Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Optuženi za ratne zloèine na listi kandidata SPRS

Petar Dmitroviæ, univerzitetski profesor koji je svojevremeno magistrirao pedagoške nauke i doktorirao na Univerzitetu Vojske bivše SRJ u Beogradu, nalazi se na listi kandidata Socijalistièke partije RS (SPRS) za opæinu Bijeljina na predstojeæim opæinskim izborima u BiH. Ništa neobièno za nekadašnjeg aktivnog oficira JNA, nosioca 12 mirnodopskih odlikovanja, ali i ordena Karaðorðeve zvijezde treæeg reda, kojim ga je odlikovao lièno ratni zloèinac Radovan Karadžiæ.

Meðutim, uz sve to, Dmitroviæ je, kao prvi komandant koncentracionog logora Batkoviæ kod Bijeljine, jedan od èetvorice optuženih za ratne zloèine u tom logoru. Optužnica je podignuta poèetkom ove godine, glavni pretres održan je u Bijeljini 12. juna, a potom je uslijedila pauza, jer je tužilac Nebojša Jovanoviæ koristio dva godišnja odmora.

Optuženi za ratne zloèine, zaèudo, u ovom procesu brane se sa slobode, ali ni to nije ništa neobièno za bijeljinsko Okružno tužilaštvo i Okružni sud. Nastavak suðenja zakazan je u oktobru. Ostaje da se vidi hoæe li Dmitroviæ tada veæ biti odbornik u Skupštini Grada Bijeljina ili æe ostati samo optuženi za ratni zloèin.

22-09-2012 at 23:14 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Vezano za gornji tekst...

Poèelo suðenje za zloèine u logoru Batkoviæ

Petar Dmitroviæ

Optuženi za ratne zloèine u logoru Batkoviæ kod Bijeljine su se u petak, 02.03., u Okružnom sudu u Bijeljini izjasnili o vlastitoj krivnji. Optužnica ih tereti za zloèine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

"Ne osjeæam se krivim ni po jednoj taèki optužnice," istovjetan je odgovor koji su u petak 2. marta u sudnici Okružnog suda u Bijeljini dala èetvorica optuženih. Petar Dmitroviæ, kao zapovjednik logora, Ðoko Pajiæ kao njegov nasljednik, Ðorðe Krstiæ kao Pajiæev zamjenik i Ljubomir Mišiæ, kao komandir straže, optuženi su za ratni zloèin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u ovom logoru, u periodu od juna 1992. do juna 1994. godine. Po kriviènom zakonu bivše SFRJ, optužnica ih tereti po komandnoj odgovornosti, a Mišiæa i kao izvršitelja koji je premlaæivao logoraše, od kojih su neki umrli. Meðu njima su i Bijeljinci: profesor Ferid Zeèeviæ, zlatar Husein Æurtiæ Hapaka, dok je mesar Ejub Smajiæ preživio, ali je 60% ostao invalid.

Nikada se optuženi za logore nisu branili sa slobode

Advokat Duško Tomiæ, zastupnik porodica Zeèeviæ i Smajiæ, povodom izjašnjavanja optuženih je izjavio:

"Iznenaðen sam. Ovo je prvi put da se sudi nekome za logore, a da se oni brane sa slobode. U svim dosadašnjim procesima, i u Hagu i ovdje, svi optuženi za logore su u pritvorima. Imate Dretelj, imate Silos, imate Viktor Bubanj, imate sada hapšenje u Hrvatskoj, imate suðenja za Prijedor. Nikada se optuženi nije branio sa slobode. Ovo me brine, da Tužilaštvo nije predložilo pritvore, bar za èetvrtooptuženog koji je direktno uèestvovao u ubistvu logoraša," kazao je za Deutsche Welle advokat Tomiæ.

Iako su bile obuhvaæene istragom, pet osoba je ranije osloboðeno optužnice za zloèine u ovom logoru, a prema izjavama bivših logoraša, neki batinaši i ubice još uvijek nisu optuženi. Zvanièno, kroz logor je prošlo oko 1.700 ljudi, a podaci Saveza logoraša BiH govore i o 3.800 logoraša koji su u raznim periodima bili u ovom logoru formiranom juna 1992. na Poljoprivrednom dobru u selu Batkoviæ. Nezvanièno, najmanje 80 ljudi smrtno je stradalo od premlaæivanja ili na ratnim linijama gdje su voðeni na prisilni rad.

Sumnja u sigurnost i objektivnost

Nihad Kljuèanin je predsjednik udruženja logoraša Sanski Most. Bio je pritvorenik u Batkoviæu i spreman je svjedoèiti. "Mi smo dali izjave Kantonalnom tužilaštvu Tuzla. Zbog mjesne nadležnosti, poslije je to prebaèeno na Okružno tužilaštvo Bijeljina i sad oèekujemo njihove pozive. Meðutim, nije nas to nimalo obradovalo što se vodi u Bijeljini. Ne vidimo tu ni sigurnost niti objektivnost u suðenju, jer, na kraju krajeva, oni su odavno raspolagali svim èinjenicama..."

Džafer Deronjiæ je sekretar Udruženja logoraša Brèko Distrikta. Bio je pritvoren u logorima Luka i Batkoviæ. Dobro pamti batinaše iz Batkoviæa koji još uvijek nisu optuženi. "Nikoliæa Veselina i Gligora Begoviæa komplet zarobljenici pamte, a ja Veselina Nikoliæa dobro pamtim jer sam dva, tri puta od njega dobio dobre udarce. Ne bih mogao reæi jesam li od toga vid izgubio. Ja desnog oka uopšte nemam...."

Neki batinaši i ubice nisu, za sada, niti osumnjièeni

Veselin Nikoliæ i Gligoriæ Begoviæ, za sada, nisu niti osumnjièeni. Niko od optuženih niti njihovih zastupnika nije želio govoriti za medije. Postupajuæi tužilac u ovom sluèaju je Nebojša Jovanoviæ, a sudski proces vodit æe se pred sudskim vijeæem kojim predsjedava sudija Mensur Ðonliæ. Pretresno vijeæe naknadno æe saopštiti kada æe biti naredno roèište.

22-09-2012 at 23:18 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Pismo Sejle Jugo-Turkovic upuceno redakciji Oslobodjenja...

Fahrudin Radonèiæ je lièno odobrio ubistvo Ramiza Delaliæa Æele

Radonèiæ Æelino ubistvo podmeæe Bakiru Izetbegoviæu. Ja, kada se dogovaralo Æelino ubistvo, nisam sjedila sa Izetbegoviæem, nego sa Radonèiæem, , tvrdi nekadašnja zvijezda Avaza i Alfe.

Cijenjena redakcijo,

Èitajuæi vaš list, uvjerila sam se da ima prostora i za one kojima Fahro Radonèiæ uskraæuje odgovor na njegove laži i klevete, te vas stoga molim da objavite i moje reagiranje na tekst objavljen u Avazu 28. avgusta 2012, na 4. stranici, u kojima Radonèiæ, nasluæujuæi kraj, panièno brani Nasera Keljmendija. Znam da Avaz neæe.

Ne želim se osvrtati na njegova politièka podmetanja, niti braniti bilo koga, ali sam dužna reæi sljedeæe: Fahrudin Radonèiæ je lièno odobrio ubistvo Ramiza Delaliæa Æele. Naser Keljmendi je nosio novac. Ima ih još nekoliko koji su direktno bili ukljuèeni u ovu likvidaciju, ali o tome sada ne želim govoriti. Ovo tvrdim veæ dvije godine, o tome postoje brojni dokazi i spremna sam to ponoviti svima onima koji se usuðuju pokrenuti ovaj sluèaj. Radonèiæ Æelino ubistvo podmeæe Bakiru Izetbegoviæu. Ja, kada se dogovaralo Æelino ubistvo, nisam sjedila sa Izetbegoviæem, nego sa Radonèiæem i ostalim pobrojanim. U kontaktima s Ramizom Delaliæem Æelom, isti mi nikada nije pominjao Izetbegoviæa, ali jeste dokumentaciju o Radonèiæu kojom dokazuje njegovu ratnu ulogu, odnosno saradnju s neprijateljem. Pred više svjedoka. Radonèiæ dalje tvrdi da sam "kompromitovani svjedok koji je veæ morao platiti 10.000 za klevete iznesene o njemu".

Prvo, nikada nisam izgovorila nijednu laž o Radonèiæu. Nikada nisam dobila presudu, niti sam ikada uplatila ijedan fening odštete ovom "moralnom kepecu" i ljudskoj ništici koji bi se usudio od mene uzimati novac, iako zna da ni ja ni moje dijete nemamo hljeba da jedemo. Ne bi me iznenadilo da je upravo on utjecao na odluku Suda u kojoj je, nakon što sam tražila svoj novac (zaraðen kod njega) i svoj stan, sudija bez imalo èasti i obraza odgovorio kako "djeèija prava nisu relevantna za donošenje rješenja kojim se odbija Vaš zahtjev", pri tome potpuno ignorirajuæi nalaz vještaka koji je izjavio "da sve što posjedujemo ja i moj suprug je legalno". Drugo, pokušaj moje kompromitacije i diskreditacije od strane Fahrudina Radonèiæa, Olega Èavke, uz nerazumnu asistenciju Bakira Hadžiomeroviæa, nastao je baš onog trenutka kada sam progovorila o ubistvu Delaliæa i uzimanju mita od strane tužitelja Èavke, a od svog svjedoka pokajnika. Bila sam kurva, mafijašica, crna udovica, žena koja je dijete podmetnula svom mužu i šta sve ne. Sliène stvari su se govorile i u sudnici, pa se ponekad pitam gdje su ti ljudi koji æe bar moje èetverogodišnje dijete zaštiti od montiranih svjedoka, korumpiranih tužilaca i monstruma kakav je Radonèiæ. Istovremeno, Naser Keljmendi je bio ugledni biznismen, pa potom sitni kriminalac, a nedugo zatim osvanuo na Obaminoj crnoj listi. I sve ono što sam ja govorila, potvrdilo se kroz ovu listu. Valjda sam ja instruirala Baracka Obamu da ovog bjelosvjetskog ubicu stavi na crnu listu?! Ja sam, eto, kompromitirani svjedok, a Keljmendi je ugledni biznismen sa crne liste. Šta god ja bila i kako god me Fahro i Èavka nazivali, ja æu ipak svjedoèiti o njihovim nedjelima.

Fahro, proèitah, veæ zna scenarij hapšenja Nasera Keljmendija. Zna, jer su on i Èavka dvojica scenarista hapšenja Zijada Turkoviæa i montiranja optužnice. Èavka, dok je uruèivao dokazni materijal, zaboravio je Fahri reæi da istražni materijal ne sadrži 17.600 stranica, nego svega tristotinjak. Ove hiljade su nastale dok je èuveni "haker iz Breze" duplirao stranice dokaznog materijala, kako bi, valjda, otežao odbranu, a sluèaj napuhao. U tekstu Fahro takoðer navodi kontakte Zijada Turkoviæa sa Amirom Zukiæem. Zukiæ nam je komšija i (nažalost) bili smo prinuðeni kontaktirati s njim. Meðutim, zanimljivo je zašto Fahro i oni koji su mu dostavili te snimke "zaboravljaju" spomenuti kontakte Zijada Turkoviæa i Kemala Èauševiæa, koji su školski drugovi. Bolji poznavaoci prilika znaju odgovor na ovo pitanje: Èauševiæ je dugogodišnji zaštitnik Keljmendijevih i Fahrinih poreznih utaja. Pomenuæu samo uvoz Keljmendijevog blindiranog automobila iz SAD-a, ocarinjenog u Zenici, za nevjerovatno mizernu cijenu. Valjda æe neko upitati Èauševiæa kakva je njegova uloga u tome, a možda je to isprièao i Ziki na jednom od hiljade snimljenih razgovora. Fahro, zaslijepljen od straha zbog hapšenja (i svog i Keljmendijevog) nije èuo da je na sudu dokazano da u našoj kuæi nisu pronaðeni prislušni ureðaji, nego ometaèi signala koji su se nalazili u sastavu blindiranog audija. O tome od koga smo ga kupili postoji uredna dokumentacija, a ja tvrdim pod punom materijalnom i kriviènom odgovornošæu da nam ga nije poklonio rahmetli Alija, a pogotovo ne AID, niti su nam u kuæi pronaðene bilo kakve akreditacije. I za to postoji dokaz: potvrda o oduzetim predmetima.

No, Fahro je, evidentno je, u strašnoj panici. Svi mi koji ga se ne bojimo smo kurve, kriminalci, a on je jedna poštenjaèina kojoj je upravo SDA dala poèetni kapital, a potom Keljmendi "zaèepio" njegove rupe kako bi sagradio tornjeve, i to novcem zbog kojeg se naðe na crnoj listi. Bilo kako bilo, a s obzirom na nedostatak moralne svijesti svih onih koji su èitali tekstove napisane o meni, mom mužu, mome djetetu, ovaj karcinom bh. društva, u liku Fahre Radonèiæa, neæe me preplašiti i ušutkati. Zemlju æu okrenuti i dokazati da je direktni naruèilac ubistva Delaliæa, da je sudjelovao u montiranju optužnice protiv Turkoviæa, da je Oleg Èavka uzeo mito u iznosu od 30.000 eura od Isljama Kalendera, pa potom Turkoviæa optužio za njegova ubistva i sve ono zbog èega sam na stranicama Avaza kurva, mafijašica, crna udovica...

Do tada, žaliæu Fahru zbog njegovog duševnog stanja i neopisivog straha, a organima gonjenja predlažem da ga pitaju ko je ubio Ivu Pukaniæa, Muzafera Kaliæa, s kim se kupao na bazenu u Radon Plazi, gdje je boravio èuveni kriminalac po nadimku Japanac i o èemu su razgovarali on i Fahro, po èijem nalogu je u BiH došao Željko Milovanoviæ itd. Dakle, do tada ljubazno molim "èasnog" utemeljitelja neka nam on otkrije ko ga štiti od istraga (za Èavku sam dostavila veæ dovoljno dokaza), èiju akreditaciju on krije ko guja noge, zašto se plašio Delaliæa i zašto se mene plaši? Zaista mu neæu ništa! Samo æu svjedoèiti. I o njemu i Èavki i Keljmendiju! I "kompromitovani" imaju pravo na svjedoèenje. A dokle god me Avaz kompromituje, ja sam zadovoljna, jer tako svima pokazuje koliko je prestravljen.

22-09-2012 at 23:23 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Pakistanski ministar: 'Dajem 100000 dolara osobi koja ubije redatelja filma 'Nedužnost muslimana!'

Jedan pakistanski ministar obeæao je nagradu od 100.000 dolara osobi koja ubije redatelja protuislamskog filma "Nedužnost muslimana", snimljenog u Sjedinjenim Državama.

"Objavljujem da æu dati 100.000 dolara osobi koja ubije bogohulnika koji je uvrijedio svetog proroka", rekao je u Peshavaru na sjeverozapadu zemlje pakistanski ministar željeznica Ghulam Ahmed Bilour.
"Pozivam i sve talibane i braæu iz al Qaede na sudjelovanje u toj plemenitoj akciji", rekao je ministar i dodao da bi, da ima priliku, svojim rukama ubio tog redatelja.

Pakistan je glavna muslimanska postojbina prosvjeda protiv anti-muslimanskog filma. U petak nakon glavne tjedne molitve prosvjed više desetaka tisuæa ljudi je prerastao u nasilje u kojem je živote izgubilo 17 ljudi i više od 200 je ranjeno.

U drugim muslimanskim zemljama su antiamerièki i antifrancuski prosvjedi, nakon objavljenih novih karikatura Muhameda u Francuskoj ostali pod kontrolom u petak nakon molitve.

Tisuæe ljudi su u subotu u Pakistanu ponovno prosvjedovale protiv tog filma, ali ovaj put mirno.

Desetine tisuæa prosvjednika prosvjedovali su u Kanu, gradu na sjeveru Nigerije, protiv protuislmaskofg filma proizvedeniog u SAD-u.

22-09-2012 at 23:34 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Za savjetnicu primio suprugu, konkurs poništen!

Da je pravda spora, ali ipak dostižna i u korumpiranom sistemu kakav su decenijama stvarali njegovi politièki šefovi iz Stranke demokratske akcije (SDA), na svojoj koži nedavno je osjetio Rasim Omeroviæ, naèelnik opæine Kalesija.

Nakon što je za vrijeme mandata svu bližu rodbinu i prijatelje uhljebio i zaposlio u javne ustanove širom Kalesije, vrhunac bezobrazluka bio je nedavni prijem njegove supruge Mersije na mjesto svog savjetnika u Opæini Kalesija.

S takvim ishodom konkursa, objavljenog putem Agencije za državnu službu Federacije BiH, nije se složio Fahrudin Mustafiæ, koji je na rješenje o prijemu Mersije Omeroviæ uložio žalbu. Odbor državne službe za žalbe utvrdio je da naèelnik Omeroviæ ima privatni interes koji utjeèe na zakonitost, te predmet vratio na ponovni postupak.

- Ja sam oèekivao ovakav ishod èim sam uložio žalbu, jer sam bio i bodovno najuspješniji kandidat na listi. Kršenje zakona od naèelnika Omeroviæa bilo je toliko oèito. Na kraju se ispostavilo da je moja žalba u potpunosti osnovana - istakao je Mustafiæ.

Omeroviæ je ranije ponudio i objašnjenje za prijem supruge Mersije za svoju savjetnicu, kazavši da je ona izabrana sa spiska koji je njemu dostavljen po abecednom redu. Èak i po toj logici Omeroviæ bi trebao znati da se slovo F nalazi prije slova M.

23-09-2012 at 15:29 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Ministarstvo finansija RS navelo budžetski deficit od 54 miliona, a stvarna cifra je 126 miliona KM

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je deficit od 126 miliona u budžetu RS-a za 2011.godinu, dok je vlada Aleksnadra Džombiæa na toj stavci prikazala deficit od 54 miliona.

Glavni revizor RS-a Boško Èeko napominje da je Ministarstvo finansija promijenilo odreðene raèunovodstvene politike, odnosno usvojilo odreðeno evidentiranje i prikazivanje po tim novim politikama, što nije bio sluèaj u prošlim godinama.

Meðutim, problem se ponovo pojavio u razlikama kada je u pitanju deficit, odnosno pitanje budžetskih rashoda.

Naime, Èeko pojašnjava da je Ministarstvo finansija RS-a u svom izvještaju navelo deficit od oko 54 miliona KM, ali i stvorene obraèunske obaveze od 62 miliona, tako da je sa stanovišta revizije to faktièki deficit od oko 116 miliona, s tim što je Glavna služba za reviziju „našla“ da je i ta cifra veæa za još oko 10 miliona.

On objašnjava da su obraèunske obaveze ustvari stvoreni rashodi budžetskih korisnika za koje nisu planirana sredstva u 2011.

„U tome najviše prednjaèi Agencija za agrarna plaæanja s oko 35 miliona“, precizira glavni revizor.

Izvještaj Glavnog revizora Republike Srpske po izvršenoj reviziji konsolidovanog izvještaja Budžeta RS-a i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2011. dostavljen je na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a, a Èeko pretpostavlja da æe biti razmatran nakon lokalnih izbora.

Svoj komentar o završenoj reviziji još nije dao premijer Republike Srpske Aleksandar Džombiæ istièuæi da æe o razlici izmeðu revizorskog izvještaja i onoga što je prikazalo Ministarstvo finansija o deficitu u budžetu moæi da govori kada dobije detaljno obrazloženje od resora za reviziju u Ministarstvu finansija.

Za Vladu RS je, tvrdi, bitno da je deficit u budžetu znatno manji nego u prošloj godini.

Treba reæi da i u 2010.godini revizija i Vlada RS-a nisu imali iste podatke o deficitu.

Revizija je za tu godinu utvrdila da je kumulirani deficit s 31.decembrom 2010. veæi od iskazanog za 105.811.757 KM i sastoji se od razlike utvrðenog deficita za 2010. godinu (64.789.890 KM) i nekorigiranog poèetnog stanja po deficitu iz 2009. godine (41.011.867 KM).

Vlada je u svom izvještaju iskazala ukupni tekuæi deficit u iznosu od 282.978.680 KM, dok je revizija utvrdila, da tekuæi deficit iznosi 347.778.570 KM.

Za Džombiæa je bitno da se deficit smanjuje.

„Deficit je sada praktièno 1,5 posto bruto domaæeg proizvoda i on se svake godine smanjuje", rekao je Džombiæ.

23-09-2012 at 15:35 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Razbijena stakla na JU “Stadion Tušanj”

Nepoznate osobe u nedjelju dva sata poslije ponoæi kamenicama su razbili stakla na Javnoj ustanovi “Stadion Tušanj”. Pretpostavlja se kako je rijeè o nezadovoljnim pojedincima koji su svoj bijes iskalili zbog poraza tuzlanske Slobode od Branitelja 1:3.

Službenici policije su saèinili zapisnik, a saznajemo kako se traga za vinovnicima ovog incidenta. I prošle godine kamenovane su prostirije JU “Stadion Tušanj”, a na zifovima su ispisani grafiti “Uprava napolje”, “Lopovi”, “Druga liga”…

Podsjetimo kako su juèer navijaèi Slobode, popularne Fukare, u 88. minuti prekinule susret sa Braniteljom. Oko stotinu ih je utrèalo na teren, a igraèi i službene osobe su se sklonili u svlaèionicu. Nakon petnaestominutnog prekida utakmica je nastavljena, a Sloboda je doživjela još jedan poraz i nalazi se u zoni ispadanja iz Prve lige F BiH.

23-09-2012 at 15:48 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

Bez chatanja molim

Ta nijema suglasnost veæine

Šteficu Galiæ neæe lako slomiti. Oporavila se od prvotnoga šoka što ga je izazvala hajka na dokumentarac ‘Neðo od Ljubuškog’. Film je to o njezinome suprugu, o njoj i još nekolicini Ljubušaka koji su 1993. smogli nadljudsku snagu javno se suprotstaviti progonu Bošnjaka te da ih, kako god mogu, spase od logora i terora. Film je izazvao gnjev u Ljubuškome, a Galiæ je i fizièki napadnuta.

Nakon što je nekoliko tjedana prikupljala snagu i oporavljala vlastitu obitelj od prijetnji, urednica mostarskoga portala tacno.net vratila se u javnost. I ne kani pobjeæi.

Je li kažnjena poèiniteljica fizièkog napada na vas 18. srpnja u Ljubuškome? Kako napreduje istraga?

– Ne, nemam nikakvu informaciju o tome kako napreduje istraga. Ljubuška policija me nije ozbiljno shvatila ni kada sam prijavila poziv na linè i medijsku hajku na mene i moju obitelj s lokalnih huškaèkih portala, niti je uèinila išta da nas zaštiti iako su im se obraæali ljudi s najviših državnih instanci BiH. Zaštitu je tražilo Udruženje novinara BiH, nevladine organizacije iz cijele BiH sa Srðanom Dizdareviæem i Svetlanom Broz na èelu, sve relevantne meðunarodne organizacije, od EU do OESS, prije svih Dunja Mijatoviæ iz ureda OSCE za slobodu medija, norveška veleposlanica Vibeke Liloe te ambasada SAD u BiH. Svi su tražili zaštitu za nas te da se ispita sluèaj i poèinioci privedu pravdi. Zahtjevi su stizali iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Islanda i Srbije, do Albanije, Moldavije i Armenije… Naèelnik ljubuške policije je obeæao zaštitu na prvim demonstracijama kad se prikazivao dokumentarac u Ljubuškom, profesionalno ju je i odradio. Takoðer i na drugim. Nikad mi se više nitko nije obratio. Žalila sam se unutarnjoj kontroli policije zbog neprofesionalnog odnosa, jer su sve informacije koje sam im rekla, drugo jutro bile na tim istim huškaèkim portalima. Netko iz ureda komesara policije Zapadnohercegovaèke županije je prijetio i Ameru Bahtijaru, mom suradniku i prijatelju, kada ih je nazvao. Dakle, ja im ne vjerujem! Znam da dijele iste politièke poglede kao i oni što mi prijete, i tako im daju dodatnu potporu. Voljela bih da sam u krivu.

Stalne prijetnje

Je li toèno da je policija napad okarakterizirala kao tuèu i remeæenje javnog reda i mira, a da je uistinu bila rijeè o posve neizazvanome napadu na vas?

– Da, policija je to izjavila ujutro novinarima iako sam im rekla da sam tu ženu vidjela na demonstracijama protiv dokumentarca, bila je jedan od organizatora. To je bio napad na mene, moju slobodu govora, kretanja, izražavanja, mišljenja… Postoje tv-snimci gdje ona govori što joj se ne sviða na filmu i kako su otpremali naše Bošnjake iz Ljubuškog, kao i ostali sudionici demonstracija. A film je tu veèer prvi put bio prikazan. Sigurna sam da ga nitko od njih nije ni pogledao a veæ im se nije sviðao. Iako su mi neprestano prijetili, ja sam ipak išla u šetnju svakodnevno, kao što sam i do tada godinama radila, uvijek istim putem. Te veèeri nikog nije bilo na mjestu gdje smo obièavali sjediti, a gdje bi inaèe uvijek bilo dvadesetak ljudi, djece, žena, što mi je bilo èudno. Na okolnim kuæama su se zatvarale roletne jedna za drugom. Ljudi su ulazili u kuæe. Sve je bilo èudno. I odjednom se iz mraka, s prijateljicom, pojavila ta žena koju sam vidjela na demonstracijama. Nasrnula je na mene tjerajuæi me i udarajuæi èime je stigla s takvim bijesom i mržnjom da to nikad u životu nisam vidjela. Optuživala me da sam kriva za kosti njenog oca koje da su iza opæine u Ljubuškom, te izgovarajuæi i druge gnusne laži, izmeðu ostalih i da je ona s krim-policijom u ratu odnijela radio stanicu iz naše kuæe. Bila sam u šoku. Poèela sam se braniti, ali sam odustala. Toliko laži, mržnje i bijesa! Oni ne znaju drugaèije: linè, batine i horde. To je bila kulminacija kampanje koja je danima trajala protiv dokumentarca i moje obitelji. Neðo je bio strastveni radio-amater. Svi su to znali u Ljubuškom, a i šire. Dao je radio stanicu svom prijatelju radio-amateru u Grude veæ poèetkom rata, upravo zbog prièa koje su svakodnevno kružile kako izdaje sve informacije neprijateljima. To mu je bio najtužniji dan u životu. Nikad nam nitko nije pokucao na vrata da uzme radio-stanicu niti ga je ikad itko uhapsio zbog te radio stanice, a i zato jer je svaki poziv za front odbio – nije želio ratovati sa svojim narodom. Kako itko od nas može biti kriv? Sve te brutalne laži kruže stalno po Ljubuškom i oni im vjeruju samo zato što smo se pobunili protiv zloèina i sveprisutne nacionalistièke vlasti, što smo se usudili misliti drugaèije i otvoreno to pokazati. Nisu to ispadi uvrijeðenih i ugroženih, nego mraèna, dobro organizirana akcija politièkog podzemlja i ratnih zloèinaca, preko NVO i udruga od Ljubuškog do Zagreba. Kontinuirane prijetnje smræu, šikaniranja, medijska hajka te prijetnje preko huškaèkih portala, tako sirove, surove, monstruozne, nepismene, kao i snimanje Ljubušaka koji su se usudili doæi na projekciju, predstavlja samo njihovo priznanje onoga što je u dokumentarcu reèeno.

Zašto je takva atmosfera u Ljubuškome?

– Tko æe znati! Zarobljeni umovi. Još uvijek u ’41. Ili ’71. Ili ’91. Naravno, ne svi. Znam da su mnogi ’93 bili prestrašeni. Strah je suština kukavièkog palanaèkog duha. Ta nijema suglasnost veæine… Zastrašujuæa je šutnja dobrih ljudi u Ljubuškom i danas, dvadeset godina poslije. Sigurna sam da je strah glavni razlog, mada može biti i eventualno egzistencija ili neki interes, a vjerujem da mnogi i ne misle kao mi. Vlast je pobjegla na odmor, da ne bi imala stav na dan prikazivanja filma u Ljubuškom. Tajnica naèelnika opæine Ljubuški otkazala je njegov sastanak s norveškom veleposlanicom, koji je bio zakazan na taj dan s obrazloženjem da je na godišnjem odmoru!!! Gradonaèelnik je kasnije dao izjavu lokalnim medijima kako je razoèaran i da æe se žaliti što je norveška ambasada financirala taj dokumentarac. Nije ga financirala ambasada nego Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške u Oslu. Nikada se nije žalio. U jednom intervjuu je takoðer izjavio da je ovaj film izrežiran i da nema veze s našim Bošnjacima. To je samo ulagivanje njegovoj glasaèkoj mašineriji. On dobro zna da su ’93 svi Srbi i Bošnjaci dobili otkaze na poslu, oduzeta su im auta, ubijeni su ni za što krivi Bošnjaci: Ibro Osmiæ, Zaim Konjhodžiæ, Huso Karailo, Ramiza Delaliæ, starica koja je živjela sama i koju su muèki ubili spalivši joj dva Kur’ana pred vratima kuæe. Njihove obitelji ne smiju upitati tko ih je ubio ni danas zbog straha što bi im se moglo dogoditi. Ubijene su još dvije osobe, takoðer Bošnjaci, Maèak i Sabrina za koje su poèinioci odslužili kazne. Ubijeni su i Mijo Grbavac i njegova supruga u tom periodu. Nikad nitko za to nije odgovarao, koliko ja znam. Srušene su dvije džamije u Vitini i Gradskoj. Zapaljene su kuæe: Konjhodžiæ, Muminagiæ, Delaliæ, Mahiæ, Mesihoviæ, Ibrulj, Biuk…, te poslovni objekti: Špago, Æeško, Pajo… Opljaèkana je gotovo svaka kuæa. Bošnjaci su odvedeni u logor na Heliodrom u Mostar. Tamo su bili pošteðeni od kopanja rovova na prvoj liniji jer je netko od dobrih Ljubušaka urgirao za njih. U Gradskoj su sve kuæe opljaèkane i stoka odvedena. Tutine horde su harale Ljubuškim. Zastrašivan je svak. A oni uporno prièaju da se nikome ništa nije dogodilo. Dogodilo se! Iako u manjoj mjeri nego u susjednim mjestima. Ali to nije opravdanje. Znam da su mnogi dobri ljudi, pomagali našim prognanim sugraðanima tajno, ali mi smo to javno i konstantno radili ne krijuæi se ni od koga, iako smo bili izloženi gnjevu vladajuæe oligarhije i nasilnika. Ostali smo ekonomski na koljenima, Hrvati su nas bojkotirali, nisu ulazili više u našu radnju. Ja sam išla raditi kod drugih fotografa i tako smo preživljavali. I tako godinama. Toliko gladna ne mogu biti da bih izgubila dostojanstvo ili uèinila nešto protiv svoje savjesti. Nikad! Tako nas kažnjavaju i danas. I, to je tajna moje vitke linije.

Èista savjest

Jesu li prestali pritisci na vas otkad ste napadnuti? Kako živite?

– Prividno, sve se smirilo. Ali odnos prema meni je isti kao i u srpnju. Ja ne živim. Ovo nije život. Èekam njihov sljedeæi atak na mene ili na ljude koji su govorili u filmu. Žao mi je zbog svih koji danas imaju probleme zbog udjela u dokumentarcu. A svi ih imaju. Sama sam u Ljubuškom u ovome. Mislim, javno. Moji prijatelji mi dolaze, javljaju se, pitaju kako sam. Mnogi se nisu javili, a oèekivala sam ih. Ako iziðem, rijetki me pozdravljaju, ostali teatralno okreæu glavu. Osjeæam se kao šugav pas. Ne idem u šetnju ni na kavu. Svi se boje biti sa mnom. Ili ne žele. Èešæe sam u Mostaru s prijateljima. Tamo me ljudi prepoznaju na ulici, žele mi stisnuti ruku ili reæi lijepu rijeè. Dobila sam na hiljade pisama podrške iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, cijele regije, Evrope, Amerike, Rusije… Rastužuje me sve to jer tamo sam heroina, a u Ljubuškom komunistièka kurva, udbaška drukerica, izdajica koju treba likvidirati, silovati, prebiti…

Kako se osobno nosite s teretom, a kako vaše troje djece?

– Mogu se nositi s tim jer sam sve to prošla ’93. Samo, tada su batinali Neðu. Danas mene. Imam snage. Moja savjest je èista. Znam da sam ispravno postupila. Ne bojim se lokalnih nasilnika i nacionalno zaluðenih slugu. Samo mi je žao da su djeca pronijela i još uvijek nose ovo zlo vrijeme i našu obiteljsku tegobu. Voljela bih da su mogli imati sretnije djetinjstvo i život kao što smo ga mi nekad imali. Jedino što želim je da odu što dalje odavde. Što dalje! I budu sretni. Ako je to igdje danas moguæe.

Jeste li zadovoljni filmom Svetlane Broz o vašoj obitelji?

– Da. Zadovoljna sam. Možda bi bila potpunija slika o Neði da su imali priliku govoriti još neki ljudi, njegovi prijatelji iz djetinjstva, koji su prognani i razasuti širom svijeta: Niho, Mirso, Munib, Mujo, Omer, Fahro, Èedo… Ali, nisu bili tu. Neki više nisu meðu živima. Neki su se bojali prièati i to su mi otvoreno rekli. Oni su znali s kim žive. Ja, izgleda, nisam. Možda još i ne znam.

Potpora

Što je potrebno kako bi istina dobila pravo graðanstva, ne samo u Ljubuškome, nego svugdje u BiH, gdje je cenzurirana i zabranjena?

– Potrebno je neprestano razgovarati i slušati. Jedino tako æemo se suoèiti s prošlošæu, razumjeti i neæemo imati strah jedni od drugih. Jer, naš strah je moæ nacionalistièkih voða i njihovih slugu. Mi nažalost, nemamo tu kulturu dijaloga. Ni jedna strana u BiH ne želi priznati krivnju obrazlažuæi je nièeovski akcija – reakcija, šta su oni nama uradili itd… Još se svi boje i misle da je najsigurnije šutjeti u svojim nacionalnim torovima. Nemati svoj stav ni mišljenje. Mislim da o zloèinima jednog naroda trebaju i imaju moralnu obvezu progovarati upravo pripadnici tog naroda. Pogledajte šta se meni dogodilo, a isprièala sam samo svoju obiteljsku prièu. Nisam lovac na ratne zloèince niti svjedok u Hagu… Tko se u mojoj prièi prepoznao, to je problem. Tako je svugdje.

Kako komentirate reakcije u Hrvatskoj? Je li vam itko pomogao, itko vas nazvao…?

– Nazvali su me prijatelji iz Hrvatske. Zvali su i mnogi koje nisam poznavala i dali mi podršku. Mnogi intelektualci i najveæa hrvatska pera su pisali i stali na našu stranu: Božica Jelušiæ, Viktor Ivanèiæ, Predrag Luciæ, Boris Dežuloviæ, Marinko Èuliæ, Branimir Pofuk, Ante Tomiæ, Ladislav Babiæ, Ljubo Ruben Weiss, Zoran Pusiæ i mnogi drugi. Hvala svima. Meðutim, neki prilozi na hrvatskoj televiziji u poèetku prenijeti su na svoj naèin, zahvaljujuæi režimskim suradnicima iz Hercegovine, a iza njih je ostajao žalostan dojam. U smislu da gledatelji – najblaže reèeno – ostaju pred dilemom nisam li ja za sve to kriva jer sam unijela uznemirenje u do tada mirni Ljubuški, pa još ‘komunjare’ u svemu imaju umiješane prste, te valjda æemo više vjerovati zapovjedniku HVO-a koji se borio za našu stvar i slièno. Kasnije se urednica isprièala a ti suradnici dobili otkaz. Hrvatski mediji – posebno štampa, osim Novog lista – nisu pretjerano pažnje posvetili svemu. Nisam sve ni mogla pratiti jer sam bila pod stresom.

Hrvatica s greškom

Jeste li hrvatska državljanka? Jeste li Hrvatica? Osjeæate li da bi Hrvatska imala dužnost da vam pomogne?

– Ja sam Hrvatica s greškom. Nemam taj osjeæaj pripadnosti. Ne mislim da Hrvatska može išta uèiniti da bi se popravila situacija u jednom Ljubuškom. To njih ovdje samo ljuti jer osjeæaju i to kao izdaju. Ne želim nikome da mu Ljubušaci pušu za vratom.

Jeste li oèekivali reakciju politièara iz Hrvatske?

– Ne. Nisam ja toliko važna. Ne vjerujem da bi to išta promijenilo. Ali promijenit æe ulazak Hrvatske u EU. Nadam se da æe tada Hercegoci shvatiti gdje im je mjesto. Voljela bih to vidjeti.

Bojite li se? Jeste li pokolebani, ili ste ponosni?

– Ne, ne bojim se. Ništa me ne može pokolebati toliko da se ne suprostavim zlu. To je naša ljudska suština. Ostajem svoja u sebi. Do kraja. Osjeæam se i dužnom nastaviti ono što je Neðo radio i za što se zalagao. Prièali su mi da je u Ljubuškom na zidinama starog grada – Tabije, nekada pisalo: ‘Istina æe pobijediti’, koja je vremenom i(li) nevremenom izbrisana, i da je obveza da se istina o progonu dijela Ljubušaka, samo zato što su pripadali drugoj nacionalnosti i religijskom uvjerenju, sazna i saèuva.
razgovarao: Boris Paveliæ, Novi list

Izvor: http://protest.ba/v2/ta-nijema-suglasnost-vecine

23-09-2012 at 16:23 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Cestitke ef. Kavazovicu...

Husein ef. Kavazoviæ novi reisu-l-ulema IZBiH!

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazoviæ novi je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za "Dnevni avaz" Safet Softiæ, predsjednik Sabora IZBiH.

U tajnom procesu glasanja Husein ef. Kavazoviæ je dobio natpoloviènu veæinu od 240 glasova, pa se nije pristupilo drugom krugu. Travnièki muftija Nusret ef. Abdibegoviæ dobio je 69, a sarajevski Husejin ef. Smajiæ 45 glasova.

Podsjetimo, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je u 14 sati poèelo zasjedanje izbornog tijela koje æe izabrati novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nešto poslije 16 sati poèeo je proces tajnog glasanja.

Èlanovi izbornog tijela, njih 374, birali su izmeðu tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazoviæa, travnièkog muftije Nusreta ef. Abdibegoviæa i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajiæa.

Izborno tijelo èine sabornici Islamske zajednice, èlanovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Husein ef. Kavazoviæ roðen je 3.7.1964. godine u Gradaècu. Potièe iz porodice koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka uèio pred amidžom Husejn ef. Kavazoviæem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Nakon okonèanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradaècu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavaè je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Od stranih jezika aktivno se služi arapskim jezikom, a pasivno engleskim.

Primopredaja dužnosti izmeðu ranijeg poglavara IZBiH reisa Ceriæa i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat æe se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

23-09-2012 at 17:11 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Deveram, deveram...

Bez chatanja molim

Muminoviæ: Dok smo mi ratovali, vlasnici izuzetnih penzija oblizivali stranaèke sofre

Kako èovjek nakon svega što je preživio skupa sa svojim borcima i svojim podrinjskim narodom da prizna da mu je žao što je ratovao, pita se penzionisani pukovnik i ratni komandant 206. viteške brigade Drugog korpusa Armije RBiH Šemso Muminoviæ, nakon što je proèitao objavljena imena pojedinih oficira i politièara, vlasnika povoljnih vojnih penzija.

Novo umanjenje
Muminoviæ je veæ nekoliko godina teški šeæeraš. Penzionisan je kao pukovnik i prvih sedam godina, kako navodi, primao je penziju od oko 380 KM. Tek nakon niza tužbi i prigovora, prije nešto više od tri godine poèeo je primati penziju od oko hiljadu maraka.

- Dok smo mi ratovali, pojedinci sa ovog spiska koji upravo èitam su se oblizivali oko stranaèkih sofri i visokih komandi u Tuzli i Sarajevu i tako sebi obezbjeðivali èinove. Znam ih koliko hoæete da ratišta nisu vidjeli oèima, ali su postali i brigadiri i generali i na kraju im data ta specijalna penzija. Kako, pitam se. Prinuðen sam da tužim državu za koju sam sve dao - govori Šemso, ojaðen saznanjem da æe mu penzija koju trenutno prima ponovo biti umanjena.

Muminoviæ živi u Tuzli sa suprugom i dvojicom sinova. Stalno je u prilici da komunicira sa svojim ratnim saborcima i uglavnom zna da su svi oni koji su u ratu prosuli krv, poèevši od obiènih boraca do komandanata, u situaciji sliènoj njegovoj.

Štancanje èinova
- Nemam ja ništa protiv Muhameda Ibrahimoviæa, poznajem ga kao nagodnog èovjeka, ali zar Muhamedu da odrede 1.500 maraka penzije, a našem Titi, komandantu brigade, i to one viteške, manje od hiljade. I Tito je penzionisan kao major, jednostavno, kad se ginulo, oni su nam govorili nije važno koji si èin, važno je da dobro ratuješ. Mi, kao budale, s borcima probijamo èetnièke linije prema Drini, a oni sebi na raèun naših rezultata štancaju èinove koji su im kasnije donijeli ovolike penzije. Danas se Tito i mnogi od nas raspadaju od bolesti, a ti licemjeri i haramlije su ministri, savjetnici, èlanovi upravnih odbora i uz to vlasnici "izuzetnih penzija". Pitam u kojeg to Boga oni vjeruju - skoro kroz plaè govori.

Šemso Muminoviæ æe, kaže, tužiti državu zbog toga što je penzionisan u manjem èinu nego što mu je formacijski pripadao, èime je automatski ošteæen i za visinu penzije koja mu pripada.

Nas proganjaju, a oni mirno žive
- Mnogo je ljudi na ovom spisku kojima bih ja dao i još više penzije, jer znam da su ih zaradili. Ali mnogo je više onih koji ih ne zaslužuju ni po kakvom osnovu. Ima nešto što je najteže - nama danas na vrata svako malo zakuca SIPA, zovu nas tužioci da objašnjavamo i dajemo iskaze o kojekakvih ratnim dogaðajima, a ti sa spiska mirno žive. Oni nisu nigdje bili pa ih niko i ne zove - navodi Muminoviæ.

23-09-2012 at 21:11 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: ademir, ALENKO, asljgc, atko, backspace, blatazar, Brezan, cove72, daktilograf, Enida.ja, Fakultetski_obrazovan, faraontz, grabator, Ismet, izlijecise, Maid_guzonja, mustafabesic, nebo, PedjaM, Pucvala, safijatz, Spatzy, sumatra, Trex, tuzlarijanac, _Calixa_
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net