Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

U državnu službu se ne može primiti ‘bolonjac’


Iako je bolonjski proces na svim sveuèilištima u Bosni i Hercegovini veæ odavno zaživio, mnogi problemi vezani za Bolonju svakodnevno se pojavljuju. Najveæi nastaju upravo onda kada student teškom mukom doðe do diplome. Koje poslove obavljati? Odgovore na neke nejasnoæe u svezi visokoga školstva pojasnio je glavni federalni inspektor Ivan Èuljak.

Tvrdite da se “bolonjci”, prema trenutaèno postojeæim zakonima, ne mogu zaposliti u državnoj službi. Pojasnite?

Toèno je da ne mogu! Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH (èlanak 25.) utvrðeni su opæi uvjeti za postavljanje državnog službenika. Da bi osoba bila postavljena na radno mjesto državnog službenika, izmeðu ostaloga mora ispunjavati i sljedeæi opæi uvjet – da ima sveuèilišnu diplomu ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII. stupnja struène spreme. S obzirom na to da se bolonjskim sustavom studiranja ne stjeèe bilo kakav stupanj struène spreme, nego se samo stjeèe visoko obrazovanje koje je organizirano u tri ciklusa, jasno je da osoba koja ima diplomu bilo kojeg završenog ciklusa, ne može po važeæem Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH postati državni službenik u Federaciji BiH. Važno je napomenuti da je na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti sredinom 2009. godine formirano povjerenstvo od 6 èlanova (2 èlana su bila iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti) koje je napravilo prijedlog izmjena i dopuna postojeæeg Zakona o državnoj službi u Federaciji kako bi se i „bolonjcima“ omoguæilo da mogu biti državni službenici, ali je, nažalost, taj prijedlog odbijen na Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno povuèen je iz procedure.

Jesu li uvjeti jednaki i u državi i u oba entiteta?

Nisu. Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH (èlanak 22.) utvrðeni su opæi uvjeti za postavljenje državnog službenika. Da bi osoba bila postavljena na radno mjesto državnog službenika, izmeðu ostaloga mora ispunjavati i sljedeæi opæi uvjet – da ima sveuèilišnu diplomu najmanje VII. stupnja struène spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili treæeg ciklusa bolonjskoga sustava studiranja, što se utvrðuje propisom kojim se reguliraju poslovi osnovnih djelatnosti i pomoæno-tehnièki poslovi i uvjeti za njihovo obavljanje u tijelima uprave institucija BiH. U RS-u je pozicija „bolonjaca“ ista kao i u Federaciji BiH i sada dolazimo do apsurdne situacije da „bolonjac“ može biti državni službenik na državnoj razini, primjerice, u Vijeæu ministara Bosne i Hrcegovine, a ne može biti državni službenik na razini entiteta.

Znaèi li to da, ako se u državnu službu primi “bolonjac”, njegov prijam bi se mogao osporiti na sudu?

Prijam u državnu službu bilo koje osobe koja je visoko obrazovanje stekla bolonjskim sustavom studiranja je nezakonit u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Studenti su završili fakultete kako se od njih tražilo. Netko je ipak krivac?

Pitanje je kompleksno, a probleme u obrazovanju na svim razinama obrazovanja vrlo je teško rješavati. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji teško je osigurati dovoljna materijalna sredstva za stvaranje potrebnih standarda i normativa – od vrtiæa do visokoškolskih obrazovnih institucija, ali je sigurno da se zakonska legislativa mogla donijeti na vrijeme i zato su krivi oni koji trebaju donositi zakone. Nekoliko tisuæa mladih do danas je završilo studij po bolonjskom sustavu studiranja, a kada se trebaju zaposliti i iskoristiti steèena znanja, mnoga vrata su im zatvorena. To je žalosna èinjenica. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je od donošenja Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH 2007. godine do danas u projekte iz oblasti znanosti i visokog obrazovanja ukupno izdvojilo 14.869.873,00 maraka, èime je podržan 3.041 projekt apliciran od znanstvenih ustanova, visokoškolskih institucija i znanstvenih djelatnika, a za programe studentskoga standarda izdvojilo je u navedenom periodu 7.034.893,60 maraka.

Najgore prolaze prvostupnici (beèeleri). Ima li nade da oni dobiju posao?

Što se tièe zapošljavanja u javnim ustanovama u Federaciji BiH, stanje je praktièno isto. Mali je broj javnih ustanova koje su napravile izmjene i dopune sistematizacije radnih mjesta, tako da se dogaða sljedeæe: veliki broj veæ zaposlenih u javnim ustanovama se doškolovao po bolonjskom sustavu studiranja, ali ih poslodavac ne rasporeðuje na druga radna mjesta iz navedenih razloga.

Mi u ministarstvu svakodnevno dobivamo velik broj upita kako da te osobe razriješe nastale probleme te na ta pitanja svakodnevno odgovaramo kako javnim ustanovama, tako i fizièkim osobama. Poslodavci bi trebali na temelju dodatka diplomi koju dobiva svaki svršeni student koji je završio studije po bolonjskom sustavu studiranja, praviti izmjene i dopune pravilnika, jer su u dodatku diplomi navedene kompetencije osobe koja je završila jedan od tri ciklusa studija.

Takoðer je potrebno žurno usvojiti osnove kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini koji je u studenome 2010. godine pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Nadati se da æe oni koji o ovome odluèuju imati puno više sluha za ovu problematiku.

http://www.vecernji.ba/vijesti/u-drzavnu-sluzbu-se-ne-moze-primiti-bolonjac-clanak-239258

14-01-2011 at 21:21 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Nedjeljnik Dani
Sefer: ½Komandant Tuzlanskog korpusa æe biti Musliman½


Od poèetka rata, u državnom i vojnom vrhu Republike BiH niko nikome nije vjerovao. Služba državne bezbjednosti RBiH prisluškivala je i Sefera Haliloviæa, u to vrijeme naèelnika Glavnog štaba Armije BiH. Transkripte snimljenih razgovora nedjeljnik Dani objavljuje u nekoliko nastavaka, a mi smo izdvojili razgovor izmeðu Sefera Haliloviæa i Rasima Deliæa koji jezgrovito pokazuje kako je odluèeno o smjeni Željka Kneza sa mjesta komandanta Drugog korpusa Armije BiH.
--------------------------------------------------------------------------------


Sefer: Kada ti misliš iæi u Tuzlu?

Rasim: Nisam mogao zbog onih problema, ja sam mislio da odem. Ti znaš da nas je ovo sad poklopilo.

Sefer: Treba vidjeti da li Knez igra dvostruku igru. Treba njega zabiti u pi... materinu.

Rasim: Ljudi su spremni da idu, ali mi predlažemo varijantu jednu koja je realnija, da se možemo odbraniti od pravca Srbije. (..) A sem toga, imali su oni problema sa izdajom jednog bataljona, koji nije, da ne kažem, ove nacionalnosti, veæ one druge, i boje se da ne bi došlo, njima najavljuju stalno neke tenkove koje treba da dobiju, a tih tenkova nigdje nema. Tako da lièno kaže, mi nismo protiv, borci hoæe, ali oni hoæe u grad da uðu, brigada hoæe da se zaštiti iz pravca Bijeljine.

Sefer: Dobro, kad bi ti mogao da odeš gore?

Rasim: Evo, da vidim sutra kako æe ovo proæi u Jajcu, da nešto obezbijedimo i da prekosutra idem.

Sefer: Onda prekosutra! Ali, molim te, vidi ti tamo ta operativna grupa da to nije neki njihov ustraški marifetluk, znaš.

Rasim: Jeste, na èelu je èovjek koji je došao iz Hrvatske, pobogu, rekao sam ti veæ.

Sefer: Nema šansi.

Rasim: Nema šansi, ali moram otiæi vidjeti.

Sefer: Otiæi i vidjeti. Molim te, imaš ovlaštenja na licu mjesta da smijeniš. Druga stvar: Knezu ti kaži: mi njega uvažavamo, poštujemo, itd... Komandant Tuzlanskog korpusa æe biti Musliman. I tu nema razgovora. Neæe me je... do juèe Srbin, sad ovaj ustaša, prekosutra opet neki treæi. Onda džabe ginemo, Rasime!

16-01-2011 at 10:40 | Ukljuèi u odgovor
Nixon
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 18-05-2009
Lokacija: Dinarski masiv
Odgovori: 192
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Ustav Švicarske stvaran u BiH uvjetima!?
I Švicarska je stvarana u krvavom ratu


Švicarski Liberali kreirali moderni ustav savezne države – poslije agresije i krvavog rata

Suprotno uvriježenom mišljenu o mirnodopskoj višenacionalnoj zemlji, moderna država Švicarska, u svojim glavnim segmentima, stvarana je u burnim krvavo-ratnim okolnostima. I samo, zahvaljujuæi naprednjaèkim snagama iz svih etnija i vjera, koji su se organizirali u Liberalnu stranku, stvoren je ustav koji je u pravo vrijeme unio harmoniju meðu posvaðane vjere i jezike, gradove i provincije. Prosperitet zemlje bio je tako zagarantiran - dovoljno jakom saveznom razinom, kao i sasvim dovoljnim kompetencijama srednje razine (kantona). Važnost opæina naravno, nikada nije dovoðena u pitanje.

Da se podsjetimo:

1798. godine snažna francuska okupatorska vojska (generala Bonaparte), iz veæ ranije zauzetih podruèja frankofonske Švicarske, koji su je uz hvalospjev doèekali, napala je gradove njemaèke Švicarske, prije svih Bern, Solothurn i Freiburg - s èetrdeset tisuæa najmodernije naoružanih vojnika. Dvadeset tisuæa odluènih švicarskih vojnika poraženi su u krvavom okršaju. Nakon poraza pobjednièka vojska je palila i pljackala, i na razne naèine maltretirala švicarsko puèanstvo. U krvi su slomljeni i ostali gradovi (kantoni), koji se nisu slagali s okupacijom i stranom diktaturom. Švicarska je tada postala podruèje meðunarodnog ratnog sukaba stranih vojski: austrijske, francuske, ruske…
Na Beèkom kongresu (1815.), na kojem su bili i predstavnici švicarskih kantona, Švicarska je dobila današnje granice, ali i zastarjeli ustroj samostalnih èlanica(državica) koji su tako zadržali politièku samostalnost (i bili su u pravom smislu – entiteti), jer je to mnogo više odgovaralo stranim silama da provode svoj utjecaj. To su odmah iskoristile graðanske elite i uvodile zakone na štetu provincijskog življa. Siromašna država Švicarska (tj. savez država) teško se tako mogla oporaviti, i još teže profitirati u okružju moènih nacionalnih susjeda.
Švicarski intelektualci, potpomognuti stranim politièkim izbjeglicama, iznova su se organizirali, i što je najvažnije, formirali su jaku Liberalnu stranku, aktivnu u skoro svim švicarskim podruèjima. Htjeli su prije svega razumno raspodijeliti vlast na srednjoj i na saveznoj razini, jer su uvidjeli da bez jake savezne države nema napretka, kao što ga nema i bez jakih samosvojnih kantona. Prvi pokušaj da se takav ustav odglasuje (1833.) propao je. Konzervativci – èuvari gradskih privilegija bili su još uvijek prejaki. U tom previranju došlo je èak i do graðanskog rata sa stotinu mrtvih i više stotina ranjenih, sve dok konzervatici nisu kao poraženi i rastjerani otvorili put modernom saveznom ustavu.Pobjednièki Liberali pripremili su prijedlog novog ustava koji je odmah na glasovanju i potvrðen: 1848. godine.
Za razliku od starog ustroja, Švicarska je tako postala savezna država u kojoj savezno izglasani zakoni obvezuje sve kantone. Vojska, vanjska politika, carine, pošta, željeznice…postaju stvar saveznih organa.
Savezna zakonodavna vlast je dvodomni parlament: u Domu kantona su po dva zastupnika: iz svakog od 22 kantona, a u Predstavnièki dom bira se direkno po jedan zastupnik na svakih 20 tisuæa stanovnika




Karta kantonalnih granica i vjerske propadanosti na pocetku 19. stoljeca (katolici i reformirani)

Srednja razina (kantoni) imaju i dalje zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Kompetentni su za školstvo, kulturu, socijalnu skrb, prostorno uredjenje…Takoðer i vjerska pitanja, u to vrijeme od posebne važnosti, spadaju u kantonalnu razinu odluèivanja, jer je religiozna pripadnost povijesno glavna opravdanost kantonalnog zajedništva. To se može lako uoèiti pri usporeðivanju granica vjerske pripadnosti i kantonalnih granica. Osim iznimaka vjerski mješanih kantona (koji su našli druga zajedništva politièkog suživota – primjer: kanton Graubuenden), istovjerske opæine, ako i nisu teritorijalno povezane sa svojim kantonima, ostaju im vjerni - primjer: kantoni Feriburg, Solothurn, Schaffhausen - ili se zajednièki odcijepljuju; primjer Appenzell - Ausseroden. Najnovije odcijepljenje katolièkih opæina u Juri od ostalih reformiranih opæina bernskog kantona rezultiralo je novim kantonom 1979. godine, s nazivom: Republika i Kanton Jura…Naravno da je svako odcijepljivanje bilo bolno za mnoge, ali vjera u – biti svoj na svome – obavezivala je i poštivanje volje drugih.


Katolicki kanton Freiburg u reformiranom okruženju


Princip direkne demokracije, tj. poštivanja referendumske narodne volje u svim pitanjima, ozakonjen u modernom saveznom ustavu, dao je švicarskom društvu nesagledive politièke prednosti i omoguæio izuzetan prosperitet za naredna stoljeæa. Taj princip - kreiran u stoljetnim ratovima i bunama švicarske viševjerske i višenacionalne zajednice - danas se u svojoj cijelosti - politološki može poistovjetiti s principom subsidijarnosti (politièko odluèivnja odozdo), koji za ustroj Bosne i Hercegovine može kao primjer biti od izuzetne pomoæi.
Pitanje je za Bosnu i Hercegovinu: - biti ili ne biti - koliko naprednjaèkih realista kreira ustroj posvaðane bh zajednice, kako su organizirani i kakva im je pronicljivost?



Objavljeno uz dopuštenje autora

Autor, mr. sc. ŽELJKO VUKIÆ roðen 1956. u Tolisi (Orašje). Studirao slavistiku, germanistiku i politologiju: u Beogradu, Zagrebu i Zürichu. Dvadeset godina živi u Zürichu gdje završava doktorat iz novije germanistike i specijalizira politološko polje zapadnog Balkana.
http://posavski-obzor.info/

20-01-2011 at 23:59 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Sluèaj Jasmina Rendiæa
Uloga svinjetine u reformi srpskog pravosuða

Piše: Sinan Aliæ


Izgubljen u spisima srbijanskog pravosuða: Jasmin Rendiæ


Dvadeset osmogodišnji Tuzlak Jasmin Rendiæ nalazi se u ektradicijskom pritvoru u zatvoru Sremska Mitrovica od 24. aprila 2010. godine. Štrajkovao je u meðuvremenu glaðu, ali nije to bio nerješiv problem za srbijansko pravosuðe – prikljuèili su ga na infuziju

ŽESTOKI MOMCI ŽESTOKO KRŠE ZAKON: Kada sam se u veèernjim satima 1. decembra prošle godine vratio iz Sremske Mitrovice, gdje sam posjetio Jasmina Rendiæa koji se u kazamatu „crvenog univerziteta“ nalazi od 24. aprila iste godine, u dnevniku Televizije Tuzlanskog kantona gledam prilog o sudbini ovog momka. Zapamtio sam reèenicu jednog od njegovih advokata Jovana M. Pavloviæa: - U Rendiæevom sluèaju žestoko se kriše zakoni Republike Srbije i meðunarodne konvencije koje je potpisala“. Samo nekoliko sati ranije upoznao sam tog gospodina, sreli smo se u Sremskoj Mitrovici, nakon što sam napustio tamošnji zatvor. Èuo sam tada još dramatiènije reèenice, ali ih izostavaljam, jer mu se u „reformisanom“ srbijanskom pravosuðu može napakovati i krivièna prijava. Od njega i njegovog advokatskog tima dobio sam dovoljno papira za kvalitetnu analizu ponašanja pravosudnog sistema Republike Srbije u sluèaju Rendiæ.
Ovaj mladi Tuzlak uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala Islamska Republika Afganistan. Na teret mu se stavlja zloupotreba èeka bez pokriæa za kupovinu šest dijamantnih prstenova u vrijednosti od 500.000 dolara. Rendiæ tvrdi da s tim nema nikakve veze i da je žrtva kraðe identiteta. U njegovu nevinost vjeruju i advokati. Ali, njihova uvjernost je za ovu analizu nebitna. Bitni su papiri koji su iz Kabula, uz afganistansku Interpolovu potjernicu, stigli u Beograd i na osnovu kojih je Rendiæ uhapšen na graniènom prelazu Sremska Raèa.

ÈEMU UGOVOR AKO SE SVE PLAÆA ÈEKOM: Izvjesni gospodin, vlasnik zlatarske radnje u Južnom Kabulu, Hadži Rahmetullah potpisao (?) je ugovor sa Jasminom Rendiæem o kupovini 6 dijamantskih prstenova u vrijednosti od pola miliona dolara. Potom je Rendiæ izvadio èek United Afgan Banke, naslovio ga na donosioca, upisao iznos – 500.000 US dolara i na kraju sve „ovjerio“ svojim potpisom. Usput, vlasnika je uvjerio da na njegovom kontu ima dovoljno love: pokazao mu je fotokopiju trenutnog stanja na raèunu - ni manje ni više okruglo 2 miliona US dolara. I zlatar povjerovao. Iz ugovora se da zakljuèiti da je zlatar Rendiæu dao dva prstena, a ostala èetri dao bi mu kasnije. Zašto kasnije kada je plaæeno(?) svih šest prstenova? Zašto ugovor o kupovini kada èovjek vadi iz džepa èek i plaæa sve? Višak pitanja.

Sudski tumaè Senad Mustedanagiæ iz Beograda preveo je ugovor sa persijskog-dara jezika i primijetio nelogiènost. Iako u ugovoru piše da je valjan uz potpis obje strane, prevodilac je primjetio da ispod imena Jasmina Rendiæa nema nikakvog potpisa. Samo je mašinom ukucano DŽASMIN. I ispod imena nesretnog (?) zlatara nema potpisa. Opet je mašinom ukucano ime RAJMETULAH. Veoma je indikativno da engleska verzija tog ugovora (engleske verzije svih priloženih dokumenata predstavljaju prevode službenika Ambasade Islamske Republike Afganistan u Beèu i nemaju sudsku ovjeru) ima i napomenu da je ugovor – potpisan. Savjesnom sudskom tumaèu ni to nije promaklo i on je svoj prevod završio nepomenom – NEISTINA!

PISANO RUKOM, RUKOPIS NEÈITAK: Na jednom od prevednih dokumenata piše i to da je Jasmin Rendiæ državljanin Srbije. Izgleda kao da Kabulu nije javljeno da Slobodan Miloševiæ nije uspio u namjeri podjele i prisvajanja Bosne i Hercegovine. Prevodeæi pismo zamjenika naèelnika Treæeg politièkog odjeljenja Ministarstva spoljnih poslava Islamske Republike Afganistan, Aklil Hakimia, upuæeno Ambasadi njegove zemlje u Beè, sudski prevodilac je napisao i ovo: „Dokument pisan rukom, rukopis neèitak“. Možda je u Afganistanu obièaj da državne službe zvanièna dokumenta pišu rukom. Sad se može postaviti provokativno pitanje: Kako sudija zna šta piše na papiru kojeg sudski prevodilac nije uspio prevesti Kud' æe, šta æe i istražni sudija Miodrag Rosiæ primijeni jednostavan recept – zvekni pritvor, ima viši organ koji æe to, ako nešto nije u redu, ispraviti. I zveknuo èovjek, ali u „reformisanom“ srbijanskom pravosuðu nema ko da ispravi.
Advokatski tim kancelarije Jovana M. Pavloviæa iz Beograda uložio prigovor na odreðeni pritvor Višem sudu u Sremskoj Mitrovici. Ukazali na èinjenicu da se njihovom klijentu, od trenutka kada je lišen slobode, pa sve do današnjeg dana, krše temeljna ljudska prava i ne poštuju zakoni Republike Srbije, ali i konvencije koje imaju veze sa pružanjem meðunarodne pravne pomoæi u ekstradicijskim predmetima. Za razliku od postupajuæeg sudije, advokati su dobro išèitali šta je prevodilac našao u „papirima“ koji su „via Beè“ u Beograd stigli iz Kabula. Viši sud u Sremskoj Mitrovi, ne analizirajuæi pitanje zakonitosti i osnovanosti pritvora, svojim rješnjem od 22.07.2010 produžava pritvor za još dva mjeseca istovremeno precizirajuæi da on može trajati najduže do 24.09.2010. Gospodine Gnjidiæu (vršilac funkcije predsjednika Višeg suda u Sremskoj Mitrovici), znate li vi koji je danas datum!?

ALAJ VOLIM OVAJ REŽIM, PLATA IDE A JE LEŽIM: Kada su vidjeli da u Sremskoj Mitrovici niko nit' èita sudske prevode, nit' primjenjuje zakone Republike Srbije, o meðunarodnim konvencijama da se i ne govori, advokati su se obratili drugoj nadležnoj adresi: Apelacionom sudu u Novom Sadu. Kao da se i nisu žalili. Evo sada srbijanske pravosudne pikanterije: Apelacioni sud u Novom Sadu peèatom ovjerava svoje rješenja br. Kž.2.1839/10 od 4.augusta 2010. u èijem se treæem pasusu obrazloženja pojavljuju imena okrivljenog i branilaca koji nemaju nikakve veze sa ekstradicionim postupkom u sluèaju Rendiæ. Preoptereæene (i preplaæene) sudije Apelecionog suda u Novom Sadu nisu èak ni uspjele išèitati dokumentaciju koja je stigla iz Sremske Mitrovice. Sve je prelomljeno preko koljena. Odbijenica u kompjuteru ima na stotine i tako se omaklo da se i u ovom rješenju pojavljuju imena (okrivljenog i advokata) iz sasvim drugog predmeta.

JEL'TE, ONI SU NEZAVISNI: Advokati, bez obzira na koje su se adrese obraæali ( istražni sudija, Vanraspravno vijeæe Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, predsjednik Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, Apelacioni sudu u Novom Sadu) ukazivali su na protivzakonito ponašanje srbijanskih državnih organa u sluèaju Rendiæ. Ali, avaj, šta æemo kada ti srbijanski državni organi nisu ništa drugo nego organi pravosuða, a oni su jel'te – nezavisni u svom radu. I tako (ne)zavisni su æutke prešli preko èinjenice da je Jasminu Redniæu pritvor morao biti ukinut po isteku roka od 40 dana (precizirano u Evropskoj konvenciji o ekstradiciji kojoj je pristupila i Republika Srbija 25.10.2001.) od dana pritvaranja jer Islamska Republike Afganistan nije podnijela ni zamolnicu ni validnu sudsku dokumentaciju. Sudu u Sremskoj Mitrovici iz Kabula nije dostavljen ni orginal ili ovjeren sudski prevod afganistanskog kriviènog zakona iz kojeg bi se mogli prepoznati elementi navodnog kriviènog djela.
KOMPLIMENTI UMJESTO DOKUMENTI: Branioci Jasmina Rendiæa s pravom smatraju da su prvostepeni i drugostepeni sudovi bili obavezni na primjenu Zakona o meðunarodnoj pravnoj pomoæi ali i Evropske konvencije o ekstradiciji sa dodatnim protokolima. Èlan 16. stav 4. Konvencije jasno precizira da se pritvor može ukinuti 18 dana nakon pritvaranja ako valjana dokumentacija (èlan 12.stav 2. taèka „a“ Konvencije) ne stigne iz zemlje koja je raspisla potjernicu. Istim aktom, ali imperativnom normom je istaknuto da rok za pritvor ne može biti duži od 40 dana od dana pritvaranja. Do danas takva dokumentacija iz Kabula nije stigla. Umjesto nje u Beograd je stiglo pismo afganistanskog ministra pravde upuæeno njegovoj koleginici u Beogradu: „upuæujem moje komplimente Vašoj Ekselenciji i moje želje za nastavak dalje plodne saradnje izmeðu ministarstava dveju zemalja“

Istini za volju advokati su se èesto pozivali i na ljudski razum. A kakva korist od toga kada pravosudne institucije Republike Srbije ne drže ni do zakona. Sa razumom se lako može – recimo razvlaèiti ga. Shvatjuæi da razvlaèenje može trajati u nedogled, a po štetu njihovog štiæenika, ali i po ugled države, advokati su ponovo sjeli i pisali. Druge moguænosti nisu imali: Predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiæu, ministrici pravde Snežani Maloviæ, Visokom Savetu sudstva, Zaštitniku ljudskih prava Republike Srbije, Državnom veæu tužilaca i predsjedniku Vlade Vojvodine uputili su pritužbu i prijavu na postupanje istražnog sudije Više suda u Sremskoj Mitrovici (Miodrag Rosiæ), vršioca funkcije predsjednika istog suda (Goran Gnjidiæ) i Apelecionog suda u Novom Sadu.

NIKO NE ŠIŠA NI USTAV: „Ne ulazeæi u pitanje vjerskih, politièkih i drugih odnosa država prebivališta okrivljenog, države molilje i države Srbije, kao posrednika... najlepše molimo da intervenišete samo u smislu da se ispoštuju i primene sve odredbe srpskih zakona u ovoj materiji Zakona o meðunarodnoj pravnoj pomoæi u kriviènim stvarima i Zakona o potvrðivanju Evropske konvencije o ekstradiciji sa dodatnim protokolima i donese pravilna i zakonita odluka u ovoj kriviènopravnoj stvari imajuæi u vidu i odredbe èlana 16. Ustava Republike Srbije kojom je utvrðeno „Opšte prihvaæena pravila meðunarodnog prava i potvrðeni meðunarodni ugovori sastavni su dio poretke Republike Srbije i neposredno se primenjuju“, napisali advokati u svojim pritužbama.
Dobili su odgovor sa tri adrese. Pogodite kakav! Unison. Parafraziram – sudstvo je nezavisno i ni jedna vlast se ne može miješati u njegov rad. Makar se kršio i Ustav! A i nema potrebe za miješanjem, gospodo draga, jer su oèigledno u pravosudni sistem Republike Srbije, izvinjavam se izuzecima, instalirani nesposobni ali podobni.

NIJE BITNO, ALI NEKA SE ZNA: Otac Jasmina Rendiæa, u jurnjavi za pravdom i dodatnim objašnjenjima, zakucao je jednog dana i na vrata vršioca funkcije predsjednika Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, Gorana Gnjidiæa. Iskusnog pravnika je posebno interesovalo šta je njegov sin radio u Afganistanu, ali zatražio je i objašnjenje zašto Jasmin Rendiæ odbija da jede svinjetinu u zatvoru. Da li ova pitanja imaju ikakve veze sa privoðenjem Rendiæa, uz pratnju desetak specijalaca, iz zatvora na razgovor u bezbjednosnu službu o njegovoj moguæoj talibanskoj vezi i, ne daj bože, službi u korist Osame Bin Ladena. Svaka sliènost, gospodine Gnjidiæ, izmeðu vaše brige o gastronomskoj orijentaciji Jasmina Rendiæa i brige bezbjednosnih službi Republike Srbije o ljudskim resursima Osame Bin Ladena oèigledno je namjerna. Baš me interesuje da li bi bila sumnjiva i vegeterijanska ishrana Jasmina Rendiæa.

PRITVOR ZAMJENJUJE KAZNU: Posljednje rješenje o produženju dvomjeseènog pritvora Jasminu Rendiæu ponovo je, 24. novembra 2010., ispisano u Sremskoj Mitrovici. Pritvor mu je prudužen do 24. januara 2010. I advokati su napisali žalbu. Nemaju kome drugom do Apelacionom sudu u Novom Sadu. Stigao je oèekivan odgovor - žalba se odbija. Kako je krenulo Rendiæ æe u ekstradicijskom pritvoru sremskomitrovaèke kaznionice provesti i godinu dana, a onda æe ga pustiti. Ako u meðuvremenu u Kabulu ne shvate da Interpolove potjernice moraju biti bazirane na ozbiljnoj dokumentaciji, sa peèatima i sudski ovjerenim prevodima. Tako se u „pravno ureðenim zemljama“ kao što je Srbija pritvor pretvara u sankciju.

IMA NEŠTO TRU(H)LO I U DRŽAVI BiH: Kao predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje kada sam saznao za sluèaj Jasmina Rendiæa (dogodilo se to 11. septembra prošle godine, kada sam na kapiji Centralnog zatvora u Beogradu saèekao Iliju Jurišiæa) pozvao sam telefonom Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine. Objasnio o èemu je rijeè i pitao da li su išta preduzeli da se naðu pri ruci državljaninu BiH koji ima problema u Srbiji. Gospodin Neven (zapamtio sam samo ime) jednostavno mi je reko: - To nije naš problem. - Pa èiji je, insistiram. - Republike Srbije, kratko je odgovorio. Ne vjerujuæi sam sebi da sam to èuo preprièavam drugima. Ne vjeruju ni oni. A onda je stigla i pismena potvrda bandoglavosti ljudi u Ministarstvu pravde BiH. Na pismeni upit Opštinskog vijeæa Tuzla, koje za razliku od drugih nivoa vlasti, vodi brigu o svojim graðanima, iz Sarajevo je stigao identièan odgovor – to je problem Republike Srbije. Potpisao Nikola Sladoje, pomoænik ministra.
Živ nam i zdrav bio Nikola!

NEŠTO JE, IZGLEDA, STIGLO IZ GUZICE U GLAVU: Prema posljednjim informacijma Vanraspravno vijeæe Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, 31. decembra prošle godine zatražilo je od istražnog sudije da se izjasni jesu li ispunjeni uslovi za ekstradiciju Jasmina Rendiæa. Poèetkom ove godine (6. januar) istražni sudija je odgovorio da nema uslova za izruèenje. Ako nema uslova za izruèenje logiènim se nameæe pitanje, kako ima uslova za pritvor, jer jedno drugo uslovljava. I suštinsko pitanje: zašto Vanraspravno vijeæe Višeg sud u Sremskoj Mitrovici slièno pitanje nije postavljalo nakon jednog, 3 ili 6 mjeseci pritvora. Odgovor bi bio identièan i, ako ništa drugo, tada su se mogle skratiti muke Jasmina Rendiæa. Nešto je, izgleda, stiglo iz guzice u glavu.

* Tekst, izvorno objavljen u magazinu BH Dani, objavljujemo uz dozvolu autora

21-01-2011 at 16:47 | Ukljuèi u odgovor
smor
Nivo: Forumski doajen
imenevazno2.wordpress.com
Registriran(a): 06-02-2006
Lokacija: youtube imenevazno2
Odgovori: 1967
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Iz avazaErol Avdoviæ 09/02/2011 22:17:00

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-minute-u-minutu/27208-Panel-posveen-Daytonu-organizaciji-Clintonove-fondacije-Nismo-vie-mogli-tolerisati-rat-Bosni-FOTO.html

Detalj sa diskusije Na pozornici Kimmel Centra New York Univerziteta u organizaciji Clintonove fondacije održana je rasprava posveæena lekcijama Daytona. Bila je to prilika da se iznova evociraju neke od oèito autentiènih uspomena, koje su u formi anegdota isprièali glavni protagonisti tih dogaðanja. Govorilo se o akcijama amerièke administracije prije uspostavljanja mira u BiH u Daytonu, u novembru 1995. godine. U prvom dijelu panela, ponajmanje se govorilo o ekonomiji: novija historija Balkana je sasvim dominirala.

Govoreæo o blokadi Sarajeva, Galbright je rekao kako je svojevremeno poslao telegram u Washingtonu u kome je Sarajevo usporedio sa Aušvicom: “Koja je razlika izmedju Aušvica i Sarajeva? Napisao sam da Sarajevu nije bilo ni struje ni vode ni gasa”. On je takoðer kazao da je namjerno poslao takav telegram, kao prilièno nesuvislo poreðenje u Washington, ali da je predsjednik Clinton, odmah nakon toga izdao ultimatum Srbima i situacija se donekle promjenila u Sarajevu.

U drugom dijelu rasprave (koji je upravo zapoèeo) uèestvuju Catharine Ashton, James Stinberg (zamjenik državne tajnice SAD), Ivo Josipoviæ i Bakir Izetbegoviæ. Drugi dio rasprave moderira Christiana Amanpour."


P.S.

Podsjetilo me na relevantnu istorijsku i psiholosku slicnost Saray-grada ... (nisam mislio na dragu "Majku" Terezu)

http://en.wikipedia.org/wiki/Theresienstadt_concentration_camp

U sjecanje svim zrtvama
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Judenstern_JMW.jpg

[Edited by smor on 10-02-2011 at 22:41 GMT]

[Edited by smor on 11-02-2011 at 21:25 GMT]

09-02-2011 at 22:47 | Ukljuèi u odgovor
Inspektor
Nivo: Forumski doajen
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

preuzeto s Sarajevo-x.com...Jos jedna od rupa u pravosudju i zakonima...

Nagrada za kriminal
Anel Sejfoviæ pušten na slobodu u 9.45 sati, pucao u 12.15
Anel Sejfiæ (23) odlukom sudinice Opštinskog suda u Sarajevu Lejle Konjiæ pušten je iz pritvora u èetvrtak u 9.45 sati nakon što je tokom pretresa njegove kuæe i vozila pronaðeno dva i pol kilograma marihuane, pištolj i meci, da bi istog dana u 12.15 sati pucao ispred svoje kuæe u ulici Sulje Jahiæa do broja 113.
Piše: A. Karadža
Sejfiæ je 7. februara zajedno sa Jusufom Jusiæem uhapšen zbog posjedovanja oružja. Prilikom pretresa njegovog vozila i kuæe policajci su pronašli oko 2,5 kilograma marihuane, pištolj CZ kalibra 7,62 milimetra, dva okvira i 16 metaka istog kalibra, vagu, dva mobitela i teleskopsku palicu.

Pucnjava na kuænom pragu

Kantonalno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za odreðivanjem pritvora Sejfiæu, ali je nadležna sudinica Opštinskog suda odluèila da ne postoje razlozi za odreðivanje mjere pritvora.

Sejfiæ je ovaj poklon iskoristio za poèinjenje novog kriviènog djela samo sat i pol nakon što je pušten iz pritvora. On je prema nezvaniènim informacijama pucao na još uvijek nepoznatu osobu, prema kojoj je ispalio nekoliko hitaca.

U obrazloženju svoje odluke nadležni sud je naveo da u konkretnom sluèaju ne postoje naroèite okolnosti koje opravdavaju bojazan da æe osumnjièeni ponoviti krivièno djelo, navodeæi pri tom da zakon izrièito ne navodi koje su to naroèite okolnosti, te navodi da je stav suda da je naroèite okolnosti neophodno u svakom konkretnom sluèaju posebno utvrðivati, na naèin da je svaki konkretan sluèaj potrebno posebno procijeniti, te èinjenièno ocijeniti datu situaciju, kao i da je potrebno pri tome imati u vidu liènost osumnjièenog i vrstu kriviènog djela koje mu se stavlja na teret.

Kakva se poruka šalje?

Kako saznajemo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije zadovoljno ovakvom odlukom nadležnog suda zbog èega je upuæena žalba na odluku o odbijanju zahtjeva za odreðivanjem pritvora Sejfiæu.

Sud u svojoj odluci nije vodio dovoljno raèuna da je osumnjièeni ovim kriviènim djelom dovodio u opasnost živote ljudi, obzirom da navedeno djelo (posjedovanja i stavljanje u promet opojnih droga) spada u grupu kriviènih djela protiv života i zdravlja ljudi.

S obzirom na novi incident u kojem je Sejfoviæ uèestvovao, jasno je da sud nije smio ili trebao donijeti odluku o puštanju na slobodu osobe u èijoj je kuæi pronaðena veæa kolièina marihuane i pištolj sa mecima.

Pitanje je kakva se odluka šalje kriminalcima u trenucima kada je sigurnosna situacija bitno ugrožena zbog svakodnevnih pucnjava, bacanja eksplozivnih naprava i prodaje i korištenja opojnih droga u Sarajevu, a koji se olako puštaju na slobodu poslije izvršenja teških kriviènih djela.

11-02-2011 at 18:07 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

izvor otvoreno.ba.........

Republika Srpska dobila svoj meðunarodni poštanski broj
Ponedjeljak, 14 Veljaèa 2011 10:21

Svjetska poštanska unija od 1. sijeènja 2011. godine, nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske, dodijelila je meðunarodni kod Poštama Srpske, piše današnje Osloboðenje koje doznaje kako je lobiranje RS-a za ovaj kod došlo èak do UN-a.

Izvor za Osloboðenje tvrdi i da je ovo što je RS dobio izuzetno krupna stvar jer može biti podlogom za puno veæe promjene.

U svibnju 2000. Svjetska poštanska unija dodijelila je IMPC kod direktno Kosovu, dakle u razdoblju kada je Kosovo bilo u sastavku Srbije.

"Ne bi ovo što se dogodilo sa RS-om bilo èudno da princip Svjetske poštanske unije nije jedan kod - jedna država. I tako je bilo u svim sluèajevima zemalja èlanica, a ima ih 192, ukljuèujuæi BiH. Jedina je iznimka, odnosno, promišljeni i unaprijed planirani ustupak uèinjen u sluèaju Kosovo i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bila nikakva sluèajnost, veæ podloga za odcjepljenje", tvrdi sugovornik Osloboðenja.
----------------------------------

14-02-2011 at 13:39 | Ukljuèi u odgovor
Inspektor
Nivo: Forumski doajen
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

citat:
hurija wrote:
izvor otvoreno.ba.........

Republika Srpska dobila svoj meðunarodni poštanski broj
Ponedjeljak, 14 Veljaèa 2011 10:21

Svjetska poštanska unija od 1. sijeènja 2011. godine, nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske, dodijelila je meðunarodni kod Poštama Srpske, piše današnje Osloboðenje koje doznaje kako je lobiranje RS-a za ovaj kod došlo èak do UN-a.

Izvor za Osloboðenje tvrdi i da je ovo što je RS dobio izuzetno krupna stvar jer može biti podlogom za puno veæe promjene.

U svibnju 2000. Svjetska poštanska unija dodijelila je IMPC kod direktno Kosovu, dakle u razdoblju kada je Kosovo bilo u sastavku Srbije.

"Ne bi ovo što se dogodilo sa RS-om bilo èudno da princip Svjetske poštanske unije nije jedan kod - jedna država. I tako je bilo u svim sluèajevima zemalja èlanica, a ima ih 192, ukljuèujuæi BiH. Jedina je iznimka, odnosno, promišljeni i unaprijed planirani ustupak uèinjen u sluèaju Kosovo i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bila nikakva sluèajnost, veæ podloga za odcjepljenje", tvrdi sugovornik Osloboðenja.
----------------------------------




...dok se pasivni federalni predstavnici vlasti naguravaju u fotelje, aktivni Dodik-ovci rove i lobiraju u svijetu dok se konacno ne odcijepe i ostave nas otvorenih usta sve u cudu (ne bas sve)...Sve podsjeca na raspad SFRJ, znaci ista ekipa, s malo sofisticiranijim metodima je opet na djelu...a taman smo dobili 'slobodu' kretanja...
14-02-2011 at 15:15 | Ukljuèi u odgovor
smor
Nivo: Forumski doajen
imenevazno2.wordpress.com
Registriran(a): 06-02-2006
Lokacija: youtube imenevazno2
Odgovori: 1967
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

!Pogledao sam pricu sa linka ispod o Tunelu spasa i kako porodica Kolar vodi brigu o lokalitetu. Interesantno je kako do sada nije bilo zvanicnih nakana da se lokacija muzejski ozvanici i da opstina ili KS ulozi vise sredstava za regulaciju lokaliteta. Znam da je vlada Malezije donirala sredstva za rekonstrukciju, a da je neka firma iz Banovica (FGO)vrsila sanaciju tunela i kuce.

http://dalje.com/hr-svijet/za-sarajevski-tunel-spasa-brine-samo-obitelj-kolar-drzavu-on-ne-zanima/330590

(prethodni link prestao da radi od juce, evo novi:
http://www.vecernji.hr/vijesti/sarajevo-ne-zeli-obnovu-tunela-spasa-jednog-ratnih-simbola-clanak-234644)

I u ovom slucaju moram konstatirati slicnost sa Terezinom: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/b/bb/KZ_Theresienstadt.jpg

[Edited by smor on 15-02-2011 at 21:35 GMT]

[Edited by smor on 16-02-2011 at 23:09 GMT]

15-02-2011 at 21:31 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Iz avaza :
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/27830-Slovenski-prevaranti-pljakaju-BiH-pomo-naih-politiara.html


Slovenski prevaranti pljaèkaju po BiH uz pomoæ naših politièara
Kako je CPM prevario privrednike iz FBiH• Sadar je u Laktašima osnovao "CPM Energo", a raskinuo je ugovore firme CPM BH bez ikakve reakcije bh. institucija

Muhidin Aliæ, vlasnik firme "Shell-Elektron" iz Graèanice, mjesecima uzalud pokušava naplatiti dugovanja koja zajedno s kamatom iznose skoro 500.000 KM od slovensko-bosanske firme CPM. Èetiri mjenice koje je dobio kao garanciju više ništa mu ne vrijede, jer je svu imovinu koju je imao u Bosni i Hercegovini CPM prvo prenio u RS, a zatim rasprodao.

Za sebe kaže da je jedna od žrtava velike meðunarodne kriminalne grupe koju predvode slovenski biznismeni prevaranti, uz svesrdnu pomoæ korumpiranih bh. institucija i politièara.

Bankovna garancija

CPM BH, firma-kæerka mariborskog CPM-a, registrirana u Lukavcu, pred potpunom je likvidacijom, iako je u BiH dobivala milionske poslove, poput rekonstrukcije brane na jezeru Modrac i rekonstrukcije petlje u Šiækom Brodu kod Tuzle.

- Dobivali su poslove koje oèito nikada nisu ni planirali uraditi. Posao bi samo zapoèinjali, zaduživali se, uzimali kredite i onda prekidali rad. Da su i ljudima u bh. institucijama prljave ruke, pokazuje èinjenica da nakon raskida ugovora na Modracu Tuzlanski kanton nikada nije pokrenuo proces naplate bankovnih garancija, a da su za ugovor za Šiæki Brod nezakonito potpisali cesiju vrijednu milion KM - tvrdi Aliæ, koji bezuspješno pokušava zainteresirati nadležna tužilaštva da istraže višemilionski meðunarodni kriminal i klasièno pranje novca.

Scenarij prema kojem je CPM BH varao kompanije u FBiH postao je oèit kada je na mjesto direktora došao Davorin Sadar, za kojim je bila raspisana i Interpolova potjernica i koji je veæ ležao u zatvoru zbog prevara.

- Sadar je u Laktašima osnovao firmu "CPM Energo". Raskinuo je ugovore firme CPM BH bez ikakve reakcije bh. institucija, a svu imovinu prenio u Laktaše. Sada se pojavila informacija da je Sadar firmu "CPM Energo" prodao firmi "Jahorinska voda" s Pala, putem koje æe biti namireni dužnici s podruèja RS. Sadar je s novcem pobjegao iz BiH i navodno se nalazi u Londonu - navodi Aliæ.

Utoèište u Laktašima

U cijeloj prièi nije beznaèajna ni uloga Dodikovog glavnog graditelja Slobodana Stankoviæa, èiji je "Integral inžinjering" bio dio konzorcija na projektu Šiæki Brod sa CPM-om, od kojeg je na kraju i preuzeo posao.

- Èinjenica da je Sadaru pruženo svojevrsno utoèište u Laktašima, ako se zna kako Stankoviæ kotira u RS, mnogo toga govori. Na kraju, firme iz RS kojima je CPM dugovao novac bit æe èudnim transakcijama namirene, a jedino æe biti prevarene firme iz FBiH - tvrdi Aliæ.

Raskid ugovora sa SCT-om je farsa

Aliæ tvrdi da prema sliènom scenariju djeluje i druga slovenska firma koja u BiH bez ikakvih problema dobiva milionske poslove - SCT.

- I raskid ugovora sa SCT-om je farsa, jer je s njima potpisan takav ugovor da æe se Slovenci na kraju izvuæi iz svega, a sve obaveze platiti država BiH i povjerioci iz FBiH. To sve rade naši politièari koji su potpisivali "predizborne ugovore", a sada samo kupuju vrijeme - navodi ogorèeni Aliæ.

16-02-2011 at 08:49 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 34
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice