vojna policija savjesno èistila grad od èetnika da je izgledalo kako su èetnici u gradu, ne na brdima. Tako je neki Avdiæ, koga su Srbi protjerali iz Nahoreva, upao u stan Miloša Mandiæa i Ljerke Kušec u Ulici Marcela Šnajdera 8. U stan roditelja moje žene Maje. Kada je napuštao Sarajevo, Miloš je stigao u Pariz sa torbicom stvari i štekom bijele sarajevske filter Drine. Otišao je i znao da se više neæe vratiti. Dosta mu je bilo ratova, preživio je Jasenovac i krvavi put u Norveškoj. Na radnom stolu mu je ostala norveška zastavica pošto je bio èlan Društva norveško-jugoslovenskog prijateljstva. Avdiæ je znao da ulazi u stan èetnika. Prvo što je ugledao u stanu Mandiæ-Kušec, ovaj Avdiæ, bila je upravo ova zastavica. Malo ga je zbunila boja krsta, bio je plav. Ipak, shvatio je da ima korpus delikti u rukama. "Tu je, nema sumnje, živio èetnik", mislio je Avdiæ i rasporeðivao ukuæane u novi stan. Spalio je rodne listove doktorice i sudije, njihove diplome i porodiène slike. Kada je moja rodica stigla da moli Avdiæa za rodne listove Ljerke Kušec i Miloša Mandiæa, jedva je izbjegla batine. Htio je da je udari kundakom puške koju je, navodno, pronašao kod "èetnika Mandiæa". Kada je naša kæerka Dunja pitala dedu iz Pariza da li je stvarno u koševskom stanu držao pušku, umiješala se njena mama. Rekla je: "Da je deda im'o pušku, ubio bi babu."

Poslije pljaèke roditeljskog stana ja sam znao da zastave pod kojima æemo provesti ostatak života Sidran i ja, ne mogu biti iste. Ja sam izabrao novu jugoslovensku trobojnicu dok se vijorila kraj groblja na Savini gdje je dva mjeseca kasnije, u Herceg-Novom, sahranjen moj otac.

Za vrijeme rata Sidran me oblagao ruskim g***ima gdje je stigao i to me nije brinulo. Znao sam da igra šah i savladava strah. Brine me što danas bistri novu politiku. Sada prièa o mom božijem daru i pogrešnim knjigama koje sam ja proèitao. Tvrdi da bi mene neki èak i grlili po Sarajevu. Prekorno odgovara novinaru Dnevnog avaza koji ga pita, da li je meni uroðena mržnja prema Bosni i Hercegovini. Sidran mijenja šahovsku kombinaciju, a ja mislim da nije opet ustrebalo poveæalo...? Nikako da povjerujem, što mi reèe jedan razuman èovjek, da bi to mogla biti šahovska završnica. Ti doðeš u Sarajevo, oproste ti rupe u karakteru i drukèije mišljenje. Oslobodiš se pa u nekoj kafani opet braniš svoje mišljenje što ne može da izdrži neki patriota, pa mora da te izbode nožem.

I ja sam se mnogo prozlio. Više mi odgovara onaj Sidran koji je ravnodušno gledao brata Stevana kako kopa rovove. Ili da mene vidi kao junake njegovih nekadašnjih prièa koji izgovaraju besmislene reèenice kao onaj Vlado Petroviæ.

U trenucima slabosti, Sidran je negdje rekao da æu ja biti najveæi gubitnik u ovom ratu. Kako su u meðuvremenu stvorene razlike u jeziku ne znam taèno šta to na njegovom jeziku znaèi. Nadam se da ne misli na bogatstvo u kuæama i stanovima koje smo ostavili kao babine muslimansko-hrvatskoj Federaciji. Pošto vidi da je meni dosta da budem literarni junak, mislim da on govori o vlastitim dobicima. Njegova, sada veæ stvarno bivša žena Šahbaza se u Zagrebu povjerila svojoj prijateljici kako su joj Srbi oduzeli grad a Muslimani muža; to je bilo na poèetku rata. Srbi su joj na kraju vratili grad, ali Muslimani nisu muža. Rat ga je gurnuo u zagrljaj enklavuše iz istoène Bosne. Žena je mlada i rodila mu je sina Tarika. Zato, kada psuje Karadžiæu majku èetnièku, vjerujem da onom svojom fakinskom stranom, u sebi, da ga niko ne èuje, kaže bivšem prijatelju: "Hvala ti, Rašo." Ne zbog toga što njegova bivša žena tvrdi "da mu nije bilo rata nikad se ne bi domog'o mlade p****". To je mjera njegove i njene prostote. Iz te prostote on je bježao u poeziju dok je za nju imao municiju. Koliko god je ovaj rat bio nepravedan prema Muslimanima, prema njemu je bio pravedan. Oženio se mladom ženom, dobio sina i postao nacionalni junak. Sve je to postao a da nije napisao jedan ozbiljan roman.

Kada se podvuèe crta ispod svih Sidranovih slabosti, žestokih seksualnih frustracija sa kojima je krivudao kroz život, odvratnosti koju je izazivao kod žena, neuspjelih ljubavnih avantura kada su se žene otimale iz njegovog zagrljaja, a on vikao - stani drugarice, nisam ja muškarac degenerik, kada se sve to sabere, sve bi stalo u onih jedan posto. To je onaj strah preko koga je ovaj divlji rat mogao da ga ili definitivno dokrajèi ili oslobodi. Kod njega se desilo ovo drugo. Rat je njemu skinuo sa vrata svu težinu internacionalnih zadataka. Sve protivrjeènosti proizvedene u mirna vremena, rat je razriješio. Prema tom èovjeku rat je bio pravedan.

U podjeli izmeðu dobitnika i gubitnika; u parku kraj Ekonomskog fakulteta, gdje su nekada stajale bronzane biste jugoslovenskih pisaca, izlivaju se bronzane glave novih idola. Neæe tu biti Andriæa da posmatra prolaznike. Stajaæe tu Sidran i ostala elita skrojena po mjeri i potrebama Bošnjaka. Ako stvari budu tekle novom brzinom, pojaviæe se Sidranova glava prije nego što umre. Sve su prilike da æe se isto desiti i Ibrišimoviæu. Tada æe sa prozora mog nesuðenog stana u Ulici Petra Preradoviæa 1 u kojem živi Nedžad Ibrišimoviæ, moæi da uživaju ova dva prijatelja u svojim bronzanim glavama. Gledaæe kako se ponašaju mangupi, pijanice i golubovi. Ako se ne desi neko sranje, nešto nepredviðeno, zajedno æe velikani uživati u svojim spomenicima. Vrhunac zadovoljstva æe ipak biti kada Sidran pijan krene kuæi. Tada æe malo veæi mangupi, nestašna sarajevska djeca iz trbuha govoriti: "Halo, pjesnik, akademik, popije li se šta?" Oni malo mlaði æe ga posmatrati kako ne zna u koji haustor da uðe i stigne do svoga stana. Šapatom æe se djeèurlija domunðavati: "Evo èika Avde, našeg najveæeg živog umjetnika." Pjesnik æe nešto nerazumljivo mrmljati, ali dok ga djeèurlija bude vukla za pantalone, on æe znati da je bog. Pravi pravcati provincijski gigant.



11-09-2009 at 13:29 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

BHDANI:

Sedmi dan



Razvlaèenje pameti



"Ko ne voli Dabiæ Rašu popušio kitu našu, ko ne voli Radovana ne video Ðurðevdana"
(Vesela pesma, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra)

"Ako se pametni ljudi ne slažu politièki i ideološki, mogu ostati prijatelji ako se ne dotièu te teme, a u interesu filma, kulture i talenata"
(Abdulah Sidran, o predstojeæem susretu s Emirom Kusturicom, Dnevni avaz)

Posljednjih godina Bošnjacima nije nimalo lako. Prvo su se morali dobro napregnuti da shvate šta je "najveæi bošnjaèko-muslimanski duhovni autoritet" mislio kada je rekao da je Radovan Karadžiæ uradio više za islam u Bosni nego on, Mustafa Ceriæ, za pet decenija svog misionarskog rada. Onda je valjalo progutati objašnjenje vlasnika Avaza Fahrudina Radonèiæa po kojem, valjda u duhu regionalne saradnje u okviru euro-atlantskih integracija, nema ništa normalnije nego da on, po skromnom vlastitom priznanju, "drugi najvažniji stub bošnjaštva", za svog najbližeg poslovnog partnera bira Miroslava Miškoviæa, Miloševiæevog ministra iz vremena kada je voždova vlast orkestrirala razaranjem Bosne i Hercegovine. Onda je "najveæi živi bošnjaèki intelektualac" Muhamed Filipoviæ kao analizu Dodikovog sprdanja s genocidom u Srebrenici i rasturanja države ponudio u Dnevnom avazu svoje saznanje: "Znam ga iz korijena, i to ne samo onih iz Laktaša. Nije Dodik tako loš kako hoæe da se prikaže. Ljudi iz Lijevèa su realni, spremni na posao i dogovore i nisu zatucani. Nemojte misliti da on vjeruje u sve ono što govori i pokazuje. To je imidž koji se od njega oèekuje." Nakon toga se poznati književnik Dževad Karahasan potrudio da makar njemaèkom èitateljstvu razbije uvjerenje koje o Radovanu Karadžiæu kao zloèincu postoji u svijetu: "Radovan Karadžiæ je dugi niz godina bio lijeènik, i to ne loš lijeènik, kako su mi potvrdili mnogi poznanici. Ja ga pomalo poznajem i lièno. Vjerujem da on nije bio zlonamjeran karakterom. Imao je tu nesreæu da u trenucima dubokog povijesnog previranja sebi na leða natovari pretežak teret. Vjerujem da bi malo ko na njegovom mjestu bio kadar u tom vremenu ponijeti se znaèajno drugaèije. (...) U decembru 1991. raspravljalo se u Parlamentu BiH o referendumu za nezavisnost. Nakon sati i sati debate, Karadžiæ je, skoro oèajan, molio da se od referenduma odustane. I dan-danas mi u ušima odzvanja njegov plaèan glas, preklinjuæi ton kojim je upozoravao da bi jedna takva odluka mogla uništiti bosanski narod." A onda je "najveæi živi bošnjaèki pjesnik" Abdulah Sidran, povodom vijesti o njegovom nastavku ratom prekinute saradnje s Emirom Kusturicom, objasnio: "Ako se pametni ljudi ne slažu politièki i ideološki, mogu ostati prijatelji ako se ne dotièu te teme, a u interesu filma, kulture i talenata. Svako je dužan biti spreman na saradnju."

U svom djelu Moralni relativizam (objavljenom i u Zagrebu 2004. godine) australski profesor Neil Levy dekonstruira istinitost deskriptivnog relativizma. Levy tu ukazuje na mehanizam po kojem se na bazi samo jedne univerzalne premise i jedne èinjeniène premise dolazi do moralno relativizirajuæeg zakljuèka. Ovaj mehanizam primijenjen na raspravu o haškom optuženiku bi mogao izgledati ovako: Karadžiæ nije bio zlonamjeran èovjek, nesreæa je u trenucima dubokog povijesnog previranja sebi na leða natovariti pretežak teret, te zato on nije notorni ratni zloèinac jer bi malo ko na njegovom mjestu bio kadar u tom vremenu ponijeti se znaèajno drugaèije. Deskriptivni relativizam u analizi lidera Republike Srpske nudi sljedeæu moguænost: ljudi iz Lijevèa su realni, spremni na posao i dogovore i nisu zatucani, Milorad Dodik je iz Lijevèa, pa je jasno da nema mjesta kritikama njegove politike. Ili: ako se pametni ljudi ne slažu politièki i ideološki, mogu ostati prijatelji ako se ne dotièu te teme, i ja i Emir Kusturica smo pametni ljudi, a u interesu filma, kulture i talenata svako je dužan biti spreman na saradnju.

Kako god ko gledao na njih, Mustafa Ceriæ, Fahrudin Radonèiæ, Muhamed Filipoviæ, Dževad Karahasan i Abdulah Sidran predstavljaju prvi ešalon postgenocidne, tranzicione bošnjaèke nacionalne elite, rezerviran samo za najveæe: duhovne autoritete, poslovne tajkune, filozofe, intelektualce i pjesnike. I dok hiljade bošnjaèkih kostiju još uvijek leže u neotkrivenim jamama, prvi ne vidi nièega problematiènog u ocjeni da je najveæi krvnik njegovog stada uèinio više za islam u Bosni nego on sam; drugi ismijava zgražavanje nad poslovnom saradnjom s perjanicom Miloševiæevog režima; treæi ne želi da vidi Dodikov rušilaèki pohod na državu; èetvrti se kandidira za svjedoka odbrane optuženiku za genocid nad Bošnjacima, a peti je otkrio da je od "njegove pozicije u Goraždu do Kustinog Drvenog grada samo 26 kilometara".

Kada bi se se ove èinjenice propustile kroz mehanizam Levyjevog deskriptivnog relativizma, to bi moglo izgledati i ovako: moralnost etablirane nacionalne elite svakog naroda precizno oslikava stanje morala u svakoj naciji; Ceriæ, Radonèiæ, Filipoviæ, Karahasan i Sidran jesu nacionalna elita bošnjaèkog naroda...

Zakljuèak izvedite sami.

11-09-2009 at 14:08 | Ukljuèi u odgovor
nemo
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-08-2007
Odgovori: 169
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Ne treba se cuditi nicemu sto kaze i ucini Dodik. Iz svega dosadasnjeg proizlazi da je spreman i rodjenu majku zloupotrijebiti u svrhu ostvarenja svojih ciljeva.



Photo: metro-portal.hr
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u petak direktorku Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko da vodi „prljavu, zloèinaèku kampanju" protiv Srbije i srpskog entiteta u BiH. Mile se, u napadu post-Guèa sindroma, poverio svom omiljenom beogradskom toaletoidu Presu, a u toj pravoslavnoj ispovesti progovorila je kafanska duša prvog balvana Republike Šumske

“Odavno me ne dotièu izjave raznih vucibatina kao što je Sonja Biserko, koja veæ duže vreme lagodno živi na lažima koje plasira protiv srpskog naroda u celini. Nije prvi put da ta usedelica pokušava da se prikaže kao ‘važan faktor’ i da pokušava da nanese štetu Srbiji i Republici Srpskoj, prièajuæi prièe koje se granièe sa nauènom fantastikom”, rekao je Dodik dokazani mrzitelj science fiction žanra. On je pobednièki dodao je da je Republika Srpska “realnost koju æe srbomrsci morati, jednom za svagda, da prihvate”. Šumsku na èelu sa Miletom kao nekrunisanim kraljem moraæe da prihvate svi na kugli zmaljskoj, a i šire ukoliko ih ima!

Nakon prve kafanske ture nametnulo se logièno pitanje: kako je neko ko se bezuspešno pokušava nametnuti kao važan faktor, a èije izjave ne dotièu poput stene postojanog Dodika, uspeo da iznervira poslovièno opuštenog preduzimaèa iz Laktaša? I to toliko da mu se uèini da je u pitanju sveopšti napad na srpski narod u celini, a kada je veæ tako onda i odbrana mora da bude žestoka. Pošto je tenkova i genocidnih pomagala ponestalo, ostalo je još samo nešto primitivizma koji dobro doðe banjaluèkom glavešini u odbrani svog šumskog kraljevstva.

“Možda su nekada te prièe godile ušima zapadnih diplomata, ali mislim da je to vreme zabluda prošlo. Što se tièe RS, mogu da poruèim i Sonji Biserko i ostalim prevarantima, poput Ive Banca, da æe morati da prihvate realnost i èinjenicu da je RS želja 1,4 miliona ljudi koji žive u njoj. Sve što RS èini, èini na osnovu ustavnih i dejtonskih ovlašæenja, jer mi imamo odreðena prava u BiH i neæemo prestati da ih koristimo, bez obzira na to šta o tome misli usedelica Sonja Biserko” poruèio je tokom prijatnog razovora u toaletu raspojasani Dodik. Èinjenica da bi njegova politièka usedelica od entiteta imala i znatno više od tih 1,4 miliona stanovnika da on i njegovi ideološki isomišljnici nisu naširoko shvatali svoja prava, mamurnog Milorada nije navelo na otrežnjenje.


Na Dodikovom nišanu: Sonja Biserko
Da bi ostavio utisak odluènog srpskog domaæina, Dodik je busajuæi se u prsa dodao: “Jedino novo što je izgovorila su dve reèi: Milorad Dodik. E, pa, Milorad Dodik joj poruèuje da joj je uzalud ta besmislena kampanja ocrnjivanja Srba i pravljenja nove krize u BiH i regionu. Uveren sam da æe bilo ko drugi koji doðe na moje mesto nastaviti da radi posao koji ja radim i da æe nastaviti da štiti legitimne interese Srpske. Mi neæemo prestati da koristimo svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira na to šta o tome misli Sonja Biserko ili neki drugi isluženi i beskorisni tipovi koji hoæe hleba bez motike”, rekao je Mile, inaèe široj javnosti poznat kao stalni korisnik mentalne motike.

Napad kafanskog buncanja Dodik je dobio nakon što je po povratku iz Guèe, letnje prestonice vascelog srpstva, saznao da je Sonja Biserko na seminaru Nacionalizam i sadašnje prilike u Srbiji, koji je održan u Mostaru, protivno opšteprihvaæenom konsenzusu koji vlada na saboru, rekla da “srpski nacionalizam još uvek prisutan i da je još uvek prisutna teritorijalna aspiracija prema BiH". Ona je kazala i da je “Srbija otkako je Kosovo krenulo u nezavisnost radikalizovala prilike u RS preko Milorada Dodika” i dodala da se „Srbija nije borila za opstanak Kosova, veæ za spajanje RS sa Srbijom".

“Dodik je doveo Bosnu do taèke raspada u poslednjih godinu i po dana! Meðunarodna zajednica je na to reagovala, i èak je poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena bila motivisana situacijom u BiH. Dodik je usko povezan sa politièkom vlašæu u Beogradu, i odslikava težnje Srbije da pripoji RS Srbiji”, iznela je Sonja Biserko svoja zapažanja o suštini politike koju vodi Milorad Dodik.

Ona je podsetila da je u poslednjih nekoliko meseci Dobrica Æosiæ “u više navrata rekao da bez rekompozicije Balkana, što æe reæi, stvaranja srpske države koja ukljuèuje RS, nema mira na Balkanu. To je težnja odreðenog neformalnog dela elite, koji još uvek ima moæ i opstruiše zemlju koliko je moguæe. To su delovi SANU, SPC, to je partija Vojislava Koštunice, ali i SRS”, rekla je Biserko.

Zanimljivo je da niko iz, odmorima desetkovanog kabineta predsednika Tadiæa, nije hteo da komentariše tvrdnje Sonje Biserko, baš kao ni u SANU i u SPC. Ni miljenik nacionalistièke javnosti u Srbiji Dobrica Æosiæ nije se odazivao na pozive jednog od svojih omiljenih toaletoida. Da se prièa ne završi samo na Dodikovom primitivnim argumentima postaralo se društvo iz jaruge iz redova bratskog DSS. Šef poslanièke gupe te stranke Miloš Aligrudiæ nazvao je govor Sonje Biserko ,,najveæim lupetanjem” i dodao da je ona ,,žena koja ne zaslužuje da joj se uputi nijedna reè.” Od reèitog Aligrudiæa, pravoslavca po ubeðenju, i to je sasvim dovoljno!


Oceni4.37
Podeli: del.icio.us | Digg | Facebook

Komentara (144 poslato)

13-09-2009 at 08:34 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Šeki Radonèiæ
"Sarajevo æe prihvatiti Kusturicu"
Presuda kojom pisac Andrej Nikolaidis i list "Monitor" moraju reditelju Emiru Kusturici isplatiti 12.000 eura "za uvredu èasti i ugleda" ima za cilj da se zaplaše svi koji se bave istraživanjem ratnih zloèina i sjeæaju se zloèinaca, kaže za Sarajevo-x.com Šeki Radonèiæ, novinar crnogorskog lista "Monitor".
Piše: Almir Panjeta
- Suština ovakvih presuda jeste da nas se natjera da se ne smijemo sjeæati da je Kusturica bio Miloševiæev filmadžija. Bili su u Drugom svjetskom ratu Hitlerovi slikari. Njih javnost prezire i proteklih 60-ak godina niko im nije pogledao slike. Da se ja nešto pitam, Kusturica bi bio proglašen kao "persona non grata", ne zbog toga što je promijenio ime u Nemanja, jer svako ima pravo na vjeru koju želi, veæ zato što je bio zvanièni filmadžija ratnog zloèinca Slobodana Miloševiæa - kazao nam je Radonèiæ.

Radonèiæa je svojevremeno tužio crnogorski pjesnik Novak Kilibarda jer je u intervjuu za Start kazao kako je "Kilibarda dobitnik ordena Radovana Karažiæa i da nema šta više o njemu prièati". Kilibarda je od tužbe odustao zbog navodnog medijskog pritiska, iako je na pripremno roèište Radonèiæ donio i originalnu odluku Narodne skupštine RS-a, koja potvrðuje da Karadžiæ jeste odlikovao Kilibardu Njegoševim ordenom prvog reda na Skupštini RS-a održanoj 9. januara 1994. godine

- Mene su nakon te tužbe Tunjo Filipoviæ, Adil Kulenoviæ i drugi proglasili rušilaèkim faktorom i neprijateljem multikulturalnosti u BiH i stavljen sam na stub srama. Ne bi me zaèudilo da nakon nekog vremena i Nikolaidis u Sarajevu takoðer bude stavljen na stub srama, jer je ukazao na Kusturicinu ratnu ulogu - kaže Radonèiæ.

Dodaje kako on jeste za praštanje, ali kako prije faze praštanja ipak treba doæi do potpune istine i kazati "ko je bio dželat, ko je bio velikosrpski akademik, novinar ili filmadžija". Na pitanje vjeruje li da æe Sarajevo jednog dana prihvatiti Kusturicu, Radonèiæ je odgovorio potvrdno:

- Hoæe, isto kao što je prihvatilo i Novaka Kilibardu!

Kusturica je Nikolaidisa i "Monitor" tužio zbog teksta "Dželatov šegrt" objavljenog 2004. godine tražeæi 100.000 eura obešteæenja, da bi Osnovni sud u Podgorici dvije godine kasnije tužbu odbio kao neosnovanu.

Poslije Kusturicine žalbe, sluèaj je prebaèen na Viši sud koji je presudu preinaèio tvrdivši kako sporni tekst "sadrži niz uvredljivih rijeèi i citata kojima se Kusturici imputira da je glup, ružan, pokvaren, da je pružao alibi za svakog ubijenog muslimana", i donosi presudu kojom su Nikolaidis i "Monitor" dužni Kusturici uplatiti 12.000 eura, koja je nedavno potvrðena i na Vrhovnom sudu Crne Gore.

Kako nam je kazao Radonèiæ, odmah nakon presude Višeg suda on i glumac Emir Hadžihafizbegoviæ otvorili su fond za prikupljanje novca kojim æe se platiti tužba. U BiH je skupljeno oko 6.000 eura, isto toliko dodao je i "Monitor", tako da je kazna veæ plaæena. Da Vrhovni sud nije potvrdio presudu, Kusturica bi taj novac morao vratiti, dok ovako on ostaje na njegovom raèunu.

Nikolaidis je presudu prokomentirao u kolumni napisanoj u "Monitoru" pod naslovom "Sarajevo, oprosti".

- Na vijest o presudi, Kusturica je izjavio: "Svaka èast crnogorskom sudstvu". Ovom presudom Crna Gora je, iz usta svog Vrhovnog suda, pljunula na mišljenje Sarajlija i na njihovu solidarnost sa mnom i Monitorom. Kao što Monitor nije uspio da ih sprijeèi da krenu na Dubrovnik, kao što nismo uspjeli da ih sprijeèimo da grbavièkog koljaèa Batka puste da pobjegne iz zatvora, kao što nismo uspjeli da ih sprijeèimo da upadaju u Hercegovinu i pomažu Slobi da Radovanovim rukama davi Sarajevo, ni sada nismo uspjeli. Zbog toga: Sarajevo, oprosti - napisao je Nikolaidis.

S obzirom na hvalospjeve Kusturici koji su se proteklih dana mogli vidjeti u pojedinim medijima i svojevrsnoj pripremi Kusturicinog dolaska u Sarajevo, možda bi najmanje što možemo uèiniti bilo da i mi poruèimo: Andrej, oprosti!
(Sarajevo-x.com)

16-09-2009 at 08:37 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

A evo i Nikolaidisovog pisma:

Sarajevo, oprosti
Petak, 11 Septembar 2009 NOVI BROJ - Novi broj - Tekstovi
Vrhovni sud nezavisne države Crne Gore odluèio je da smo Monitor i moja malenkost krivi - da smo nanijeli duševne bolove reditelju Emiru Kusturici.
Tako se ova sapunica od suðenja pretvorila u balon, a balon pukao. Ovako, dakle, izgleda pravda u izvedbi crnogorskog pravosuða.
Nekoliko izvoda iz presude ostaju za antologiju, za one koje æe, možda, biti zainteresovani da vrše iskopavanja države koja je još kao novoroðenèe postala dekadentna. Zahvaljujuæi presudi, postoje pisani tragovi: Vrhovni sud jedne zemlje presudio je protiv ironije i cinizma u tekstu jednog pisca. Crna Gora je, odlukom trusta mozgova u Vrhovnom sudu, kriminalizovala ironiju i satiru, dva retorièka modusa koji su legitimni otkada èovjek misli. Ovo nije sluèajno: naši moænici su toliko moæni da ih boli upravo ono što je sada za njihov raèun kriminalizovano: ironija i sarkazam. Nikoga se oni ne boje, i ništa niko njima ne može - osim samog ljudskog duha, koji èak i u neslobodi ima snagu da ih izvrgne ruglu. Samo za siromašne duhom u ironiji i sarkazmu ima grubosti. A kroz njih, zapravo, progovara upravo duh, i to duh koji je pobunjen i ne pristaje, duh koji svojim sredstvima odgovara na represiju ontièkog. Jedino efikasno oružje protiv naših svemoænika je, ponovimo, upravo podsmijeh. Nièega se oni ne boje kao podsmijeha slobodnog duha.
U tekstu Dželatov šegrt bilo je, oèito, previše ironije i sarkazma za Vrhovni sud Crne Gore, koji tekst nije najbolje razumio. Evo èime smo izazvali bol duše: „Bilo je, kako se to danas kaže, vrijeme rata i sankcija. U okolnim državama gorjele su kuæe, ovdje je na lomaèi patriotizma gorio zdrav razum. Da bi se opravdao rat u Bosni i Hrvatskoj nije bio dovoljan patriotizam. Bilo je potrebno mnogo više od toga. Valjalo je odustati od razuma. Napustiti razum, jer tek nakon toga bilo je moguæe pretvarati se kako nam ne nedostaje moral.
Propagandna mašina tog vremena bila je, otud, zasnovana kako na nemoralu, tako i na gluposti. Novine i televizija nisu bili samo ogavni, nego i pravljeni za idiote. Valjalo je biti neosjetljiv za ljudsku patnju, slijep za vlastitu krivicu, napokon i dovoljno glupav da bi se povjerovalo u vlastitu ispravnost. Ružni, glupi i pokvareni - takve je proizvodila propaganda Miloševiæeve države... Jedna od najveæih medijskih zvijezda tog vremena bilo je Emir Kusturica"
Propagandna mašinerija, èija je zvijezda bio i Kusturica je, dakle, proizvodila ružne, glupe i pokvarene - ergo, proizvodio ih je i Kusturica. Meðutim: Vrhovni sud u presudi tvrdi: „U tom tekstu za tužioca se navodi da je „ružan, glup, pokvaren"". Dragi Vrhovni sude, ne navodi.
Crna Gora je, takoðe, kriminalizovala i estetske sudove i kritiku umjetnièkih djela, tako što je Vrhovni sud presudio da smo „na uvredljiv naèin osporavali rezultate u umjetnièkom stvaralaštvu autora". Ovim je Kusturica u Crnoj Gori proizveden u državnog umjetnika èije je umjetnièko stvaralaštvo sudski zaštiæeno od osporavanja. Možda da ga, tako lijepog, pametnog i neiskvarenog, metnu na grb nezavisne Crne Gore, umjesto onog „zlatnog lava u prolazu"?
Osim što ne razumije dobro, Vrhovni sud Crne Gore je i neobaviješten. Ovaj proces je odavno završen. Presudu je donijelo Sarajevo i graðani Bosne i Hercegovine, koji su, nakon što smo osuðeni na Višem sudu, uvrijeðeno takvom presudom, sakupili novac i poslali ga Kusturici, da ga zdravo troši. Zbog toga, i nikako ne samo zbog toga, u moje i Monitorovo ime: Sarajevo, hvala.
Monitor i ja smo ovaj proces dobili u Sarajevu, jedinoj mjerodavnoj sudskoj instanci u ovom sporu. Dobili bismo ga èak i u Beogradu. Ali u Podgorici nismo mogli.
Na vijest o presudi, Kusturica je izjavio: „Svaka èast crnogorskom sudstvu". Ovom presudom, Crna Gora je, iz usta svog Vrhovnog suda, pljunula na mišljenje Sarajlija i na njihovu solidarnost sa mnom i Monitorom. Kao što Monitor nije uspio da ih sprijeèi da krenu na Dubrovnik, kao što nismo uspjeli da ih sprijeèimo da grbavièkog koljaèa Batka puste da pobjegne iz zatvora, kao što nismo uspjeli da ih sprijeèimo da upadaju u Hercegovinu i pomažu Slobi da Radovanovim rukama davi Sarajevo, ni sada nismo uspjeli.
Zbog toga: Sarajevo, oprosti.

Andrej NIKOLAIDIS

16-09-2009 at 08:38 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice