Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Nikoliæ zaustavljen, Iliæ protjeran s Kosova

Policija Kosova i Euleksa sprjeèila je jutros predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikoliæa i lidera Nove Srbije Velimira Iliæa da uðu na teritoriju Kosova i Metohije i prisustvuju ustolièenju Patrijarha srpskog Irineja. SNS je navela da su predstavnici Euleksa Nikoliæu "na insistiranju da u Peæku patrijaršiju ide kao graðanin, a ne kao zvaniènik" saopštili da to ne mogu da mu dopuste, "jer to predstavlja rezultat dogovora Euleksa i Vlade Srbije".

"Jutros u sedam èasova, vozilo u kojem je bio Tomislav Nikoliæ zaustavljeno je, a predsedniku srpskih naprednjaka je reèeno da ne može da uðe na teritoriju Kosova, jer ne postoji zvanièan dopis Vlade Srbije u kojem bi se tražilo od Euleksa da mu dopusti prisustvo sveèanom ustolièenju", navodi se u saopštenju. SNS je navela da je, prema reèima službenika Euleksa, Nikoliæ došao na administrativnu liniju neposredno pošto je na teritoriju pokrajine nesmetano ušao predsjednik Srbije Boris Tadiæ. SNS se pita kako je moguæe da je predsednik Srbije dobrodošao na teritoriju koju kontrolišu Albanci i Euleks, a srpskim opozicionim liderima je zabranjeno bilo kakvo kretanje na teritoriji Kosova.

Takoðe, SNS konstatuje da je danas jasno da vlast u Srbiji ima ne samo razlièit odnos prema graðanima Srbije, veæ i nedvosmisleno diskriminišuæi stav prema svim ljudima koji su protivnici režima Borisa Tadiæa. Srpska napredna stranka navela je i da najoštrije osuðuje maltretiranje i protjerivanje sa teritorije Kosova lidera Nove Srbije Velimira Iliæa. Lider Nove Srbije Velimir Iliæ ušao je danas na Kosovo ali je vozilo u kojem se nalazi presretnuto na teritoriji sa albanskom veæinom i on je proteran.

"Na putu ka Peæi nekoliko vozila Kosovske policije presrelo je naš automobil, oduzeli su nam dokumente i sada nas pod rotacijom proteruju kroz šiptarsku teritoriju do 70 kilometara udaljenog prelaza u Merdarima", izjavio je jutros Iliæ Srni. U vozilu sa Iliæem nalaze se još dva lica. Na Kosovu se danas u Peækoj patrijaršiji održava ceremonija ustolièenja patrijarha srpskog.

Vlada Kosova saopštila je da je dozvolu za ulazak na Kosovo, povodom ustolièenja patrijarha Irineja, dala samo za predsednika Srbije, prenose danas prištinski mediji. "Samo predsednik Boris Tadiæ ima dozvolu i to samo uz uslov da uèestvuje i da se ponaša u skladu sa religioznim ceremonijama", rekao je za Kohu ditore zamenik premijera Kosova Hajredin Kuèi. I šef grèke kancelarije na Kosovu Dimitris Moskupolos potvrdio je da æe Tadiæ biti u Peæi.

"Predsednik Tadiæ æe uèestovati i Vlada Kosova je dozvolila ulazak sa ciljem da uèestvuje u religioznoj ceremoniji. On (Tadiæ) je tražio dozvolu kod kancelarije EU u Beogradu", rekao je Moskupolos. Kuèi je dodao da Vlada Kosova "nije dala dozvolu ni za jednog drugog visokog zvaniènika Srbije" i èak najavio "moguænost hapšenja onih koji dolaze bez dozvole". "Zaustaviæe se i hapsiæe svi oni koji nemaju dozvolu", odgovorio je Kuèi na pitanje kakvo æe biti reagovanje prema drugim zvaniènicima koji su najavili dolazak na ceremoniju.

03-10-2010 at 15:05 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

SAD upozarava Amerikance: Ne putujte u EUropu, prijete teroristicki napadi.

SJEDINJENE Amerièke Države su najavile da æe svojim državljanima danas objaviti upozorenje da ne putuju u Europu zbog moguæih masovnih teroristièkih napada.
Sigurnosne službe SAD-a i Velike Britanije su, prema pisanju BBC-ja, potvrdile da æe navedeno upozorenje izdati zbog poveæane prijetnje od sinkroniziranih teroristièkih napada u nekoliko zemalja Europe, poput onoga koji se prije dvije godine dogodio u indijskom Mumbaiju i u kojem je poginulo više od 160 osoba.

Prema najavama službi sigurnosti koje su proteklih dana objavljene u nekoliko europskih zemalja, a prvenstveno u Velikoj Britaniji, Njemaèkoj Francuskoj, Belgiji i Švedskoj, æelije al-Qaide spremaju pojedinaène napade vatrenim oružjem koje bi mogli izvesti pripadnici te teroristièke organizacije na mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Posebno su ugrožene Velika Britanija, Francuska i Njemaèka. Prema istim najavama, pojedini državljani tih zemalja, koji potjeèu iz Pakistana ili Afganistana, a za koje se sumnja da bi mogli biti povezani s teroristièkim organizacijama, pod posebnom su prismotrom tajnih službi. Pakistan, Britanija i Njemaèka traže osumnjièene teroriste i presreæu njihove telefonske razgovore, a vjeruje se da je Pakistan kljuè za uništavanje æelije odgovorne za planiranje i provoðenje napada.

Naime, amerièki protuobavještajci vjeruju da je Osama bin Laden bio kljuèna figura u planiranju serije koordiniranih napada na europske gradove, koji su veæ tjedan dana iznimno vruæa tema u medijima. Ukljuèivanje šefa al-Qaide u planiranje ovih napada daje naslutiti kako je teroristièkoj organizaciji iznimno važno postiæi jedan velik uspjeh u vremenu kad im se struktura rasipa i kad puno teže regrutiraju nove èlanove. Detalje o sumnjama amerièkih obavještajaca prvo je objavio nacionalni radio NPR. Anonimni izvori rekli su da se sluèaj istražuje s pretpostavkom da je sam Bin Laden planirao napade iako je moguæe da je kljuènim ljudima prenosio poruke preko nekog od svojih bliskih suradnika.

03-10-2010 at 15:11 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Negdje izbori, a negdje referendumi...

Gradjani Kalifornije na referendumu odlucuju o legalizaciji marihuane...

KALIFORNIJA je poduzela posljednji korak u naumu da postane prva amerièka država koja æe legalizirati marihuanu nakon što je potvrdila da æe u prosincu održati referendum o tome pitanju.

Kalifornija je 1996. godine bila prva država koja je u SAD-u legalizirala marihuanu za medicinsku upotrebu te ju je u 13 godina slijedilo još 13 saveznih država. Protivnici legalizacije su se snažnije aktivirali u javnosti nakon najave da æe se održati referendum te tvrde kako æe legalizacija dovesti do uèestalije upotrebe marihuane i težih droga, ali da æe se razviti i "drogeraški" turizam.

Graðani æe u vrtu smjeti saditi indijsku konoplju. Smatraju kako æe to dovesti i do sukoba Kalifornije i SAD-a zato što je po federalnom zakonu posjedovanje i prodaja "trave" kazneno djelo. Ako prijedlog proðe na referendumu, osobama iznad 21 godine starosti bit æe dopušteno da kod sebe imaju 28 grama marihuane za osobnu upotrebu. Prema ovom prijedlogu, graðani æe smjeti saditi 2,3 èetvorna metra indijske konoplje u svojim vrtovima.

Korištenje droge u javnosti, na školskim igralištima ili u nazoènosti djece te vožnja pod utjecajem droge æe i dalje biti zabranjena. Lokalne vlasti æe moæi dopustiti prodaju i transport marihuane te æe na to smjeti odrediti porez. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je za legalizaciju više od 50 posto stanovnika. Guverner Kalifornije, "Terminator" Arnold Schwarzenegger, pozvao je na otvorenu debatu o ovoj temi.

03-10-2010 at 20:57 | Ukljuèi u odgovor
corav, ruzan, glup
Nivo: Forumski vuk
zini da ti...

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: 4-ti sprat na lijevo
Odgovori: 458
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Neven Anðeliæ: Postizborni blues

Uz objavu preliminarnih rezultata izbora postoje tri moguænosti za formiranje vlasti na državnom nivou.

Nacionalisti mogu nastaviti vladati kao i do sada. Morali bi, doduše, ukljuèiti stranku Fahrudina Radonèiæa jer, dok su SNSD i HDZ zadržali, pa èak donekle i ojaèali svoje pozicije, njihovi bošnjaèki partneri moraju se promijeniti zbog kataklizme “energetske mafije” kako je Naša stranka opisala Stranku za BiH te “najveæe pobjede SDP-a od 45.” kako je Zlatko Lagumdžija okarakterisao rezultate izbora u postizbornoj noæi.

Ovakvo stanje jednog od partnera u prošloj vlasti neminovno traži zamjenu koja je moguæa jedino u formi Saveza za bolju buduænost. Problem je što je èelnik SDA Sulejman Tihiæ najavio da nikada neæe uæi u koaliciju s tom strankom. Dakle, moguæe je da nacionalistièki pokušaj ne mijenjanja nièeg propadne i da oni zapravo ne mogu formirati vlast.

Najavljene politike iz sjedista evropskih sila, iz Brisela nadasve, a posebno skora posjeta Hillary Clinton, jasno ukazuju na jednu sasvim drugu moguænost koja ne odgovara nacionalistima niti “prepametnim” sarajevskim analitièarima koji su vec poèeli s kritikom SDP-a, najbrojnije partije u parlamentu, iako još nije ni jasno da li æe socijaldemokrati uopšte formirati vladu i s kim æe saraðivati.

To je, dakle, druga moguænost kojom æe se slijediti demokratske tradicije u razvijenim društvima i mandat za formiranje koalicione vlade ponuditi prvo najbrojnijoj partiji u parlamentu. SDP mora tražiti partnere meðu nacionalistima ne zbog sopstvenog makijavelizma na djelu, veæ surove bosanskohercegovaèke realnosti. To je neminovnost u ovom trenutku i oni moraju tražiti nacionaliste spremne da prihvate pet predizbornih programa na kojima je SDP zasnivao kampanju te podržati kao minimum neznatno modifikovani aprilski paket ustavnih promjena.

Program pet politika ne bi trebao predstavljati problem nijednom razumnom politièaru dok su ustavne promjene prije èetiri godine podržale sve nacionalistièke partije koje su jos jednom podržali biraèi.

SNSD je u meðuvremenu odlutao prema krajnostima nacionalizma, ali uprkos postizbornim izjavama, teška ekonomska situacija kod kuæe može ih natjerati, uz pritisak meðunarodne zajednice, da se vrate u 2006. i uðu u koaliciju koju bi predvodio SDP. Konaèno, pokušajte razmisliti da li je najavljena posjeta Hillary Clinton odmah nakon izbora sluèajnost ili strateški potez da se osigura kvalitetnija podrška posljednjoj šansi ovog društva. Jer upravo je to ovakav scenario kreiranja vlasti. Posljednja šansa.

Averzija koju pripadnici navodno graðanske, skoro uništene, urbane, srednje klase iskazuju prema SDP-u je šokantna i teško objašnjiva ukoliko se posmatraè prilika povodi za napisima u štampi èiji su autori pripadnici upravo te klase koja je najviše i pogoðena vladavinom nacionalista. Zapravo, ovi izbori su pokazali da to i nije tako, da veæina te klase koja èini prirodno glasaèko tijelo socijaldemokrata zapravo je ovaj puta dalo glas i iskazala nadu da ih upravo SDP može možda izvuæi iz katastrofalnog stanja u koje su doveli otvoreni i pritajeni nacionalisti.

Nakon trijmfalne noæi Komšiæa, kao najpopularnijeg èlana predsjedništva, i Lagumdžije, kao voðe najpopularnije partije, odmah se poèelo raspravljati da li je Željko Komšic legitiman predstavnik Hrvata jer nije nacionalista i dobio je ogromnu podršku meðu onim Bošnjacima kojima nacija nije zanimanje. Iako ovaj sluèaj ukazuje na sve nedostatke ustavnih rješenja u ovoj zemlji, intrigantno je da su prilièno glasni kritièari navodni protivnici nacionalizma i pokušavaju svoju navodnu objektivnost dokazati upravo argumentirajuci nacionalistièku poziciju. Konaèno, Komšic se ponudio da bude svaèiji predstavnik i isti oni koji kritikuju sistem zbog etnièkih podjela opet iskazuju nezadovoljstvo.

Lagumdžijin izbor za premijera je druga zamka koju su “analitièari” pripremili navodeæi nepisano pravilo, te priznajuæi da to nije uredba sa zakonskom snagom vec više dio tradicije nacionalistièke vlasti, ustajuæi u zaštitu navodnih hrvatskih interesa. Da skratim, ukoliko se javnom paranojom sprijeèi SDP-ova šansa za formiranje vlasti, onda ovaj narod ne zaslužuje ništa bolje od propalih nacionalista koji svojim politikama obogaæuju uzak krug svojih stranaèkih rukovodstava a osiromašuju sve graðane Bosne i Hercegovine.

Malo graðanske odgovornosti ne bi bilo na odmet intelektualcima kojima se, eto, politika gadi ali oni ipak žele da kažu svoju èak i prije nego je pobjednièka partija išta uradila, bilo dobro bilo loše. Da li bi problem bio riješen da Željko pocne govoriti toèka, kemija i zemljopis, a Zlatko se poène æutati Hrvatom? Znaèajan dio glasaèkog tijela je svojim glasom rekao da ih ne zanima nacionalna opredjeljenost i sada bajni analitièari osokoljuju nacionaliste da se formira javno mnjenje i kritièna masa koja bi sprijeèila možda i posljednji validni pokušaj za formiranje kompetentne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Takvim razmišljanjem se dolazi do treæe moguænosti koja je zapravo blokada sistema, za šta je veæ bilo nagovještaja iz Dodikovog štaba: uskraæivanje bilo kakve moguænosti dogovora zarad navodne prinicpjelnosti. U tom sluèaju dodatnog pogoršanja, potpune katastrofe zapravo, samo æe jedno pravilo biti zadovoljeno. I Hrvati, baš kao i Srbi i Bošnjaci biæe jednako pogoðeni. Sistemski problem ravnopravnosti sve tri nacije ali i ostalih koje ponovno niko ne spominje i koji su veæ dvadeset godina zakinuti u ovoj zemlji moguæe je riješiti samo ustavnom reformom a ne mjerenjem hrvatstva politièara ili broja mjeseci koje su èlanovi pojedinih nacija proveli u izvjesnim kabinetima. Stoga jedino bitno pitanje je koji politièar i koja partija ima najbolje šanse da ostvari ove reforme.

Veæina glasaèkog tijela ponudila je odgovor. Red im je dozvoliti da probaju pa ih tek onda kritikovati.

Preuzeto sa RadioSarajevo.ba

http://www.buka.ba/postizborni-blues  


13-10-2010 at 14:14 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

EKVADOR: Cetiri rudara zarobljena na 500 metara dubine u Ekvadorskom rudniku...

EKVADORSKI vladin dužnosnik izjavio je kako su èetiri rudara ostala zarobljena u rudniku na jugu države.Vladin dužnosnik Jorge Espinosa je kazao da su rudari zarobljeni na 500 metara dubine od 3 sata ujutro po lokalnom vremenu. Danas popodne ih je tražilo 50 spasilaca.

Ne zna se u kakvom stanju su èetverica rudara, jer kontakt s njima još nije uspostavljen. Incident se dogodio samo dva dana nakon što su u Èileu spašena 33 rudara koja su zarobljena ispod površine provela 69 dana i èije spašavanje je pratio cijeli svijet.

15-10-2010 at 22:37 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Tuzla: Ispraæena pješadijska jedinica OSBiH u Afganistan

TUZLA - Iz Vojne baze "Dubrave", kod Tuzle, danas je ispraæena pješadijska jedinica Oružanih snaga (OS) BiH u mirovnu misiju u Avganistan. Jedinica ima 45 pripadnika i u misiji u Avganistanu ostaæe šest mjeseci. Naèelnik Zajednièkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojèiæ rekao je novinarima da je odlazak ove jedinice u Avganistan nastavak uèešæa pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru. On je dodao da, nakon pauze od uèešæa pripadnika OS BiH u Iraku, danas startuje prva rotacija pješadijske jedinice u mirovnu misiju u Avganistan.

"U stroju za uèešæe u misije nalaze se dobrovoljci i to æe biti naše opredjeljenje za obavljanje mirovnih misija i u perspektivi", rekao je general Milojèiæ. Istièuæi da nije prekidana obuka pripadnika OS BiH poslije završetka angažovanja u Iraku, Milojèiæ je rekao da se u ovoj jedinici nalaze ljudi koji su vojnièki, fizièki i psihièki zdravi i koji su ispunili sve kriterijume, prolazeæi kompletnu i zahtjevnu obuku za izvršavanje mirovne misije. On je naglasio da se ova jedinica angažuje u mirovnu misiju u Avganistanu u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH, koja je potvrðena u parlamentu BiH. "Pješadijska jedinica biæe rasporeðena u sastavu danske borbene grupe u provinciji Helmand na jugu Avganistana i obezbjeðivaæe dvije baze, bez vojnog angažovanja izvan tih baza", rekao je Milojèiæ. Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da su sve aktivnosti kroz koje je prošla ova jedinica potvrda profesionalnog izvršavanja zadataka koje se daju OS BiH, a koje su bazirane na zakonskim rješenjima i obavezama, kao i sa istinskim opredjeljenostima BiH ka evroatlanskim integracijama, prije svega èlanstvo u NATO.

"Pripadnici ove jedinice u proteklih nekoliko mjeseci prošli su zahtjevnu obuku i pripremu za provoðenje ove misije u Avganistanu", rekla je ona i dodala da slijedi dodatna obuka upoznavanja sa standardima i operativnim procedurama meðunarodnih snaga.
Marina Pendeš naglasila je da je ova jedinica, prema rezultatima koje je postigla na obuci, pripremljena, osposobljena i obuèena za sve zahtjeve i izazove sa kojima æe se susretati u Avganistanu. Ona je naglasila da je do sada ova jedinica pokazala da je profesionalna i da s pravom nosi taj epitet, te da æe èasno i dosljedno predstavljati OS BiH.

Komandant Pete pješadijske brigade OS BiH brigadni general Senad Mašoviæ rekao je da je u suštini ovo prva borbena jedinica koja ide u mirovnu misiju. "Do sada smo imali individualna angažovanja, nebitno da li je rijeè o oficirima ili podoficirima, ali sada upuæujemo po prvi put borbenu jedinicu koja ima konkretnu misiju i konkretan zadatak da se angažuje na obezbjeðivanju dijela baza koalicionih snaga u provinciji Helmand, u sastavu danske borbene grupe", rekao je Mašoviæ. On je dodao da su jasno odreðeni zadaci i obaveze jedinice i tièu se samo unutrašnjeg obezbjeðenja, ali bez ikakvih aktivnosti i zadataka koji proistièu ili se izvode izvan baza.

Ispraæaju prve rotacije pješadijske jedinice u Avganistan prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegoviæ, predstavnici NATO štaba i EUFOR-a u BiH, predstavnici danske Ambasade u BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici stranih zemalja akreditovanih u BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotiæ, zbog drugih obaveza, nije prisustvovao današnjoj ceremoniji ispraæaja ove jedinice.

15-10-2010 at 22:41 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Zavere protiv srpstva

http://www.e-novine.com/stav/41448-Zavere-protiv-srpstva.html

16-10-2010 at 12:56 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

lija Jurišiæ u Tuzli "Osjeæam se kao ponovo roðen"

http://www.e-novine.com/region/region-bosna/41346-Osjeam-kao-ponovo-roen.html

16-10-2010 at 12:57 | Ukljuèi u odgovor
forever
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 16-07-2009
Odgovori: 869
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Za Bruxelles je Bosna drugi Cipar: nerješiv sluèaj kojeg je svima dosta
12. oktobar 2010.
Prije izbora odnos prema Bosni i Hercegovini na najvišoj razini EU-a, a to su šefovi država i vlada, obilježavala je mješavina apatije i ignorancije. Bosna je Europskoj uniji dosadila.

Prije izbora odnos prema Bosni i Hercegovini na najvišoj razini EU-a, a to su šefovi država i vlada, obilježavala je mješavina apatije i ignorancije. Bosna je Europskoj uniji dosadila.

Posljednju veliku mobilizaciju bila je prošle godine, za vrijeme Butmirskih pregovora, ali bosanski voðe mislili su, metaforièki govoreæi, da æe im potpredsjednik Amerike svaki èas slijetati u Sarajevo ili da ih to ne obavezuje. Njihova iluzija jest da vrijeme stoji na raspolaganju. Teška zabluda.

Pouzdano znam da europski lideri poèinju na Bosnu i Hercegovinu gledati kao na stalnu, ali zasad ne suviše opasnu smetnju. Kad je rijeè o postjugoslavenskoj regiji, iz nje je gotovo iskoraèila Hrvatska, a sad je fokus EU-a samo na Srbiji i Kosovu. Bosna im je naporna. Smara ih. Oni pak, koji se malo udube, ako do krajnjih konzekvencija dovedu to što misle, postaju oèajni.

Europska unija ne zna kako bi riješila bilo koji politièki problem. To bi znala poneka država, ali nijedna nema takav mandat. Poznajem ljude koji na tim problemima rade u Bruxellesu, koji su dakle, taj „EU“. Izražavaju se pompozno, ali to je samo manira, nekad su simpatièni i bistri, ali, da æe baš riješiti problem Bosne...molim vas.

Uzet æu za primjer Catherine Ashton, za koju se mislilo, kad su je izabrali, da je nekompetentna, a to mišljenje ona još nije preokrenula.

Pomalo je i lijena, u njenom se odjelu radi u zadnji èas, kampanjski, èak i oko jako važnih dosijea, bolje da šutim. Britanka je ipak je od Europske komisije takoreæi uzela predmet Bosne i Hercegovine, što je loše, jer je znanje, ekspertiza u Europskoj komisiji, kod Slovaka Fuelea, a ne kod ove lady.

Ako se u narednom razdoblju, išta pomakne oko Bosne, a da ima veze s EU, onda æe to biti pitanje imidža. Ako se ocijeni da je neprihvatljivo da je Bosna jako zaostala za Hrvatskom, a pogotovo Srbijom, onda æe joj brže bolje nešto dati, no pazit æe da to ne bude ništa supstancijalno.

Pogledajte kako joj vraški teško daju vize.

Ponavljam, bosanski lideri nisu svjesni straviènh posljedica politièkog zaborava. Najteža je posljedica da se s BiH više ne bave prvorazredni svjetski lideri, nego kadrovi u EU, koji imaju nesrazmjeran utjecaj u odnosu na svoju prosjeènost. Ti kadrovi razumiju i vode Bosnu i Hercegovinu kao nerješivi sluèaj, a èim je to tako shvažaju, niti ne traži rješenje. Bosna je takozvani drugi Cipar.

Nitko se neæe od bosanskih voða pomoæi ovom tužnom situacijom, niti se èini da su je svjesni, a ovima u Bruxellesu je ionako svejedno.

Sav posao ostaje za obaviti u Bosni. Sama EU, vidi u gornjim paragrafima zašto, traži jako malo od bosanskih lidera, u Bruxellesu traže da im se iz BiH dobaci sitnica, pa da je oni napušu.

Konkretno, traže jaèanje nekih institucija zajednièke države, ali tako da ostanu dva entiteta i to bi se moglo dogovoriti relativno brzo.

EU neæe više siliti Bosnu, nego æe biti zadovoljna s malim pomacima u dobrom smjeru. Kako æe te pomake tumaèiti, da li kao velike uspjehe ili male korake, zavisit æe što æe joj politièki trebati.

Ali, odnosit æe se, kolokvijalno kazavši, kao prema debilu, iritantno patronizirajuæe.

Velike nade u EU polažu u to da je sa scene otišao Haris Silajdžiæ, koji je neprestano upozoravao bosanske Srbe da su genocidni i tražio ukidanje njihovog entiteta. To je bilo toliko neralno i kontraproduktivno da je svima išlo na živce.

U europskim zemljama, koje imaju stvarni utjecaj, tražit æe se od Bakira Izetbegoviæa i Zlatka Lagumžije da naðu naèina za razgovor s Miloradom Dodikom, tražit æe se da oni njemu pruže ruku. Ako to uspiju,bit che to ogroman, državnièki èin, a Bosna æe, krenuti naprijed u europskim integracijama, a to æe joj, kad olabavi financijska kriza i kad proðe kriza kadrova u Bruxellesu, donijeti korist. Hrvatska æe biti u EU, Srbija u procesu pregovora, i obièan èovjek u Bosni, mogao bi profitirati.

Iz europskih zemalja s težinom i iz Bruxellesa tražit æe se takoðer i pojednostavljenje funkcioniranja bošnjaèko-hrvatskog entiteta, makar i to æe iæi teško. Tko æe se samovoljno riješiti pa i najmanje državne sinekure i to još u ovoj krizi.

Bosna ima prednosti koje ne iskorištava, a to je njena odlièna, fantastièno obrazovana mlada dijaspora. Toliko je djece pobjeglo za vrijeme rata, a sad su graðani europskih zemalja, u vrlo visokom postotku fakultetski obrazovani, a još uvijek vezani za svoju zemlju. Na tisuæe bi se vrlo kompetentih Europljana bosanskog podrijetla vratilo i barem nekoliko godina posvetili radu u svojoj zemlji, i mogli bi završiti pregovore o èlanstvu brže i od Hrvatske. Ali, tako je to tamo, nitko ih ne želi.

16-10-2010 at 18:12 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim



Obama je muslimanski terorist, gangster, bandit i gay...

U Grand Junctionu u Coloradu osvanuo je blago reèeno neumjeren politièki jumbo-plakat raðen po specifikacijama za anonimnog naruèitelja; na plakatu su sve moguæe optužbe protiv Baracka Obame, ma koliko bile èak i meðusobno suprotstavljene.
Nepoznati naruèitelj koji je od crtaèa Paula Snovera naruèio karikaturu za jumbo-plakat nije mogao odluèiti što bi mu kod Obame najviše smetalo, jesu li to optužbe da je musliman (i time, što se kod krajnje desnice bezuvjetno poistovjeæuje, terorist i bombaš samoubojica), ili je gangster, ili Meksikanac, ili homoseksualac urešen za Pride paradu, pa je amerièki predsjednik narisan u sva ta èetiri oblika, a svi oni na stolu drže iste tri karte – sve šestice, što bi valjda trebalo znaèiti i da je Barack Obama sotonist ili antikrist. S lijeve i desne strane crteža su dva strvinara, na jednom piše "Soroš" a na drugom "UN", a u dnu crteža je èopor štakora na kojima su nazivi svih institucija koje bi amerièka desnica ukinula: "trial lawyers" (parnièni odvjetnici), IRS (Internal Revenue Service, porezna služba), the Fed (Federal Reserve Bank, narodna banka SAD-a), EPA (Environmental Protection Agency, tijelo za zaštitu okoliša). Sve to pod naslovom "Glasujte za demokRATe (rat = štakor) i ukljuèite se u igru".

Premda crtaè Snover kaže da bi, da se njega pitalo, isto tako ukljuèio republikance u tu porugu, naðeni su brojni njegovi postovi na internetu u kojima se izražava kao vrlo rabidni "èajankar"; izjavio je da nije ovlašten priopæiti tko mu je naruèio tu ilustraciju. Obje strane politièkog spektra negativno su reagirale na plakat kojim je izraženo krajnje nepoštivanje prema predsjedniku SAD-a: predsjednica okružnog ogranka Demokratske stranke Martelle Daniels rekla je da je plakat "rasistièki, homofobièan i pokazuje nedostatak poštovanja vrhovnog zapovjednika", dok je šef lokalnih republikanaca Chuck Pabst rekao da je "djetinjast".

Izvor INDEX.HR

16-10-2010 at 19:47 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 27
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice