|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
Re: Izvodi iz stampe
Sultan i fratar: 'Ne klepeæi nanulama' u Fojnièkom samostanu
Zaèudi se tako èovjek u crkvi, pred oltarom, kad se gvardijan i hodžin sin svojski izgrle, a klapa fratara zapjeva: Ne klepeæi nanulama kad silaziš sa èardaka...
Zaèudi se èovjek kad u crkvi, pred oltarom, zasvira franjevaèka klapa i za njom fratri u habitima, gradonaèelnici, politièari i ambasadori u lister-odijelima, djevojka pod hidžabom, žene u crnini, èasne sestre, sveæenici i novinari, što sjede u crkvenim klupama, uglas zapjevaju: "Tebi majko misli lete, preko polja i planina..."
Zaèudi se èovjek kad u crkvi, pred oltarom, sve sa nauèno dokazanog aspekta, èuje prièu o susretu od prije 550 godina, na livadi u Milodražu, kad su se srela dva drèna èovjeka: jedan moæan, najmoæniji u to doba, drugi skrušen, al' odvažan.
Jedan je sultan, ime mu je Mehmed II Fatih, a drugi je fratar Bosne Srebrene, Anðeo Zvizdoviæ, koji od sultana traži garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obeæavši mu, pri tome, da æe imati poštovanje kao što ga imaju bosanski kraljevi.
Sultanov plašt za fratra
Teško je dokuèiti šta je u tom trenutku na livadi u Milodražu pored Visokog, 28. maja 1463, prolazilo kroz glavu sultanu i fratru, ali Ahdnama, dokument na pergamentu, pisan arapskim slovima i turskim jezikom, koji fratri stoljeæima èuvaju, svjedoèi o tome da je sultan fratru dao ono šta je tražio.
Sultan se zakleo “teškom zakletvom, Stvoriteljem i Gospodarom Zemlje i nebesa, sa sedam mushafa, sa velikim Božijim Poslanikom, sa 240.000 pejgambera i sabljom koju paše” da æe fratru dati sve onako kako je i tražio i još je sa sebe skinuo plašt i ogrnuo Anðela Zvizdoviæa.
Zaèudi se èovjek kad u crkvi, pred oltarom, nauènici govore, a narod i ne trepæe dok sluša, o dokazanoj starosti i vrijednosti sultanovog plašta i Ahdname, što ih fratri dan-danas èuvaju kao oèi u glavi.
Samo æe žene u crnini što sjede u klupi kao na misi tiho kazati: "To nas je saèuvalo."
I sveæenik, isusovac, isprièat æe kako se u Zagrebu, gdje je išao u sjemenište, nije uèilo o Ahdnami.
"Bilo je to drugo vrijeme, bilo je to pitanje politike, ali fratri su znali. Kad sam upoznao fra Luju Zloušiæa, velikog èovjeka i mistika, meni su se vidici otvorili”, reæi æe. I èasne sestre æe slièno kazati: "Fratri èuvaju Ahdnamu, oni znaju da nas je to oèuvalo i saèuvalo."
Praviti Ustav, kako hodža kaže
Èudi se tako èovjek u crkvi, pred oltarom, kad izaðe mlad gvardijan u smeðem habitu – rubovi mu i bijeli gajtan mašu na povjetarcu što ga pravi dok hoda – i posthumno “rahmetli, dobrom hodži fojnièkom, Ramizu efendiji Pašiæu”, dodijeli priznanje za “istinsko svjedoèenje dobrote i ljubavi prema svakom èovjeku”.
Zaèudi se tako èovjek u crkvi, pred oltarom, kad se gvardijan i hodžin sin svojski izgrle, pa ovaj drugi isprièa kako je taj mladi gvardijan, jednog dana, kada je u Fojnicu došao visoki predstavnik Valentin Inzko, upravitelj zemlje u kojoj više nema onakvih ljudi, koji bi onako muški znali sklopiti pakt kao što su to uradili sultan i fratar na Milodražu prije 550 godina, kazao: “Eto, gospodine Valentine, vi stalno nešto radite da promijenite Ustav Bosne, a nikako vam ne ide. Ja predlažem da ga napišete onako kako vam efendija Ramiz, dobri hodža, kaže. Jer onako kako on poima zemlju i ljude, takav je Ustav najbolji.”
Zaèudi se èovjek tako u crkvi, pred oltarom, kad sazna da je dobri hodža kao dijete bio u sirotištu na Bjelavama u Sarajevu, da je harao tifus, koji je i njega pogodio i da ga je jednog jutra probudila nježna ženska ruka. Zaèudi se tako kad mu se kaže da je malog Ramiza, kasnije dobrog hodžu fojnièkog, milovala neka èasna sestra, sa toliko pažnje i ljubavi da je dijete pomislio da mu je majka.
Zaèudi se tako èovjek tolikoj ljubavi i dobroti, kad fratri u smeðim habitima, dok im njihovi rubovi i bijeli gajtani lelujaju od povjetarca što ga èine laganim kretnjama, zasviraju i zapjevaju: "S one strane Plive, gajtan trava raste..."
Zaèudi se tako èovjek i kad shvati da su crkva i oltar, franjevci, sveæenici i èasne sestre, hodžin sin i unuk, komšije muslimani iz èaršije i ambasadori iz bijelog svijeta, svi na brdašcu povrh Fojnice, u samostanu gdje franjevci stoljeæima èuvaju Bosnu Srebrenu, njene obièaje i dragocjenosti, zna da mjesta èuðenju nema, jer je to tako tu vijekovima i samo poželi da je još više takvih mjesta na svijetu.
Piše: Snježana Muliæ-Softiæ / Al Jazeera Balkans
(Bportal.ba)
|
|
17-05-2013 at 15:15 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Oporuka trebinjskog Srbina: Pred smrt sinovima kazao da daju novac za obnovu porušene džamije!
Ove godine navršit æe se taèno pet godina od kako je obnovljena i sveèano otvorena Dživar džamija u Donjem Èièevu kod Trebinja, piše novinar agencije Anadolija (AA).
Ono što posebno krasi ovu džamiju jedinstvene arhitekture jeste specifièna munara, najmanja u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i šire. U njenoj i tragiènoj sudbini vjernika koji su se sakupljali u njoj, krije se i iskra nade u bolji život na prostorima zapadnog Balkana.
S obzirom na to da nema pisanih tragova o njenoj izgradnji, pretpostavlja se da je Dživar džamija podignuta davne 1512. godine, zahvaljujuæi porodicama Bešoviæ, Busuladžiæ i Kurtagiæ, prvim muslimanskim porodicama na prostoru Dživara kod Trebinja. Ova džamija bila je dograðivana dva puta.
Najstariji pisani dokument, prema rijeèima trebinjskog imama Huseina ef. Hodžiæa, govori o Dživar džamiji u koju je uvakufljen pisani Kur’an. Postoji verzija da je sagraðena prije pada Herceg-Novog u ruke Melæana, dakle prije 1686. godine, što znaèi da je sagraðena prije Careve i Osman-pašine džamije u Starom gradu u Trebinju.
Zanimljiva je i Bajraktarska ploèa u njenom dvorištu. Ona svjedoèi da su iz Dživar džamije do dolaska Austro-Ugarske ispraæane hadžije na hadž u Mekku i doèekivane pri povratku. Zanimljivo, ovu bajraktarsku ploèu nema nijedna džamija u Hercegovini.
Dživar džamija je, kao i sve ostale trebinjske džamije, ukljuèujuæi i èuvenu Osman-pašinu, potpuno srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, a prije toga su sa svojih stoljetnih ognjišta protjerani i njeni vjernici.
No, ono što se, takoðer, može smatrati dijelom burne povijesti ove džamije jeste gesta mještanina, lokalnog Srbina, Božidara Skuliæa.
O tome svjedoèi trebinjski imam Husein ef. Hodžiæ.
''Možda mi sjeæanje vezano za obnavljanje i dan sveèanog otvaranja Dživar džamije blijede, ali ne mogu i neæu da zaboravim sljedeæi dogaðaj. U meðuvremenu, a prije nego su se prognani Bošnjaci ovih sela povratili na svoja imanja Božidar Skuliæ iz Gornjeg Èièeva je umro relativno mlad. Pred smrt je zaudžio svoje sinove da se iz njegove imovine izdvoje iznos od 300 konvertibilnih maraka (KM) i da se da za obnovu porušene džamije u Donjem Èiæevu jer æe se, kako je rekao, muslimani vratiti i obnoviti svoju džamiju'', isprièao je efendija Hodžiæ za agenciju Anadolija.
Zaista, vrijedni sinovi su ispunili zavjet svoga oca. Efendija Hodžiæ smatra to simbolièki jednim od najvažnijih dogaðaja u poratnoj Hercegovini.
''Pred završetak obnove džamije, a koja je zapoèela 2006. godine, Božidarevi sinovi su donirali spomenuti prilog za džamiju. Božidarov gest treba da služi na èast, ponos, obraz i dostojanstvo njemu, njegovim potomcima i svim pravoslavnima. A muslimani, Bošnjaci, ako nisu zaboravili rušenje i skrnavljenje njihove džamije, zbog ove geste pokojnog Božidara moraju i trebaju oprostiti tu uvredu'', kazao je efendija Hodžiæ.
Prema rijeèima efendije Hodžiæa, na ovakvim èinjenicama treba otpoèeti proces suživota meðu Bošnjacima, Srbima i Hrvatima u BiH i na ovim prostorima uopæe.
''Ima dobrih i èestitih ljudi, ljudi kojima je do suživota. Ja to znam, jer živim sa tim ljudima ovdje u Trebinju. No, politika još uvijek vrši pritisak, a nema sumnje da ima i prijetnji. Samo hrabri u po dana preskaèu tu ogradu nacionalizma. A oni manje hrabri još uvijek æute i èekaju šta æe politika reæi. Obnova suživota naprosto nema alternativu i ona se mora desiti prije ili kasnije. Mi smo na ovim prostorima upuæeni jedni na druge i niko nigdje neæe otiæi. Taj iskreni suživot æe prije ili kasnije morati doæi. Ima još uvijek ovdje u Republici Srpskoj i prijetnji i provokacija, politika radi svoje, ali ima i sve više ljudi koji dižu glas protiv toga. Poslije nedavnih provokacija, pozvao me je jedan Srbin iz Bileæe i glasno grdio one koji su nas provocirali. To ja vidim kao veliku nadu za suživot'', poruèio je efendija Hodžiæ u razgovoru za agenciju Anadolija (AA).
Obnoviti porušene džamije
Otvaranju obnovljene Dživar džamije u Trebinju, koju je agresor srušio 1993. godine, 26. jula 2008. godine prisustvovalo je više od 2.000 raseljenih Trebinjaca iz BiH i mnogih evropskih zemalja.
Tokom sveèanosti više puta istaknuta je opredijeljenost trebinjskih Bošnjaka da obnove sve porušene džamije u ovom gradu, te da oplemene svoja porodièna imanja, a trebinjski imam Husein ef. Hodžiæ pozvao je Trebinjce da se èešæe i potpunije vrate svome gradu.
(Bportal.ba/AA)
|
|
19-05-2013 at 14:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Pozajmljeni intervju: Jovo Divjak
Nema saradnje sa fašistima
Razgovarao: Predrag Blagovèanin
Dok je veæina država potpisalo i prihvatilo dekleraciju o genocidu u Srebrenici Parlament BIH to nije usvojio. To je fašizam u funkciji takvog Parlamenta. Postoji takva struktura vlasti na svim nivoima koje tolerišu da se ovakve stvari dogaðaju. Fašizam je na neki naèin dobro bio kontrolisan od 45. do 80-ih godina zahvaljujuæi, kako neko ovde kaže diktaturi Tita i Savezu komunista. Nacionalizmi su pokušavali da se iskažu, ali oni su uvijek bili kažnjavani. Meðutim, fašizam do kraja nije nikad iskorijenjen. Èim je oslabila snaga Saveza komunista, odlaskom Tita, oni su jednostavno pokazali to što jesu. Fašizam je za mene što Radonèiæ uðe u vlast. Nemoguæe je da Lagumdžija saraðuje sa socijalistima Republike Srpske koji ne priznaju genocid, ne priznaju Bosnu i Hercegovinu. Kako æe se boriti protiv fašizma ako oni saraðuju izmeðu sebe!?
Postoji dan kojeg se sjeæate cijeli život. Dan kada je u Beèu uhpašen general Jovo Divjak ostaæe upampæen kao jedan od najtužniji dan u posljeratnom Sarajevu. Tog dana nisam vidio osmjeh na licu ni jednog èovjeka u Sarajevu, svi smo nijemi hodali, kao da nam je uhapšen otac, brat. Jer èika Jovo jest otac, brat i jedan od najveæih sinova ovog grada i Bosne i Hercegovine.
Intervju sa gosp. Divjakom dogovorili smo u Jablanici na obilježavanju 70 godina od bitke na Neretvi, gdje su svi željeli da se slikaju sa njim, ignorišuæi brojne politièare.
U intervjuu za tacno.net general Divjak govori o agresiji na BiH, postdejtonskoj Bosni, Izetbegoviæu, zloèincima: Mladiæu i Praljku ali i njegovoj svakodnevnoj borbi koju nakon rata vodi za djecu BiH.
*Roðeni ste u Beogradu, ali se èitav život izjašnjavate kao Bosanac. Nažalost živimo u državi koja ne priznaje kategoriju Bosanca. Kako vi komentarišete ovaj „fenomen“ karakteristièan samo za BIH?
Opredelenje za Bosanca je u onom momentu kada je krenula agresija na Bosnu i Hercegovinu. Do 1992. godine bilo je Srbin pa Jugosloven. Dakle ljudski identitet nije stalan i on može da se menja. Moje definitivno opredelenje za Bosanca je posledica negativnih dogaðanja na prostorima Jugoslavije, a Bosanac kao identitet znaèi pripadanje jednoj državi Bosni i Hercegovini u kojoj su ljudi imali i Ustavom jednaka prava, nažalost to se posle Deytona promenilo. Vi ste videli kako sada izgleda papir za izjašnjavanje. Daje moguænost da napišete Bosanac . Razgovarajte sa ljudima na ulici, videæete da æe 2/3 napisati da je Bosanac. U onom delu Ustava koji govori o ostalima daje se moguænost da se napiše Bosanac. Ali nikada neæe doæi vreme da se veæina izjasni kao Bosanac. Ljudi su pod mnogim pritiscima u porodici, od verske zajednice, politièara u obrazovanju i onda nemaju svoje ja da se opredele za ono što misle da jesu. Ne verujem da æe se nekad nešto tako stvoriti. Ali bit æe poprilièan broj onih koji æe se izjasniti kao Bosanaci.
*Vojnu akademiju upisujete 1956. god. Bili ste pripadnik Titove garde, oficir JNA, general Armije BIH. Iza sebe imate zavidnu karijeru. Interesuje me kako ste se uopšte odluèili za ovaj poziv?
Juèer sam imao jednu grupu iz Beograda pa sam im malo prièao o tom periodu. Majka je bila hrabra žena, razvela se od oca 1956. god. Te godine u februaru dolazi i kaže „Sine ti znaš da ne mogu da te školujem. U Beogradu imaš vojnu školu“. Bio je problem da li æe me uopšte primiti bio sam mršav, male glave, no sreæom prošao sam lekarske preglede. Tako da je pristupanje vojsci bilo više zbog materijalnog ali kasnije kroz svoju karijeru dobro sam iskoristio sve moguænosti. Vojna škola je pružila moguænost svakome da pored opšteg obrazovanja koje je na prvom mestu afirmiše neke vlastite ambicije. Moja je želja u mladosti bila da studiram psihologiju i pedagogiju, a to sam razvijao i kroz karijeru. Karijera me je vodila prema obrazovanju, pa sam tako 18 godina proveo u Sarajevu u vojnom školstvu. Prošao sam sve kategorije onih klinaca koji sa 14 god. doðu pa vojna akademija pa oficir, nastavnik pa katedra taktike stvorili su jedno iskustvo koje mi je kasnije koristilo i koje inaèe koristim sad u pozivu. Jer pazite, vojno dobar komadant je i dobar menadžer. Znaèi ovo što nam ide dobro sa udruženjem to je dobro iskustvo na menadžerskim organizacijskim poslovima. Odluka za ovu profesiju nije bila pogrešna. Ponavljam svašta sam nauèio, doživeo, putovao. Crpeo sam dosta onoga dobrog što se nudilo.
*Vaš angažman u Armiji BIH na poèetku rata doèekan je sa velikim oduševljenjem, meðutim zajedno sa gosp. Stjepanom Šiberom u jednom trenutku rata smijenjeni ste sa funkcija. Kako komentarišete ove èinjenice?
Kada govorim o smeni koja se meni dogodila ona je bila pripremljena 94. god. Tada me pozvao Alija Izetbegoviæ i njegova ponuda je bila penzionisanje ili opcija da budem vojni ataše u Francuskoj ili nešto u Armji BIH, ali ne suviše bitno. Komentarisao sam tu njegovu ponudu sa ostalim èlanovima predsjedništva sa Durakoviæem, Kljujiæem, Pejanoviæem i oni su se suprotstavili Aliji Izetbegoviæu da me penzioniše. Stjepan Šiber je bio u nekoj drugoj poziciji jer je u to vreme bio vojni ataše u Švicarskoj. Tako da je tih dana on na neki naèin ipak bio zaštiæen. Podseæam šta je tada govorio Alija Izetbegoviæ: „Teško je tada bilo biti Srbin i Hrvat u Sarajevu. Za one sa brda smo izdajnici, a ovdje nemamo povjerenja“. Znaèi od prvog dana stekao sam utisak da nemaju poverenja u mene. Meðutim, to sam njima prepuštao i to je njihova greška. Znaèi èitavo to vreme ni ja ni Šiber nismo bili ukljuèeni kada su se vodile procene, kada su se donosile odluke, kada se planiralo. U nekim mojim razmišljanjima to je bio njihov problem a ne moj.
*Koliko je bošnjaèka politika u ratu štetila odbrani BiH od agresije Miloševiæa i Tuðmana? Je li nasilni pokušaj islamizacije Armije BiH bio dobro isplanirani plan obavještajnih službi iz Zagreba i Beograda?
Naravno, bošnjaèka politika štetila je odbrani Bosne i Hercegovine. Mislim da mi u štabu nismo ni dovoljno znali kakve su bile ideje bošnjaèkog politièkog vrha. Jer bio je nekakav dogovor iz Splita za koji mi nismo znali, a taj dogovor je na neki naèin trebao da izbegne konflikt i sa Hrvatima i HVO-om. Detalje tog dogovora ne znam. Po nekim mojim razmišljanjima Alija Izetbegoviæ je oèekivao da æe biti velike podrške islamskih zemalja. Oèekivao je pomoæ, a nije bio svestan toga da nikad arapske zemlje nisu bile jedinstvene u bilo kom pitanju. Znaèi on je oèekivao veliku pomoæ koja nije bila ni blizu njegovih oèekivanja. Na pitanje vezano za obaveštajne službe Zagraba i Beograda odgovoriæu vam kao što sam odgovorio jednom slušaocu prije nekoliko dana kada sam bio gost na jednoj televiziji. Slušalac me upitao šta mislim o generalu Muslimoviæu. Odgovorio sam mu da je èovek radio profesionalno, a to profesionalno može biti i duplo profesionalno. Islamizacija Armije BIH je svima dobro poznata èinjenica. Ja sam to doživljavao od prvog momenta kada je jula meseca 1992. godine prosleðen zahtev èoveka koji je bio i èak predsednik saveza komunista koji je tražio da se otvori mesdžid. Drugo, kad se tražilo da vojnici poste. Èitajuæi Kur’an znam da tu piše da kad se ne posti kad je èovjek u ratu, kad se leèi, kad je bolestan i bilo je tužno prisiljavati te mlade ljude da poste. Da ode na liniju gladan. To su bila pitanja koja sam ja postavljao i Seferu Haliloviæu. Sefer voli da kaže da je vojska dok je on bio u štabu bila multinacionalna. Meðutim i u njegovo vreme taj procenat se brzo menjao na drugu stranu.
*Da li ste doživjeli razoèarenje s obzirom na sva dogaðanja vezana za Armiju BIH?
Da sam se razoèarao to bi znaèilo da sam se razoèarao u sebe. Ulazak u TO i AR BIH je bila moja profesionalna dužnost. Moja obaveza je bila da budem na strani onog ko je ugrožen koji je slabiji. Kroz svoje školovanje i moga školovanja drugih govori se o tim humanim ljudskim odnosima. Poèetkom rata i poèetkom tih ubistava sve je to bilo suprotno od onog što sam sebe i oko sebe mlade ljude uèio. Èovek ima pravo na odbranu, ako je napadnut treba da se brani. Nisam razoèaran iz prostog razloga jer sam prihvatio nesposobnost onih ljudi koji su vodili odbranu Bosne i Hercegovine. Te tri i po godine rata iskoristio sam da moje vrednosti, moje vojne sposobnosti prenesem na vojnike. Jednostavno svoj kapacitet intelektualni i vojnièki prenosio sam njima. I dan danas vojnici znaju da kažu tamo gde ste postavili linije tamo smo i bili u ratu.
*Miloševiæ i Tuðman su zloèinci, to nije dvojbeno. Možemo li i Izetbegoviæa smjestiti u ovaj krug? Koliko je njegova politika bila štetna po BiH dugoroèno i kratkoroèno u ratu?
Moje razmišljanje je da istu odgovornost za ono što se loše dešavalo u ratu snose Alija Izetbegoviæ i èlanovi predsjedništva. Oni su rukovodili Bosnom i Hercegovinom u ratu i oni su bili vojni komandanti. Setite se da su oblaèili uniforme i obilazili jedinice da bi se slikali. Znaèi ja optužujem i krivim svih onih šest èlanova predsedništva jer oni su dizali ruke za nekakve odluke Alije Izetbegoviæa. Znaèi deo odgovornosti za loše stvari u ratu pored Alije Izetbegoviæa snose i èlanovi predsedništva.
*Kako sa ove vremenske distance gledate na èinjenicu da su tadašnje vladajuæe strukture u aktivnu vojnu službu ukljuèile pripadnike kriminalnog miljea, taènije ljude poput Juke Prazine, Ismeta Æele Bajramoviæa itd.
Svi su radili slièno. Srpska i hrvatska strana su puštali kriminalce iz zatvora da bi ih ukljuèili u rat i da bi mogli sa njima manipulisati. Vi znate da je Æelo bio osuðen na 13 godina zbog silovanja. Znaèi toj nekakvoj novoj strukturi, govorim o delu koji je rukovodio bošnjaèkom vojskom, odgovaralo je da ima takve ljude koji æe jednostavno terorisati. Oni su terorisali i to ne samo druge nego i sopstveni narod. Treba shvatiti da su ti kriminalci imali meðusobnu suradnju sa drugom stranom i ja sam pokušavao da kažem da ni Caco ni Æelo nisu odbranili Sarajevo. Oni su samo dobro suraðivali sa drugom stranom. Znaèi iskustvo i drugih ovakvih, uslovno reèeno graðanskih ratova, je da se vladajuæe strukture oslanjaju na kriminalce koji direkno ili indirektno izvršavaju sve zadatke predpostavljenog. Naprimjer, Caco je mogao da uðe kod Alije Izetbegoviæa kad god je hteo, a drugi nisu. To na neki naèin pokazuje da ni vrhovni komandant nije uvažavao svog komandanta nego je imao više poverenja u te neke kriminalce. Poseban problem je što ni Alija ni ljudi oko njega nisu verovali i nisu poštovali ljude svoje nacionalnosti koji su prije rata bili u JNA. Znaèi èitavo vreme vladalo je nepoverenje. Odmah poèetkom rata u julu mi smo imali prijavljeno negde oko 240 oficira koji su bili u JNA i koji su pretežno bili Bošnjaci. Ti ljudi su se prijavili u službu, meðutim vraæeni su. Kao eto, èekajte kad nam budete potrebni .
*Kako komentarišete ulogu meðunarodne zajednice i UNPROFOR-a u periodu 1992-1995. godine?
Oni su poštovali ono za šta su namenjeni. Oni nisu bili odreðeni da spreèavaju sukob nego da na neki naèin izveštavaju. Odluka saveta bezbednosti nije bila vojna upotreba nego više kontrola, spreèavanje nekih velikih masakara. Vojnici UNPROFOR-a su na isti naèin bili kao graðani Sarajeva, komandanti su sprovodili politiku svojih država. Ja znam da su vojnici UNPROFOR-a u najtežim periodima odnosili hranu, vodu i pomagali da se uspostavi voda plin itd. Mogu vam i reæi da je u jednom momentu UNPROFOR spreèio pad Sarajeva. To je bilo avgusta ’93. god. Datum koji se u našem patriotizmu naziva dan kada je spašena Bosna i Hercegovina. U junu ’93. god. dve treæine pripadnika Armije BIH je pobeglo sa Igmana i tada je reagovao Savet Bezbednosti nareðujuæi Mladiæu da zaustavi napade jer je ušao u zaštiæenu zonu.
*Saèuvali ste u ratu i èast oficira, èast vlastite struke. Jeste li ponekad razmišljali o oficirima koji su poèinili najmonstruoznije zloèine poput Ratka Mladiæa ili Slobodana Praljka? Šta se dešava u glavama tih ljudi dok bombarduju gradove, ubijaju civile ili šalju u logore od Omarske do Dretelja?
U julu 1992. godine neko od novinara mi je postavio pitanje šta mislim Ratku Mladiæu kao èoveku. Tad sam se setio izreke Maksima Gorkog: „Èovek kako to gordo zvuèi“. Ta reè èovek ne može se svakome reæi . Biti èovek za mene sadrži bezbroj pozitivnih karakteristika i atributa. Pokušao sam dati sebi odgovor. Jedan od odgovora je poreklo tih ljudi. Nažalost, u JNA veliki broj ljudi koji su otišli u vojne akademije su ljudi koji su iz pasivnih i zaostalih krajeva. Mladiæ je iz nekog mjesta oko Kalinovika i kada je došao u Beograd prvi put je video tramvaj. Znaèi on dolazi u vojnu školu sa znanjima iz tog okruženja gde je živeo. Ti mladi ljudi i ta deca su odgajana na mitu i tradiciji Kosova. Znaèi on je odgajan u tom srpskom nacionalizmu i lako je onda manipulisati sa tim ljudima.
*Koliko stoji teza nekih nacionalistièkih krugova bliskih haškim optuženicima da je bosanski integralizam u stvari bošnjaèki nacionalizam?
Odreðeno ponašanje govori to. Reis u štampi kaže Srbi imaju svoju državu, Hrvati imaju svoju državu pa i mi Muslimani bi trebali imati svoju. Takva njegova ideja je dobar argumenat za nacionalizme jedne, druge i treæe. Ponašanje i reakcije odreðenih više religijskih nego politièkih krugova, kazuje da imaju i ovi pravo.
*Da li se sluèaj nekadašnje Dobrovoljaèke ulice koristi iskljuèivo u politièke svrhe, kako od Srbije tako i od zvaniènog Sarajeva?
Da, i sa jedne i sa druge strane. Ne može se na ovaj naèin obilježavati ni Dobrovoljaèka ni sukobi. Neki dan je veoma negativno reagirao Izetbegoiviæ, koji je na nekom skupu rekao: „Naši vojnici nisu palili crkve nisu ubijali itd“. On mora jednog dana da kaže jeste, i u našim sredinama je bilo onih koji nisu poštovali Ženevsku konvenciju. Dogaðale su se stvari koje nisu trebale da se dese i zato prihvatamo i našu krivicu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle godine u februaru skinulo je odgovornosti tih 19 ljudi koji su ukljuèeni u dešavanja u Dobrovoljaèkoj. Naravno to Beograd ne prizna. O ovom sluèaju treba pisati jedanput u 15 dana. Zna se, ko su odgovorni pojedinci i to treba do kraja da se istraži.
Šta mislite koje politièke strukture su stajale iza vašeg hapšenja 2. marta 2013. godine u Beèu?
Tad je Tadiæ tražio da se istina kaže. Zašto sam ja imao problema? Zato što je odavde ministar tražio ekstradiciju, ono što je tražio i za Ganiæa, ali nije poslao tužilaštvu nego je sakrio jer su se oni tako dogovorili. Dogovorio se Silajdžiæ sa Èoviæem da se ne šalje jer mu je obeæao jedno poslanièko mesto u jednom kantonu. Mi smo roba na crnom tržištu. Sporazum koji je potpisan izmeðu BiH i Srbije pre 7 meseci je negativan u odnosu na BiH, u odnosu na one koji su eventualno na listama. Iz prostog razloga što taj sporazum ne funkcioniše ni izmeðu Hrvatske i Srbije. Milorad Baršin je odbio da potpiše takav dogovor zato što je prokužio da prednost u tome ima tužilaštvo Srbije. Kad god nešto zatraže mi smo dužni da im damo, a oni nisu obavezni kad im mi tražimo zauzvrat da se uradi nešto. Ni sada nije pitanje difuzne poternice kao što se govori u javnosti nego su to odnosi izmeðu državnih Interpola.
*Fašizam u Bosni i Hercegovini nažalost nije pobijeðen, to je vidljivo iz dana u dan. Koji su po vama legitimni naèini kako bi se ova pošast konaèno iskorijenila?
To je pitanje ustroja BIH. Dok je veæina država potpisalo i prihvatilo dekleraciju o genocidu u Srebrenici Parlament BIH to nije usvojio. To je fašizam u funkciji takvog Parlamenta. Postoji takva struktura vlasti na svim nivoima koje tolerišu da se ovakve stvari dogaðaju. Fašizam je na neki naèin dobro bio kontrolisan od 45. do 80-ih godina zahvaljujuæi, kako neko ovde kaže diktaturi Tita i Savezu komunista. Nacionalizmi su pokušavali da se iskažu, ali oni su uvijek bili kažnjavani. Meðutim, fašizam do kraja nije nikad iskorijenjen. Èim je oslabila snaga Saveza komunista, odlaskom Tita, oni su jednostavno pokazali to što jesu. Fašizam je za mene što Radonèiæ uðe u vlast. Nemoguæe je da Lagumdžija saraðuje sa socijalistima Republike Srpske koji ne priznaju genocid, ne priznaju Bosnu i Hercegovinu. Kako æe se boriti protiv fašizma ako oni saraðuju izmeðu sebe!?
*Nalazite se na èelu udruženja „Obrazovanje gradi BIH“. Kakve ste rezultate postigli u 19 godina postojanja?
Osnovna misija je podrška deci žrtvama rata. Prvo je moralna pa materijalna podrška. Organizacija je formirana je 28. 7. 1994. Tad se razmišljalo o tome šta je rat i koje æe biti posledice rata? Posledice II svetskog rata sam i ja doživeo. Seæam se puno mladih ljudi koji su bili izbjeglice iz Hercegovine koji su bili smešteni u selima oko Zrenjanina (gde sam završio maturu) i znao sam koje su probleme imali u školi i oko školovanja. Kroz moj angažman u vojnom školstvu shvatio sam da æe toj deci nakon rata trebati i materijalna i moralna podrška. U 19 godina otkako postoji udruženje „Omladina gradi BIH“ 4950 dece je dobilo stipendiju u vrednosti 2 milijuna eura. Pored stipendija deca dobijaju i školski pribor, sportsku oprema, hranu, pomažemo školama, organizujemo letovanja za decu vani i ovde. Veoma znaèajne su radionice koje se organizuju za roditelje i decu, gde i deca i majke zajedno provode odreðene radionice. To mi je najdraže. Deca su bila u 13 europskih država, bili su u Montevideu, u Kanadi. Saraðujemo sa mnogim organizacijama. Pored naše dece tu su i deca sa posebnim potrebama iz Mjedenica, Vladimir Nazor, Pazariæ, Drine. Stipendiramo romsku decu, njih 850 je prošlo kroz stipendije.
*Obzirom da ste u stalnom kontaktu sa mladim ljudima, kako komentarišete njihovu apatiju i apolitiènost?
Ta apatija se prenosi od roditelja. Od 350 hiljada onih koji su na kraju završili rat, 300 hiljada žive u bedi (govorim o vojnicima). Vojnici koji treba da školuju decu, koji treba da žive, koji nemaju stanove. To se stanje prenosi na tu decu. Onda postoje izvesna klasna razlika. Ružno je kada vidimo da ovoj deci doðu roditelji sa kolima ili kad tamo negde na Kovaèiæe ministar svoje dete dovede, a ono jadno drugo dete koje nema šta da obuèe, gleda. Vlada jedna atmosfera beznaða koja je stvorena zbog politièko-ekonomskih i drugih uslova i onda ne možemo oèekivati nekakav bunt mladih ljudi. Meðutim ima na desetine NVO-a u kojima su mladi veoma aktivni. Pojedinaèno ima dosta mladih koji pokušavaju promeniti ovo stanje meðutim problem je što nisu jedinstveni. Pozitivnih primera ima ali to nije zajednièki interes jer na mlade utièu stranke. Ako ste s njima dobit æete posao ako niste neæete i tako da se to prenosi na sve generacije.
*Imaju li djeca i mladi ljudi buduænost u ovakvoj BiH?
Postoji u onim sredinama gdje oni sami nešto žele da urade. Jedan od problema na koje mi nailazimo su da nema puno volontera. Nema navike da svoj volonterski i filantropski rad okrenu ka zajednici u kojoj žive. Mislim da su u tom domenu motivacija najjaèe religijske zajednice koje znaju da motivišu za taj humanitarni i filantropski rad. Jedan od problema mladih ljudi je i to što se više govori o problemima nego o onome pozitivnom što se radi.
*Po vašem mišljenju da li je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka dobra ili loša stvar za Bosnu i Hercegovinu?
Ja bih uveo civilno služenje jer se mladim generacijama kroz život u porodici u školi ne pružaju moguænosti da se fizièki pa i da kažem intelektualno razvijaju. Tih šest ili devet meseci kod mladih ljudi razvijaju se odreðeni fizièki i vojni kvaliteti. Dakle, nedostaje to ali se može nadomestiti kroz civilno služenje vojnog roka.
*Vaša misija nakon rata slobodno se može nazvati velièanstvenom. Pomogli ste hiljadama djece da se školuje, da naðu dom. Ljudi vas zaustavljaju na ulici, grle vas i vole kao èlana porodice. Teško se sjetiti da su nekoga u istoriji ove zemlje ljudi voljeli poput Vas. Èika Jovo, odakle sve crpite vašu velikodušnost i kako se osjeæa èovjek koji je toliko voljen?
Svi imamo jednaku šansu kada se rodimo. Ja sam jutros krenuo u 7 sati od kuæe i na putu od kuæe do posla pozdravilo me je 90 ljudi. Shvatio sam da energija i ono pozitivno što imam može koristiti drugom. Znaèi to da budem koristan drugome to me motiviše, i èini me duhovno zdravim.
(izvor e-novine-*Tekst preuzet sa prijateljskog portala Taèno.net)
|
|
21-05-2013 at 20:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Grèki neonacisti opet prijete muslimanima: Pripadnici zloglasne 'Zlatne zore' bili su i u Srebrenici 1995. godine
Pripadnici ''Zlatne zore'', što je posebno opasno, nadahnjuju se (ne)djelima Ravnogorskog èetnièkog pokreta (RÈP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zloèina nad Bošnjacima i muslimanima uopæe u Drugom svjetskom i posljednjem ratu
Ekstremno desnièarski, neonacistièki politièki pokret ''Zlatna zora'' (gr. Hrisi avgi), koji je u posljednjih nekoliko dana uzburkao javnost u Evropi najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da æe biti "zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grèke", ali i najavama da æe okupiti 100.000 Grka kako bi sprijeèili izgradnju prve džamije u Atini, izazvao je zabrinutost i zebnju meðu muslimanskim zajednicama na Balkanu.
Posebno zbog èinjenice da ''Zlatna zora'' ima i svoje politièko krilo i da su na proteklim izborima, obilato koristeæi vrijeme opæe krize u Grèkoj, osvojili 6,9 posto glasova ili 18 mandata u grèkom parlamentu. Osim toga, analize izbornih rezultata pokazuju da njihova popularnost još raste, iako su ranije imali manje od 1 posto podrške.
Isto tako, zbog odreðenih i ideoloških podudarnosti poruke i postupci ''Zlatne zore'' mogli bi se u kriznim vremenima prenijeti i u druga trusna podruèja Balkana.
"Muslimanske ubice, ako do 30. juna ne zatvorite svoje bordele u Grèkoj, poslat æemo vas u pakao. Oni koji ne ispoštuju ultimatum, bit æe zaklani kao kokoši na cesti", navodi se u pismu kojeg je potpisala ''Zlatna zora''.
Takoðer, ''Zlatna zora'' je zaprijetila da æe angažirati 100.000 ljudi kako bi se usprotivila izgradnji džamije u Atini.
"Ako u Grèkoj bude sagraðena džamija za islamistièke kriminalce, organizirat æemo front od 100.000 Grka predvoðenih Zlatnom zorom", rekao je glasnogovorni te organizacije Ilijas Kasidijaris svojim pristalicama na skupu u Atini.
Dobri poznavatelji prilika u Grèkoj i na Balkanu smatraju da ovakve prijetnje ne treba uopæe podcijeniti, podsjeæajuæi da ''Zlatna zora'' nije ostala samo na rijeèima.
Naime, sam Ilijas Kasidijaris je prošle godine tokom televizijske debate išamarao zastupnicu ljevièarske Syrize Renu Duru, zbog èega je protestiralo hiljade Grka. Nikos Michaloliakos, lider organizacije ''Zlatna zora'', koji je poznat i pod nadimkom ''firer'' nastupio je prošle godine s aluzijom kako bi jednoga dana mogli vratiti im Istanbul.
Takoðer, napadi na imigrante su u porastu u Grèkoj. Imigranti su najèešæa meta pristalica upravo desnièarske ''Zlatne zore''. Pojedini Grci potvrdili su da grèka policija i ''Zlatna zora'' èesto rade zajedno. Kažu da je policija nedavno tukla osobe nakon što su privedeni na protestu protiv spomenute neonacistièke organizacije.
Inaèe, na valu gnjeva javnosti zbog šest miliona otkaza u Grèkoj, štednje, korumpiranih politièara i ilegalnih imigranata, kako upozoravaju svjetski mediji, ''Zlatna zora'' se pojavila neoèekivano i postala treæa po snazi grèka stranka. Zato se i njihove prijetnje muslimanima uzimaju ozbiljnije. Prema novijim istraživanjima javnoga mišljenja, njihova popularnost konstantno raste, a prema istraživanjima s potkraj prošle godine imali su podršku više od 14 posto Grka.
Pripadnici ''Zlatne zore'', što je posebno opasno, nadahnjuju se (ne)djelima Ravnogorskog èetnièkog pokreta (RÈP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zloèina nad Bošnjacima i muslimanima uopæe u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.
U prostorijama ''Zlatne zore'' u Atini, kako su svjedoèili novinari sa Balkana, nalaze se èetnièka šubara sa kokardama, šajkaèe, amblemi èetnièkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljaèke garde (SDG). U prostorijama dominira veliki grb èetnièkog pokreta uz natpis ''S verom u Boga, za kralja i otadžbinu'', te slika Željka Ražnatoviæa Arkana, zapovjednika Srpske dobrovoljaèke garde, zloglasnih Arkanovaca. Tamo je i zastava koja je ukrašena drevnim grèkim simbolom koji podsjeæa na "svastiku".
Saznanja bh. istraživaèa potvrðuju da su sredinom devedesetih neki od pripadnika ''Zlatne zore'' uèestvovali u ratu u BiH, na strani Vojske Republike Srpske.
Postojala su, navodno, tri nivoa pomoæi Srbima u BiH tokom agresije na tu zemlju. Prvi se ticao dopremanja goriva i lakog pješadijskog naoružanja i municije, drugi nivo pomoæi ticao se osiguranja obavještajnih podataka sa grèke strane, naroèito u ljeto 1995. godine tokom bombardovanja srpskih položaja od strane NATO-a i, treæi, upuæivanja dobrovoljaca u redove VRS i Vojske Jugoslavije.
Avdo Huseinoviæ, istraživaè ratnih zloèina, publicista i autor više dokumentaraca o dogaðajima tokom agresije na BiH priprema knjigu u kojoj se bavi uèešæem, kako kaže, pravoslavnih dobrovoljaca u agresiji na BiH, a posebno onih iz Grèke. Nema sumnje, kako istièe, da su tamo bili i pripadnici ''Zlatne zore''.
''Postoje apsolutni dokazi da su Grci, meðu kojima su sigurno bili i èlanovi ''Zlatne zore'', bili pod liènom komandom Ratka Mladiæa i Radovana Karadžiæa. Grci su, zajedno sa Mladiæem, ušli i poèinili genocid u Srebrenici, zajedno sa Mladiæem su uèestvovali u okupaciji Žepe... Nažalost, u optužnicama protiv Karadžiæa i Mladiæa nijednom rijeèju se ne spominju zlodjela Grka i ostalih stranih dobrovoljaca tokom genocida u BiH'', kazao je Huseinoviæ u razgovoru za agenciju Anadolija (AA).
Jedan bivši grèki dobrovoljac, blizak ''Zlatnoj zori'', potvrdio je da su Grci bili u Srebrenici i da su tamo postavili svoje zastave, ali on se pravdao kako nisu uèestvovali u borbama.
Huseinoviæ je za AA potvrdio da æe se u njegovoj knjizi, koja æe svjetlo dana ugledati do kraja ove godine, iznijeti mnoštvo dokumenata o grèkim, i ostalim stranim dobrovoljcima i plaæenicima koji su bili u BiH tokom agresije.
''Ono što je interesantno je da su neki od tih dobrovoljaca i plaæenika ovdje prvobitno bili u misiji Ujedinjenih naroda (UN), a onda se vraæali kuæi. Nakon nekoliko mjeseci ponovno su dolazili, ali ovaj put kao dobrovoljci u redovima Vojske RS. Knjiga æe sadržavati niz dokumenata, ispovijesti koji su plaæenici davali medijima u svojim zemljama. Neki su objavili i svoje ratne memoare'', istièe Huseinoviæ.
Prema otkriæima Huseinoviæa, a i video i foto dokumentaciji koju posjeduje, zajedno sa Ratkom Mladiæem, koji danas odgovara za genocid u Haškom tribunalu, ušao je izvjesni Antonije koji je i komandovao grèkim snagama u BiH. Tog grèkog zapovjednika na jednom skupu potkraj rata spominje i sam Ratko Mladiæ.
''Imali smo pomoæ od naše braæe iz Grèke. I da je svaki drugi Grk bio Antonije, i da je svaki drugi Srbin bio Antonije, nama bi bilo mnogo lakše'', naglasio je.
Predsjednica Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'' Munira Subašiæ kazala je za agenciju Anadolija da su grèki vojnici, a meðu njima i pripadnici ''Zlatne zore'', sasvim sigurno bili u Srebrenici jula 1995. godine. Osobno se sjeæa vojnika koji su govorili grèkim jezikom!
''U Srebrenici je bila cijela jedna grèka dobrovoljaèka èeta. Nosili su svoju zastavu. To se nije krilo. Štaviše, poslije genocida jedna ulica u Srebrenici nosila je ime grèkih dobrovoljaca. Oni su se tretirali kao narodni heroji, a ne izvršitelji genocida. Pitam se zašto naše vlasti šute o tome? Zašto se to nije istraživalo i zašto se sada ne istražuje'', veli Subašiæ
Ona je najavila kako æe majke Srebrenice kod institucija države BiH insistirati na procesuiranju grèkih dobrovoljaca.
I Esma Paliæ, supruga legendarnog komandanta odbrane Žepe Avde Paliæa, potvrdila je ranije za AA da je na tom podruèju, a uoèi pada Žepe, bilo dobrovoljaca.
Na spisku Generalštaba Vojske RS, kojeg je agencije Anadolija dobila na uvid, meðu 117 stranih državljana koji su bili pod komandom Ratka Mladiæa, navode se i grèki borci, meðu kojima, kako su nam potvrdili istraživaèi genocida u BiH, nesumnjivo bilo i pripadnika ''Zlatne zore''.
To su:
Dmitrios Zovicokos (roðen 15. 11. 1966) u Atini, Kuriakos Konstantinos (14. 07. 1964), Labropulos Konstantinos (19. 04. 1969.), Maurenonakni Emanovil (29. 12. 1971.), Nikoladis Ilijas Nikolas (06. 04. 1961.), Piljanis Grigorios Gerigios (23. 06. 1969.) iz Soluna, Spridos Nikolas Zandropulos (04. 04. 1969.) Smatra se da je lista stranih državljana koji su se borili na srpskoj strani mnogo duža.
Kako je svojevremeno pisala sarajevska ''Slobodna Bosna'', uprkos zahtjevima da se zaustavi regrutacija grèkih mladiæa jer je Grèka priznala BiH, grèka vlada nije sprijeèila nesmetanu regrutaciju i prebacivanje dobrovoljaca u Srbiju. Procjene govore da se oko sto grèkih dobrovoljaca prijavilo nakon poziva u medijima za odlazak u rat u BiH.
Centri u Solunu i Atini
Centri za vezu su postojali u Solunu i Atini odakle su mladiæi upuæivani u Beograd, a zatim u Republiku Srpsku. Otud su upuæivani na liniju fronta kao pripadnici VRS. Sve upuæuje na to da je u organiziranje dobrovoljaca bila ukljuèena ''Zlatna zora''. U martu 1995. godine formirana je Grèka dobrovoljaèka garda u sastavu Drinskog korpusa koja je bila razmještena u rejonu Vlasenice, a po nareðenju Ratka Mladiæa. U ljeto iste godine upuæena je ka Srebrenici.
Prema rijeèima Avde Huseinoviæa, dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potoèara do Konjeviæ Polja, 13. jula 1995.godine, grèki list „Ethnos“ objavio je „da se grèke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjeæaju zbog pomoæi grèkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani“. Pod tim ratnim zastavama su bili i pripadnici ''Zlatne zore''.
Evropa slobodna od muslimana
Tada je pripadnik Grèke dobrovoljaèke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio je da se u Bosni bori “za veliku Grèku u Evropi slobodnu od muslimana“, što, opet, nesumnjivo upuæuje na liskost ideologiji koju danas ''propovijeda'' organizacija ''Zlatna zora''.
I tokom operacije kodnog naziva „Stupæanica 95“, èiji je cilj bilo zauzimanje Žepe, uz Mladiæa su bili pripadnici Grèke dobrovoljaèke garde, kojima je komndovao Antonije, onaj isti koji je zajedno sa prvim èovjekom Vojske RS ušao u Srebrenicu. To je Mladiæ, takoðer, potvrdio u jednom od svojih iskaza.
(AA/Bportal.ba)
|
|
23-05-2013 at 06:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
djecko Nivo: Forumski doajen nisam nehljebar
Registriran(a): 28-03-2005 Lokacija: SFRJMAKEDONIJA Odgovori: 13657 IP: Maskiran
|
Bill Gates, biznismen i osnivaè kompanije Microsoft i najbogatiji Amerikanac, održao je govor u srednjoj školi o 11 stvari koje niste i neæete nauèiti u školi, prenosi internetski portal b92.
Pravilo 1: Život nije fer, navikni se na to!
Pravilo 2: Svijet ne zanima tvoje samopoštovanje. Svijet te prihvaæa ako postigneš nešto prije nego što se poèneš dobro osjeæati u svojoj koži.
Pravilo 3: Neæeš zaraðivati 60 tisuæa dolara godišnje èim izaðeš iz srednje škole. Neæeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.
Pravilo 4: Ako misliš da ti je uèitelj strog, èekaj da dobiješ šefa.
Pravilo 5: Peèenje hamburgera nije ti ispod èasti. Tvoji preci su imali drugu rijeè za peèenje hamburgera : zvali su to prilikom.
Pravilo 6: Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim pogreškama, uèi iz njih.
Pravilo 7: Prije tvog roðenja tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaæanja tvojih raèuna, èišæenja tvoje odjeæe i slušanja tebe kako prièaš kako si 'cool'. Zato prije nego spasiš šume od parazita pokušaj posložiti ormar u svojoj sobi.
Pravilo 8: Tvoja škola ima naèin za rješavanje i pobjednika i gubitnika, život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocjene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor, ali to nema nikakve sliènosti sa stvarnim životom.
Pravilo 9: Život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenih je zainteresirano da ti pomogne da pronaðeš sebe. To èini u svoje slobodno vrijeme.
Pravilo 10: Televizija nije pravi život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafiæ i otiæi na posao.
Pravilo 11: Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da æeš raditi za jednog.
|
|
29-05-2013 at 11:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
OV Tuzla: Opæina se zadužuje za pet miliona eura, voda poskupljuje 10 posto
Opæinsko vijeæe Tuzla jednoglasnom odlukom je dalo saglasnost da se Opæina Tuzla kreditno zaduži kod Njemaèke banke za obnovu i to u iznosu od pet miliona eura.
Kako je navedeno, kreditna sredstva æe se koristiti za finansiranje projekta izgradnje sistema vodosnabdijevanja i odvoðenja otpadnih voda, a dio sredstava æe se usmjeriti u institucionalno jaèanje JKP ½Vodovod i kanalizacija½ Tuzla.
Ugovorom o kreditnom zaduženju, Njemaèka kreditna banka za obnovu, Švicarska Vlada i Razvojna banka Austrije obezbijedit æe dodatni iznos granta od 4,31 miliona eura za iste namjene.
Ulaganje u rekonstrukciju vodovodne mreže, osim opæinskog budžeta od 2018. godine, osjetit æe i graðani, koji æe veæ od 2014. godine plaæati 10 posto veæe raèune koje im ispostavi JKP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla.
OV Tuzla je donijelo i zakljuèak kojim se traži od JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla da sagleda sve moguænosti za poduzimanje mjera kojima æe vodu naplaæivati na osnovu obraèuna, a ne paušalno, kako je to sada bio sluèaj u kolektivnim stambenim objektima.
(Bportal.ba/Tuzlainfo.ba)
|
|
31-05-2013 at 10:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|