|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1802 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanske
Izbori naši nesluèajni - Sokobanja
Donesu èovjeku ponekad okolnosti prilike da se sjetno prisjeti vremena prošlih. Onih dana kad smo doživljavali nešto novo u životu i onda, onda ih se sjetimo pedesetak godina docnije. Na poziv divne žene, sjajne pjesnikinje Zorice Stankoviæ pozvan sam u Niš na pjesnièki dio festivala posveæenog Šabanu Bajramoviæu u organizaciji Veselih Roma. Kako sve teže odluèujem da putujem sam, nagovaram sestru da me vozi i ona to s ljubavlju èini pogotovo što æemo otiæi na grob našeg niškog Tuzlaka Gorana, Prijatelja i sjajnog ljekara, nefrologa poput Enise i družiti se sa divnom Sunèicom, Goranovom sestrom.
Kažu da naši izbori nikad nisu posve sluèajni, pa smo drugog dana koji smo imali na raspolaganju odluèili da odemo do Sokobanje, divnog banjskog mjesta ne tako daleko i ne tako blizu Niša. Sunèica ide s nama, Enisa vozi Suzuki, kao i obièno sestra i ja se svaðamo ili ubjeðujemo dok starim putem podno planine Ozren stižemo u Sokobanju pedest godina nakon naših boravaka 1973 i 1974. Prvi puta smo bili brojniji ukljuèujuæi majku Samiju, oca Džemu, dajdžu Faruka, dajnici Amiru, malu rodicu Eminu, Enisu i mene. Dajdža i ja bivamo tretirani na alergije, bronhitise, astme, èuda u èuvenim inhalacijama u èuvenoj banji. Oblilazili ljepote, jeli mekike, sireve i kajmake i bilo nam je lijepo dok je Celentano pjevao Jupi du, a Èola Bling blinge bling.
Naredne godine išli smo mama i ja sami autobusom Tuzla-Beograd, pa Beograd - Niša, pa Niš - Sokobanja.
Sunèica nam je kupila mekike, a ja svoju proždirem u roku odmah. Šetnja centom podsjeæa na one nekadašnje. Pronalazim raspored inhalacija za odraskle i djecu i sjetim se kako sam se posebno družio s djeæakom iz Obrenovca Draganom jer smo sjedili svaki dan na inhalacijama skupa u objektu u sklopuu jedinog oèuvanog hamama u Srbiji. Kroz glavu proleæu veliki transparenti povodom Prve harmonke Evrope 1974 i slavnog voditelja Miæe Orloviæa oko kojeg se okupio biuljuk djece u traženjiu autograma, pa i nas dvojica. Nismo dali èovjeku da pije kafu. Sjetim se kako sam negdje pokupio buhu i kako je mama muku muèila da je ukeba i ubije tretirajuæi ubodna mjesta sinopenom kojeg od tada vazda po odmorima nosam.
Popeli smo se autom do rijeke Moravice, peæine Lepterije, dobro se ruèalo na Vidikovcu i vrijeme je da se krene, a samo smo malo probrèkali nožice u rijeci. Žurio sam na popodnevne obaveze, gostovanje na Tv-u sa Zoricom kod krasne novinarke Cece, susret s prijateljem Miljkom, nastup na pjesnièkoj veèeri, a tek obilazak niške tvrðave i nastavak druženja. Volim da se vraæam na neka mjesta, mada neki pametnjakoviæi govore kako ne treba živjeti u prošlosti. Što više starim sve mi je jasnije da je prošlost kao u knjizi pokojnog Petra Lukoviæa uvijek bolja.
N.M. River, 16.8.2024.
|
|
16-08-2024 at 23:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1802 IP: Maskiran
|
Hvala na blagoslovu
Podsjeæam se koliko sam privilegiran
što me nervira
da mi voda curkajuæi
polako nestaje iz vodovodnih cijevi,
u 23 sata, što još mogu naliti jednu kantu
da izlijem u wc šolju po uèestalim potrebama noænim
kad zabotravim da za nuždu malu
ne praznim vodokotliæ.
Podsjeæam se da je veliko
što uopæe vode u staništu imam.
Mnogi je na ovoj vruæini ljeta Gospodnjeg
2024. nemaju.
Podsjeæam se da zahvalim
što sam živ, imam krov nad glavom,
ne boli me ništa strašno,
èitam, pišem,
radim, putujem, družim se,,
živim.
Hvala Bože.
N.M.River, 26.8.2024.
|
|
27-08-2024 at 00:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Prièopjesma o rasijanom pametnjakoviæu, dobrim ljudima i modernom dobu mobitela
U fantastiènom romanu
Žila Verna "Djeca kapetana Granta"
postoji krasan lik
profesora Žaka Paganela èija persona
je obilježena dvjema
karekteristikama - genijalnošæu
i rasijanošæu.
Uvijek sam imao tendenciju
da budem rasijan, a kako
genijalan definitivno nisam,
mada se trsim da nisam baš
najgluplji na dunjauku, pokušavam
iritantne situacije sopstvene
smotanmosti prikazati
humoristiènim.
Pažljivo dvoje pratilaca mujih
doživljaja s mobitelima neæe
iznenaditi da sam isto veèe
kad zaboravih oba mobitela
kod kuæe, strašan faux pas
u današenje vrijeme,
ostavio ista dva mobitela
nakon ugodnog druženja s Majdom i Amilom
u tuzlanskom Pizza baru
po noæi na stolu nakon što sam
popio sam jednu viljamovku i nešto
zdravo gazirano po imenu kola
te pojeo dva palaèinka
marmeladom namazana
kao za šeæeraša
po mom zahtjevu,
da je sjajni konobar Acko
kome nikad ne smetaju moji posebni zahtjevi o
debljini sloja marmelade
ili da u tabaskinu bude samo suho meso
i od koga vazda naruèeno dobijem
kao što tražih, trèao za mnom
u pogrešnom pravcu da rasijanom
èilageru vrati komunikaciona i radna sredstva.
Došao kuæi u 23 sati, napisao osvrt
za novo djelo drage priateljice
Julie Blum, i onda u
u 1 ujutro ptrimijetio da mi
mobitela obadva nema i
da je upitno ko æe me probuditi
kad sam pokvareni budilnik
onomad ukinuo.
Ljutnju na sebe i strah od dolazeæe demencije
ipak savladah,
u 2 sata zaspah, a sutra mi je ljubazno
osoblje u Pizza baru vratilo oba mobitela.
Sreæa smotane prati,
a dobrih ljudi ipak ne manjka.
N.M. River, 14.9.2024.
|
|
14-09-2024 at 11:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Samaèka prijepodnevna nedjelja
Nekada gode i sivi, kišni dani,
nakon dugog, sušnog, vruæeg
ljeta što zamièe kroz moj proor
s pogledam na buduænbost
mezarja tušanjskog.
Zato samac
provinijencije muške
tada pere veš u mašini
nekadašnjoj skakalici,
kuha kompot ili pretvara
male tortilje prozvedene u Turskoj
u palaèinke što ih krsti
pekmezom domaæim.
Ponešto èita, ponešto pogleda,
pomalo analizira
neuspjehe i uspjehe životne,
jede nesmetanim apetitom,
konta šta je zaboravio jer nešto
definitivno jeste
i pušta da konaèna ocjena
lagano lebdi iznad njega
dok se ne razbije o
parketni pod stana.
N.M.River, 15.9.2024.
|
|
15-09-2024 at 12:04 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Samopritisak
Ima perioda u životu kad malo šta polazi za rukom iz prve, druge ili treæe. U posljednjih 15 dana svaki termin važne aktivnosti mi se u potpunosti poklapa s nekim drugim terminom jednako bitne aktivnosti. Ako izrazim želju da nešto ne bude tog datuma prilikom dogovora, ono baš tog dana mora. Sadaku dajem redovno, trudim se da budem normalan i pristupaèan. Mnogo toga se uspije odraditi i završiti, samo uz više potrošnje prenapregnutih nerava, valjda i godine èine svoje. Život pod pritiskom nekad sam sebi stvoriš i stvaraš. Ako nema drame, de da je izmislim. U meðuvremenu nastavlja se obaranje viskokih stabala u Tuzli, ovaj put u blizini moje zgradice, samo su se sad sjetili da to zakamufliraju sadnicama od kojih æe možda 5 posto preživjeti godinu dana, ali su dobre za pranje para. Što reèe uèitelj u filmu Zdravka Šotre: "Idemo dalje!"
N.M.River, 19.9.2024.
|
|
19-09-2024 at 00:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
S digitalne fotografije ljeta gospodnjeg 2010.
Roditeljima našim
smetalo nije da s punih
85 i nepune 83 godine koliko je
mati imala dva mjeseca prije smrti
sjede u koritu potoka
blizu Jakovljevih izvora
blizu Fojnice,
u svojim priruènim stolicama
i poziraju, makar nazor,
svojoj odrasloj djetinjastoj
djeci.
Dapaèe, nisu ostali zatvoreni u sobe,
uživali su. Bez straha
od grana, buba, zmija., žaba, riba
ostalih prijeteæih živuljki
što ih èovjek današnji betonom
uklanja, pokriva i ubija,
sebe samog proganjajuæi.
Sretan što imamo makar 10 posto
Samijinog i Džeminog
u sebi.
N.M.River, 17.11,2024.
|
|
17-11-2024 at 00:08 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldin Kulenovic, bosansche, damir.kara, Esmir, fonzaga, jarektordi, loempia, marinakm, mrkac, rektordi, rexasaurus, samija, sorrento, sudija, suljex, teacher1, Tuta Bugarin, tuzlanka u srcu i dusi, Tuzlanka28, tuzlanka29, zmigavac
|
| FORUM : Umjetnost : Tuzlanske |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|