Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
anaMi Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-07-2007 Lokacija: Wienna Odgovori: 186 IP: Maskiran
|
Re: Pitanja za vijecnike
Prije 20 tak dana sam èitala neki tekst na Tuzlarijama pa tim povodom imam pitanja:
Zanima me status JP koji se nalaze u Tuzli.
Ko su njihovi osnivaèi,kome polažu raèune.
Ako je nešto javno predpostavljam da javnost treba imati informacije o njegovom radu.
NPR TV Tuzla se finansira iz opæinskog budžeta a njom upravlja jedan èovjek kao privatnom svojinom-nigdje nema izvještaja o poslovanju.
JP saobraæaj --kome oni polažu raèune.
JP za izgradnju-kakvi su im ciljevi,rezultati di je dobit,ko plaæa gubitke?
JP komunalac kakva je situacija.
JP panonika -je takoðe javno preduzeæe i mislim da graðani imaju pravo znati ko upravlja i odluèuje kome æe dodijeliti zemljište za kafiæ,za prodaju sendvièa,kolika je cijena najma tih mjesta,di su konkursi za najam istih.
Kolike su cijene zakupa reklamnog prostora za sponzore.
Ko odreðuje cijenu ulaznica za kupaèe.
JP Mejdan ko odreðuje cijenu najma dvorana,
ko odreðuje cijenu za termin za rekreaciju ,nekad je bilo 50KM sat a sad 80KM/h i nikad nema slobodnog termina-to znaèi da je poslovanje na zavidnom nivou,kako se formiraju plate tih istih radnika ,kome ide dobit a ko pokriva gubitke ,opæina ili...
Mislim da se konaèno u ovom sektoru treba uvesti red.Trebaju se polagati raèuni ako je nešto Javno a ne da pojedinci upravljaju društvenim vlasništvom kao SVOJONM PRIVATNOM SVOJINOM....a da graðani pokrivaju navodne gubitke i troškove javnih preduzeæa....
Zašto sve cijene usluga ,najma,reklamnog prostora javnih preduzeæa nisu vidno istaknute na njihovim web stranicama ili stranicama opæine Tuzla nego ih formira ko i kako hoæe.na ovo ko i kako hoæe mislim i na eventualne upravne odbore jer sve je to isto.....mislim da se velika lova vrti ovdje...
|
12-12-2010 at 14:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
rafo Nivo: Forumski vuk Registriran(a): 25-04-2001 Odgovori: 428 IP: Maskiran
|
Re: Re: Pitanja za vijecnike
citat: hurija wrote:
da pitam..
Ne znam je li to u opštinskoj nadležnosti, ali je vezano za dobivanje i rok važenja dokumenata koji se dobivaju u opštinskim službama.
Rodni list koji se izdaje u RS-u ima NEOGRANIÈEN ROK VAŽENJA, dok ovi kod nas važe 6 mjeseci. Na žalost, svaki put za svaki dokument koji se radi, treba ponovo èekati u redu.
Radi li se nešto po tom pitanju, je l' to kaskamo za njima, u èijoj je to nadležnosti da se sprovodi i ko o tome odluèuje? Ima li šanse da se tako nešto uradi i kod nas?
Pozdrav
Nadležnost je entitetska. RS je zakon promijenila tokom 2009, a nadjoh jedan tekst Djure Škondriæa o istoj problematici u FBiH, iz augusta 2010:
"Ministarstvu pravde Federacije BiH trebalo je osam mjeseci da prema Vladi uputi prijedlog novog zakona o matiènim knjigama FBiH.
"Opravdanje" je što je Ured za zakonodavstvo imao mnogo primjedbi pa se posao nije mogao uraditi prije. Poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH Slaviša Šuæur, koji je radio na izradi ovog prijedloga za "San" kaže da je zakon veæ odavno spreman i da ne postoji ni jedan razlog da ne bude donesen. Donošenjem ovog zakona, izmeðu ostalog, svi izvodi iz matiènih knjiga imali bi neogranièen rok važenja.
Pored toga, pošto skoro sve opæine imaju podatke u elektronskoj formi izvodi se mogu dobiti u bilo kojoj opæini, pa ljudi ne moraju putovati u mjesto roðenja kako bi dobili dokument. Zajedno sa tim zakonom trebao bi u paketu da ide i zakon o elektronskom dokumentu koji æe praktièno elektronske baze uèiniti zvaniènim - precizira Šuæur."
Pošto je Slaviša Šuæur poslanik i u trenutnom sazivu Parlamenta FBiH, vjerujem da i on, a i nova Vlada, rade na ovom problemu. Dok Federacija ne donese novi zakon, opæine samostalno ne mogu i ne smiju ništa èiniti mimo važeæeg.
|
27-05-2011 at 02:18 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
|
FORUM : Tuzlarije : Pitanja za vijecnike |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|