Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Pitanja za vijecnike
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
yugi wrote:
...smatram izuzetno pozitivnom intenciju nacrta Statuta koja ide u pravcu vraæanja nekadašnjeg naèina organizovanja rada po mjesnim zajednicama tj povratak skupština mjesnih zajednica i nekadašnjih savjeta.Meðutim i dalje ostajem pri tome da je naèin izbora tih organa predviðen ovim nacrtom izuzetno loš.Nije mi nikako Rafo jasno zašto se bježi od implementacije rezultata sa posljednjih lokalnih izbora prilikom formiranja tih organa po mjesnim zajednicama I sam znaš da nešto što se naziva Zbor graðana jako loše funkcioniše i kada sam boldirao rijeè trebali u tvom postu upravo sam na to ciljao.
Naime i sam znaš da povjerenièki odbori nisu po mjesnim zajednicama birani na naèin da su ih birali Zborovi, veæ da se radilo o klasiènoj politièkoj raspodjeli mjesta po povjerenièkim odborima, a koja je opet bila odraz rezultata predhodno održanih lokalnih izbora.Ne želim reæi da je to bilo loše, naprotiv!
Naime svaka od stranaka je shodno postignutom izbornom rezultatu imala pravo da delegira svoje kadrove u povjerenièke odbore i time je na neki naèin preuzela na sebe odgovornost za rad ili nerad tih kadrova.
Zanima me dakle Rafo tvoj lièni stav o tome na koji naèin bi se trebali birati savjeti i predsjedništva po mjesnim zajednicama!?
Sa ostatkom tvog posta koji tretira donošenje zakona na višim instancama se u potpunosti slažem

Yugi, da nije tvog pitanja na kraju, nasa bi rasprava mogla biti barem jedna solidna diskusija, za neki zbor gradjana ili za OV.
Ovako, prvo cu odgovoriti na pitanje, pa onda diskutovati o ostalim navodima iz posta.
Moj stav je trenutno usmjeren ka formuliranju optimalnih odredaba u aktima, koji izbore u MZ odredjuju, prvo ka opcinskom statutu, koji bi morao, s cim se i ti slazes ili doslovno prenijeti ili maksimalno uvazavati odredbe Zakona o osnovama lokalne samouprave, a zatim ka drugim, nizim - odlukama, pravilnicima, uputstvima, odn. statutima pojedinih MZ itsl.
Time bi se, ponajvise, uvazili opci principi lokalne i mjesne samouprave, o ravnopravnosti, o neposrednom izboru, o zastupljenosti svih struktura... Mjesni izbori bi se vjerovatno najuspjesnije realizirali ako bi se odrzavali zajedno sa lokalnim izborima. Stranke, a i njihovi kandidati za OV i za organe MZ, bili bi tako testirani zajedno, sa svojim politickim, komunalnim i razvojnim programima. Ali, za ovaj logican cilj, trebalo bi dopuniti izborni zakon, akte, komisije. Sto nije nemoguce, ali cemo se nacekati.
Nasa, opcinska regulativa za MZ, tek se pocinje iznova ustrojavati, pocev od Statuta opcine. On mora uvazavati principe i omoguciti da kandidati i izabrani predstavnici zastupaju sve gradjane u MZ. To, dosad, povjerenicki sistem nije postizao, barem ne u svakoj MZ. Bilo je povjerenika, kojima bi gradjani vrlo tesko dali saglasnost, neki su cak imenovani iz potpuno drugih dijelova opcine. Desavalo se da su pojedini povjerenici pasivni, da sabotiraju akcije vecine, cak i interese gradjana. Neke strukture (polne, dobne, nacionalne) bile su diskriminirane, sto je nedopustivo, a politicka pripadnost je cesto bila najvaznija. Uostalom, povjerenici su bili vise produzena ruka uprave, nego samouprava. Tako su se dogovorile i svoje povjerenike delegirale parlamentarne stranke, upravo zbog manjkavosti (izborne) regulative i procedura, sto je (tad) mozda bilo najblize demokratskom postupku, ali se (sad) morati usavrsiti, barem u aktima.
Dakle, ja sam za one odredbe statuta, koje otvaraju mogucnost za razradu i primjenu sto demokratskije procedure (koja omogucava neposredni izbor predstavnika gradjana na zboru u svakom mjesnom ogranku, uz postovanje kriterija, koje sam naveo, pa i politicke pripadnosti). Ta procedura treba omoguciti kandidovanje BOLJIH I SPOSOBNIJIH, a ne obavezno i politicki opredijeljenih.
Ako se bolje iscita Nacrt, on tako nesto ne sprecava, a kad ga, nakon rasprave, jos i popravimo, pa kasnije u aktima razradimo – ostaje na gradjanima, zborovima MZ i rukovodstvima politickih partija da realiziraju svoje koncepte. Siguran sam da ce se to razlikovati od sredine do sredine, ali ce svaka od MZ, u svom statutu, moci ugraditi sopstvene specificnosti i zahtjeve, vise nego da im se kreiraju iz politickih centrala, makar one bile opcinske.
Malo sam preopsiran i nacelan, ali je i Statut opcine akt, koji daje samo okvir, a ne i detalje, za izbore po MZ.

11-02-2009 at 10:26 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
yugi wrote:
...zašto se bježi od implementacije rezultata sa posljednjih lokalnih izbora prilikom formiranja tih organa po mjesnim zajednicama
...znaš da nešto što se naziva Zbor graðana jako loše funkcioniše ...
...znaš da povjerenièki odbori nisu po mjesnim zajednicama birani na naèin da su ih birali Zborovi....ne želim reæi da je to bilo loše, naprotiv!
...svaka od stranaka je, shodno postignutom izbornom rezultatu, imala pravo da delegira svoje kadrove u povjerenièke odbore i time je na neki naèin preuzela na sebe odgovornost za rad ili nerad tih kadrova...


Ovaj (pragmaticni) pristup je vecim dijelom zadrzan i u Nacrtu izmjene Statuta (u dijelu, koji govori o zastupljenosti stranacih predstavnika srazmjerno rezultatima posljednjih izbora).
Ali, i stari Statut je propisivao obavezu konsultovanja Zbora prije nego se imenuju povjerenici, cime bi bili zadovoljeni neki principi mjesne samouprave, ali, to se, nazalost, nije provodilo.
Zborovi slabo rade, prije bih rekao da ne postoje u vecini MZ, ali se mora uspostaviti neka odrziva forma organizovanja i zastite prava gradjana, za sto kod nas postoji dovoljno dobrih iskustava i sto politicke stranke i vlast trebaju uvazavati, ozivjeti i njegovati. To je, uz odgovornost za funkcioniranje vlasti, takodjer njihova vazna obaveza.
11-02-2009 at 10:43 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
vijecnik wrote:

Dakle, ja sam za one odredbe statuta, koje otvaraju mogucnost za razradu i primjenu sto demokratskije procedure (koja omogucava neposredni izbor predstavnika gradjana na zboru u svakom mjesnom ogranku, uz postovanje kriterija, koje sam naveo, pa i politicke pripadnosti).Ta procedura treba omoguciti kandidovanje BOLJIH I SPOSOBNIJIH, a ne obavezno i politicki opredijeljenih.

Ako se bolje iscita Nacrt, on tako nesto ne sprecava, a kad ga, nakon rasprave, jos i popravimo, pa kasnije u aktima razradimo – ostaje na gradjanima, zborovima MZ i rukovodstvima politickih partija da realiziraju svoje koncepte. Siguran sam da ce se to razlikovati od sredine do sredine, ali ce svaka od MZ, u svom statutu, moci ugraditi sopstvene specificnosti i zahtjeve, vise nego da im se kreiraju iz politickih centrala, makar one bile opcinske.
Malo sam preopsiran i nacelan, ali je i Statut opcine akt, koji daje samo okvir, a ne i detalje, za izbore po MZ.




Naravno Rafo da sam i ja prije svega za to da se u konaènici izglasa Statut koji æe ponuditi što bolja te prije svega demokratskija rješenja i upravo zbog toga kroz ovu razmjenu mišljenja sa tobom pokušavam dati svoj doprinos tome.
Ja sam pažljivo išèitao nacrt Statuta i nikako se ne mogu složiti sa tvojom konstatacijom da taj nacrt omoguæava ono što si napisao, dakle da Statut omoguæava kandidovanje boljih i sposobnijih, a ne obavezno i politièki opredjeljenih.
U èlanu 83 d. nacrta stoji : " prijedlog kandidata za èlana Savjeta MZ mogu podnijeti organi politièkih subjekata koji participiraju u Opæinskom vijeæu ".Dakle ovim èlanom je jasno reèeno da je politièka opredjeljenost primarna kod pravljenja kandidacijskih listi jer iluzorno bi bilo oèekivati da æe neka od stranki delegirati nekog ko nije njen èlan.
Ali evo recimo da i zanemarimo taj momenat, ali odmah nam se otvara pitanje šta je sa onim strankama koje ne participiraju u OV!?Zašto bi se njima onemoguæilo kandidovanje?
U prvi mah bi se moglo pomisliti da sam kontradiktoran zbog èinjenice da sa jedne strane zagovaram implementaciju izbornih rezultata sa posljednjih lokalnih izbora a sa druge strane se zalažem da se i ostalim strankama omoguæi da izaðu na izbore po mjesnim zajednicama.Dakle da bi bilo jasnije, ja sam ili za opciju implementacije izbora ili da se organizuju izbori po MZ ali na takav naèin da se omoguæi uèešæe svim registrovanim strankama na podruèju Tuzle uz naravno još neke korekcije Statuta koje bi išle u prilog što demokratskijih izbora.
Što se pak tvoje konstatacije tièe da æe svaka mjesna zajednica u svom Statutu moæi ugraditi odreðene specifiènosti iskreno moram i tu izraziti svoju skepsu.Zašto?I sam Rafo znaš da se prilikom donošenja trenutno važeæih statuta mjesnih zajednica radilo o "uniformisanim" statutima koji su proforme radi izglasavani po mjesnim zajednicama bez moguænosti da se u njima bilo šta ispravlja.Na kraju krajeva, ukoliko bi se saèinio jedan kvalitetan statut mjesne zajednice ne vidim razloga da se isti ne usvoji u svim mjesnim zajednicama ali naravno pod pretpostavkom da taj statut uvažava i neke od specifiènosti pojedinih mjesnih zajednica! 


<br /><br /><br /><br />

11-02-2009 at 12:58 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
yugi wrote:
...prijedlog kandidata za èlana Savjeta MZ mogu podnijeti organi politièkih subjekata koji participiraju u Opæinskom vijeæu...
...politièka opredjeljenost primarna kod pravljenja kandidacijskih listi jer iluzorno bi bilo oèekivati da æe neka od stranki delegirati nekog ko nije njen èlan.
Ali evo recimo da i zanemarimo taj momenat, ali odmah nam se otvara pitanje šta je sa onim strankama koje ne participiraju u OV!?Zašto bi se njima onemoguæilo kandidovanje?
...da se organizuju izbori po MZ ali na takav naèin da se omoguæi uèešæe svim registrovanim strankama na podruèju Tuzle uz naravno još neke korekcije Statuta koje bi išle u prilog što demokratskijih izbora.
...Što se pak tvoje konstatacije tièe da æe svaka mjesna zajednica u svom Statutu moæi ugraditi odreðene specifiènosti iskreno moram i tu izraziti svoju skepsu...

Stoji sve sto si napisao, Yugi.
Upravo zato sam i naveo da Nacrt, nakon javne rasprave, treba popraviti, tako da ugradimo i ono sto zahtijeva Zakon, dakle, da kandidate mogu predlagati i drugi subjekti, a ne samo politicke stranke.
Skeptican sam i ja, prilicno, ali zato i navodim da Statutom opcine treba OMOGUCITI da se u naprednijim sredinama moze napraviti bolji statut MZ, kandidovati i izabrati bolji savjet, pa ko se bolje organizuje i ima vise potencijala, nek to i koristi.
11-02-2009 at 15:01 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

Izdvajanja za plaæe veæa i do 300.000 KM

Iako je Vlada TK još prošle godine donijela Zakljuèak o prvom paketu mjera štednje za ovu godinu, Opæina Tuzla nije uradila ništa slièno. Naprotiv, kada su u pitanju rashodi, u nacrtu budžeta za 2009. godinu za èlanove Opæinskog vijeæa i kabinet Opæinskog naèelnika, te deset opæinskih službi plaæe su poveæane u prosjeku od 50.000 do nevjerovatnih 300.000 KM.

Za plaæe u Službi za stambene poslove lani je bilo izdvojeno 344 hiljade maraka dok je za ovu godinu predviðeno 405.000 KM. Najveæe poveæanje plaæa predviðeno je u Službi za inspekcijske poslove gdje su izdaci za plaæe prošle godine iznosili 1.033.000 KM, a za ovu godinu planirano je 1.342.000 KM.

Planirani izdaci za stipendije uèenicima i studentima nisu se mijenjali u odnosu na prošlu godinu i oni iznose 150.000 KM. Takoðer planirana sredstva za rad javnih kuhinja na podruèju Opæine Tuzla nisu se mijenjala pa i ove godine iznose 210.000 KM.

Kada su u pitanju izdvajanja za kulturu za rad Narodnog pozorišta za cijelu godinu izdvojeno je samo 135 hiljada KM, dok su izdaci za druge dvije kulturne manifestacije koje traju tek nekoliko dana, smanjeni.

Kvarovi na semaforima

Planirani izdaci za održavanje semafora iznose 50 hiljada KM, a veæ sedmicama i mjesecima nekoliko gradskih semafora uopæe ne rade!?

Izdaci za tekuæe održavanje javne rasvjete iznose 800 hiljada KM, a primjera radi petlja na Šiækom brodu uopæe nije osvjetljenja i pravo je "èudo" ako neki stranac noæu bez ikakvih problema pronaðe pravi smjer.

Transfer

Transfer za rad DOO "Panonica" Tuzla prošle godine iznosio je 150.000 KM, a ove godine iznosi 100 hiljada. Iznenaðujuæe je što je ovo preduzeæe prikazano kao d.o.o., a tokom prošle sezone iz ovog preduzeæa su plasirane informacije o "rekordnom" broju posjetilaca. Tako je za jedan dan na jezerima bilo i više od 10.000 kupaèa, a cijena ulaznice iznosila je 2,5 KM za odrasle, a za djecu i penzionere nešto manje.

(Dnevne novine AS)


Zanima me Rafo koliko su taèni navodi u ovom èlanku?Svojevremeno smo ja i RPM postavili pitanje u vezi enormnog poveæanja stavke za kabinet naèelnika pa me izmeðu ostalog zanima da li je u javnoj raspravi razmatrana i ta stavka iz nacrta Budžeta i da li su stigli neki prijedlozi u vezi sa istom?  


<br /><br /><br /><br />

19-02-2009 at 12:07 | Ukljuèi u odgovor
Coa
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 28-08-2007
Lokacija: Dzindic Mahala
Odgovori: 359
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

Postovani Rafo,
Da li je kojim slucajem na dnevnom redu OV bio prijedlog da se usljed ove teske ekonomske situacije poduzmu mjere za olaksavanja placanja dadzbina malim i srednjim preduzecima, a u cilu stimulisanja istih da se pokusa sa Biroa primiti radna snag (znam da su porezi u nadleznosti vecih nivoa vlasti, ali mislim na onaj dio koji se tice Opcine i njene nadleznosti). Takodje me interesuje, da li je iko od vjecnika, upravo radi ove krize, a iz moralih razloga, predlozilo da se za neki procenat umanje vijecnicka primanja i da se taj novac preusmjeri u neki drugi fond.
HVALA

19-02-2009 at 13:13 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
yugi wrote:

Zanima me Rafo koliko su taèni navodi u ovom èlanku? Svojevremeno smo ja i RPM postavili pitanje u vezi enormnog poveæanja stavke za kabinet naèelnika pa me izmeðu ostalog zanima da li je u javnoj raspravi razmatrana i ta stavka iz nacrta Budžeta i da li su stigli neki prijedlozi u vezi sa istom?

Mislim da je najbolje o svemu pitati predlagace budzeta, sto je mogao uraditi i novinar.
Posto smo vec pricali o ovoj temi, ne bih se ponavljao. Oni koji zele izvrsiti uvid u detalje, najbolje je da pogledaju budzet na stranici opcine.
O platama za nacelnika i njegov kabinet takodjer smo govorili, kao i o vijecnickim naknadama, pa cu samo ponoviti da su iznosi pojedinacnih plata i naknada regulisani posebnim odlukama, i da povecanja nema. Iznosi za isplatu plata i naknada se mijenjaju zbog stupanja na snagu novih poreza na platu, a i zbog izmjena organizacije Kabineta nacelnika (objedinjavaju se neke sluzbe i referenti, koji su i dosad radili za Nacelnika).
Informacije o javnoj raspravi ne dostavljaju se vijecnicima, njih objedinjava (i priprema prijedlog budzeta sa obrazlozenjima) Sluzba za budzet i finansije. Sve to bi, takodjer, trebalo biti postavljeno na stranici www.tuzla.ba.
Mislim da se ipak zapostavlja najvaznije pitanje - sta je s prihodima budzeta? Oni su znacajno reducirani za sve nivoe vlasti i siguran sam da predstoje kresanja stavki koje su utvrdjene nacrtom. To cemo vidjeti u materijalima za martovsku sjednicu OV, posto je februarska vec zakazana i u dnevnom redu nema prijedloga budzeta.

19-02-2009 at 19:54 | Ukljuèi u odgovor
vijecnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-09-2005
Lokacija: tuzla
Odgovori: 345
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
Coa wrote:
Postovani Rafo,
Da li je kojim slucajem na dnevnom redu OV bio prijedlog da se usljed ove teske ekonomske situacije poduzmu mjere za olaksavanja placanja dadzbina malim i srednjim preduzecima, a u cilu stimulisanja istih da se pokusa sa Biroa primiti radna snag (znam da su porezi u nadleznosti vecih nivoa vlasti, ali mislim na onaj dio koji se tice Opcine i njene nadleznosti). Takodje me interesuje, da li je iko od vjecnika, upravo radi ove krize, a iz moralih razloga, predlozilo da se za neki procenat umanje vijecnicka primanja i da se taj novac preusmjeri u neki drugi fond.
HVALA

Dobra su ti pitanja, Coa, ali na njih nemam bas nesto pozitivno odgovoriti. U vrijeme kad je usvajan Nacrt budzeta (dakle, samo podloga za javnu raspravu) nije kod nas bilo puno price o krizi. Ona je danas eskalirala, a jos uvijek u BiH odgovorni (prvenstveno vlade) nemaju ozbiljnih odgovora, niti prijedloga.
Kod rasprave o prijedlogu budzeta se mozda i moze ocekivati poneki slican prijedlog, ali to cesto spada u sferu demagogije, jer se vecina takvih prijedloga ili ne prihvati ili ne uspije realizirati u slozenom drzavnom ureðenju sa neefikasnim institucijama.
Siguran sam da ce, kad prijedlog budzeta dodje, u njemu biti poprilicno redukcije stavki, mozda i u oblasti naknada vijecnicima (ipak mislim -malo vjerovatno), a za dodatne mjere podrske poduzetnistvu bi trebalo mijenjati ili izradjivati i druge opcinske akte. Dobro bi bilo kad bi i sami poduzetnici predlozili neke takve mjere.
20-02-2009 at 06:45 | Ukljuèi u odgovor
ledo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 22-03-2005
Odgovori: 1294
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

halo ba vijeænici, kada æete usvojiti budzet, neæete zar djeci djaèke stipendije davati u julu

03-03-2009 at 21:09 | Ukljuèi u odgovor
rafo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 25-04-2001
Odgovori: 428
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pitanja za vijecnike
Bez chatanja molim

citat:
ledo wrote:
halo ba vijeænici, kada æete usvojiti budzet, neæete zar djeci djaèke stipendije davati u julu

ledo, primijetio si da na ovom topicu, jos uvijek, odgovara samo jedan vijecnik, koji iznosi pretezno svoje stavove i, nazalost, ogranicene informacije.
vezano za pitanje o budzetu, vec sam ti, prije mjesec dana, nesto odgovorio
(...za budzet: Ocekujemo prijedlog budzeta na narednoj sjednici vijeca. Zavrsena je javna rasprava o Nacrtu; treba ugraditi primjedbe, napisati obrazlozenja, a, vjerovatno, korigovati i prihode i rashode, s obzirom na intenzitet krize i dinamiku prikupljanja javnih prihoda.)
zadnji dio odgovora (intenzitet krize i prikupljanje javnih prihoda) je razlog kasnjenja; vijecnicima jos nije dostavljen prijedlog budzeta, najvise zbog toga sto projicirane prihode i rashode iz nacrta treba reducirati znacajnije, nego ijedne prethodne godine.
na tome rade nadlezni opcinski organi (izvrsne vlasti), vjerovatno u konsultacijama sa ministarstvima finansija kantona i federacije. sad se prijedlog, stvarno, treba ocekivati za 10-15 dana, jer je kraj marta (i zakonom utvrdjen krajnji) rok za usvajanje budzeta.
uzgred, vijece ne dodjeljuje djacke stipendije; ono u budzetu odredi ukupan iznos za tu namjenu, a, na osnovu kriterija i prikupljenih prijava, dodjelu vrsi nadlezna opcinska sluzba. vjerujem da ce poziv za prijave biti brzo objavljen (nije nemoguce da ga je sluzba vec objavila, vec sam vidio neke od slicnih).

04-03-2009 at 08:38 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 23
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Tuzlarije : Pitanja za vijecnike New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice